Uzay ve zamana dokunmadan inanmam 😁 bence evren sanal değil oldukça gerçek, çünkü sanal olsaydı yaptığımız en ufak hareket bile milyonlarca sonuç doğururken bu kadar insanın eylemlerini hesaplayabilecek ve ona göre sonuç üretebilecek bir yapay zeka gerekirdi tabi bu sadece dünya için. Diğer gezegenleri, galaksileri düşünemiyorum bile.
Umarım açıklayabilirim. Bak senin yaptığın herhangi bir eylemin milyonlarca sonucu olabilir ve bu başka insanlarıda etkileyebilir. Eğer evren sanal olsaydı bunu sürdürülebilmesi için yapay zeka gerekirdi. 8 milyar insanın eylemlerini ve sonuçlarını sonrasında diğer insanlara aynı zaman da dünyaya etkilerini hesaplayacak en son da mantık çerçevesinde bir sonuç verecek bir yapay zeka pek olanaklı gelmiyor. Buna evrenin enginliğini de katınca gerçekten bu korkunç büyüklüğü yönetebilecek bir yapay zeka 🤔🤔🤔 Umarım düşüncelerimi aktarabilmişimdir 🙂
Verdiğin örnek bana kelebek etkisini hatırlatı. Quantum fiziğine göre her şey birbirine bağlı, quantum entanglement deneyi vardı buna kanıt diye sundukları. Beni etkilemişti ama detaylı bilgim yok. Cevabın için çok teşekkür ederim.
Çocukken bazen sanki aslında matrixte ki gibi ruhumun başka bir diyarda uykuya daldığını ve bu şekilde bu diyarı densyimlediğimi hissediyordum ve o an bunu düşündükçe birden farklı sesler duymaya, o an farklı renkler görmeye başlıyordum. Sanki tüm algılarım çökecekmiş gibi oluyordu o yüzden hızlıca koşup TV nin sesini açıp ya da başka biriyle konuşmaya çalışıyordum kendime gelebilmek için. Zihinsel bir sorunda olabilir ama bilmiyorum aklıma hep bu soru kaldı ya aslında maya rüyası denilen şey gerçekse? Gerçi öyle bir diyarda gerçeği sahte olandan ne ayırt edebilir?
Doğruysa bile maya rüyası, ortada gerçek bir şey varsa deneyimimizdir, gerçek olarak deneyimlediğimiz şey bizim için gerçektir.
Çocukluk zamanlarım da sürekli Matrix izleyen babam sağolsun. Ben de bu tür şeyleri sorgulamaya başlamıştım. Evren gerçek mi? Varlığın ve yaşamın anlamı nedir? Bizi kim yarattı? Bu sorulara hala cevap bulamadım. Tüm bunları aileme sorduğum da ise bana böyle şeyleri sorgulamak için yaşın biraz küçük demişlerdi. Kardeşim ise bana Allah'tan korkuyor musun? Diye sorduğunda bile hayır demişim. Sonrasında ailemden değil çevremden gördüğüm dini baskı nedeniyle varlığından emin bile olmadığım o yaşta "Evet" demek zorunda kaldım. Yanarım yanarım da insanların bazı şeylere bu kadar körü körüne inanmasına yanarım.