Arkadaşlar iyi geceler dilerim, teheccüd namazının vaktiyle ilgili bir sorum var. Bizim burada ezan 4.20de okunuyor ben de 4.10da teheccüdü kılıp sonra da sabah namazını kılıyorum çünkü bildiğim kadarıyla sabah namazından önce kılınması gerekiyor. İnternette ise "imsak vaktine kadar kılabilirsiniz, imsak vaktinin girmesiyle sabah namazının vakti girer" yazıyor ben anlayamadım sabah namazını kılmak için ezanın okunması gerekmiyo mu neden imsak vakti girince namaz kılabiliyoruz?
AI Persona’ya Sor
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
2Cevap
Hayır ezan geç okuyor bazen. Asıl vakti imsak vaktine göre belirlenir.
Anlamadım 🥲
Sabah vakti ezanın okunmasıyla girmez. İmsak saatiyle girer. İmsak da Fecr vakti ile yani tan yerinin ağırması ile belirlenir. Tan yerinin ağırması, gözle görülür bir aydınlığın olmasıdır.
Ya özetle sabah ezanını bazen geç okuyorlar. İmsak vakti aslolandır.
Şimdi anladım teşekkür ederim peki imsak vakti girdikten sonra da teheccüdü kılsak sorun olur mu niyet mi önemlidir yoksa tam vaktinde mi kılmak gerekir
Rica ederim.
Niyet tabii ki önemli. Namaz kılmak istersen imsak vaktinden sonra da kılarsın, Teheccüd olmaz saati olmuyor çünkü ama karşılığı aynı hatta daha fazla olabilir yani yeter ki kılmak iste 🤍
💞💞
Yatsı ile imsak yani ezan okunmadan yaklaşık 40 dklik zaman dilimi arasında kılınır diye hatırlıyorum
Tamam da imsak vaktinde ezan okunmuyor ki
Zaten ben imsak vaktinde ezan okunuyor demedim. Bana zanknda anlatılanlara göre bildiğim şu şekilde, riyavete göre peygamberimiz yatsı namazından sonra bı miktar uyur sonra kalkar gece namazı yani Teheccüd namazını kılar sonra vitir namazı kılıp sabah namazını kılar.
Teheccüd namazı 2 4 6 8 rekat olarak kılınır. Ama 2 rekattabi selam vermek daha faziletli hayırlıdır diye biliyorum.
Sen şunu bilsen yeterli gece vakti duaların yakarisin fazileti için kılındığını bilmen ve ona göre kilman yeterli.
Tamamdır çok teşekkür ederim
Ne demek , Allah kabul etsin
Benim için de dua eder misin
Tabi
Öyle bir namaz yok. İslam diye bir din yok.
Hadi canım biz enayi miydik bu zamana kadar ya
Evet öylesin.
Sorduğun sorulardan bile olgunlaşmamış bi zihnin olduğunu anlıyorum çok da kasma
😂😂😂 namaz bir kere güneş ritüeli bütün arkeolojik araştırmalarda secde eden rüku eden yere kapanan figürler var, bu aynı zamanda ibrahimi dinlerin tümünde var. Sonra gelelim kıçını yırttığın islsmına. mhmd Ahmet gibi ünvanlar isim değildir ve bunları nerturi, Süryani ve arami hristyanlar İsa için kullanmıştır. Hadi klasik islam tarihine mhmd 6 yy mekke de doğmuş ama bu şehir 7. Yy sonlarında inşa ediliyor ne konuşuyorsun ablacım.
Ya sen anlatıyorsun şaka mı yapıyosun ya😅😅😅 bi de üşenmeden bi şeyleri kanıtlamaya çalışmış işsiz.
Bak kardeşim laftan anlarsan sana şunları söyleyeceğim. Evrendeki bütün dinler - ister gerçek olsun ister olmasın, ister evrensel olsun ister olmasın - kişiseldir, kişiye özeldir. Sen herhangi bir dine inanırsın inanmazsın beni ilgilendirmez ben gelip diyor muyum şu din sahte bu din gerçek değil diye. Ben müslüman olmama rağmen yüzde yüz İslam gerçek din demiyorum bile ama şu an mutlu muyum? mutluyum. peki hep mutlu olacak mıyım? evet.
🖕🏻🖕🏻🖕🏻
@Sergioo18 hiç okumuyorsun değil mi? Veya okusan da idrak denilen durum olmuyordur.
O kadar saçma argümanlar ki başka yerde kullanma gülerler.
İşine gelmedi kiiiii verecek cevap bulamadın ahhaahahhahah git şimdi ağlayarak günlüğüne yaz 😅😅
@dgfhcjcbv koy lan ortaya argümanını Müslüman olamayanın a. yav
@dgfhcjcbv bu daha herhangi bir filozofun kitabını bile okumamıştır ortaya koyduğu argümanların saçmalığına gel 😅
Hiç bir halt bildiğin yok boş yapıyorsun.
Sen de sürekli lafı kestirip atıyorsun işte işine gelmiyo hadi hadi kış kış
@Sergioo18 koy ortaya argümanını ne demek? Benim böyle bir niyetim yok şimdilik burada. Bir teolog olarak yazdıklarına kalbim dayanmadı. Başka yerde kullanma ben güldüm millet de güler.
@dgfhcjcbv çamur atıp kaçmak yok lan adamsan ortaya koyacaksın varsa yüreğin ortaya koyacaksın.
Nasıl bir delil istiyorsun tam olarak?
@dgfhcjcbv benim söylediklerim saçma ya bana doğruyu ispatlar mısın rica etsem 🙏🏼 ama argo konuşma karşılığını alırsın medeni insanlar gibi konuş benimle.
@Sergioo18 argo konuşan ben değilim, bana yakışmaz. Başından beri soru sahibine ve bana sen böyle konuşuyorsun.
Argümanlarının gülünç olduğunu söyledim. Bu hakaret veya argo değil. Delil olarak sunduğun şeylerin basit bir akıl yürütme ile aslında içinin pek dolu olmadığı yani bir inancı çürütmek için kullanılacak argüman olmadığı aşikardır.
Benim sana dini ispatlamamı istemişsin.
Kur'an okudun mu öncelikle. Dini bilgin ne seviyede?
@dgfhcjcbv hocam soru soran hakaret eden bir I ve siz ona destek verdiniz yapmayın:)) evet okudum hatip ettim. Bakınız hanımefendi Muhammed’den 220 yıl sonra Özbekistan’da Buhara’da doğan adam 4 bin km uzaklıkta ki adam kalkıp hadis yazmış ve kurandan sonra en sağlam kaynak olarak kabul edilmiş yapmayın yahu.
Hadislere inanmadığınız için mi dini inkar ediyorsunuz yani?
Hadisler konusunda biraz hatta birazdan fazla kafa yoran, hatta İslam'ı da sonradan kabul eden bir ilahiyatçı olarak söylüyorum, hadislerin yazımında ciddi bir emek var. Hadis usulü bilmek önemli. En azından ne şartlarda ve nasıl insanlardan hadis kabul edildiğini bilmek lazım fakat tüm bunlara rağmen içinde çok düzmece uydurmaca var.
En sağlam kabul edilenler birçok aşamadan geçiyor da yer alıyorlar.
Tabii şunu söyleyeyim ki ortalama bir müslüman genel olarak dinini Kur'an'a bakarak yaşıyor zaten.
Bazen önyargılarımızla bir şeye yaklaşırız ya eğer kuranı o şekilde okuduysanız inkârınızı artırmış olabilir.
@dgfhcjcbv kardeşim beşinci halife olarak milleti yutturulmaya çalışılan muaviye hristiyan hatta bastığı paraları da İsa resmi var yapmayın gözünüzü seveyim ya
@Sergioo18 bu bilginin kaynağı nerde? İlk defa senden duydum.
@dgfhcjcbv biraz araştırırsın her şeyi görürsün
@Sergioo18 Hristiyan olsa bile İslam'a halel verir mi? Muaviye dinin kaynağı mı ki bana ondan bahsediyorsunuz şimdilik. Muaviyeden önce ayetlerin falan konuşmak daha mantıklıydı sanki.
@dgfhcjcbv Mesela bugünkü standart Kuran Asımın öğrencisi Hafsın okuyuşuna göre yazılmış.
Bu adamın okuyuşu en doğru Kuran kabul edilmiş.
12. yüzyılda yazılan Kahire Kuranı denen bu Kuran, bu okuyusla yazılmış ve resmi Kuran kabul edilmiş. tamam bahsedelim
@Sergioo18 bahsettiğiniz fark kıraat dediğimiz basit okuyuş farkı sadece biliyorsunuz değil mi?
@dgfhcjcbv sonra soruyorlar hafs ne zaman yazmış 8. Yüzyılda.
Kahire Kuranı ne zaman yazılmış?
12. Yüzyılda.
Arada 400 sene var. Delil var mı?
Yok. Hafsın okuyuşu ile yazılmış bu 400 sene içinde tek bir Kuran yok.
