bence islamı değil de müslümanları örnek aldığımız için bu haldeyiz dine saygısızlık edecek hale gelmişiz inanmasak bile saygı duymak zorundayız toplumumuzun kalitesizleştiğini düşünüyorum ben
1 ay
Kimse kimsenin inancına saygı duymak zorunda değil. İnançlar saygı konusu olmaz, insan kendisine saçma gelen, aklına yatmayan her inancı eleştirebilir, dalga konusu yapabilir, yerebilir. Saygı konusu olması gereken, insanların o inancı benimseme hakkı ve hürriyetidir. Kuzenlerinizle nikahlanabilirsiniz, caizdir diyen bir kitaba nasıl saygı duyayım? Kızıldeniz'in yarılmasını gerçekmiş ve mümkünmüş gibi Musa'nın mucizesi olarak anlatan, bunu da Allah'ın varlığına ve kudretine kanıt olarak sunan bir kitaba nasıl saygı duyayım? Kızıldeniz'i ikiye ayırabilen Musa neden kaçmadan önce Mısır'ı yerle bir edememiş? Muhtemel bir ay tutulmasını ayın ikiye bölünmesi olarak anlatan bir kitaba nasıl saygı duyayım? Miraç hikayesini gerçekmiş gibi anlatan bir kitaba nasıl saygı duyayım? Peygamberin ölümünden çok sonra yazıya dökülmüş ayetlere nasıl gerçek kabul edip de saygı duyayım? Sizin bu masallara inanma özgürlüğünüz var, onu tartışmıyorum, ancak bu özgürlüğünüzü başkasının hak ve özgürlüklerine müdahale etmek için kullanmanıza da karşı çıkarım. Bu nedenle din, kişisel yaşam dairesinde kalmalı, toplumsallaşmamalı, toplum yaşamı din kurallarına göre düzenlenmemeli. Batıda Hristiyanlıkla da, Tanrıyla da çokça dalga geçilir, karikatürlere konu edilir, kimse de "vay sen benim inancıma hakaret ettin" demez, diyemez. Senin kutsalın başkası için mizah konusu olabilir. Senin inanma özgürlüğün varsa, başkasının da dinden uzaklaşma özgürlüğü var. Kimse senin neden inandığını sorgulamazken, inançlı insanların, başkalarının dinden neden soğuduğunu sorgulaması bile abes. Sen inançlı bir insan olduğun için, herkesten de senin gibi olmasını bekliyorsun, aksi halde "insanlar neden dinden soğuyor?" diye bir soru sormazdın. İnsanların inanmamasını garip bulmak veya eleştirmek gibi bir hakkın olduğunu düşünmüyorum.
Saygı duymamaları normal din olmasaydı türkiye daha iyi durumda olurdu ab üyesi olabilirdin 20 yıl önce şu an çok farklı bir konumda olabilirdik ama biz kendimize canlı canlı adam gömen araplarla aynı kalibrede gördük
boş konuşma dostum adamlarımız oturup düşünmemişler sonra bunu dine mi bağlıyosun mimar sinan ahmet çelebi bu adamlar farklı düzey zekaya artı benzersiz bir ahlaka inanca sahiptiler bizim dinimiz ilimi destekliyorken yaptığın yorum şuana kadar okuduğum en mantıksız yazıydı dinsiz arkadaşlardan bazen çok mantıklı şeyler okuyorum da bazıları da böyle çıkıyo napıcaksın
Benim bahsettiğim konu ile seninkinin alakası yok ezbere konuşuyorsun örnek verdiğin isimlerde asırlar öncesi kaldı kimse umursamıyor şu an güncel versiyonda 2024ün özeti bu :
https://www.instagram.com/p/C9AUjpFtMMY
Cevap
15Cevap
Hayır islam işlerine gelmedigi icin sogudular sen hiç başka şeylerden soğuyan gördün mü mesela paradan soğuyan görmedim içkiden kumardan zinadan bunlardan soguyan yok olmadigi icin zaten islamdan soguyorlar islam onlara yapma zararli diyor onlar yapacam diyor islam insanlara bakarak yaşanmaz insanlar beşerdir şaşırdır eger öyle olmasaydık o zaman olmazdık zaten yapıpta ben bunu yaptım bu hataydı dersen sorun yok ama yapıp da ben bunu yaptım tabiki de dogru dersen o zaman çok kötü işte bu milletin azgınlığı kudurmuşlugu felakete sürüklüyor onu odrak edemediler hala hem yaşayıp hem anlamamak onu yok saymak fealketin en büyüğü
haklısın katılıyorum herkes nefsini tatmin etme peşinde kimse düşünmüyo öldükten sonra ne yapacağımızı herkesin böyle olup hiçbişeyi umursamaması beni hayrete düşürüyo
Eee ahir zamandasın Allah bunları zaten bizlere bildirmiş açıp okusak öğrensek anlasak ona göre yaşasak zaten sorun kalmayacak ama bunu yapmak yerine işee nefsimize uyup ona karşı gelmek çok hoşumuza gidiyor Allah bizleri yanlış yoldan uzak tutup doğru yol gösterirken bizler ısrarla yanlış yola girmeyi tercih ediyoruz ve gittgimiz yol yanlış başımıza felaketler geliyor ama bizler hala devam ediyoruz işte dn büyük felaket cehennemimiz olacak gel diyecek ben de seni bekliyordum diyecek o zaman anlayacaz da iş işten geçmiş olacak bunun en iyi örneği bir insanın suç işleyip de hakim karşısına çıktığında pişman olması gibi af dilemesi gibi olacak ama nafile hakim kararı verecek sana 5 10 her neyse bu kadar hapis cezası veriyorum diyecek orada o kişinin sesi çıkıyor mu hayır ahirette sesi çıkacak mı hayır nasıl suç işleyip hapis cezası alıyorsan onu yapmadan önce düşünemiyorsan aklın gidiyorsa sonucu ne olursa olsun diyip yapıyorsan bu dünyada öyle iste hakim karşısında yaşadığını ahirette de yaşayacak o zaman idrak edecegiz
çok mutluyum bunları birinden duyduğum için ağızına sağlık çok haklısın
Duamız Allah bizleri yolundan ayırmasın imanlı ölüm versin bilerek bilmeyerek yaptığımız günahları affeylesin inşallah bizler kuluz beşeriz şaşarız günahkar aciz bir kuluz ama gideceğimiz bir tek o var isteyecegimiz bir tek o var bizlerin günahlarını affeylesin cehennem azabından korusun imanlı ölüm nasip eylesin inşallah ne olursa olsun ne yaparsak yapalım yine Allahtan isteriz herşeyi bizleri yaratan bizlere suyu ekmegi herseyimizi veren Allahtır o bizi yarattı öldükten sonra da geri ona döneyeceğiz bizim yapacağımız şeyler elimizden en azından geldigi kadar onun emirlerine uymak yarım yamalak da olsa biz onun yolundan gidelim bu yeter karıncaya sormuşlar nereye gidiyorsun diye dostuma gidiyorum demiş bu bucaklarla zor gidersin demiş o da olsun yolunda ölürüm demiş bizler Allahım yolunda gidelim elimizden geldigince emrettiklerine uyalım ibadetlerimizi yapalım namazımızı kılalım diger ibadetlerimizi de yapalım
halkımız anadolu müslümanlığını müslümanlık sanıyordu, internetin yayılmasıyla birlikte gerçek islamla tanıştılar gibi oldu.
sosyal medyayı örnek göstermen mantıksız asıl islam peygamber dönemi ve kuranda yazılanlar değil mi zaten sosyal medya da çoğu insan etkili bir argüman kurmayı bile beceremiyo iki üç kişinin iddiasını kopyalayıp bide bunu mizaha dökerek komik olmaya çalışıyolar
türkiyenin inancı çok sonradan sistemleşti şevket süreyya çok yazar bunu. insanlar ne okudukları ayetin anlamını bilirmiş ne peygamber tanırmış, hz. muhammed yaşıyor sananları bile varmış ki bahsettiğim dönem 1920ler. özellikle elmalı çevirileri çok yardımcı oldu islam inancının bir sisteme oturması konusunda ama halk yine anadolu ve türk kültürüyle harmanladığı islam inancını yaşamaya devam etti, islamda olmayan bir sürü şeye inanıyoruz türkler olarak hala. neyse benim dinden kopuşum internetle beraber birden fazla dini kaynağa ve çeviriye ulaşabilmemle oldu. benim gibi kaynak taraya taraya buraya gelen insanların dışında bir de medyaya servis edilen işte arap işte din görüntüleri var… evet dediğine katılıyorum bir dini sadece bu görüntülere bakarak yargılamak doğru değil ama yapıp dinden soğuyan arkadaşlarımız oldu. buna bir de 80lerden beri inceden inceye işlenen devlet elli sünni islam baskısını eklersek çok şaşırtıcı bir sonuç değil bu. etki tepki meselesi kısaca.
seni çok iyi anladım dini nasıl araştırdığın çok önemli islam karşıtı bi sayfa bu dinin olumlu yönlerini bile olumsuz gösterecektir islama dayalı bazı hesaplar da uydurma bilgilerle insanları islam adına kandjrmaktadır bu da ortaya çıkınca insanlar maalesef iyice dinden soğuyo.. senin için konuşucaksam kuranda belirtilen hükümler bu dünyada kanıtlanmış çok basitinden embriyodan yaratıldığımız bunu bana nasıl açıklarsın
evet kaynakların tarafsız olması gerektiğinin bilincinde olduğum için işe önce farklı kuran çevirilerini karşılaştırarak başladım çünkü maalesef arapçam yok. yani islam kaynaklarında yer bulan gerçek şeyler olduğu gibi bulamayan da çok fazla şey var ana rahminde kök salıp bit kadarken gelişip dünyaya geldiğimizi, belli bir aydan sonra ruh üflendiğini söylüyor islam kaynakları fakat bu ruh üfleme meselesi şamanist inançlarda da olan bir şey ve islamın ortaya çıktığı döneme cahiliye dönemi dememize rağmen insan anatomisi hakkında az biraz bilgi sahibi olmaya başladığımız bir dönem insanlık olarak. ibrani dinler olarak bölgedeki yerel inanç ve kültürlerden etkilenip ortaya çıkmış şeyler bunlar bana göre. islam her şeyden önce bir ticaret dini ve o dönemin koşulları düşünüldüğünde yaşanan sorunları çözüme kavuşturmak için zaten ortaya çıkması gerekiyordu fakat günümüzde bu önemini sürdürebildiğini düşünmüyorum. bu da bir diğer sebebim bak bu kadar ulvi bir din neden hala kadınların evden 90 km uzaklaşmasına karşı mesela? o dönemi anlayabiliyorum güvenlik falan filan ama günümüzde ne kadar geçerli bu? yani çok dağınık yazdım kusura bakmayasın ama saat dört ve benim şu an kafam en az yazdıklarım kadar karışık ahahah
hiç problem değil bahsettiğin 90 km olayı hiç bi kaynakta yok Allah kadınlara kısıtlama getirmedi tesettür vb şeyler fıtrat için var bit olayını duymadım araştırıcam dediğim şey bu hayata dair kanıtlanmış şeyler kuranda var kuran yaratıcının kitabı olmasa bunlar yer almaz ve kurandaki hükümler çok tutarlı incille kuranı kıyasladıktan sonra bunu daha iyi farkettim diğer konuya geçecek olursam kadınların erkeklere göre daha fazla kısıtlanmasının sebebi estetik olarak güzel olmasından kaynaklı bundan başka erkeklerin faydalanması hoş değil bu yüzden kadınların kendini sergilemesi uygunsuz bahsettiğin 90 km olayı nı açıklarmısın nerden okuduğunu yazdıkların gayet anlaşılır sorun yok aşsmöas
ebu said hudri efendininki gibi bazı hadislerde geçiyor bu kuranla beraber hadisleri de kapsamıyor mu islam inancı ben öyle biliyorum? bu abi de muhammedin ilk sahabelerinden biriydi yanlış hatırlamıyorsam. bit diye bir şey okumadım ya ben okuduğumu tasvir ettim sadece ahahah :) ama saat gereği normal dediğim gibi. ya bu estetik algısı bile çok fark ediyor mesela yani moğol toplumundan örnek göstereyim toplum içinde bir kadının bebek emzirmesi ayıp karşılanmıyor çünkü memeye cinsel/estetik bir yön atamamışlar ya da en popüler örnek afrika toplumları. bu estetik meselesine çok modern bir algıyla bakıyoruz bence. ben kadının kapanmasını daha kolay tahakküm altına alma çabası olarak yorumluyorum mesela. hristiyanlık yine aynı şekilde bana saçma gelen şeyler barındırıyor ya ki zaten aynı coğrafyanın aynı kökenin ürünü hepsi, dayandıkları yerler aynı. o yüzden konuyu incilden kurandan çıkarıp direkt din felsefesi olarak tartışmak daha makul geliyor bana.
evet hadisler dahil tabiiki hadisten bahsettiğini anlamadım dediğin olaya gelirsem bir erkek ayağa bile sulanıyoken ve ayak örtünmesi zorunlu olan bir bölge değil göğüs dediğin gibi mahrem olmasaydı kim bilir neler olurdu erkekler fıtraten cinseliik duygularına yoğun bi şekilde sahip kadınları mufaz etmek neden örtünmek baska bir yolu yokmu diyosun olabilir ama çoğu şeyi değerlendiremiyoruz işin aslı orada hiçbiçey apaçık ortada değil ve sahip olduğumuz belli bi miktar aklımızla bunları değerlendiriyoruz her ayete rasyonel bakarsak bu yanlış bi bakış açısı olur örneğin şeytan Allaha ben Ademden daha üstünüm ateşten yaratıldım dedi düşünürsen gerçekten ateş toprağa göre daha üstün yakıcı bi özelliği var ama üstünlük buna bakılarak ölçülmüyo biz bunu farkedebiliyoruz
sosyal medya tiktok youtube önüne gelen sahte hoca çıkıp g*ötünden dini zedeleyecek şeyler uydurması, günahların kolay ulaşılabilir olması vs bir sürü sebep var.
bu kadar büyük nefretin sebebi olmalı insanların seçtiği dine saygı duymamak yanlış o onun tercihi bunu kabullenmek gerek
Saygı duymamak da bir tercih karşıdakinin bana ve yahutta inancıma saygı duymak istememesine ben de saygı duyarım sen de aynı şekilde Duymak zorunda değilsin ( duyduğunuzu da düşünmüyorum zaten )
sana saygı duyuyorum ce daha önce yargılandığın için üzgünüm senin nefretin dine değil size yanlış yapan müslümanlara bu konuda haklısın çoğu müslüman ailesinden öyle gördüğü için bu dine inanıyolar ve kimse sorgulamıyo bu yüzden dini tanımıyolar ve herkesin müslüman olması gerektiğini düşünüyolar bu çok yanlış sen bizlere kızgınsın dine değil
@phyllo tabii en doğal hakkınızdır
Tayyip dede sağ olsun 😅 ha birde instagram da felan sayfalarda dinle ilgili şeyler görüyorum yorumlara bi bakiyorum 14 15 yasşndaki çocuklar atip tutuyor yok Allah yok yok şöyle böyle diye onlara üzülüyorum ya
Gerçekler ortaya çıktıkça, masallara olan inanç azaldı
gerçekler ne islamı masal yapan ne neler biliyosun tartışalım yoksa hiçbir şey araştırmadan insanların düşüncelerini koopyalan bir popüler kültür kölesimisin
Tarih mezunuyum, kitaplığımda dinler tarihiyle ilgili bi 30 kadar kitap var, 4 kutsal kitabı da okudum. 10 yıldır araştırıyorum.
güzel öncelikle tebrik ediyorum peki islam neden masal sizi buna iten ne
Sadece islam değil, tüm semavi dinler. Örneğin şakt-ül kamer. Ay eğer yarılsaydı, arap yarımadasıyla aynı yarım kürede olan her coğrafya bu olaya tanık olurdu. Tanık olsalar bu olay kesinlikle yazılı kaynaklara geçerdi. Ama hiçbir resmi kaynakta yok. Veya koca Kızıldeniz'in ayrılması. Bu kadar büyük bir olaya dair nasıl yazılı belge olmaz?
tarih bilen sensin peki bu dönemdeki insanlar bunu yazabilecek teknolojiye sahip miydiler
Peygamber 571-632 arasında yaşadı. Bu dönemde yazı vardı. M. ö 1280 yılındaki kadeş antlaşmasına bile ulaşıldı. Tutup da kuşe kağıda yazsınlar demiyoruz yani.
anlıyorum amao zaman okuma yazma bilen neredeyse yoktu ve diyelim ki yazdılar bu güne kadar ele ulaşması kesin bişey değil şu ana kadar kaç belge elimize ulaştı ki bahsettiğin yıllar çok eski zamanlar kuranda mantıklı deliller var tarafsız değerlendirmeme rağmen çelişki bulamadım belli bi düzey arapçaya sahibim teşekkür ederim saygılı tutumunuzdan dolayı
Rica ederim
Çünkü insanlar artık dini öğrenmeye başladı. Yalanların farkına varmaya başladı.
Birçok örneği var 1 örnek vereyim Refah içerisinde yaşayıp o adama şükret dersen soğur
kimse refah içinde yaşamıyor her insanın derdi var evef bazı insanlar doğuştan veya sonradan aldığı imkanlarla buna sahip bu da onun imtihanı ne kadar zengin de olsan bu yasam elbet bitecek elbet ölücez bunu düşünmemiz gerek
Radikal İslamcılar ve İslamı kendi menfaatleri için kullanan insanlar yüzünden.
evet ama biz sahiden zeki olsaydık insanları değil işin özüni islamı örnek alırdık islam insanların nasıl yaşadığına bakmıyo toplumun islamı uygulama düzeyine göre islamı buna göre konumlandıramayız
Bunu yapacak kimse yok. Geçen gün Diamond Tema’nın sözleri yüzünden radikal islamcılar kalkıp Diamond’u öldürmeliyiz kellesini almalıyız diye post paylaşıyorlardı. Gerisini sen düşün, İslam bu mudur?
evet okudum dediğin şeyleri kesinlikle değil sadece demek istediğim sadece kuranı okuyup çıkarım yapmak bunu yaparken kimseyi örnek almamak ( bu neslin insanlarından) çünkü çoğumuz dilde bir yaratıcıya inanıyoruz uygulama da 0 ız toplulumuz yoldan geçen herhangi bir kadına bakarak laf atıyo bu adam bi de namaz da kılıyo ne anladın bu işten
Sadece İslamı değil diğer dinleri de araştırmak lazım bence. Diğer dinlerin değiştirildiğini söylüyorlar fakat insanın gücü nasıl kutsal bi kitabı değiştirmeye gücü yetiyor anlamadım.
araştırdım ama Allaha inandığım için islamın üstüne çok düşüyorum bencede diğer dinler kesinlikle araştırılmalı merak ettiğimden soruykrum hangi inanca mensubsun
Dinlere inanmıyorum
İnsanların kutsalina saldıran Osmanlı'dan kalma gayrimüslim tebanin yobazligi pik yaptı ondan
Tüm dinlere tüm inanışlara saygım var ama dinlerin insan uydurması olduğunu düşünüyorum
saygının olmasına mutlu oldum kuranda dünyada ki olaylara karşı doğru yargılar var bunlar kafanızda soru işareti bırakmadı mı ben dinlere inanmasam bile bu beni çok etkilerdi
Kuran'da dünyanın düz olduğu ve gök kubbe dışına çıkalamadığı yazıyor
Düz olduğunu hangi ayette yazılıyor gökkubbenin dışına da devamında büyük bir güçle çıkabilirsiniz diyor keşke bir okusaydin😀
bunu görmedim ama embriyodan yaratıldığımız kanıtlandı ve kuranda yazıyo bunu açıklayabilirmisiniz eğer yanlış yargılar varsa bunu da belirtin tartışalım
Kurandan haberin bile yok rahman suresinin ortasını okumama tamamını oku bakalım uzaya çıkış var mı yok mu
1. Kat semayi gecemeyecekler diyor yıldızlar ve güneş 1. Kat semanın aşağısı sen okuduguna emin misin😀
fazla iddialısınız kuranı araştırıyorum ama bahsettiğiniz ayete kafa yormamıştım siz hala embriyoyu kanıtlamadınız?
1. Kat sema ile alakalı Kuran'da tek bir kelime geçmez
Ey günahkâr cin ve insan topluluğu! Eğer göklerin ve yerin sınırlarını aşıp Allah’ın hükmünden ve azâbından kaçmaya gücünüz yetiyorsa, haydi aşıp gidin! Fakat Allah tarafından özel bir güç ve yetkiyle donatılmış olmadıkça, kâinâtın sınırlarını aşamazsınız!
Özel bir güç demekki aşılıyor neyse işine bak
"Allah'ın verdiği özel güç"
Müslüman olmama rağmen senin kitabını okumuşum ama sen tek bir sayfasını bile açmamış bana burada akıl veriyorsun sözde müslüman :)
İmam gazalinin söylediği gibi cahille tartışma ben hiç yenemedim
Uzay mekiginin yakıtı Allah'ın verdiği özel bir güç değil mi okus pokus yaparak sen mi çıkarıyorsun 😀 imamı Gazali ne güzel demiş
Kusursuz olan İslam zaten Müslümanlar degil
evet
Bana mantıklı gelmedi bıraktım. Hepsi bu.
Bıraktım derken eski hatalarımı bıraktım. Ben de inanıyorum yani :D
İnancini yitirme
bunun sebebini sordum
haklısın yok girmiyorum buraya herkes nefsine ayak uyduruyo
Siyasetin etkili olduğunu düşünüyorum
olabilir ama daha çok kendi içimizde uzaklaştık bu dünyaya odaklıyız oysa sonsuzluğun orası olduğunu biliyoruz çok mu aptalız yoksa yaratıcı buna göre mi bizi tasarladı
ABD ve İsrail
Para yüzünden