Ezidiler mesela... şeytani kötü bir varlık olarak görmüyorlar onun insana secde etmemesini şeytanın üstün bir varlık olması olarak yorumluyorlar ve ezidilere göre şeytan tanrı tarafından affedilmis bir melek tövbesi kabul edilmiş... ateşe yapıyorlar diye kabaca biliyordum ama sanırım sadece ateşe saygı duyuyorlar aslında güneş onlar için önemli... yahudilik de Hristiyanlık da islamiyetteki şeytan bakış açısına sahip olmamaları ilginç... hem de çok ilginccunku hemen hemen her dinde kötücül bir varlık olan şeytan var...
AI Persona’ya Sor
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
5Cevap
(Y) ezidilik bir din değildir. Zerdüşt dini, Mitra tarikatı, antik Mezopotamya dinleri İslam’ın Şia mezhebi ve Kürt töresinin harmanlanmasıyla oluşturulmuş senkretik bir tarikattır.
Sana göre bana göre olabilir de adamlar kendilerine din diyor
Tarih boyunca mitsel ve köklü geçmişsel olarak neler dönmüş neler ortalıkta. 🧐🙄 Yani evet kimler geldi kimler geçti dünyada
Yahudilik ve Hıristiyanlık özünde bozulmuş islamdır
Tamam da konuyla alakası ne
"hem de çok ilginccunku hemen hemen her dinde kötücül bir varlık olan şeytan var..."
Tamamen yanlış , her dinde şeytan vardır diye bişey yok. Tamam belki bunu bilmiyor olabilirsin ama Şeytan sadece iki dinin bir özelliğidir: İslam ve Hristiyanlık. Yahudilikt bir şeytan yok en azından Hristiyanlik ve İslam'da olduğu hibi. Yahudilerin anladığı "şeytan" kavramı 1. o kadar farklki yani bizimkiyle aynı kavram değil ve Yahudilerin gerçek inançları ve uygulamalarıyla pek de alakalı değil ya i Yahudiler şeytan şöyle yapmış falan demiyorlar. Hristiyanlik hakkında daha az şey biliyorum Beelzebubun Şeytan'a biraz daha benzediğini biliyorum ama yine de tam olarak aynı kavram değil ve belzebuub hritiyanlar için Şeytan'ın bizde olduğu kadar önemli değil. Bildiğim kadarıyla, Şeytan'ın saf kötülüğü kişileştiren, insanları allahtaan uzaklaştırmak için elinden geleni yapan ve her ne pahasına olursa olsun uzak tutulması gereken kalıcı ve mevcut bir tehdit olduğu fikri, yalnızca biz müslümanlara özgü bir inanış Şeytan'ı son bir yıldır ara ara inceliyorum ve ona benzeyen başka bir kavram yok yani onun yerini tutan bişey yok hem sadece Yahudilikte değil aynı zamanda Çoğu dinde bu yok, çünkü buna ihtiyaç yok. Mesela ben paganizmi çok araştırdım bı aralar. pagalikta ve dinimde Şeytan veya benzeri bir şey yok. Onlarda Hiçbir tanrı kötü değil. Hepsi insanlar için sorunlara yol açabilir - bazen büyük sorunlar - ama hiçbiri kötü değil. Hepsiyle akıl yürütülebilir, onlara yalvarılabilir, dua edilebilir ve s iyilik yapmaları ve hayatı kolaylaştırmaları için onlara sunulabilir. Mümkün olduğunca çok sayıda tanrının gözüne girmek genellikle iyi bir fikir paganlkkta yani tek tanrı yok böylece belirli bir tanrıya tapınmak asla yasaklanmaz veya engellenmez. Çoğu pagan dininde bir tür "kötü ruh" var ama kötü ruh tam olarak şeytan demek dejil.
niye paganlkktan bahsediyorum çünkü paganlik çoğu dinin temeldi ancak bunlar gerçek dünyadaki mücadelelerin ve rahatsızlıkların, çoğunlukla hastalıkların kişileştirilmiş hali gibi bişey. En çok korkulan kötü ruhlardan bazıları, Lamashtu ve Lamia gibi bebek ölümlerinden ve doğum komplikasyonlarından sorumlu olanlar bizdeki al karısı falan gibi folklör yani aslında inanç degildegil. Karşılaşılması asla hoş olmayan kötü ruhlar, onları kovabilen tanrılardan her zaman daha zayıf ve bildiğim kadarıyla nadiren ahlaki başarısızlıkla ilişkilendiriliyirlar İyilik kapasiteni kalıcı olarak yok edebilecek kötü ruhların bir kralı olduğu fikri yok."Ayartma yani yoldan çıkartma falan" neredeyse yokt. Sen sanırım bu konuda biraz bilgisiszsin çünkü her dinde kötücül bir varlık var diyorsun bu yanlism
Her dinin bir Şeytan versiyonu olduğuna inanıyorsan, bu sadece İslam - Hristiyan ekseninden çıkıp başka bir dini incelemen (uygulama değil, sadece incelemen) gerektiğinin bir işareti. Ezilikten örnek vermissinde onlar zaten bir dinden çok bir toplulul. bir tür satanizm inancına sahip olan kavim.
Senin çok ciddi okuma anlama ve anladığını yorumlama sorunun var... ha bir de kibir...
🤣 kusura bakma haklısın zaten dünkü tartışmadada sen beni yenmiştin
1) ben her dinde şeytan var demedim hemen hemen her dinde var dedim
2) pagan dinlerde de şeytanın yerini alan kötücül varlıklar var yunanlilarin pagan dinlerinden tut türk pagan dinlerine kadar ama hepsi aynı değil... hepsi kendi kültüründe kötücül
Ayricana da ezidiler şeytana yaptığını söylemiyorlar... şeytanın bir düşmüş melek olduğunu iddia ediyorlar ve tüm melekler gibi iyi olduğuna inanıyorlar... adamların inancı bu adem Havva şeytan yorumunu yahudilikten de İslamiyetten de farklı yorumladilar
Dünkü tartışmada mi...
"tanrı, ilk insanın karşısında eğilmeyen melek tavus’u cennetinden kovmuş ama daha sonra affetmişti. ve şu anda dünyayı yönetebilecek bir güç verip bu gücü kötülüktenarındırmıştı. çünkü onlara göre tanrı nasıl bir güçtür ki kendi yarattığı bir meleğe söz geçiremesin. bunların hepsi dünyanın varoluşu için yapılan birer sınavdır ve melek tavus bu sınavlar içerisinde en büyük role sahip olan, tanrı’nın ona verdiği görevi yerine getiren en kutsal melektir."
Buradaki Melek tavus dediğimiz şey şeytandir
Ezidilerin kıbleleri güneş'tir, o ortalarda yoksa ateş
ateş?
Evet biliyorum internette okudum bende sende kopyalayıp yapıştırın iste
Hepsi sümer tabletlerinin hediyesi.
Dinlerde geçen peygamberler kimi din tarihcisine göre sumerlere kadar uzanıyor bu doğruysa dinin sumerlere başlaması da normal
Anunaki anlatan yazıtlara bakarsan hikayenin özü din değil.
Annunakiler bir mit mi yoksa gerçek mi ispatı zor... onu referans alırsak da eğer insanı vareden tanriysa annunakiler tanrı oluyor
Ona bakılırsa her şey bir mitten ibarettir. İslam, Hristiyanlığı da kabul eder. Hristiyanlık, İsa'dan 300 yıl sonra ortaya çıkan bir dindir. İsa, sadece Yahudiliği revize etmek istemiştir. İsa'dan sonra, 395 yılında Evagrius Ponticus, Venedik'te insanların eşlerini baştan çıkardıktan sonra idam edilmemek için çöllere kaçmış ve 7 ölümcül günahı uydurmuştur. Bizim peygamberimiz de o dini kabul etmiştir.
Hristiyanlığı din yapanlar zaten Avrupalılar evet bence de en fazla yahudiliklgin bir mezhebi olabilir... sadece Hz İsa tanrı olarak bile yorumlayanlar var o ayrı bir din bence
Sümer tabletleri ortaya çıkmadan önce din tarihçileri peygamberlerin bu kadar eski zamanlarda yaşadıklarını söylüyorlar miydi bilmiyorum ama bu Sümer tabletleri ortaya çıkınca bunu duymaya basladik
Sümer tabletleri 5000 yıldan yaşlı ibrani dinlere gelene kadar. Mısır ve yunan politeizminin tanrıları kutsal kişiler, yer altı dünyası ve cennetleri daha karmaşık ve detaylı...
Yine aynı din tarihçileri mısır tanrıları horusun gözünün bile yozlaşmış ibrahimi dinelr olduğunu söylüyorlar aradan geçen uzun zamanda yozlasti ve mısır tanrilari bu şekilde şekillendi diyorlar
Mısır gizemlerle dolu bir medeniyet, bir kaç gizli cemiyet sırf çıkarları için gerçekleri hep karanlıkta saklıyor. İnsanlar yeni fikirlere sahip olmasndan ölesiye korkuyorlar. Jean-Léon Gérôme’ın sfenks ve napolyon resmine bakarsan aslında sfenks kafası sonradan eklenmiş önceki mısı firavunları bu sfenksleri çölün altndan çıkarmış. Gerçek selüetlerinin ne olduğu bilinmiyor...
Bilgim var sümerlere kadar hemde
Bilgim var derken... tarih falan mı okuyorsun
Hayir tarihe merakim var diyim
Tamam detayda yazdıklarım hakkında ne dusunuyorsun
Hiç birine katilmiyorum
Katılmıyorum derken
Nsll
Anlamadim