400 sene sonra birileri çıkmış bu doğrusu demiş yazıp yutturmuslar.
Olaylar kısaca budur.
@Sergioo18 abicim arada nasıl Kur'an yoktu. Asımın da hocası vardı, onun da hocası vardı. Hepsi Kur'an okuyordu.
Lütfen objektif düşünün, dine canını adayan insanlar vardı. Bu gün olduğu gibi o zaman da vardı hatta daha fazlaydı belki. Dediğiniz gibi ortalıktan kuranı kaldırmaları için bütün bu insanları katletmeleri gerekirdi, bunun da tarihi bir yankısı olurdu.
Bu bilgileri öğrendiğiniz kaynağı söylerseniz ayrıntılı incelemek istiyorum.
@dgfhcjcbv ben sana bir şey diyeceğim ve konuyu kapatacağım:))
@dgfhcjcbv Bugün Arapça 28 harflidir. 28 ayrı ses için 28 harf. Kuzey Arapça dediğimiz eski versiyonda bu 28 ses 15 farklı yazı birimi ve 22 harfliydi. Alfabe gelişirken 6 ses için 6 harf daha eklendi.
Bu 28 harfin 21 tanesi noktalıdır.
7 tanesi ise noktasızdır. En eski Kuran Fragmentleri bu noktasız 7 harf ile yazılıdır.
Sorunu fark ettiniz değil mi?
28 ses var. Eski alfabe 22 harfli.
Ancak 15 harf var. Bazı seslere atanan harfler aynı şekile sahip.
Yani Kuran da 7 noktasiz harf var. Tamamı böyle.
28 farklı sese yazılı hale dönüştürmek mümkün değil.
Tercüme konusunda altın bir kural vardır. Bu tercüme biliminin esasını oluşturur.
Örnek metin olmadan tercüme olmaz.
Yani bir metni okumak için o metnin daha önce yazılmış olması gerekir.
Tercüme yapabilmeniz için elinizde o metin ile aynı özelliklerde literatür bulunması gerekir7 harf ile yazılı bir metni 28 harf üzere çevirebilmeniz için yazımı aynı harflerin ve harflerin temsil etmediği 21 farklı sesin hangi harf ile temsil edildiğini bilmeniz gerekir.7 harf ile yazılı bir metni 28 harf üzere çevirebilmeniz için yazımı aynı harflerin ve harflerin temsil etmediği 21 farklı sesin hangi harf ile temsil edildiğini bilmeniz gerekir. Biraz karışık oldu ama başka türlü ifadesi yok.
Metnin gidişatından biraz birşeyler anlarsınız ama bütün metin mümkün değildir. Uyduracak ve manaya en yakın hale getireceksiniz. Ellerinde 7 harf ile yazılı bir metin var.
Ama bugün 28 harf ile okuyorlar. Bizde haklı olarak literatür yokken siz bu 21 harfi neye dayanarak eklediniz ve manaları buldunuz diye soruyoruz cevap rivayet :))) neye göre rivayet kime göre rivayet. Sen kuran için can ver kardeşim kolaylıklar diliyorum.
@Sergioo18 Kur'an'ın 7 harf ile yazılması olayı bildiğimiz anlamda 7 tane ayrı harf değil. 7 lehçe gibi düşünün. Okuyuş farkları. Harften kasıt budur. Bahsettiğiniz anlamda bir karışıklık yoktur.
Israrla size hangi kitaptan bu delilleri bana getiriyorsunuz diye soruyorum cevap yok.
İlk Kuran'da 7 harf tek yazılıydı söylemini de delillendirin lütfen.
(farklı gösterebileceğiniz, tek bir Kur'an nüshası mevcut değil. Dediğiniz gibi olsaydı illa birileri dinin aleyhinde kullanıp çıkarmaz mıydı onları. Çıkarsalar, tarihte kaydedilmez miydi? Evet edilirdi. Ve biz şu an bu tartışmayı bile yapmazdık.
Mütevatir lafzını araştırmanızı öneriyorum. Kur'an mütevatiren gelmiştir günümüze.)
Ha şöyle bir gerçek de var:
İnançlarımız tercihlerimizden Neşet eder. Tercihlerimize isteklerimiz ve ihtiyaçlarımız yön verir. İnancın mantık ve felsefî yönü budur.
Bu yüzden sizin inanmak gibi bir isteğiniz yoksa peygamber çıkıp gelse, melek gelse yine inanmazsınız:d bu bilinmeli.
@dgfhcjcbv istek attım kabul edebilir misin acaba? d ile başlıyor
Kabul ettim