Suçlu kavramı ve suçlu olmanın etkenleri geçmişten beri tartışma konusu olmuş, bu konuda ortaya çokça teori ortaya atılmıştır. Seri katillerin beyinlerine yapılan inceleme sonucunda ‘doğuştan suçluluk’ kavramı ortaya atılmıştır. Bunun yanında şiddetin öğrenilebilir bir suç olduğunu da öne sürenler vardır. Suçu ele alırken sorunlu bir ailede ve psikolojik durumlarda göz önünde bulundurulmalıdır. Suç işlemek için fizyolojik, genetik ve çevresel bir çok etken ortaya atılabilir. Sana göre suçu doğuran etkenler nelerdir?
Aslında hepimiz masum doğarız. Dunya , aliemiz ve bulunduğumuz ortamlar bizi şekillendir. Ben İstanbul'un kötü semtlerinden birinde doğup 16-17 yaşıma kadar büyüdüm. Çocukluk arkadaşlarim ve selamlaştığım kişiler çok iyiydi, ama büyüdükçe bir şeyler değişti. Bazı arkadaşlarımın uyuşturucu yüzünden öldü, bazı tanıdığım çok iyi insanlar ailesini ve sevdiklerini korumak için vurdu ve vuruldu. Hepsini tanıyor seviyor ve iyi olduklarına dair canımı ortaya koyardım. Çünkü onların gerçek kişiliklerini ve benliklerini biliyordum. Çünkü aynı hayalleri kurup aynı yollardan geçtik. Ben masum muyum değillim tabiki. Çünkü çocukluk arkadaşlarıma zarar gelmemesi için ve aileme zarar gelmemesi için elimden geleni yaptım. Sadece yollarımız belli bir nokta da ayrıldı.. çünkü o yollarda ölümü de gördüm, öldürmeyi de ve korunmayı da gördüm. Ben masum değilim ama suçlu da değilim. Şimdi ben sana soruyorum suçlu olmayı biz mi seçeriz yoksa dünya mi bizi sekilledirip suçlu yapar?
Ah kesinlikle beklediğim yorum buydu. Yapılan incelemelerde de görülen psikopatlığın genetik etmenlere sahip olabileceği üzerinedir. Elbette tek başına yeterli değil. Doğduğu aile, beyin fonksiyonları ve çevresel faktörler vb. Olaya tek boyutlu bir şekilde ‘Suçlu olunur, kişinin davranışlarına bağlıdır.’ Demek kolaya kaçmak oluyor. Çok alışığız biz uç noktalarda olmaya. Gri noktalar araya karışıyor😸
Tekrar diyerek kendine haksızlık etme daha önce açıklamadım 😂
Seve seve.
Bu bir dağılım grafiğidir. Mesela KS'den örnek verirsek en ortadaki koyu kısım herkese abazanlık yapan mavililerdir 😂 Bir sonraki daha açık mavililer normal kullanıcılar ve eğlencesine burada olanlardır. Biraz daha açık olan sitede bir amacı ve hedefi olanlardır, bu kafa dağıtmak bile olabilir. En uçtaki neredeyse görünmeyenler de la bu kişinin böyle bir sitede ne işi var olmaması gerekir denilen kişilerdir 😀
Hayattaki insan profili de böyledir. Mesela üstün zekalı oranı ile seri katil oranı arasında çok fark yoktur, çok azdır. Fakat hayatı boyunca işe gidip gelen insan sayısı inanılmaz fazladır ortadaki en koyu kısım gibi.
Üstte yaptığın numaralandırmadan anlamam gerektiğini düşünüp bir süre telefonla bakıştığımız doğrudur😹
Çok güzel açıkladın. Üstün zekalılar ile seri katiller arasında fark yok denecek kadar azdır muhtemelen. Delilik ve dahilik arasındaki ince çizgiyle mi açıklanır? Yoksa ikisi kesişen kümeler midir? Her dahide bir tutam delilik var olabilir. Ama her delide dahilik var mı? Ama biz seri katilden bahsediyorduk. 😸
Zaten ondan bahsetmeye devam ediyoruz 😀 0 ve 1' den birisi iyilik birisi kötülük olsun. Çok zeki birini düşün, 0 aktif ise seri katil 1 aktif ise dahi olur ya da 0 akyif ise dahi 1 aktif ise seri katil olur.
İşye o ince çizgi de sadece ve sadece hangi genin aktif hangisinin pasif olduğu 😂
Ah bunu nasıl açıklayacağız? Şans desen değil, kader hiç değil, evrenin orta parmağını çekmesi gibi bir şey😸 Al sana dahi olmuyorsun işte. Ama bahsettiğimiz delilik dahilik ve seri katillik ilişkisinde dahilik ve seri katilliği konuşturduk. Delilikle dahilik arasındaki ilişki nasıl olurdu? Beyninde genişleyen olasılıkların dozunu kaçırdıktan sonra varılan nokta delilik durağıdır efendim😸
Mecburen öyle oluyor çünkü hesaplayamıyoruz kapasitemiz yetmiyor.
