Hayır tabi ki de herkes saygıyı hak etmez.. saygı sadece hak eden insana gösterilir. mesela bana saygı duymayan ya da kötülük yapan birine ben niye saygı duyayım. önce karşımda insan kişisi insan olsun. saygı nedir öğrensin sonra benden saygı bekler. ama tabi her insanın düşüncesi de farklıdır bu konuda. mesela Bazı insanlar saygının temel bir insan hakkı olduğuna inanır. Bu görüşe göre, ırk, din, cinsiyet, cinsel yönelim veya sosyoekonomik durum gibi faktörlerden bağımsız olarak herkes saygıyla muamele görmeyi hak eder. Bu görüş, herkesin değerli ve saygın bir birey olduğuna ve saygıyla muamele görmeyi hak ettiğine inanma fikrine dayanmaktadır. Diğerleri ise saygının kazanılması gerektiğine inanır. Bu görüşe göre, saygı otomatik olarak verilmez, ancak iyi davranış, nezaket ve başkalarına saygı göstererek kazanılır. Bu görüş, saygının bir ilişkinin karşılıklı bir yönü olduğuna ve birinin size saygı duymasını istiyorsanız, önce ona saygı duymanız gerektiğine inanma fikrine dayanmaktadır.
Saygı ruha yapışmış naif bir niteliktir ki herkese karşı saygı gösterir, bu onun ruhunu temsil eden ve ona kalite katan bir özelliktir onun için. Eğer seçiyorsa buna saygı göstereceğim ve senden esirgeyeceğim saygımı; o kişinin bana da saygı duymasını istemem çünkü onun saygısı denk değildir benim için saf olan saygıyla aynı değerde. Öz olan bilir ki çirkinliğe ve kötülüğe karşı gerekli tepki, hamle ve kavgasını saygısını koruyarak sürdürürse ancak varlığını koruyabilir onun içinde, bir yerde onu çıkarıp bir yerde onu giyinmeye çalışan sahip değildir asla ona.
Iscilikten gelen olarak alt kademeyi de gördüm. Üst kademeyi de gördüm. Şunu iyi anladım ve üst kademe de denk gelmedim ama alt kademe de dayaklık çok insana denk geldim. İşçilerde akıl ve üslup gerçekten çoğunda yok. Bedavadan nasıl birseyler nasipleniriz kafasında oldukları için ben pek aynı ortamda olmak istemiyorum
Temelde herkes aynı olarak başlar benim gözümde. Örneğin şu an sana duyduğum saygı ile yoldan geçen birine duyduğum saygı %100 oranında mesela. Tamamen sizin davranışlarınıza göre ya düşer ya da sabit durur. Yoldan geçen kişi bağırarak küfür ederek geçse ona olan saygım inanılmaz azalır mesela. En azından benim için böyle.
Saygı kişiye duyulur, kişiyse bunu hak etmelidir, düşünceler saygı konusu değildir, düşünceler tartışılabilir ki bu o kişiye saygısızlık değildir. Ve yaş ve statü saygıyı hak ettirmez
Tabi saygı bir yere kadar herkese gösterilir ama bunu haketmeyen milyonlarca insan var, yani tamam saygı duymak iyi hoş ama çoğu kişi haketmediği için bence sadece sıkıntı yok diyip geçmek gerek bazen
Bence ilk başta herkese saygı duymak zorunludur ama bazı insanlar senin onlara duyduğun saygıyı aynı şekilde sana duymuyorlarsa sen de yapman gerekeni yapıcan