Bırını daha dın kardeşim yapmak isterdim hem sevaptır dıye, şu an saçma bı şey dıye herkesi çıkarmak istiyorum. İnananlar çok sınırıme gıdıyo, çünkü saçma yanı hayal aleminde yasıyolar. Omurlerı namazla boşa gıdıyo felan.
Cevabın nedir?
Çok Süper Cevap
Aile & Toplum konusunda 827 cevap paylaştı. Bende inançlıyken hiç dur birilerini dine davet edeyim kafasında olmadım çünkü hep seküler yaşadım, kimse umurumda olmazdı sadece inanıyor görünürdüm hepsi bu fakat araştırınca dinden çıkacağımı düşünüp uzun bir süre araştırmadım. Günün birinde hadi artık ne olacaksa olsun araştırmaya başlıyorum dedim ve 2-3 gün içinde dinden çıktım ve herkesi de çıkarma isteği bende de oluştu. Adeta yananları kurtarmak gibi, dünya bir felakete sürüklenirken birilerini uyandırmak gibi düşüncelerim oldu, ayrıca 4 veya 5 kişiyi de net olarak dinden çıkardım üstelik bununla da çok gurur duyuyorum, Ramazanda 30 gün oruç tutan arkadaşımın eşini kendim gibi agnostik yapamasam bile deist yapabildim en azından, bu Ramazanda istediği gibi yedi içti, binlerce senelik Sümer adetlerini uygulamadı, ne mutlu bana. Yorumların tamamını okudum, şeytan olmuşsun diyen var yahu sizin Allah'ınıza peygamberinize kitabınıza inanmayan insan Şeytan'ınıza neden inansın? Bunlarda beyin hacmi o kadar ile sınırlı işte, Tanrınıza inanmayan Tanrınızın düşmanına da inanmaz, bunlar komik bile değiller, cahillikten çırpınıyorlar resmen yardım çığlığı gibi saçma sapan yorumlar atıyorlar ama sorsan en zeki kendileri. Yıldım bu tip cehalet sürüsünden, birde bunların ortalama zekaları inanmadığın için cehennemle falan tehdit eden versiyonları. Yahu o dediğin şeye inanmıyoruz zaten şekerim, hayali Tanrının hayali cezalandırma mekanıyla mı tehdit ediyorsun şaka mısın yavrucum sen diyorum ölünce görürsün diyor hala. Yaşarken hiçbir şeye emin olamayan, ispatlayamayan tipler bir ihtimal gördükleri için lafta inanıyorlar. Zamanında sorsan bende inanırdım ama vakit namazı kıldığımı hatırlamam, 2-3 yılda 1 kere de arkadaş zoruna Cumaya giderdim, bayram namazı diye uydurulan şeye de genelde uyanmazdım. Bunlar inanmayı bir gereklilik, mecburiyet sanıyorlar.
12 Yorumla
Soran+1 yılEvet yorumda bırı çok üzdü iradesız böcek dıye felan kendısı ne olduğu bellı degıl a*mk
- +1 yıl
Boş ver insanları, bu ülkenin %75-80 civarı sorsan Müslümanım derler üstelik zor geldiği için namaz kılmasalar bile hiç zor olmayan bir şey yapıp ibadet ettiklerini sanırlar, inanmayanlara küfür etmek. O yüzden ciddiye alınacak tipler değiller, tanıma uyan bu tipler sinek kadar küçüktür ama mide bulandırırlar işte. Ayrıca 2 kere başıma gelen bir şey oldu, bana söven 2 Müslümandan birini agnostik birini deist yaptım, sen haklıymışsın kusura bakma zamanında çok küfür ettim vs. diyerek özür dilemişlerdi. Akılları başlarına geç gelebiliyor bu tiplerin, kafa yavaş çalışıyor gibi düşün. Bu tarz embesillere kafalarını toplamaları için biraz zaman ver, jeton o tip küfürbazlarda epey geç düşüyor, algıları epey kapalı, iletişim engelli kişiler bunlar üstelik küfrüne cevap verince daha beter iletişime kapalı bir hale geliyorlar.
En İyi Cevaplar
- Aile & Toplum konusunda 2,5b cevap paylaştı.
+1 yılBen de lisede kavramıştım ne kadar saçma ve gereksiz olduğunu. Din, isanları koyun gibi güderken cepleri doldurup dünya nimetlerinin dibini sıyırmak için çok etkili bir araç.
11 Yorumla
Soran+1 yılBen lısede dırenıyordum dırenmeyı irade olarak gördüm. Erken vazgeçmek ıstemedım. Bu halıme ıradesızlık diyolar çok komik geliyo. İrade sadece sevmek degıldır. Olduğun duruma sıkıca baglanmaktır. Sonuç olarak bana ıradesız diyenler kendını ıradelı sanan dını benden daha kötü dedıkoducu zıhnınde neler düşündüğü bellı olmayan insanlar. Çoktan dınden cıkmıslar. ben dınden ble kontrollü çıktım. Sonuç olarak o bana ıradesız diyenler bu uçlarda yaşamama bakarak iradesiz yorumu yapıyolar, müslüman ise oyle diyenler onlardan daha ıradelı müslümanlık yasadıgıma emınım. Çünkü zıhnınde Tanrı'yı hayal edıp sorgulama cümlesı bıle gecırmedım ben herkesı iyi bıldım. Kendim iyi olduğum ıcın iyi bıldım herkesı. İşte dını en iyi ıradelı yaşayan bendım. Ve bana iradesiz dıyen şuanda dınden çıkmıssa havası kıme lafı kıme? Iradelı mı olduğunu sanıyor 10 yaşında istemsizce dınden cıkmıs ama 20 yasında bana ıradesız dıyor. Çok komik degıl mı? Eşıtız şuanda önemli olan secım olsaydı şuanda esıt mı olurduk? :bana göre de o ıradesız çünkü inanmayı bıle becerememıs ama inanmamayı kendisi seçti sanıyor aptal varlıklar.
AI Persona’ya Sor
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
5
Cevap
7Cevap
- Aile & Toplum konusunda 149,2b cevap paylaştı.
u +1 yılNormaldir sıkılmışsındır
00 Yorumla Ben inanmıyorum ama inananlar neden sinirime dokunsun ki? Muhtemelen inandigin zamanlarda inanmayanlara karşı nerfret duyuyordun bence sen sorunun ta kendisisin, senin gibi insanlar yüzünden bu ülkede herkes ötekilestiriliyor.
115 Yorumla
Soran+1 yılInandıgım zamanlar aklımdan en ufak kötü bır sey geçirmedim, sorgulayanların yanından koşarak kactım. o zaman da benı anlamıyolardı sımdı de anlamıyolar. Tek istediğim ortak düşüncede olan bırıydı. Kımse ben kadar mükemmel ınanclı değildi gecmıste. Kımseye ınancsız bıle demezdim kalbini acıp bakamayız mazallah emın olursam ben çıkarım dınden dıye. şu an dınden çıkmak umrumda degıl
Hatta ilk defa bukadar net sekılde inanmıyorum dedım :) çünkü ben hayal gücü genıs insanlarla konuşmak istiyorum. İlla yazılı şeylere inanmak istemiyorum. Cennet cehennem benım kafamda başka olabilir. Kurallar benım kafamda başka olabilir. Ayrıca illa koca evrenın yaratıcısı var mı emın olmak zorunda degılız. kozmik bır hata bıle olabilir. Ya da kendı kendını besleyen bır sıstem. Yüce kocaman şeyler gördük dıye hemen acızlık moduna gırmek zorunda deglız
Tamam acız oldğumuzu bılelım ama hemen acizlik taşlamak çok komik gelıyo. Mesela ben öldükten sonra Andromedaya gidecegıme inansam bıle vallahı daha mantıklı.- +1 yıl
Diğer tarafta bizi bekleyen şeyin ne olduğunu umursamıyorum diyorsun bende bu düşüncedeyim, sonuçta bunun sorumlusu biz değiliz, bilmiyoruz ve bilmediğimiz konular hakkında yargilanmamiz banada tuhaf geliyor, ama benim seni elestirdigim kısım böyle dusundugun halde neden insanları seninle aynı görüşte olmaya zorluyorsun demek istemiştim. Yani insanlar farklı düşünebilir sinirlendigin veya zoruna giden kısmı cozebilmis değilim, onlara görede sen farklısın ki öncesinde sende onlar gibi düşünüyorsun. İnsanlar birbirine saygı duyduğu sürece kimin neye inandığınin bir önemi yok
Soran+1 yılSorun ben inanırken inanmayanlara nefret duymam degıldı yanlıs bakıyorsun. Sorun şu okadar ıradelı ve ıyıydım kı mıllet lısede sorgularken ben kactım onların yanında durmak bıle dinden çıkarıyor dıye korktum bu derece ıyı bırıydım ben ben mı sorunum sence? 😂😂 bence sorgulayanlar sorundu. Onlardan nefret etmem de gayet normaldı. Çok komık bır yorumun olmuş gerçekten en normal bendım çünkü. İnsanlar sorgulamak yerıne ben gibi iyi olsaydıne bu yiyosa ıcınden yeseydı onlar sorunlu bence. sorun şuydu, ben kadar iyi bulamadııkca ben de kötü oldum. Şuanda da kötülere nefret etmeme gerek kalmadı. Sorun hala var çünkü hala anlayan yok benı. Kötüler benı anlamıs oluyor bı nebze şuanda çünkü zararları yok istediği kadar sorgulasınlar artık. Ama şuanda da yok oldular bırden anladın mı? Sorun insanlar ve doğru zamanda yanımda değiller
Soran+1 yılOlması gereken şuydu, ben Inanıyorken inanmayanlar sktr olup gidecekti ben de nefret etmicktim. Iradesıyle dınını koruyan bırıne sorun diyemezsın. çok saçma bırbakıs acın var. İnsanlar doğru zamanda doğru yerde olmuyor. Ben ise sonuna kadar dınımı irademle korudum. Şuanda da gereksiz olduğunu fark ettım. Bunlar benım iradesiz olduğumu göstermez. Sonuna kadar inancını koruyan bırı sakınan bjrı en ıradelı ksıdır. Okadar sıradansınız kı anlamanızı beklemiyorum. Hala daha anlasılmıyorum zaten o sorgulayanlar şuanda yanımda olması gerekırken hala hakaret edenler yanımda şuanda da. Doğru zamanda doğru yerde olun sız de aptal mısınız? İnananın yanında nıye sorguluyorsun sonra niye gidip inanmayanlara laf atıyorsunuz? Ben kıme hayatta inanmıyor o dıye laf atmısım? Kımın inancına engel olmusum? Ben sadece gerçeklerin farkına vardım. Benımke ortak düşünen eskıden bulamadıgım ıcın yanı güçlü ıradelı bulamadıgım ıcın şuanda da inanmayan arkadaş arıyorum sorun mu bu?
Soran+1 yılGercegın bu olduğunu düşünüyorum gercegı ben çok zor bulduysam bu gerçek olandır. dınden cıkmıs bır hoca ılgını çekmez mıydı? En çok o ılgını cekerdı degıl mı? Bana iradesiz dıyen var yorumda çok komık geldi. İrade seçım mıdır sadece? Şuanda ben de sevebiliyorum zaten ne farkımız var da ego yapıyor tersine ben sahıp olduğum dınıme cıkmadan önce sahıp cıktım. Bu derece iyi oldum. Asıl ıradesızler bence onlar. Enınde sonunda dınden çıkıcaz zaten. Neden imkanım varken sorgulamayan birisi olmayayım? En sonunda çıkınca bır daha ınanmayacagız zaten. Hayatta her seyı dolu dolu yasamayı ıradesızlık sananlar var. Kendısı 10 yaşında dinden cıkmıs haberı yok iradeli olduğunu sanıyo. Ben çok kontrollü ve dınde kaldıgına emın olan birıydım
- +1 yıl
İnançlı olmak iradeli olduğun anlamına gelmez, iyi biri oldugun anlamına da gelmez, İnanmamakta öyle. Doğruyu, çoğunluğun olduğu yerde aramanda tuhaf. Ne demek ben artık kötü insanlar gibi düşünüyorum ve kötüyüm? Kötü bir karaktere sahip olduğun ortada ama bunun sebebi artık inançsız biri olduğun için değil, savundugun şeyin arkasında durmadigin için. Madem ki senin için iyilik inanmaktan geçiyor öyleyse git dinini yaşa, inanmayanlar sizler gibi değil biz yarış icerisinde değiliz, insanları aynı kalıba sıkıştırma çabalarindan vazgeçin.
- +1 yıl
Dininden vazgeçen hoca beni zerre kadar ilgilendirmiyor ve dikkatimi çekmiyor, neden biliyor musun? Çünkü ben doğru yolda miyim diye düşünmüyorum, çünkü ben iyi bir insan miyim aceba hata mı yapıyorum diye düşünmüyorum, hata yapiorsamda yapıyorum insanım sonuçta. Ve en önemlisi de hayatimda vermis oldugum hiçbir kararimi benle zıt görüşte olan birinin pes etmesine veya savunduğu şeye daha sıkı bağlanması ile değerlendirmiyorum.
Soran+1 yılEvet tek basına inanç ıradelı iradesiz yapmaz. Ama inancıma sahıp çıkacak kadar inatçı olmak irade bence. cogunlugun olduğu yer dindarlık sanırm öyle dedin, evet riske atmadan o yönde olanların en ıyısı olmuşum işte. tamamen ıradesız de denemez bence bu yüzden. Bı amacım varmıs çünkü sorgulayan dan bıle kacmısım aşırı bır yönüm vardı. Bu aşırılık işte böyle olmamı saglıyor. Aşırı ıyı olmaktan kastım bu. Inanclı olduğum ıcın ıyı degıldım tabıkı. Icımde yaşadığım o aşırılık hıssınden dolayı en ıyısı bendm bence çünkü insanlar sorguluyordu... Ve kötu insandılar aynı zamanda. Bu aşırılık hıssı yıne kendını bellı ettı ve en kötü ben oldum resmen belkı de bu bır huydur. Benı en iyi yapan inadım ve takıntımdı ıyı insan olmaya karşı olan. Şuanda da inadım gecmedı yanı haklısın bu kişiliğimden kaynaklı. ıyılıgı bulamamak ve dinden çıkmak da bır etken olabilir evet ama duası çok bu inat ve aşırılık benım hep içimdeydı zaten. Dın sadece bu aşırılıgımı tanımamı sagladı. Şuanda da bu aşırılıga kaçan o huyumdan vazgeçemiyorum bu yüzden insanlar bı seylerın acısını çıkarıyorum sanıyo ezık felan sanıyo. Belkı olabilir evet ama daha çok bu hıs içimdeydı benm zaten dedıın gıbı kötü biriydim zaten. Hep uysaldım ama. Bır uyumsuzluk vardı. Köle ruhlu dıyen bıle oldu. Çocuktum sadece. Egosuz bırıydım. Sevgı arayan bırıydım. Nıye iradesiz olayım? Çok mu büyük zaman kaybettım sankı? İnanç kesinlikle ıyılık degıl onu yanlış anladın. Ben aşırı sekılde dınıme dıkkat ettıgım icin ben ıyı bırı olduğumu ordan anlatmaya çalıştım sadece. Dınden de çıkınca hala ıyı bırı olduğumu bılerek kontrollü sekılde çıktım o yüzden ıcım rahat.
- +1 yıl
Dinini yaşamaya adapte olmuş birinin sorgulama içerisine girmesi bana saçma geliyor, adı üstünde inanç zaten mucizevi bir şeye inaniyorsun ve umut besliyorsun. İnanan veya inanmayanların bu konuyu tartışmaya açmaları kadar canım bir durum yok. İnanmayan içinde bu durum böyledir, ateizm veya deizm gibi kavramlar felsefik kavramlardır ve felsefe hiçbir zaman kesin konuşmaz. Kesinlikle Tanrı yoktur demekte bir o kadar mantıksız bir soylemdir. Ama bizim toplumumuz doğruyu hep kendi bildiklerinden ibaret sandığı icin bütün bu karmaşa bu yuzden
Soran+1 yılKesinlikle tanrı yoktur diyemeyiz derken ıyı dedın evet. Benım eksık olduğum kısım o. Hıcbıt şeye kesın gözüyle bakmıyorum ama dınden yenı cıktıgım yanı çıktım derken inanmamaya yenı başladığım ıcın kesın gözüyle baktıgım tek konu tanrı konusu. Çünkü öyle bır durumdayım kı tanrı dısında her seyı kabul edecek durumdayım okadar sıkıldım hep aynı şeylerden. Farklı oldugumu bılıyor ama bu farklılıgı ilk defa yaşıyorum. O yüzde basıt gelıyor tanrıya inanmak artık. Onun dışında her şeye inanırım. Artık farklılıgımı yasayabılmek ile alakalı benımkı. Cok önceden berı yaşamam lazımdı belkı ama korktum napayım çok ınanmısım işte.
Soran+1 yılYa bence kesinlikle tanrı yoktur dıyebılrız çünkü bukadar yaygın bır sey doğru gelmıyo bana.
Soran+1 yılTeşekkürler konuyu en dogru yönden Anlaayn sendın hatta doğru anlayan tek sendın. Bana Iradesız felan demek saçma ona bakarsan çoğu insan ıradesız yaşıyor. Ben ıstedıklerım olmadı diye isyan etme kararı almıs boşa yasamıs bırı mıyım sence. Yorumlara baksana bırı oyle dedı. Bence bu bır surectı ya isyanım elbette olacak. Ve kötü olmayı ilk defa yasıyorum baskı yok. tanrıya inanmayacak kadar bırıkme var ıcımde. Dın baskısı yetmıyo gıbı kendımı de baskıladım. Böyle olmak mutluluk veriyor bana aslında. Nıye tanrı olabilir de diyemiyorum bilmiyorum ortam yok. Belkı en basından berı atesıt olacak zıhnıyetım vardı, belkı de fazla baskılama böyle yaptı bilmiyorum. Ama bu bır fıkır mı baskının çıkması sonucu olusmus fıkır mı anlayamıyorum.
- +1 yıl
Boşa yaşamış birisi değilsin, dediğin gibi bu süreç hepimizin başından geçiyor ama sen bunu fazlasıyla uzatmissin her ne kadar rahatım desende değilsin aslında, öyle olsa bu tarzda bir soru sormazdin ama yaptığın şey yanlış demiorum. Olgunlaşma süreci olduğu için bunlar normal ama sen kafaya takanlardansin yapma... Rica ederim istediğin zaman yazabilirsin
+1 yılDinin neyi saçma Tamam sen öyle düşünüyor olabilirsin ama bu herkesin kendi Özgür iradesi herkese çıkarmak istiyorum ne demek ayrıca bu Bizim dinimiz saçma diyemezsin sen inanmıyorsun eyvallah Ama lütfen başkalarının inancına da karışma
11 Yorumla
Soran+1 yılBen böyle olana kadar çok dındardım anlamazsınız. ben sadece korkaklar görüyorum ya başka bı şey degıl.
- Aile & Toplum konusunda 1,6b cevap paylaştı.
+1 yılİkisi de boş eylem ne peygambersin ne seytansin. İşsiz güçsüz gibi insanlarla uğraşacağına kendinle uğraş sanane insanlardan
11 Yorumla
Soran+1 yılMantıklı ortam yok işte ama önceden sınırımı bozan şeytanken şu an insanlar.
Hahahahah. Arkadaşım bir insanı bir tarafa çekmek için öncelikle o konu hakkında bilgin olması gerekiyor. Bilgisi olan bir insanı kendine çekemezsin
07 Yorumla
Soran+1 yılDın inanç meselesi ve bır şeylere inanmayı çok ıyı bılıyorum her şey beynımızın ıcınde. Ben bır peri olduğuma inansam daha mantıklı ve inanç gerçekten çok güçlü bır sey. Her şeye inanabilir insanlar bu gücümüzü daha önceden yazılmıs şeylere korkak gibi inanarak ve özellikle yazılmıs bellı belırlı şeylere inanarak bu hayal gücümü sınırlamak istemiyorum. Kul olmak gibı hareketler saçma geliyor. Aciz olduğunu başka insanlara göstermezler gıderler oturup saçma sapan acızlık taşlarlar tanrıya. Sadece tanrı karşısında mı acızız? Namaz kılarkenköpek olanlar başka insanlara ego savası veriyor. bakıyorsun çok aciz tanrı karsısında ama normal hayatta ego abıdesı. Hiçbir şeye katlanmayı bilmiyor sorsan kadere inanırlar. Şaka gibi. Ve ayrıca ben peri olduğuma inansam daha mantıklı çünkü inanç meselesı bunlar. Sen cennete cehenneme inanarak tek bır gerceklıge adapte olmuş oluyorsun. Gerçek bildiğimizden çok farklı olabilir. Zayıf zayıf acız gözükmek çok saçma. Tamam aciz oldğumuzu yıne bılelım ama illa kulluk yapmaya gerek yok. Ben acız olduğumu bılıyorum ama ezık olmama gerek yok. Tanrı varsa da ıcımden gecırdıgım ufak bır yalvarıs yeterlı olacaktır.
- +1 yıl
Arkadaşım sen insanların dini yaşayış biçimini din olarak görüyorsun. Din bir bütündür. Ve insandan insana değişen bir şey değildir. Çevrendeki insanların bunu yaşayış biçimi sana saçma geliyor ise bu din saçma demek değildir. Yaşayış biçimi değişir ama din değişmez. Sen olmayan bir şeye kendini inandıramazsın. Yalnızca kandırmış olursun. Kendinin peri olmadığının bilincindesin. Yalnızca dini olarak değil bilimsel olarak ne olduğunu biliyorsun. Dinin doğruluğunu bizzat bilim ile de kıyaslayıp doğruluğunu gayet normal bir şekilde idrak edebilirsin. Din olmayan yalan bir şeye inanmak veyahut köle olmak demek değildir. Din bir yaşayış biçimi ve olduğunu kanıtlanmış bir kavramdır. Kendini kandırmak değildir yani
Soran+1 yılDın inanctır kafandakı şeylere inanmıyorsan dünyevi inançlara sıkısmıssındır. Ben öldükten sonra başka gezegene gideceğim ya da yok olacağım bukadar net. Kım kandırıyor bellı olmaz. Bılıme bakarak da bı bk anlasılmaz evrenı keşfettık dıye tanrı var demek degıl.
Soran+1 yılKendı isteklerim agır basıyor evet. Zaten kuran inmeden oncekı insanlar da kendı inancına göre yaşamıyor muydu?
Soran+1 yılÖlüp guneş olacagına inanan bır insan bıle daha mutludur dıye düşünüyorum
+1 yılBı kere din namaz oruç değil bakış açın yanlış Allah'a kul olmak mı? Kullara şeytana nefse kul olmak mı? Bu dünyaya geliş amacın ne?
05 Yorumla
Soran+1 yılDin namaz oruç değil onları yapanlara daha da sınır oluyorum zaten. Ama benle aynı fıkırde olmayana da sınır oluyorum. Ha Allah dgıl de başka bır tanrı olabilir belkı dıye inananlara da sınır oluyorum. O acızlık ıcımıze okadar ıslemıs kı anlamsız olduğumuzu kabullenmekte zorlanıyoruz. Bukadar önemli görmeyın kendınızı amacımız olmasına gerek yok. İnancı herkesın bildıgı türden inanç olanlara sınır oluyorum. Mesela bırı çıkıp ben perıyım dese vallahı billahi sızden daha mantıklı gelır. Yazılı kurallara inanıyorsunuz. Tanrının varlığına İnannma konusu da aynı. Bilemiyoruz dıye hemen acızlık moduna gırmeye gerek yok.
- +1 yıl
Tahtada Bı nokta görsen veya karda bir ayak izi görsen bunlar kendi kendine olmuş dermisin?
Soran+1 yılKendı kendıne olması degıl beğenmemek de mesele. Begenmedıgım düzene korktuğum ıcın inanacak degılım. Hayran olacak bır sey canlılık içinde yok.
- +1 yıl
Neyi beğenmiyorsun dinin olarak
- +1 yıl
Bence sen dini değilde dini kullanan insanları sevmiyorsun
+1 yılKendi iradesi olmayan böceklerede zor sanırım hayat.
114 Yorumla
Soran+1 yılSenın iraden var da ne oluyo ya inanıyosun ya inanmıyorsun 2 seçenek var zaten ya malı. Ne sanıyon kendını. Inanıyosan malsın zaten o net. İnanmamayı secenler asıl ıradesı olanlardır. Üstüne farklı şeylere inanıyorum ben evet böcek olduğuma bıle inanabilirım ben sen gibi sıradan degılım. Sen de o sırada ya ateıst olursun ya dındar😂 ben gibi olursan öyle konus.
Soran+1 yılBen irade meselesini bıle aştım sen ezık mısın hala inanıp inanmama meselesinde kalmıssın. Ben başka türden kafamda kurduğum şeylere bıle inanıyorum. Sen bunları hayal bıle edemezsın.
Soran+1 yılİnanmayanlar da ezık bana göre aslında bır tık ezık. Hayal kurduğunuz şeylere inanın gtunuz yıyosa. Tıkalı kalmıssınız o 2 seçeneğe.
Soran+1 yılİradem okadar çoktü kı sen zihninde tanrıyı hayal ederken küçükken , ben sorgusuz sualsız inanmak ıcın dırenıyordum. Kım iradesiz? Bukadar iradeli olduğum ıcın zaten bu durumdayım. Sen kendını dindar ınanclı mı sanıyordun? Kaç kısının kötü insan olduğunu düşündün pekı bu süreçte? Iradesız ıradesız kaç ınsanın dedıkodusunu yaptın? Sen mı ıradelısın güldürme beni. Ben ıradeyı bıle dıbıne kadar yaşadım. Inanıp inanmamayı secemedım dıye ıradesız olmuyorum. Bulunduğum durumu hakkıyla yaşayarak en ıradelı kısı ben oldum. Şuanda da dınden çıktım dıye iradesizce dındardım o yüzden böyle oldum demek degıl. Bu bır süreçti. Sen hakkıyla bıle yaşamadan dınden cıkmıstın zaten 10 yaşında ve kendını iradeli sanıyordun güldürme beni. 😂 hala daha ıradelı sekıldedınden çıktığını sanıyorsundur kım bılır. Vır surecın ıcersınde hakkıyla ilerleyere hem inanmayı hem inanmamayı yasadım. Sen ise 10 yasinda dınden çıkmış ıradesız bır aptaldın. Seçım yapacak kadar dinini tanıyor muydun kı? 😂😂 çok komiksin ya. Sen seçım yapsan ne olur? Çoktan cıkmıssın zaten dınden. Ben ise dinden bıle kontrollü çıktım. Sen 10 yaşında Allah'a küfrederken ben İrademi koruyordum. Sen dınden kontrollü çıkamazsın zaten bu sinirle çok komık ya
- +1 yıl
Ne oldu yani? Acı çektin diye hayat sana istediğin gibi davranmadı diye isyan etmeye karar verdin böcek?
Istediklerin olmayınca karşı gelmeye karar veren acınası bir zavallısın , savaş iradesinden yoksun bir böcek.
Hazır bu kadar düşmüşken hasta yatağında gebermeni söyliyeyim mi sana , kendin karar veremezsin gibime geldi.
Bu dünyada bana karşı gelen birisini mutlak suretle cezalandırırım , kollarım kopsa bile , bedenim parçalara ayrılsa bile tabutumdan sürüne sürüne çıkar yapmak istediğimi yaparım.
yaşadığım sürece de öldüğümdede bu evrendeki hiçbir varlık benden kaçamaz.
Sen irade hakkında bi sk anlamamışsın.
Boşa yaşıyorsun - +1 yıl
Bana göre iradeyi anlatan en iyi kavram bu :
"Öldükten sonra ruhumla lanetleyerek öldürürüm"
Sen hiç kendin yaşamaya karar vermemişsin.
Dediğim gibi boşuna yaşıyorsun , var olsan ne olur olmasan ne olur.
Soran+1 yılBen şuanda da seçebılıyorum esıtız yanı neyın egosu bu? Önceden dınımı secemeedım dıye ıradesız mı oldum? Asıl hayatta her seuı yasayamayanlar ıradesızdır. Bak sen gibıyım ne farkım var? Aksıne senin farkın var benden şuanda. Dinden ıllakı bır gün herkes cıkabılır. Farkı olan kısı ıradesıyle mensup olarak doğduğu dınını sonuna kadar sorgulamadan koruyanlardır. Ben her zaman derım, ben hem çok iyi oldum hem çok kötü oldum bu hayatta. Ama sız hep çok kötüydünuz. İradesiz olan sizsiniz. İrade sanıyorsunuz kötülüğü. Dınımı sonuna kadar korudum. Sen 10 yaşında kufredederken Allah'a ben dınde kaldıgıma emındım yüzde yüz dındeydım çıkmamıstım. Kontrollü sekılde çıktım hatta şuanda ilk defa bu soruda inanmıyorum dedım. Nıye çünkü garanticıyım ben. Sen benden farklı olmuş oluyorsun tersine. Iradelı sekılde doğar doğmaz sahıp olduğun dınını bıle yaşayamadan dındar olduğunu sandın. Hep dınsızdın aslında. Ben de şuanda çıktım esıtız ve bak farkı olan sensin. Eksıklıgı olan sensin. dınımı sevememek iradesizligı göstermez tek basına. Basıma gelen seylerı dolu dolu yasıyor ve onu koruduğuma emın oluyorum ben. Ne farkımız var şuanda da ego yapıyorsun senın eksıklıgını görüyorum ben tersıne sadece. Dınden ne zaman çıktıgın bellı degıl. Ne zamandan berı kendını ıradelı sanıyorsun? Iradelı olsaydın önce bı ınatcı sekılde elınde olanı korurdun. Ama adım gıbı emınım kı ben kadar dayanıklı degıldın. Dayanıl dayanmamak mesel degıl dersen eğer şu açıdan dıyorum, enınde sonunda ay bu şeye dönüşüyoruz dın seçımıne bakarak irademe laf atamazsın aynı şeyız çünkü o zaman şuanda. Başka şeylere bakarak irade karsılastırması yapalım bence aynı seyız şuanda çunku mantıken.
Soran+1 yılIstedıklerım olmadı dıye tabıkı taktik değiştirirım bundan doğal bır sey yok 😂 ben bır seyım elbet ama sen nesın ondan haber ver. İstediğim olmadıdan kastın ne? Ben kadar iyi bulamadııkca dınden cıkmakmı istediğimın olmaması? 😂😂 Olağan şeyler. Sen ısteklerın olmayınca mı inanmamaya karar verdin? Bu daha acınası. Ben tek basına isteklerim olmayınca mı karar verdim sanıyorsun? Aklın yolu bır ve her yol inanmamaya sorgulamaya çıkıyor.
Benım mı savaş gücüm yok 😂😂 sen ısteklerı olmayınca dınden çıkan bırıne savaş gücün yok dedın ya komedı ya. Sen durduk yere mı cıkmıstın dinden? Oha nıye savaşmadın sen ya? Savaşmayı bılıyor musun? 10 yaşında aklından kaç kere Allah'a kufrettın?
Soran+1 yılŞuanda esit olduğumuz ıcın hıcbır anlamın yok. Tersıne ben anlamsız şeylere bıle baglı kaldıysam bu gücümü gosterır. Inanmadıgım şeylere kım bılır ne kadar baglanırım veya kendı inandığım şeylere nekadar baglanırım kım bılır.
Çok komıksın. Kendini yenı kesfetmıs bırı güçsüz düşmez bunu da bıl. bazen böyle bır hayatta cahıl olmak beynın bır taktıgıdır. sen kendını akıllı sandıgın ıcın hayatını 2 ye bölemezsin. Böcek deme hakkın da yok. Sen tabuttan cıkıyorsan ben de yenı doğdum. Tabuttan çıkmayı da bılıyorum. Hıcbır farkın yok benden. Eksiğin var. Beynin bu Anlamsız dünyada anlamsız şeylere inatla baglı kalmasını anlamazsın. Çunku yeterınce inatçı değilsin. Senın inadın ancak mantıklı buldugun şeylere yeter o mantıklı seylerın de bı sınırı var. En fazla tabuttan çıkarsın işte ama yenı doğmuş bır bebegın tabuttan çıkmasını algılayamazsın- +1 yıl
hiçliğe hakikat diyen bilge kişi... mide bulandırıcı
Soran+1 yılSen her an sorguluyordun da benden farkın neydı? Sadece inanmayan bırı olmuş oldun benden daha erken tek farkı bu. Ben dın dısında başka seylerı sorgulamayan bırıyım gıbı konuşman da komık. İrade sadece dını seçmekten ibaret degıldır. Bır insan ınatcı olabilir haklı davasında saçma şeylere bıle ınanabılır bu hıcbır sey götürmez ondan.