Diğer soruna ışık hızında bir bakıp gelirsek, eğer tanrısal hesaplama gücümüz olsa ve bilebilsek şans demezdik epigenetik şurada şu haltı yiyiyor derdik 😂
Mesela senin senin sorularına benim bu cevapları yazacağım belliydi, Fitu ile takipleşme sebebiniz de benim buradaan seni keşfetmem de belliydi aslında, hatta denk gelme ve siteye üye oluşumuza kadar gidebiliriz çünkü domino taşı etkisi oldu.
Fakat sadece şuradan bakarsak ne deriz? Evet şans 😂
Zarı tutuşundan, elindeki o andaki pozisyonundan, masaya hangi açı ile attığından, masanın yapısından vs. o zarın kaç kaç geleceği aslında bellidir. Biz hesaplayamayınca ne olur?
Bana doktorların bir şey bulamayınca ‘Stresten oluyor bunlar.’ Demesini hatırlattı.😸 Bir yerde niteliksizlik, bir yerde belirsizlik olarak ayrılıyoruz sadece.
Soruları da bağlıyoruz artık. Harika! Tanrısal hesaplama gücümüz olsa belki epigenetiğin ileri evresinin bile farkında olurduk. Bu aciz insanlar geriden geliyordur.😸
Bana Olasılıksız kitabını hatırlattı bu tesadüfler dizisi. Eğer dahi Caine olsaydım tüm ihtimalleri hesaplayarak tanışma zemininin nedenini sayısal verilerle konuşuyor olurduk. Bu arada oradaki adamda beynini yakmıştı deliliğe geçmişti. Belkide sayısal verilerle konuşamazdık şimdi düşününce. Bende beynini yakanlardan olabilirdim o koşulda. 😸
Tesadüfü de açıklayamadığımız için kader diyoruz. Belki ileride onu açıklayacak bir şey çıkar. Ama düşününce epigenetik kaç yüzyılda ortaya çıktı. Ona daha vardır. Bende oturduğum yerden yapılsın edilsin diyorum. Katkı isteği 0.🫢
Selam! ✌️ Bana göre suç, tamamen bir denklemin sonucu. Yani ne tek başına doğuştan suçlu olunur ne de sadece çevre yüzünden suç işlenir. Genetik yatkınlıklar olabilir ama asıl şekillendiren şey aile, çevre ve yaşanan olaylar. Mesela şiddet görerek büyüyen biri bunu normalleştirebilir. Ama doğru bir eğitim ve destekle bu döngü kırılabilir. Suçlu olmak, bir seçim gibi geliyor bana, şartlar ne kadar zor olsa da. 🙏
Bir çok faktörün varlığı gerçek. Şiddeti görerek büyüyerek birinin bunu normalleştidiği birinin dünyasında seçimlerin varlığı üzerine konuşabiliriz ki? Burada biraz çelişkiye düşüyorsun. Yanlış anlaşılmasın suçluları savunmuyorum şartları üzerine varsayımda bulunuyorum.
Az önce bir arkadaşın dediği gibi. Çevresel faktörler , aile yapısı, genetik faktörler. en önemlisi , kişi büyürken sevgiye doymaması cünkü içerde bir yerde bir boşluk doğuyor ve kişi onu nasıl dolduracağini bilemiyor.
Aslında bu başlıklar altında sorduğunuz soru psikolojinin alanına giren bir durum işinin yetişme şartları aile durumu çevresinde muhatap aldığı kişiler Her şey bu duruma sebebiyet verilir. Sonuçta anne karnındayken ve hayata çıktığımızda hepimizin bir kaderi ve yazgısı oluyor. Insan Kendi kaderine elbette ki müdahale edemez ama en azından muhtemel potansiyel tehlikelerden kendini koruyabilme yeteneğinde olabilmeli kişi. Suçlu doğulmuyor suçlu da olamıyor ama bazı zaman dediğim gibi aileden yaşanılan birtakım şeyler gördüğü durumlar karşısında suça eğilim olabiliyor karakter de Buna müsaade ediyorsa suç yapma oranı potansiyeli fazla oluyor kesinlikle.
Karakter de buna müsaade ediyordan kastın nedir? ‘Suça eğimli kişilik’ e atıfta bulunuyorsun. Bu da ‘doğuştan suçluluk’ kavramını destekler niteliktedir.
Hayatımızda bize genetik Yolda geçen bazı özelliklerimiz vardır ama geçen bu genetik özellikler sizin sorunuza istinaden konuşursak aile yapısında suç işlemiş kişiler ebeveynler olabilir ama o kişi de illaki o suçu işleyecek diye bir durum yoktur. Öyle olmayabilir olabilir o yapı ile doğuyorsa çevresinden onu görüyorsa ona doğru yönelebilir yani biraz da rol model ile alakalı ama tam anlamıyla söyleyemeyiz
Çoğunlukla olunur doğulmaz ama seri katil gibi ekstrem kisilerin doğuştan gelen bir problemi olabilir ama hırsızlık dolandırıcılık ya da adam öldürme gibi durumlar kesinlikle suçlu doğdun için değil birazda bakış açısı insan belli bir yaştan sonra doğru ve yanlışı gayet ayırt edebilir hale geliyor seçmek de ona kalıyor bir alkolik bir babanın iki oğlu varmış biri babasına bakıp bunun yanlış olduğunu anlayıp tam tersi olmuş diğeri babam böyleyse bende böyle olmalıyım diyip babası gibi olmuş herkes eşit şartlarda doğmuyor ama bakış açımızı değiştirebiliriz
Suça eğilimli doğarız, bu doğamızda vardır. İyi biri olunmaz, iyi biri olmak bir süreçtir. El bombası gibi düşün, bombanın pimi çekilmezse patlamaz. Bu bombayı güvenli yapmaz, pimi ne zaman çekilirse çekilsin, patlayacaktır. Çünkü bomba yok etmek için tasarlanmış bir şeydir. Biz yok etmek için tasarlanmadık ama zekamızı suistimal edip keyif için öldüren canlılarız.
İnsanları yargılamak, suçlamak o kadar kolay ki. Hapis cezaları da bu yüzden caydırıcı olmuyor. Yeni rehabilitasyon yöntemlerine geçilmeli acilen. Boşu boşuna suçluları cezaevlerinde yatırıyorlar.
Caydırıcı olmadığı gibi toplumla uyum sağlayacak bir rehabilte yöntemi de yok🙄 Nasıl olsa bir kaç aya çıkarırız düşüncesiyle tıkıştırıyorlar cezaevlerine.
Her insan masum dogar. Şöyle ki ; Sen çocuguna sevgi ile büyütürsen bir şey olmaz. Çocuklar anne ve babayı örnek alır. Örnek veriyorum. Sen bir annesin sen bir kediyi severken seni görse seni çocugun örnek alır. Kedileri sever. Çünkü küçük çocuklar yeni yeni algılar ve gördüklerini uygular dogru olduguna inanır. Sorgulamayı ögrenene kadar gider. Çok nadir durum vardır. Mesela anne psikolojik bir rahatsızlıgı vardır. Çocugunada geçebilir bu çok nadirdir. Herkes masum dogar ama hangi yolu seçmek istedigin sana kalmıştır lo
Suç yaratılır. Suça bağışıklık kazanılır ve bu da yatkınlık doğurur. Bir evde esrar yapıldığını gören, sinirini bozan herkesin dövüldüğünü hatta zaman zaman öldürüldüğünü gören bir çocuk içinde suçlu geni olmasa bile bunu normal kabul eder ve aynısını tekrarlar. Suçlu yaratılır o yüzden. Ne sonradan birden değişip suçlu olunur, ne de doğuştan bu sektöre atılır.
Iyilik ya da kötülük o kadar kompleks bir konu ki, buna sınır çekmeye çalışan herkesi kendi içindeki çelişkileri görmezden gelmeye zorluyor ve bunun da tehlikeli sonuçları oluyor. O yüzden suçlu olunur mu, doğulur mu bilmiyorum.
Bence ikisi de oluyor. Bazı insanların genetik olarak kötü huyları oluyor akrabadan vs bazılarıda kötü ortamlarda yetiştiği için psikolojisi bozuluyor veya suç işlemek için kendince haklı bir sebep buluyor.
Ikisi de dogru diyebiliriz heralde.. mesela, sucluyu doguran ana babalar %100 bozukturlar.. diceksiniz ki neden? o bozuk ana babalar bir sekilde kendilerini toplumda kamufle etmislerdir ama kendi ozunde kendini kamufle edemezsin.. bi yumurta bi sperm bu bozuk kodlari aciga cikarir. Tabi ki yine yetistirilme sekli onemli.
Cunku insan beynini olumlu sekilde kodlamak mumkun. Yani potansiyeli olumlu sekilde donusturmek mumkun.
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(36-45)
1 yıl
Kavram kargaşasına girmeden cevap verelim. Hristiyanlara göre her insan günahkar doğar, ademin günahını her insan taşır. Yahudiler ise her insanı doğduğunda eşit görmez hatta insan görmez. İslam'a göre ise her insan masumdur, günahlar hatalar bilinçli yapılırsa karşılığı olur. Çizgimiz budur.
Hiç kimse suçlu doğmaz. Yetişme tarzı çevre yaşadığı hayat milim milim suça iter kisiyi. Kimse kötü olmak suçlu olmak istemez, şartlar onu o hale getirir. Toplum tarafından dışlandıkca daha fazla suç a eğilim başlar.