İnsanların beni ne zaman anlayacaklarını düşünüyorum?🤔Öğrencimin bu cümlesi bana çok şey düşündürdü diyebilirim. Neden hep kendimiz hakkında istediğimiz değeri başkalarında arıyoruz ya da neden hep sevilip sevilmemeye layık olduğumuzu bir dış onayda arıyoruz hiç düşündünüz mü? Peki neden hiç eleştiriye gelemiyoruz? Bazı cümleleri kurmak neden bu kadar zor? Bunlar çok daha derin bir şey. Kendi içimizde olan ve bize öğretilenle alakalı. Bize öğretilen çocukluğumuzdan beri hep bir şeylerin karşılığında sevgiyi hakettğimiz düşüncesinin bize yerleştirilmesi, olduğumuz halimizle kabul görmek yerine; sevgi koşuluyla olmamız gerekene evrilen çocuklardık biz. Şimdi de dışarıdan odaklı bireyler toplumuyuz maalesef. Hiç eleştiriyi kaldıramayışımızın, her aferini almak için birbirimizi ezişimizin sebebi de bu bana göre. Peki böyle bir toplumda bireyselliğini ispatlamak, kendine değer atfetmek kolay mı? Zor. Bencillikle suçlanmak olur bu bazen. Bazen de sıyrılamazsın; çünkü insan sosyal bir varlıktır ve yalnızlığa tahammülü yoktur. O yüzden toplumda var olabilmek için toplumun ya da grubun onayladığı şeyleri yaparak birey kendisinden çıkıp ona evrilir. Bana göre suça sürüklenen çocuklar da , zorbalar da , riskli gruplar da böyle böyle oluşur. Çocuk şekilden şekile girip hele o onayı, tatmin ve değer duygusunu alamamışsa, üstüne üstlük ebeveyn ya da bakım veren kişiler tarafından sürekli eleştiri ve olumsuz söylemlere maruz kalmışsa reddedilmişse onu onaylamaya hazır tüm riskli gruplara kucak açacaktır. Ya da toplumda yıllarca fedakarca davranıp kendi hayatını hiçe sayan bireyler; yaşlandığında ve hayatında adanacak bir şey kalmadığında mutsuz ve tatmin olmayan bir yaşlı olarak yerini alacaktır.
🤔Hiç eleştiriyi kaldıramayışımızın, her aferini almak için birbirimizi ezişimizin sebebi de bu bana göre. Peki böyle bir toplumda bireyselliğini ispatlamak, kendine değer atfetmek kolay mı? Bazen öğrencilere soruyorum neden hep birbirinizdeki olumsuzluklara odaklanıyorsunuz? Birbirinizdeki olumlu yanları görmeye çalışsanız sınıfınız daha cazip hale gelirdi hiç düşündünüz mü diyorum. Bakıyorlar bana sanki onlara çok yabancı bir şeyler söylüyor gibiyim. Çünkü biz komşusunun bir eksiğini oturup saatlerce konuşan, birbirinin açığını arayan, bir iş yapılsa olumsuz yorumlarla söze başlayan, eksik olana odaklanan ve maalesef takdir etmeyi bilmeyen bir toplumuz. Yine çok konuştum dimi 😬 affedin size sormadan edemedim 🤍🙏🏻
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer