Şifa deposu ısırgan otundan yapılan bol sarımsaklı ve tereyağlı ısırgan (yöre ağzıyla, sırgan) çorbası, pancar diblesi, fasulye diblesi, iç yağlı pancar çorbası, kiraz turşusundan yapılan bol soğanlı kiraz turşusu kavurması, fasulye turşusu kavurması, mısır unu helvası, yağlaş, akçaabat köftesi, pancar sarması, çeşit çeşit otlardan yapılan yemekler, kavurmalar, dikenin yumuşak yerinden yapılan melocan (veya başka yörelerde merucan da denir) kavurması, bol fındıklı burma tatlısı, sütlü kadayıf tatlısı, kaldirik, kabalak, mısır unu ekmeği, bol mısır unlu yemekler, fasulye tuzlaması, hamsi tava, hamsi pilavı, hamsili börek ve daha nice şifa ve lezzet deposu yiyecekler. Biz Karadenizliler, yemeklerimizin çoğuna mısır unu koyarız. Hamsiye, fasulyeye, ekmeğe, çorbalara, ısırgan çorbasına, pancar çorbasına, tatlılarımıza, otlardan ve turşulardan yaptığımız kavurmalara; kısacası, aklınıza gelebilecek türlü türlü besinlere mısır unu katarız. Ben bir Doğu Karadenizli olarak, şunu belirtmek istiyorum; burada bolca ot bulunduğu için (bol yağmurlu bir iklimi olduğu için bolca ot yetişiyor) bunların çoğunu, yemek malzemeleri olarak kullanıyoruz. Bizde baharat kültürü pek yoktur. Köftelerimize kıyma, sarımsak, bayat ekmek ve tuz dışında hiçbir şey koymayız. Siz, Karadeniz mutfağı hakkında ne düşünüyorsunuz?

Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer