Türk insanı neden dil bilmez?

Bugün dışarı çıktım hava almak için. Tam yoldan geçerken bir yabancının iki genç polise İngilizce olarak bir şeyler sorduğunu farkettim ve polisler anlamıyordu. Bunu farkedince ben yardımcı olayım dedim. Adam parasını çevirtmek için döviz aradığını söyledi. Adama beni takip et sana göstereyim dövizi dedim. Adamla yol üstü giderken nerelisin diye sordum. Adam Lübnanlıyım dedi. Adama sizin ülkenizi çok iyi biliyorum dedim. Sonra Lübnan tarihindeki önemli şahsiyetleri saydım; Hasan Nasrallah, Velid Canbolat, Refik Hariri ve Beşir Şihab dedim. Adam şaşırdı. Çok iyi biliyorsun dedi. Bir de Arapça'dan da anladığımı söyleyip Arapça konuştuğumda da takdir etti beni. Yani demem o ki polislerin birçoğu üniversite mezunu olarak polis oluyor. Ben lise mezunuyum. İngilizce, Arapça ve Rusça gibi üç dilden anlıyorum. Sırpça/Boşnakça ve Gürcüce gibi bölgesel dilleri de anlayabiliyorum mümkün mertebe. İbranice yazıları da okuyabiliyorum, İbranice kelime haznem de var. Lise mezunu olarak ben bu kadar gayret ederken ülkemizde nice üniversite mezunlarının dil bilmeme olayı gerçekten çok üzücü. Benim akrabalarım üniversitede iyi bölümlerden mezun oldular ama onlar da dil bilmiyor. Gürcistan'a gitmiştim, orada herkes Türkçe ve Rusça biliyordu. Bizde neden dil bilmeme olayı bu kadar yaygın şaşılası gerçekten.
Türk insanı neden dil bilmez?