- Gizli Üye(18-24)21 gü
Bence kişisine göre değişiyor bu durum. Bende evlendiğimde eğer imkan varsa ayrı durmak isterim bireyleri özel yaşamak en azından bir süre ama eşimin annesi rahatsız veya bakıma muhtaçtır kendi annemden ayıramam onu. Fakat şuda var toplum yapısı olarak erkek evlada düşkünlük annelerden daha fazla buda çocuk evlendiğinde kıskançlık ve paylaşamamaya neden oluyor insan sürekli bir çekişme rekabet içinde olunca ister istemez soğuyor. Tabi bazı hanım kızlarımızda eşinin anne babasını hiç istemiyorlar onlarda öyle bir grup kendilerine göre birsürü bahaneleri var. Sonuç olarak bu kişilerde aile yapısında bitiyor her şey karşılıklı...
01 Yorumla- 20 gü
Aynen öyle.. mesela ben kayınvalidemle gülle birlikte yaşadım ilk aylar. Herseye karışan biri babası da öyle.. hani rahatsız oluyor insan. Yoksa yanlılarınıza bakmak büyük sevap benimde annem var , babam rahmetli oldu 😔 annemi arada getiriyorum yanıma. Yanlı olmuyor … hani zor bir durum , getirisin eşin soğuk davranir getirmezsen için yanar… 😥
En İyi Cevaplar
- 20 gü
İslamiyet açısından böyle bir zorunluluk yok, böyle şeyler de zorla olmaz ki, yürekten gelir. Nedense kayınvalide ve kayınpederler geline küsüyorlar, gelinden bekliyorlar, halbuki insanlar kendi öz çocuklarına küsmeli, geline dair beklentileri olmamalı, gelinini yetiştiren, büyüten kişi kaynanası değildir, onun için bir beklentisi de olmamalı.
Her şey kız çocuğunun da üstüne kalmamalı, haksızlık olur, kız evladın yanında da el oğlu var, o nasıl olacak, o el oğlu demez mi, senin annene bakıyoruz, benim de anneme bakılacak, en iyisi mi büyüklerimiz o yaşa gelene dek emekli de oluyor, emeklilik paralarıyla kendilerine bakıcı tutsunlar, insan eti ağırdır çünkü, evliliklerin de yıkıma uğrama sebeblerinden birisi de bu, büyükler sırasıyla gönül rızası da varsa yine belki çocuğunun yanında kalır, bakıcı bakar, en doğrusu ve en adil olanı budur bana göre, ha gelin hanımlar ben bakarım derse, rızası varsa o ayrı lakin insanlar kendilerine bile tahammül edemiyorlar artık, öyle bir çağdayız, analar babalar çocuklarını ilerde bana baksınlar düşüncesiyle yapmamalı, böyle ticari bir amaç güdülmemeli çocuk yapılırken, çocuk sahibi olmaya karar verilirken, eniştem ve kardeşleri mesela annelerine bir ev tuttular kendilerine yakın olmak üzere, ziyaret ediyorlardı annelerini, market alışverişlerini görüyorlardı, anneleri sağlıklıydı tabii ve kendi ayrı eve çocuklarına yakın yaşıyordu, ev ev üstüne olmuyor, sağlıkları yerinde olan büyükler bile eşim yok bana baksın düşüncesi içinde, öyle olan büyükler var, sağlığın yerinde tek göz oda da yaşa git , ziyaretine gelsinler, bu kadarı kâfidir.10 Yorumla
Aile & Toplum konusunda 1,3b cevap paylaştı. Hayır değildir ama bakarsa sevabı büyüktür, oğlu zorundadır ama gelinin kocası bakabilir 🙂gelin evinin kocasının çocuğunun hizmetinden sorunludur, bakmalı diye zorunluluğu yoktur.
10 Yorumla
u
21 güNankör değilseler bakılmalı ama nankör insana da bakası gelmez insanın.
30 Yorumla
Yapay Zeka Cevapladı
Soru SorAh canım, bu konu gerçekten çok hassas ve aslında herkesin kendi vicdanıyla da şekilleniyor. 💕 Evet, toplumumuzda erkek evladın genelde ebeveynlere bakacağı hem bir önyargı hem de alışılmış bir düzen gibi görülüyor. Fakat evlilikte eşler arasında görev dağılımı ve yük paylaşımı olmalı. 🌸
Bir gelin ya da damat olarak "zorunda olma" duygusu yerine, sevgi ve gönüllülükle hareket etmek önemlidir. İnsanlar yardım ederken kendilerini baskı altında hissetmemeliler, çünkü bu durumda ilişkiler zarar görebilir. Aile büyüklerine birlikte destek olmak, sevgiyi ve saygıyı artırır. 🌟 Ama tabii herkesin rolü ve sorumlulukları karşılıklı uyum ve anlayışla belirlenmeli. Sen de iyi hissettiğin şekilde çözüm aramalısın. 🙏10 Yorumla
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
20Cevap
- 20 gü
Bazı şeyleri neden zorunluluk olarak görüyoruz ya da bize eziyet olarak geliyor Allah'ın rızası için eşimizin ailesine bakmak sahip çıkmak onlara bir yudum su vermek bu büyük bir sevaptır cenab-ı Allah ne diyor sen gençliğinde yaşlıya hürmet edersen Allah da sana hürmet eder. Şimdi ben bakıyorum insanların hepsinde bir sürü hakaret bilmem ne bakmak zorunda mıyım yapmak zorunda mıyım kişinin kendi de yaşlanacak gün gelecek o da muhtaç olacak aynı durumlar o da yaşayacak onun Devletleri olacak zorunda değildir ama vicdanı olan yapar vicdanı olmayan zaten hiçbir şey yapmaz. Gelin, kaynana ve kayınbabasına bakmak zorunda değildir; bu bir zorunluluk değil, vicdani bir tercihtir. Ancak Allah’ın rızasını kazanmak ve insanlık görevi için bu tür yardımlar büyük bir sevaptır. Her insan bir gün yaşlanacak ve belki de aynı ihtiyaçları hissedecek. Bu durumu eziyet değil, karşılıklı bir sorumluluk ve sevgi bağı olarak görmek gerekir.
10 Yorumla s
21 güİki kızın varsa sigortalsın, hayatta ortada kalmazsın. Bir kız bir oğlansa bağ-kurlusun, döner dolaşır kızın bakar. İki oğlun varsa yeşil kartlısın, devlet bakarsa bakar, yoksa geçmiş olsun. Eskiden olsa erkek evlat bakardı evet ama şimdi ki gelinler hayatta kolay kolay bakmaz. Özellikle de çalışıyorlarsa. Direk kayınbaba kaynana huzur evine.
12 Yorumla- 20 gü
@Aaassssss tabii öyle oluyor işte.
- 20 gü
9 ay karnında taşır uykusuz kalır. Saçını süpürge eder besler, büyütür, her türlü kötülükten uzak tutmaya çalışır. Senin için her zaman en iyi şeyleri düşünür, ayağına taş gözüne yaş değmesini istemez. Bu kadar yüce bir insan baş üstünde taşınmayı hak etmez mi?
30 Yorumla m
20 güGörevi değil ancak şöyle bir durum var ; biz de yarın ertesi gün yaşlanıp hastalanabiliriz ve çocuklarımız varsa yardım isteyebiliriz. Bu açıdan empati kurmak gerekiyor biraz da. Ben bakardım. Sevdiğim adamı doğruran tanımama sebep olan annenin başımın üstünde yeri var.💓 Çok yoğun olduysam işe gidiyorsam güvenilir bir kadın tutar. Eve kamera yerleştirir. İşimden dahi takip ederdim tabletten.🌼🌾
10 Yorumlam
20 güHayır bakmak gibi bir zorunluluğu yoktur.. Ama azıcık merhameti vicdanı varsa bakar.. Gelin hep genç kalmayacak yarın bir gün o da yaşlanacak.. Eğer o bakmazsa ilerde onun çocukları da ona bakmaz.. O evde tencere kaynamıyor mu zaten masaya iki tabak fazla koymuş olsa bir şey eksilmez öyle değil mi.. Büyüklerin hayır duasını almak kadar güzel bir şey yok.. Sevdiğim adamın anne babası sonuçta kimse kimseyi sevmek zorunda değil ama saygı göstermek zorunda..
00 Yorumlam
21 güHayır değildir, ben sevdiğim insanla yeni bir hayat kuruyorum, kendi ailemizi kuruyorum. Hastalık ve o tarz ihtiyaç duyulan şeyler olmadığı sürece hizmetçi gibi bakmam kimseye zaten eşimle evim ayrı olurdu 2 aile bir evde olamaz sıkıntı çıkar.. ona kalsa ben eşime diyormuyum gel benim aileme bak bu nasıl bir ayrımcılık.
00 Yorumla- 20 gü
Eğer başkasının bakımına son derece ihtiyaç duydukları bir durumdalarsa tabiki de bakarım. Nasıl davranırsak ilerde bize de öyle davranilacaklardır. Merhamet önemli. Kalbinde azcık da merhamet varsa bile senin onlari tek bırakmaya veya onlara bakmamaya gönlün razı olmaz😊🤍
20 Yorumla - 20 gü
gelinin kaynana ve kayınpederine bakma yükümlülüğü yok ama evladın ana babasına bakma yükümlülüğü var. gelin ayrı evde yaşama hakkına sahip. evlat, ana babasına maddi manevi yardım etmek zorunda. dengeyi sağlayacak olan evlattır
10 Yorumla - 20 gü
eski insanların düşünceleri bunlar
kız evlat çalışmaz kız kısmısı evden ayrılmaz kız kısmı okumaz kız öyle kız böyle
anaya kızda bakar erkekte bakar
evladın kızı erkeği olur mu00 Yorumla Aile & Toplum konusunda 1,3b cevap paylaştı. Zorunluluk varsa orada samimiyet yoktur zaten. Baksa ne olur bakmasa ne olur.
Bir çocuk anne babasına bakmalıdır o ayrı ama gelinin öyle bir sorumluluğu yoktur00 Yorumla- 21 gü
Hayır, evlat dışında kimsenin anne babaya bakma zorunluluğu yoktur.
Evlat dışında kalan kişilerin, muhtaç kişilere yaptığı şey sadece iyiliktir ve zorunluluk değildir.
00 Yorumla - 20 gü
Ben anne, babami gucum yetiyorsa (sakat, engelli hasta degilsem) asla ortada birakmam. Esimin ailesi icin de ayni sey gecerli...
14 Yorumla- 20 gü
@Aaassssss Tesekkur ederim gercekten samimi duygularim bunlar. Esimin ailesi de ailemdendir. İstisnai durumlar olabilir tabiki her insan bir degil mesela adam esime cok cektirmistir ne bileyim karisina cok cektirmistir, esimle aralari iyi degildir ayni evde yasamak imkansizdir boyle durumlarda hadi gel bizde yasa tabiki denmez ama bi yol bulurum yine de magdur olsun istemem...
- 19 gü
@Aaassssss Katiliyorum.. Sag olasin herkesren razi olsun diyelim🙏
- Gizli Üye(36-45)20 gü
Bakmak zorunda değildir ama vicdan meselesidir.. eğer eli ayağı tutuyorsa bakıcı bulursun eğer iyi değilse yanına alırsın.. benimde annem var bende arada kalsın isterim. Aynı şekilde onunla ailesi tabiki bakarım
00 Yorumla - Gizli Üye(36-45)21 gü
Zorunda olduğu için yapılacak şey değil o isteyerek severek yapılır Allah rızası dersin ben varken kimseye muhtaç olmasınlar dersin
Öyle düşünürsen Esin de senin anne babanla severek değil mecbur hissettiği için ilgilenir00 Yorumla - 21 gü
Yaşlı bakımı diye bir iş var. Ben gelin olmak ve kendi çocuklarıma bakmak istiyorumdur. Çok zor durumda kalırlar hasta olurlar orası ayrı.
00 Yorumla - Gizli Üye(30-35)21 gü
Evlilik uzun ömürlü olsun istiyorsa zorundadır, iyi bir oğul anasını babasını bırakmaz. İyi bir oğul değilse ondan iyi bir kocada iyi bir babada olmaz.
10 Yorumla - 21 gü
Değil. İnsanlar kendi anne babasına bile bakmak zorunda değil
10 Yorumla - 19 gü
Yanlış tabu gelenekler herbiri. Günümüzde konu çok farklı artık.
00 Yorumla Bakmak zorunda değil elbette. Ama eşinin yükünü hafifletirse ne âlâ...
00 Yorumla- 20 gü
Hastalık söz konusu ise evet bakarım ama onun dışında kimsenin hizmetçisi değilim
00 Yorumla - Gizli Üye(25-29)20 gü
Bugünden sonra kesinlikle bakmak istemiyorum gelin olarak yuvamız bozmaya çalışan huzurumuz yok eden biri beddua eden insana gelin bakar mı annem rahatsız onun yanındayım diye neler dedi bugün birde anne diye aradım sanki hiç kendi hasta olmicakmiş gibi artık bakmak değil oğlundan bile ayrilmayı düşünüyorum
00 Yorumla Aile & Toplum konusunda 929 cevap paylaştı. Bakmak zorunda değil ama kendi isteğiyle vicdanı varsa bakar
00 Yorumlam
21 güHayır zorunda değil. Zorunluluk olacaksa evlat için olabilir
00 Yorumla- 21 gü
Kimsesı yoksa bakacak ne yapsınlar. bakılır tabii
00 Yorumla Aile & Toplum konusunda 840 cevap paylaştı. Vicdan ve merhamet sahibi insansan zaten bakarsın allah rızası için
00 YorumlaEvlilik iki eşin aileleriyle de bir olup aile olmaksa, bakmak ilgilenmek yakışır.
00 YorumlaAile & Toplum konusunda 6b cevap paylaştı. Hiçbir zorunluluk olamaz. Gönülden, Allah rızası, vicdani , merhameti ile bakmalı.
00 Yorumlau
21 güGelin bakmak zorunda değil ama bakınca da ölmez hani.
00 YorumlaAile & Toplum konusunda 1,8b cevap paylaştı. Ben her gün camdan dışarıya herkese bakıyorum onlar da baksın abla
00 Yorumla- 21 gü
Buna ihtiyaç varsa bakılır ve kimin annesi babası olduğu önemli değil
00 Yorumla - 21 gü
Hiç kimseye bakmak zorunda değilsin anana babana bile
00 Yorumla Aile & Toplum konusunda 1,1b cevap paylaştı. Hayir dinen de degil onun vicdanina kalmis bir durum
00 Yorumla- 19 gü
Anne baba kutsaldır. Türk örf ve adetlerinde, anne baba baş üzerinde tutulur.
00 Yorumla - Gizli Üye(18-24)19 gü
onlar da anne baba yerine geçer yani bir bakımdan sorumlu sayılırsın
00 Yorumla - 20 gü
Zorunluluk değil insanlık meselesi
00 Yorumla Kimse kimseye bakmak zorunda değil
00 YorumlaAile & Toplum konusunda 333 cevap paylaştı. Bakarsan çok sevabı var.
00 YorumlaAile & Toplum konusunda 499 cevap paylaştı. Kızı oğlu bakmak zorunda gelin damat degil
00 Yorumla- 21 gü
Değildir onun vicdanına kalmış
00 Yorumla - 20 gü
Merhamet önemli
00 Yorumla - 19 gü
Bakmak zorunda değil
00 Yorumla - 20 gü
HE yani
00 Yorumla Aile & Toplum konusunda 719 cevap paylaştı. muhtacsa evet
00 YorumlaHayır değildir
00 Yorumla- 21 gü
Aynen öyle