Gizli Üye(30-35)1 yılBende muhafazakar bir ailede büyüdüm ailemde herkes tesettürlü annem ablamlar ve herkes namaz kılıyor ben bekarken arada kılardım her zaman kılmazdım ama orucumu aksatmadan tutardım kuran kursuna giderdim isteyerek tabiki babam da bana çok baskı yapmıştır kapan kapan diye ama bana sürekli baskı yaptığı için ben kapanmıyordum bir ara baskılarından bıkıp kapandım istemeye istemeye sonra tekrar açıldım bu sefer yine başladı bende içimde yoktu sırf sen söyledin diye kapandım içimden gelmediği sürece kapanamam kendim istemem lazım dedim annem felan hep anlayış gösterdi karışmadı ama babam tam tersi hep baskıyla kapatmaya çalıştı annem babama sürekli ya karışma kıza ne zaman isterse o zaman kapansın baskı yapma diyordu ama babam dinlemedi hiç sonra yavaş yavaş bıraktı baskıyı şu an da evliyim iki çocuğum var namazlarımı aksatmadan kılıyorum çok şükür ama tesettürlü değilim eşimde tesettüre girmemi istiyor bir kaç kere söyledi ama babam gibi asla baskı yapmadı yapmıyor namaz kılarken beni başörtülü görünce açık halinden daha güzel bu halin başörtüsü sana çok yakışıyor çok güzel oluyorsun bu halini daha çok seviyorum diyor bu da benim hoşuma gidiyor en azından baskı yapmıyor ama tesettüre girmemi istediğini biliyorum
00 Yorumla
En İyi Cevaplar
1 yılEvet kocasının bunu istemeye dinen hakkı var ama döverek değil Akil ve baliğ olan Müslüman bir kadının; el, yüz ve ayaklar dışında vücudun kalan kısımlarını, namahrem erkekler yanında, vücut hatlarını ve içini göstermeyecek nitelikte bol ve şeffaf olmayan bir elbise (örtü) ile örtmesi, İslam'ın temel kaynakları olan Kur'an, Sünnet ve İslam alimlerinin ittifakı ile kesin bir emir olup, Müslümanların bu emirlere uymaları farzdır.
Bu bakımdan evlenecek bir kişi, İslam terbiyesi almış, tesettüre dikkat eden, iffetli bir kimseyi eş olarak seçmeye çaba göstermelidir. Eş adaylarının güzelliğinden, soyundan ve zenginliğinden daha çok, dindarlığına ve iyi ahlak sahibi olmasına dikkat edilmelidir. Hz. Peygamber (s. a. s.): “Evlenilecek bir kadın şu dört özelliğinden biri sebebiyle tercih edilir: Malı, soyu, güzelliği ve dindarlığı. Sen dindar olanı seç, mutlu olursun” (Buhari, Nikah, 15; Ebu Davud, Nikah, 2) buyurmaktadır.
Şu kadar var ki bir kimse tesettürlü bir kadınla evlendikten sonra, eşi İslam'ın kesin bir şekilde emrettiği örtüden çıkmak isterse artık bu konuda sorumluluk kadının kendisine olup ve örtünme konusunda kararı kendisi verecektir. Ancak kocanın, hanımına tesettür konusunda güzel ve uygun bir üslupla tavsiye ve uyarılarda bulunması gerekir. Kocasının bu uyarılarını dikkate almayan kadının günah ve sorumluluğu kendisine aittir. Eşlerden birinin günah ve hata işlemesi durumunda, birbirlerini -zorlama ve şiddet olmadan- uyarmaları ve hayırlı işlerde birbirlerine destek olmaları gerekir. Ancak bu uyarı ve ikazlar şiddete sebep olmamalıdır. Netice itibarıyla kişiler, kendi yaptıklarından kendileri hesaba çekilirler. Gerekli ikaz ve tavsiyelerden sonra kadının kapanmamasından dolayı kocanın günahı ve vebali olmaz. Ancak bu duruma rızası olmayan eş, boşanma yolunu tercih edebilir.
20 Yorumla
1 yılarkadaşını baştan bu şekilde kabul edip şimdi fikrini değiştirdiğine göre arkadaşın eşi çokça çevresinin etkisinde kalan ve tam anlamıyla bir evliliği huzursuzluğa sürükleyecek bir eş modeli maalesef. Bu tarz şeyler evlilikten önce konuşulmalı. Tıpkı çocuk istemek/ istememek gibi. Adam sırf kızı kaybetmemek için sevgiliyken sıkmamış, fikrini beyan etmemiş. Şimdi nasılsa evlendik kafasıyla baskı kurmaya çalışıyor. Sırf eş istedi diye kapanılmaz. Adamın dini zayıflığı da ortada. Belli ki cahilce bir istekte bulunuyor. Bilinçli biri olsaydı tesettürün sadece Allah rızası için yapıldığını biliyor olurdu. Tavsiyem arkadaşının bu konuda gönlü yoksa eşi için asla kendini değiştirmemesi. Çünkü ilerde pişman olabilir. Allah korusun eşiyle ayrılsa vs belki tesettürden bile soğuyacak daha çok günaha girecek. Namaz kıl dese anlarım ama kapan demesi tamamen adamın anneci olduğunu gösteriyor belli ki kaynanası öyle istiyor. Bu adamdan bi cacık olmaz ne yazıkki. Bi arkadaşımın eşi de böyleydi sıkıyordu eşini kapalı olsun vs diye kız kapalıydı zaten daha da kısıtlıyordu. Gitti açık seçik biriyle aldattı kızı sonra. Sırf çevresi mutlu olsun diye eşini kapalı istiyordu yani ama aklı açık kızlardaydı hep. Herkes aynı olacak diye bişey yok ama örnek vermek istedim
20 Yorumla
1 yıl😅😅Bunu geçmiş ilişkilerimde bana da soran biri olmuştu. Annesi de kapalıymış. Annesine saygı duyuyorum ama sonradan benim bir arkadaşıma yürüdü biz tartıştığımız zaman. Zaten devamlı ayrılıp maksimum bir hafta sonra geri barışıyorduk. 😂😂Yalama olmuştu. Yani o kadar ayrılıp barışmışız ki artık rüyamda da ayrılıp barışıyorduk bir keresinde. 😆😅O arkadaşım da kapalı biriydi. O zaman küçüktüm. O ilişki de sanal bir ilişkiyi. Arkadaşımın yanına gitmiş, görüşmüş falan. Sonra da kız numarasını değiştirmiş, sosyal medya hesaplarını kapatıp kayboldu. Bana da demedi arkadaşıma yürüdüğünü ama ben ekli görünce konuya ayıktım. Başta yalan attı arkadaşım hoşlanıyor, bana numarasını bulsana dedi. Ben arkadaşını bana bir tanıtsana dedim. Tanıtamadı o olduğu için. Ben, üstüne gide gide itiraf etti. Demesine göre arkadaşım onu aldatmış. İntikam almak istiyormuş. Üniversitede de arada bir oraya gelsem bana evini gösterir misin diyordu bana. Resmen takıntı yaptı. Ben de “Bende numarası yok ama evini biliyorum. Sana da niye göstereyim? Sen, misin benim arkadaşıma yürüyen? Aferin ona.” deyip bol bol dalga geçip durdum. 🤩🤩
11 Yorumla- 1 yıl
Bu da kızları kapalı açık diye kategorize etmeye çalışan ama kişiliğine bakmayan kişilere örnek olsun. Allah’ın sopası yok işte. 😅😅
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
54Cevap
- Aile & Toplum konusunda 149,2b cevap paylaştı.
u 1 yılHayır hakkı yoktur tabi ki de
10 Yorumla
1 yılBu erkeklerin hepsi aynı mı? Ben görüp de alayım ben görüp de aldıktan sonra kimse görmesin ama. Tesettür anlayışları din ile asla bağdaşmıyor. Kıskançlık güdülerine tesettürü alet ediyorlar sadece. Bana göre bir erkek tesettür konusunda hassas ise zaten kendisine eş seçerken ilk kriteri o olur. Ama onu çoğu yapamaz çünkü altından ne çıkacağını kestiremeyip risk almıyorlar. Çünkü onlara göre evlilik sadece iyi bir popo iyi bir meme. Bi de “adam “dediklerimiz var ki adam gibi adam onlar da. Piyasada az kaldı ama hala varlar. Evleneceği kadının bedenini ikinci plana atar , ilk sıraya başka kriterleri koyar. Net olurlar isteklerinde ve bu istekler sırf nefsi istekler değildir. Neyse anlattım işte bir şeyler , adam da yok ki anlasın bunları. Gidip çay içiyorum hararet yaptım
02 Yorumla- 1 yıl
Hay ağzına sağlık ya müthiş özetlemişsin. Açık kız alıp evlenince kapatmaya çalışan adamın samimiyeti sorgulanmalı önce. Niyet asla din değil burada ya kıskançlık ya da anasının veya çevresinin baskısı. Her ikisi de leş erkek modeli
- 1 yıl
Aynen öyle maalesef..
1 yılHaksız tabi ki, kararlarına saygı duymalı. Evlenmeden önce nerdeymiş? Şimdi kendini tatmin etmesi için böyle saçmalaması etik mi? Tabi ki değil. Kadın, istediği zaman vereceği kararlarla yükümlüdür. Ona bir şey dayatamazsın. Sınırlarını ve çevresini korursun, kollaman gereken yerde ona zorla bir şey dayatamazsın. Ne kulun, ne de kölen.
20 YorumlaKaçıncı yüzyılda yaşıyoruz millet nelerle uğraşıyor ne diyeyim.. Erkekler nefisleriyle hareket ederler sonra dini devreye sokarak çıkarlarına hizmet edilmesini isterler.. Adamın burada derdi din vs değil.. Kişi kendinden bilir işi hesabı burada dönen.. O yüzden kadın ne yapmak istiyorsa onu yapmalı..
20 Yorumla
u 1 yılEşine tesettüre gir deme hakkı var, eşinin de buna karar verme hakkı var. Ne söylediği değil de nasıl söylediği önemli. Kimse kimseyi bir şeye zorlayamaz orası kesin. Eğer kadın istemiyorsa, uzatmanın bir anlamı yok. Kadın kişisi, giyimime kuşamıma dikkat ederim ama kapanmam desin. Evlenmek kolay iş, onu yürütebilmek zor zaten. Eğer yürütmek istiyorlarsa birbirlerine saygı duymayı öğrenmeliler, yok olmuyorsa didişmenin anlamı yok, yollarını ayırmalarını tavsiye ederim.
20 Yorumla- Aile & Toplum konusunda 8,1b cevap paylaştı.
1 yılZorlama ile olmaz, çünkü o kişi bundan mutsuz olursa nasıl bir evlilik olacak o, bir insanı nasıl tanıdiysan öyle seversin onu kendin gibi yapmaya çalışmak yerine olduğu gibi sevmek gerekir... ilişkilerde saygı ve hoşgörü çok önemlidir, evlenince neden hemen kurallar ve kısıtlama koyulur ki, sen o insanı halbuki açıkken tanıdin sevdin...
10 Yorumla Kimsenin kimseye böyle bir söylemde ya da zorbalamada bulunmaya hakkı yok, kim olursa olsun. Benim kuzenlerimde, akrabalarımda da var böyle eşleri ya da sevgilileri istendi diye kapananlar. Bu insanların yaptığı resmen kişinin özgür iradesini taciz etmektir.
10 Yorumla- Aile & Toplum konusunda 1,6b cevap paylaştı.
1 yılBence saçmalık lisede de bu olayı yaşayan çok sınıf arkadaşım oldu kız evlendi hata etti şimdi kucağında bebesi ile boşandı anne evinde duruyor kız yazık yani büyük sevgiyi erkek veya kadın fark etmez böyle bir şeyler yaptırarak kullanarak devam ettirmemeli herkesin kendi hayatı kendi tarzı yani
10 Yorumla Aile & Toplum konusunda 2,6b cevap paylaştı. Asla öyle bir hakkı yok. Tavsiye edebilir ama diretemez. Arkadaşına söyle müsaade etmesin. Ben tesettürlüyüm buna rağmen böyle diyorum... Birinin isteğiyle baskısıyla olmaz
13 Yorumla
Soran1 yılTabi ki söylerim. Çok teşekkür ederim yorumunuz için 😇
Soran1 yılKesinlikle çok haklısınız 😇
Gizli Üye(30-35)1 yılTesettüre gir diyemez. Çünkü kadın bunu kendisi isterse yapar. Boyle bir hakkı da olamaz. Çünkü kadınlar da insan ve onların da düşünceleri var. He adam çocuğumuz için şunu yapma, şunu yap dese o zaman tamam kadın kocasını dinlemeli ama eşler birbirine tavsiye verebilir, böyle yapsan iyi olur diyebilir, ama kesinlikle kapanacaksin açılacaksın diyemez.
10 Yorumla- Aile & Toplum konusunda 358 cevap paylaştı.
1 yılZorlayamaz teklif eder ısrar edemez pat küt yok ben erkeğim falan öyle olmaz o işler kibar nazik anlayışlı bir dille söyler sürekli başına kakar gibide söyleyemez tesettürden önce kendi secdeye gitsin de tesettürü gözüne çeksin
20 Yorumla
1 yılBen bu konuda bir şey demek istemiyorum sadece kendi açından söyleyeyim şahsen ben açık birisiyle evlenmem kapalı bir insan olması lazım ve bu kafalılık sadece moda kıyafet falan tarzında değil neyin ne olduğunun neden olduğunun vesaire bilincinde olmalı evleneceğim insan
00 YorumlaKapalı seviyorsa kapalı biriyle evlensin. Açık bir kadınla "nasıl olsa kapatırım" diye evlenmek en basitinden hadsizlik ve zorbalık içerir. Normalde de dinen kadının Allah'a olan inancı gereği kapanması gerekmiyor mu? Erkeğin baskısı ile kapanması dinen ne kadar sağlıklı bir şey? Nereden tutsan elinde kalan bir durum bu...
40 YorumlaKapanacaksa kendi için olmalı kocası için değil🤦♀️ ki kocasının da söz hakı yok bunda evlenmeden önce konuşacaktı okeylenseydi haklı olabilirdi nasıl olsa köprüyü geçtik ben bunu istediğim gibi giydiririm hareketleri hoş değil🤓
10 YorumlaHayır yok tabiki ona ne açıkmı kapalı mı ya bunlar namusu başını kapatmakta görüyo heralde ne kadar cahilce açık gördün sevdin evlendin şimdi noluyoo 😡
20 YorumlaAile & Toplum konusunda 1b cevap paylaştı. Evlilik öncesi konuşulması gereken konular bunlar. Teşvik edici şekilde konuşmak varken emrivaki yapmak niye. Ayrıca sonradan değiştiremeyeceği birini hayatına da almamalı insan.
20 Yorumla
1 yılTabi ki yok. Kisin hava soguk zaten kapson mont ceket takiliyosun yazin da sicakta polyesterlerin icinde pismek bana mantiksiz geliyo. Cok merakliysa kendisi girsin tesetture :D
10 Yorumla
1 yılkesinlikle kadın haklı öyle şey mi olur açık halini gör beğen kabul et sonra tesettüre gir olmaz öyle şey benim olacaktı en baştan tesettürlü olması kriterimdir diyecekti.
10 Yorumla
1 yılBu meseleyi evlenmeden önce konuşmuş olmalılar evlenmeden önce hiçbir konuşması geçmediği halde evlendikten sonra eşi böyle söylüyorsa b** yiyor demektir
10 Yorumla- Aile & Toplum konusunda 1,9b cevap paylaştı.
1 yılkiz en basta oyleyse esinin bu konuda baski yapmamasi gerekiyor, zaten oyle gorup begenmis. neden sonradan bu tarz seylerin pesine dusuyolar anlamiyorum
10 Yorumla Böyle temel konuların evlilikten önce konuşulup çözülmesi gerekir. Adam tesettürlü birini istiyorsa tesettürlü biriyle evlenseydi. Kadın %100 haklı.
10 YorumlaAile & Toplum konusunda 907 cevap paylaştı. Bu baskı ile olacak bir şey değil, insanın içinden geldiği için yapması gereken bir şey baskı ile kapansa bile istediği kişi olmayacak asla, saçma bir baskı türü bence
10 YorumlaYok o zaman tesettürlü birisiyle evlenmeyi benim için boşanmaya yeterli bir sebep
30 Yorumla
1 yılTesettürlü bir eş isteme hakkı vardır, eşine dayatmada bulunma hakkı yoktur. Kendisi için önemli bir kriter ise öyle biriyle evlenmeliydi.
10 Yorumla
1 yılHak değil içten gelen istek olabilir ama demek yerine güzelliklerini göstererek tercih etmesi adına çabalamak daha hoş geliyor bana
10 YorumlaAile & Toplum konusunda 739 cevap paylaştı. Evlenmeden önce netleştirilmesi gereken en önemli konulardan biri. Yoksa sonra baskı kurmak çok sıkıntı.
10 Yorumla
Gizli Üye(25-29)1 yılKimse kimseyi zorla kapatamaz. Evlenirken kapalı değilimiş diyorsun o zaman eğer kapalı istiyorsa kapalı alabilirdi ya da önceden bu konuyu konuşabilirdi. Eğer isterse kadın kendi rızasıyla kapanır zorla kapanmanın bir sevabı olmaz diye düşünüyorum
10 YorumlaHayır böyle bir emrivaki yapması doğru değil tabii ki. Belki bu yönde tavsiyeler verip fikrini dile getirebilir ama bunu dayatması olamaz.
10 Yorumla
Gizli Üye(36-45)1 yılBunlar hep böyle. Açık alıp kapatmayı Müslümanlık zanneder mnk evlatları. Kendi özgür kadın köle. Sayısız cariye sahibi olmak cümlesine dayanırlar.
Bunlar önce insan olsun sonraki din iman konuşulur10 Yorumla
1 yılOnun iyiliği için diyebilir yönlendirme boyutunda ama kendi istediği için diyemez böyle bir hakkı yok
10 Yorumla- Aile & Toplum konusunda 4,5b cevap paylaştı.
1 yılHayır yok.
Sadece uyarıp teşvik edici unsurlarla kararını etkilemek için çaba sarf edebilir.
Aksi halde İslam dininde zorlama yoktur.10 Yorumla - Aile & Toplum konusunda 1,1b cevap paylaştı.
1 yılHayır bu konuda kimse kimseye baskı yapamaz. Kendi istemiyorsa kocasının bu isteğine çok sert şekilde tepki vermeli ve bu konuya net bir çizgi çekmelidir. Bi daha konuyu açmaya bile kalkışmamalı kocası haddini bilsin.
00 Yorumla Öyle begenmisse demeye hakkı yok kapalı istiyosa baştan dicekti
10 Yorumla
1 yılGir diyebilir ama girip girmemek özgürce bir karar bence
10 YorumlaAile & Toplum konusunda 676 cevap paylaştı. İsteyemez açık görmüş de kocası için mi Allah için mi kapanacak
Çok saçma10 Yorumla- Aile & Toplum konusunda 2,1b cevap paylaştı.
1 yılHayır tabiki
Kimse kimseye karışmamalı saygı duyulması lazım10 Yorumla - Aile & Toplum konusunda 1b cevap paylaştı.
u 1 yılGiyimine kuşamina dikkat ettikten sonra kapanmasına gerek yok bence
10 Yorumla Aile & Toplum konusunda 1,2b cevap paylaştı. Şöyle şeylere kızıyorum o zaman neden tesettürlü biriyle evlenmiyor…
10 Yorumla
1 yılHayır yok öyle bir şey yaşarsam ayrılırım olur biter
10 Yorumla- Aile & Toplum konusunda 4,8b cevap paylaştı.
1 yılKimsenin kimseye karşı böyle bir istekte bulunmaması gerekir
10 Yorumla - Aile & Toplum konusunda 1,4b cevap paylaştı.
1 yılArkadaşın kapanma yerine kişiden ayrılsın saygı duymuyorsa ilerde daha da mutsuz olur
10 Yorumla - Aile & Toplum konusunda 1,3b cevap paylaştı.
1 yılAcayip sacma. Yani acik birine illa kapan demek kadar sacma birsey olamaz
10 Yorumla Yok. Baskıyla isteyemez, zorlayamaz. İstiyorsa ricada bulunur gerisi Allah ile kişi arasında.
10 Yorumla- Aile & Toplum konusunda 345 cevap paylaştı.
1 yılYok, o kendini nasıl iyi hissedecekse o şekilde. Ama açık saçık giyinmesine de müsade etmezdim.
10 Yorumla Aile & Toplum konusunda 795 cevap paylaştı. Zorlama ile olmaz, hem bu konuyu evlenmeden önce konuşulması gerektiğini düşünüyorum.
10 Yorumla- Aile & Toplum konusunda 1,7b cevap paylaştı.
1 yılKendisinin istemesi ile olur zorlama ile olmaz bu işler
10 Yorumla - Aile & Toplum konusunda 514 cevap paylaştı.
1 yılYani tesettür kişinin kendi tercihi ile olacak birsey
10 Yorumla Aile & Toplum konusunda 1,9b cevap paylaştı. Vardır da bunu zorla yaptıramaz sadece bu kadının kendi isteğine bağlıdır
10 Yorumla
1 yılBu tarz şeyler evlilik öncesinde konuşulmalı.
10 YorumlaYani eşi Diyor ki bu yasına kadar giyinmeyi bilmiyordun ben öğreteceğim sana aşırı uzucu
10 Yorumla
1 yılBaskı yapmadan diyebilir ama eşinin kararı olmalı. Baştan konuşulması gereken bir konu esasen.
10 Yorumla
1 yılİsteğini belirtmeye hakkı var ama baskı yapmaya asla hakkı yok. Sonuçta kadınlar da erkeklerin giyimine karışıyor ki karışmalı da. Ama dediğim gibi iki taraf için de baskı asla haklı bulunamaz
00 Yorumla- Aile & Toplum konusunda 1,5b cevap paylaştı.
1 yılBence yok. Tesettürlü biriyle evlenebilir ama açık biriyle evlenip bunu talep edemez.
10 Yorumla
Gizli Üye(30-35)1 yılTemennisini kibar bir dille ifade eder esi kabul eder ya da etmez. Ki kapanmak icten helen inanc icin olan bisey. Baskasi icin ne anlami var. ama oyle kapayacaksin gibi kafadasya. Acik biriyle evlenmeyecekti.
00 Yorumla
Gizli Üye(30-35)1 yılburada milletin gazına gelmeyin … sen de gazlayan duruma gelme… birbirine değer veren insan değerli şekilde hareket eder değerli şekilde kendi aralarında bu konuları değerlendirirler
01 Yorumla
Soran1 yılKimseyi gazlamıyorum ben🙄
- Aile & Toplum konusunda 9,5b cevap paylaştı.
1 yılMadem kapalı kız arıyor ya baştan kapalı kızla evlencek ya da evlenmeden önce kapan dıcek ki kız yine kabul etmez ayrılırdı
10 Yorumla Sadece kendi fikrini söyleyebilir. Ama eşini zorlayamaz. Tavsiye olarak söyler, ama zoraki kapan diyemez. İşin özü kimse kimseye zorla bişe yaptıramaz. Ama güzellikle anlatır ikna ederse olur.
10 YorumlaŞimdi adamın önce karışmayıp şimdi karışması saçma, kız haklı önceden bişey dememişse şimdi hiçbir şekilde karışma ve bişey deme hakkı yok
20 Yorumla
1 yılKadın mehir edebiyatı yaptıysa tabiki var kocasına itatsizlik edemez
00 Yorumla
1 yılIslamiyete göre var evet
Müslümanım deyip muhalefet olacak varsa önce arastirsin sonra gelsin05 Yorumla- 1 yıl
İslamda zorlama yok. Bu konuda ya da başka bir konuda kimse kimseye baskı yapamaz git sen araştır önce.
- 1 yıl
@Barbiemiyimneyim islamda zorlama şöyle yok
Eğer müslüman değil isen müslüman ol diye zorlama yok
Ama müslüman isen kocan sana baskı yapabilir kocan kaşını al derse kaşını alabilirsin o derece
Boş konuşuyorsunuz ben araştırdım fazlasıyla - 1 yıl
@Barbiemiyimneyim tipine bakamk kime anlatıyorum
- 1 yıl
@Barbiemiyimneyim müslüman değil isen müslüman ol diye zorlama yok evet
Ama müslüman isen kocan sana baskı yapabilir kocan kaşını al derse kaşını alabilirsin o derece - 1 yıl
@Barbiemiyimneyim boş boş konuşuyorsunuz
- Devamını Gör (36)
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne