Hayatımızda birçok kararı çevremiz verir peki biz biz miyiz biz olduğumuz gibi miyiz hiç düşündünüz mü?
Hayatınızı siz yönetemiyorsaniz ne anladınız bu hayattan?
Hayatınızı siz yönetemiyorsaniz ne anladınız bu hayattan?
Kararlarını kendin verirsin ama uçağa bindin kontrol senden çıkar yağmur yağdı şemsiyen yoksa ıslanırsın sınıftasın kontrol öğretmen de olur her şey senin istediğin gibi gitmez
İşte bende onu soruyorum mesela kader onu nasıl yönetebilirsin ki
Mesela bir oda düşün Allah dizayn etmiş sen koltuktaki bir yastıksın sen benim burada ne işim var diyebilirsin misin? O nasıl isterse öyle olur biri çok çabalar ama Allah kimi isterse o daha iyi bir mevkiye gelir yani dünya da olduğun yeri kabul et kimsenin zenginliğine mevkisine bakma kendini onlardan küçük görme sadece olduğun yeri kabullen şükret unutma rüzgar eken fırtına biçer
Kendini küçük değilde anlamsız görüyorsan
Biri azarlanır küçük görülür Allah onu herkesin gıpta edeceği bir yere getirir
﴾16﴿ Korku ve ümit içinde rablerine ibadet ve dua etmek üzere vücutları yatak görmez, kendilerine verdiğimiz rızıktan da Allah için harcarlar.
﴾17﴿ Yaptıklarına karşılık olarak onlar için ne mutluluklar saklandığını hiç kimse bilemez.
Bunun dinle bir alakası yok ve hayatımızın her anında din var zaten
Bir mertebe var oraya vardığın da ne istersen olur ya da kaderine razı olup yaşarsın
Cevap
7Cevap
Evet ben benim
Benim kararlarımı benden başkası asla veremez. Allah bana beyin vermiş onu kullanırım.
Peki kaderini
Çok komiksin kader saçmalığına inanıyor musun yıl olmuş 2024 allah sana kader olsa beyin vermezdi
Peki sana şöyle sorayım kader kavramı çok fazla düşünebilecegimiz bir kavram ve kader ve kaza diyede ders konusu var ama benim demek istediğim o değil mesela birisi ile evleneceksin o bir anda karşına çıkıyor ve kaderin oluyor veya ailemiz kaderimiz
Bir anda karşına çıkıyor kaderin oluyor saniyeler içinde gördün evlenmeye karar verdin diye bir şey yok. Herkesin kendince tonla kriteri var ve kriterine uyanı tanıyorsun fikirler uyuşursa ve maddi gücün varsa evleniyorsun. Yani kader diye bir şey yok.
Hayatımdaki kararları kendim veririm kimse yönlendiremez fikirlere açığım ama bana uygunsa yaparım
Peki ölüm kader bunları nasıl yapabilirsin
Keşke verebilsek ama hayatımızı değilde sadece zamanımızla oynayabiliyoruz
Ama hayat şartları izin vermiyor
Hayatımdaki kararları ben veriyorum çevrem değil
Ölümünü kaderini sen mi veriyorsun
Hayatımdaki kararları dedim. Ölümümü, kaderimi demedim
Onlarda bir karar mesela evleneceğin kişiyle geleceğini görüyor musun da karar verebiliyorsun
Gelecegimi bilemem ama sonuçta evlilik de bir tercihtir. İstemediğim biriyle zorla evlenmiyorum yani
Kendi rızan ile evleniyorsun ama onda bile aklın kalbine meydan okuyor
Ne farkeder? Sonuçta kararı ben veriyorum
Ben ben olaydım sahilde çorapla karavanda yaşıyor olurdum
Ben hayatımdakimtüm kararlatı kendim alıyorum
Peki öleceğini veyahut aşık olabileceğini evleneceğin insanin bir anda karşına çıkmasını yaralanacağını?
İşte biz buna külli irade diyoruz. Yani Allah'ın takdiri. Bizim içinde imtihan
Evet ben benim
Yönetirim
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?