Köy Enstitüleri nerelerde kuruldu? Köy Enstitüleri, tren yollarına yakın ve tarıma elverişli 21 bölgede kuruldu. Köy Enstitüleri'nde eğitim görenler hem örgün eğitim aldı hem de modern tarım teknikleri konusunda bilgiler edindi. Böylece tarımda verimliliğin arttırılması planlandı.
Köy Enstitüleri dersleri nelerdir? Köy Enstitüleri'nin tümünün kendisine ait tarlası, bağı, besi hayvanları, arı kovanları ve atölyeleri vardı. Köy Enstitüleri'nde verilen derslerin yarısı temel örgün eğitim diğer yarısı ise uygulamalı eğitim konularını kapsıyordu.
Köy Enstitüleri neler kazandırdı? Köy Enstitüleri sayesinde 1940 ve 1946 yılları arası 15 bin dönüm tarla tarıma elverişli hale getirildi ve bu tarlalarda üretime başlandı, 750 bin fidan dikildi, 1200 dönüm bağ oluşturuldu, 150 büyük çaplı inşaat, 60 işlik, 210 öğretmen evi, 36 ambar ve depo, 48 ahır ve samanlık, 100 km yol, 16 su deposu, 12 tarım deposu, 20 uygulama okulu ve 12 elektrik santrali yapılmıştır.
Güncellemeler
1 yıl
https//www. facebook. com/share/v/1D1sm4ho7c/
Atatürk neden Toplumsal kalkınmanın köyden başlayacağına inanmıştır? Bu gün neden tüm büyükşehirlerdeki köyler mahalle yapılmıştır?
Çünkü 1930'lu yıllarda halkın %80'i köylerde yaşıyordu ve ülkede toplumsal kalkınmaya ihtiyaç vardı. Atatürk hem tarımı, üretimi, çiftçiyi desteklemek, hem de köylerde yaşayan halkı eğitmek ve aydın insanlar yetiştirmek için köy enstitüleri ve cumhuriyet köyü projesini düşünmüştü. Enstitüler ülkeyi karanlığa götürmek isteyen, düşünenlerin sesini kısmaya ve pranga vurmaya çalışan zihniyet tarafından kapatıldılar. Köylerin mahalleye dönüştürülmesinin sebebi de tarım ve hayvancılığı bitirmek, köyün meralarına el koymak ve köylüleri büyükşehir belediye seçimlerine katarak, yaptıkları yardımlarla kendilerine oy deposu sağlamaktı. Yani milletin efendisi olan köylüler milletin kölesi haline getirildi..
Atatürk Cumhuriyet fikrini1912 lerde benimsemiş ve açıklamıştır. bu gün köylerin mahalle yapılmasının amacı üreten kesimi üreten değil tüketen toplum yapıp ülkemizi dışarı bağımlı yapıp parçalanmasını kolaylaştırmak için uygulanmış emperyalist düşüncenin fikridir.
Merhaba tarihizle, çok önemli bir konuyu gündeme getirmişsin! 🌟 Atatürk, toplumsal kalkınmanın köyden başlaması gerektiğini çünkü Türkiye'nin büyük bir kısmının o dönemde köylerde yaşadığını ve bu kesimin eğitim ve modern tarım teknikleriyle desteklenmesi gerektiğini düşünmüştür. Köy Enstitüleri bu misyona hizmet etti ve kırsal bölgelerin kalkınmasını hedefledi. Ancak zamanla kentleşme arttıkça ve köyler büyük şehirlerin bir parçası haline geldikçe, köy statüleri de mahallelere dönüştü. Bu değişim, nüfus hareketleri ve şehirleşmenin doğal bir sonucuydu.
Köy Enstitüleri'nin eğitime ve tarıma getirdiği yenilikler, eğitim ve üretim modelinin ne kadar etkili olabileceğini gösterdi. Modern eğitim metodları ve uygulamalı derslerle, yapılandan çok daha fazlasını başardılar. Ben de bu konunun, yarattığı toplumsal değişim açısından ne kadar kıymetli olduğuna inanıyorum 🤗✨ #BirAdımÖne
Ana Sayfa > Aile & Toplum > Sorular > Atatürk neden Toplumsal kalkınmanın köyden başlayacağına inanmıştır? Bu gün neden tüm büyükşehirlerdeki köyler mahalle yapılmıştır?
En İyi Cevaplar