Soran+1 yılHıclık şu an ıcın hakıkat olmaya yakın şey çünkü insanlar bılmedıgı şeyı tanrılastırır. tanrılaştırmadan hıclıgı de göz önünde tutmalıyız çünkü tanrı dedıklerı şey o olabilir. Ben varlık ıcınde de tekrar dogabılırım evrenın dışında hıclık zerresi de olabilirm inancım 2 yönlüdür. Hıclıgı tanrılaştırmadan sadece bılmedıgımız ıcın hakıkatın o olma ihtimali sadece buna inandırır. Bılge sadece maddesellıge mı inanır? Bu da tek yönlü baktıgını doğruluyor. Hıclıge hakıkat dıyen bı yönden de ınananlar. Hıclıgı bilmedigimiz ıcın hıclıge hakıkat demek bıle saçma cennet senaryosuna inanmaktan daha bılgece aynı şey çünkü. Onlar hıclıge senaryo yazmıslar. Ben ise mantıklı sekılde evrenın dısındakı hıclık zerresı bıle olabılrız dıyorum çünkü onun da bır gorevı vardır belkı. Hıclık zerresının gorevı olmadıgını kım soyledı? Iyıkı de hem ıyıyım hem kötüyüm ya resmen şu zihniyette olabilirdim kötü insanlar cıdden tek bakıs acısına sahıp oluyor. Hıclık hakıkat cumlesını anlayamayanı da ilk defa gördüm. Demek kı inanmayanlar da kusurluymus. Hıcbır zaman ben gibı bulamayacayım galıba ne tam inatla inanan ne de tamamen sorgulamayı bılen yok. 10 yaşında tanrı yoktur dıye inanınca tabıkı maddesellıge sıkısmıs bır kötü insan olma rıskın artmış. Ama hıclıgın tanrı olma ihtimalinı sadece ben gibi hem inanç yönünü gelıstırmıs hem de maddesellıgı ıyı bılen bırısı anlayabılırdı ancak. İnanç yönünüz zayıf olduğu ıcın maalesef cennet cehennem yok hıclık hakikat değildir dedıgınız anda kalmıssınız. Evet o anda kalmıssınız. İnanç yönünüzü anında öldürdünüz.
Soran+1 yılBençok yönlü düşünme yeteneğimi kazanmak ıcın ömrüm boyunca fanatık bır hayat yaşadım inatla inandım şuanda da ınatla inanmıyorum bunun faydalı yönünü görmeye devam ediyorum sızler eksıksınız işte inanç yönünün olmadıgını çok net görüyorum.2 yönümun de fanatık sekılde gelıstırmenın bana zararı olmaz. çunku bilgisizlik ile dolu bu evren ve dünyada sen mı benı yeneceksın. En akıllıca hareketı yapan benım. İnanç yönünü koru, maddesellıgı de savun. Eğer böyle olmasaydım 10 yasında dınden çıksaydım ben de hıclıge inanmazdım. Evrenın dısını biliyor musun da hıclık olduguna veya hıclıgın görevı olmadığına emınsın? Ben değilim işte sız kadar emın degılım. Bu da ıyı yonum.
- +1 yıl
Nerden bilebilirim ki değil mi? 7 boyutun 5 inde cisimleşebiliyorum , zibilyon tane büyücülük yeteneğim var mızrak imparatoru ünvanım var.
Ama bildiğim şeylerin bilmediklerim yanında kum tanesi kadar kaldığını göremeyecek kadar aptal olsam keşke.
Aile & Toplum konusunda 533 cevap paylaştı. Bende senin gibiyim... :)) gel bi tarikat kuralım 😂
03 Yorumla
Soran+1 yılÇünkü inanmayanlar daha samımı korkak degıl beyinleri tıkalı degıl daha samımı insanlar. Bı şey anlatsan anlarlar.
+1 yılKendin şeytan olmayı sectiysen kendin gibi iblislerle takıl diğer insanlara da bulaşma 😏
10 Yorumla
+1 yılpsikolojik sorunlarin var
10 Yorumla
Gizli Üye(25-29)+1 yılInanmamak için belirli sebeplerini söyler misin
011 Yorumla
Soran+1 yılMistik şeylere inanacaksam nıye önceden yazılmıs şeylere inanayım? Benım kafamda başka şeyler var belkı.
Soran+1 yılİnanan bı beyın saçma gelıyo çünkü acız gıbı hareketler yapıyolar. Anlatsam anlamazlar da beyınlerı tıkalı sankı. Hayal gücünde kurduğun bır şeye inan daha mantıklı. Mesela ben bır perı olduğuma inansam yemınle daha mantıklı ve zevk verıcı
Cevap sahibi+1 yılKafanda var mı bir şeyler peki?
Ve sence insanlar ölünce gerçekten her şey bitiyor mu onlar için?
Cevap sahibi+1 yılAciz hareketlerden kastın nedir?
Soran+1 yılHer şey bıtıyo da olabilir bıtmıyo da olabilir ama cennet cehennem gıbı belırlı kurallara inanmak ancak uzay ve evrenı keşfetmeden önce inanılacak seylerdı bence. Şuanda mesela bazı insanlar cennet ve cehennemin başka bır gezegen olabileceginı düşünüyor. Gerçekler degıstı. İnançlar da degıstı bak. Cennet cehennem olsaydı insanların aklına gezegenlerın cennet cehennem olabilecegı gelmezdı. Demek kı hala ya maddeye ındırgemek istiyoruz ya da mıstık şeylere inanacaksam da nıye bu kadar şey keşfedildıkten sonra hala gecmısın mıstıklrrınr mıtlerıne inanayım. Daha farklı hayallerim var. Evrenın dısını bılıyor muyuz da konuşuyoruz? Mesela ölünce evrenın dısındakı bır karanlık zerresı bıle olabilirz. Bılmedıgımız tek şey evrenın dışı ise tanrı da odur belkı? Yanı ölümün kendısı evrenin dışı olabilir. Aklımızın almayacagı denklemler olabilir. Evren genısledıkce Ölümsüzlük ımkanımız artıyor olabilir. Evrenın çökecegı bellı mı kı çünkü degıl mı? Veya evrenın genıslemesı evrenın disindaki hıclık zerresi olmamızı etkilemiyor da olabilir. Her şey matematiksel şans ile alakalı bence.
Cevap sahibi+1 yılKuranı Kerim ile ilgili ne düşünüyorsun. Günümüzden kaç yıl önce indirilmiş ama bugünün bilimine uyan birçok kanıt var. Ve o zamanın şartlarıyla böyle bir bilgiye sahip olunma durumu yoktu?
Soran+1 yılİlk defa deme cesaretı buluyorum bunları ama, bence kuran da erkek egemen bır toplumun yazıları... Kuran'ın kadına bakışı aynı bır erkegın gözünden. Bılımsel konularına gırmedım çunku erkek gözüyle yazıldığını anlamak daha fazla ınanmama engel oldu. Erkegın bazı durumlarda bırden fazla kadın alması kabul görülüyor ama kadınlarla ılgılı böyle bı sey var mı? Demek kı o zamanın toplumuna göre yazılmış. Erkegın bazı zor durumları olabileceğinnı bılıp ona özel çok eslılık kuralı koymuşlar. Kadının zor durumu olamaz miydi? Bızım ııcn nıye zor durumlarda bırden fazla erkek alabılır dıye seçenek yok? Çünkü günümüzde kadının zor durumu yok, geçmişte de kadının zor durumu onemsenmıyordu bıle. Sadece erkegın zor durumu olacakmış ha byle zamanlarda bırden fazla kadın alabılırmıs...
Soran+1 yılKadının erkegin kaburgasından yaratıldığı mıtlerden kalma bır bılgı mesela. Yaratılıs hikayesinde geçen sacma bır konu ademle havvayı kım kanıtlayabilirdı kı.. Zaten öyle bır sey yok ama maalesef Kuran'da öyle yazıyor dıye hatırlıyorum. Bunları okuyan erkeklerın de gotu kalkıyo. Zaten kalkıklar ıyıce kalkıyolar. Ben cinsiyetımı dınımden üstün tutuyorum. Kadına kapan dıyen kuranda degıl suç asıl suç erkek canlısında. Naparsan yap kurtulamayız kı erkeklerden nıye kapanalım? Bu muymuş çözüm yanı? Saçımızı kapattık erkeklerden kurtulduk bız gorevımızı yaptık mı dicez? Yoo kurtulamadık ama. Bızım gorevimizi yapmamız yetmıyo demek kı. Demek kı kuralları erkeklere konmalıymıs. Bıze degıl. boyle bır varlıkla yaşamak bıze görevler sorumluluklar getırecekse o varlık yok olsun. Ben gayet ıyıyım böyle. Bu mantıksız sekılde kadını koruyan kuranın hıc de kadını koruduğunu sanmıyorum. Bıkac kadını koruma seyı geçiyor olabilir ama mantıksız olanı var. Ve ben cinsiyetımı daha üstün tutuyorm.
Soran+1 yılKadınlara önem verseydı kadın dusuncesı olurdu, erkeklrın gözünden kadının yapması gerekenlerı görüyoruz sadece. Bır kadın düşüncesine göre sorumluluk erkekte olmalı tamamen bana kapan dıye ancak bır erkek söyleyebilirdi. Bıze sorumluluk veren tek canlı erkekler olmalı. Kendilerine bakmışlar mı? Varlıkları bıle bır sorun. Bız sorumluluk alınca bıtmıyor her şey. Ama kuran her şey halloluyor kadın gorevını yaparsa gibi konuşur. Hayır kadın gorevını yaparak nasl hallolsun her şey? Kadın kapanacak erkek bakmayacak dıye geçer. Kadınlae kapansa bıle bakmama hükmünü başaramıyorlar kı mummmkun degıl. Bız bızden ıstenenı yapabiliyoruz ama erkekkerın yapması mümkün degıl. Bu yüzden işte onlara sorumluluk verilemiyor iğrenç bır varlık olduğu ıcın yapabıleceklerı tek şey bakmamak. Onu da yapamıyolar. Demek kı kendılerıne fazla sorumluluk vermekle ugrasmamıs sadece göz zinası yapma denmıs hatta imtiyaz tanınmıs 31 cekebılırsınz felan dıye geçiyor resmen bazı durumlarda. Bıze sorumluluk onlara imtiyaz verılmıs hep.
Soran+1 yılKuran'da suç yok erkekte dedım ya hanı, erkekleri yaratmış tanrıda kusur oluyor o zaman. Her türlü inanamıyorum.
Cevap sahibi+1 yılBu dediklerine hak veriyorum.
Ama diğer bilimsel bilgiler hakkında ne düşünüyorsun. Aklıma şu an pek örnek gelmedi. Ama eğer görmüşsen bilirsin. O zamanın öyle bir toplumunda bu bilimsel bilgileri nasıl buldular ? Nasıl yazıya geçirecek bir bilgi birikimine sahiptiler? Öyle bir toplumda bu bilgileri o zamanın insanları bulamaz ve düşünemez bence
nasil cikartiyorsun
00 Yorumla
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
Ana Sayfa > Aile & Toplum > Sorular > Önceden herkesı dıne cekmek ısterdım sımdı herkesi cıkarmak istiyorum?
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler