Sevdiğiniz kişinin genetik bir rahatsızlığı olsa yine de onunla evlenir miydiniz?

Sevdiğiniz kişinin genetik bir rahatsızlığı olsa yine de onunla evlenir miydiniz?

Emin değilim. Ben FMF taşıyıcısıyım mesela. Aynı şekilde FMF taşıyıcısı ya da bizzat FMF hastası olan biriyle olursam çocuklarımızda FMF görülme ihtimali daha da artacak. Bu tarz kronik rahatsızlıklar hayat kalitesini etkiliyor.
Bir de şu sıkıntı var: Biriyle ilk tanıştığında da şak diye soramıyorsun ki ne hastalıkların var diye? İlişki ilerleyince öğreniyorsun. O noktaya kadar da duyguların iyice yeşermiş oluyor. Sıkıntı ya. Bazen insan kendisi bile bilmiyor neyi var, beyi yok. Sonradan anlaşılıyor.
Kesinlikle öyle ama artık genetik rahatsızlığı olanlar PGT yöntemi ile tüp bebek sahibi olabiliyorlar. İkinizde aynı rahatsızlık olsa bile sağlıklı yumurtalarla sağlıklı bir çocuk dünyaya getirilebilir. Yöntem biraz masraflı olabilir belki ama sağlıklı bir birey dünyaya getirmek için katlanılır.
Ya ilk tanıştığında değil de biraz zaman geçtiğinde konuşmak lazım. Sonuçta birbirine bağlandığın zaman bunu öğrenmek iki taraf içinde zor olur.
Yanılmıyorsam dünyanın bir çok yerinde PGT yöntemi benim rahatsızlığım kıyasla daha ciddi sayılabilecek hastalıklar için kullanılıyor. Dediğin gibi çok maliyetli, çok da uğraşlı bir süreç. Süreç bile bazen insanı yıpratabiliyor. Bu yöntemle %100 gebelik de mümkün değil yanılmıyorsam. Bazı bilgilerden emin değilim, araştırmak lazım aslında.
Benimde genetik bir rahatsızlığım var ve genetik doktoruna gittiğimde bana bu yöntemden bahsetti. Genetikten gelen hastalıklarda doğal yolla gebelikte %100 çocuk hasta olur diye bir şey yok ama onun hasta olmaması için doğal gebeliği önermiyorlar. Bütün tüp bebeklerde %100 olacak diye bir şey yok, onlarında yolu uzun ve yıpratıcı ama bu şekilde doğacak çocukta genetik hastalık olma ihtimali yok. Çok pahalı bile olsa çocuğun sağlıklı olması için değer
Mesele sadece çok pahalı olması değil ki. Bu yöntem henüz bütün hastalıklar için kullanılmıyor.
Yoksa herkes en iyi genleri kullanarak çocuk yapmak ister.
PGD/PGT özellikle tek gen hastalığı (kistik fibrozis, talasemi/orak hücreli anemi, hemofili, dengeli yapısal kromozom bozukluğu.. gibi) riski taşıyan çiftlere uygulanmaktadır.
Peki kimlere yapılır?
Çiftlerden en az birinde yapılan taramalarda doğacak bebeğe geçme olasılığı olan tek gen hastalığı taşıyıcılığı saptanması (yeniden düzenlenmiş yapısal kromozom taşıyıcısı olması; translokasyon, inversiyon, delesyon).
Önceden tek gen hastalığı olan (kistik fibrozis, talasemi, orak hücreli anemi, hemofili gibi) çocuk sahibi olmak.
Alıntı yaptım ama linki koyamadım.
PGT, DNA'daki her hastalığı ayırt edebilen bir yöntem değil.
Bunları bende araştırdım ve biliyorum. Ama ben bizzat genetik bir hastalık taşıdığım için doktorum evlendiğim zaman çocuk sahibi olmak istediğimde PGT yöntemini söyledi. Benimle aynı rahatsızlığı taşıyan kişilerde de daha önce bu yöntem kullanılmış.
Sen taşıyıcı olduğun sağlıklı bir bireyle evlendiğin zaman çocuğunda FMF olmayabilir. Fakat ben sağlıklı birisiyle evlensem bile çocuğumda aynı genetik hastalığın olması çok yüksek bir ihtimal. Çünkü ben taşıcıyı değilim genimde direkt o hastalığı taşıyorum. O yüzden genetik tarama (pgt) testini yaptırmam gerekiyor. Benim rahatsızlığım burada yazılanlardan değil ama o da birçok hastalığa sebebiyet veriyor.
Kalbi rahatsiz olmasin evleniriim tabi
Aşk budur kim ne derse desin
Cevap
4Cevap
Hayır. Benim bildiğim herhangi bir sağlık sorunum yok her 2 yılda bir genel taramaya giriyorum. Sağlıklı bir kadın isterim.
Sağlık sorunun olmaması yarın öbür gün ölümcül bir hastalığa yakalanmayacağın ya da bir uzvunun kopmayacağı anlamına gelmez.
İlla ki. Ama şu an öyle değilim. şu an bile bile hasta birisiyle evlenmem. Evlenirim sonra hastalanırsa sırf bunun için bırakmam ama bile bile de böyle evlenmem.
şu an öyle biriyle sevgiliyim
Yok açıkçası rahatsız etmedi doğuştan kalçası çıkık doğmuş sanırım bacağında ameliyat izi var annesi sırtında tastirmis hep sakat yani şu an normal insanlar gibi bir sıkıntısı yok. İleride Evlenirsek çocuğumuz da genetik olur mu bilmiyorum
Ne tür
Kısmet
Hayır diyemem
evlenmek için 1 milyonun var mı
parasız bir erkekle evlenir msiin
düzenli işi olana kadın çook!
Hayır evlenmem. Olmasa da evlenmem 😁
Bekarlık bana göre.
Akıl hastası olmasın da gerisi hallolur
Seviyorsam evlenirim
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?