Peki ya yılbaşında taksimde toplanan binlerce kişi?
Müslümanlar yılbaşı için süsleme yapmaz mı?
Peki ya yılbaşında taksimde toplanan binlerce kişi?
Saçma bir şey yılbaşı. Yıl başı ile noel'i karıştırıyor çoğu kişi. Madem yıl başı kutlanacak noel babaların ne işi var? Noel hristiyanlara ait bir şeydir. Çam ağacı, hindi vs. bunlar noel'in şeyleridir. Yıl başı bu tip süslemeler gerektirmez, yıl başında sadece özel bir günmüş gibi davranılır. Yıl başında hiç bir süsleme yapılmamalıdır, isteyen sadece özel program yapabilir evinde kutlar veya yemeğe çıkar vs. ama süsleme eğlenmeye içmeye gerek yoktur.
Ülkemizde yıl başı kutlamalarına bakıyorum, içkiler içiliyor sanki içilmesi mecburmuş gibi, noel babalar var, ağaçlar alınıyor kesiliyor üstelik gereksiz çapulcular ağaç yerleri değiştirirken milyonlarca liralık zarar yaptı ama yıl başını noel gibi kutlayıp ağaçları kestiriyorlar, her neyse sonra hindi atmak fırına, evi filan süslemek mekan süslemek çok saçma yıl başı bu değildir millet yıl başı yerine hristiyanların noelini kutluyor.
Aynen mesela evlerinde özel bir akşam yapabilirler romantik bir yemek gibi veya ailecek film filan olabilir patlamış mısır tarzı, ya da akşam yemeğine çıkılabilir bu tip özel şeyler olabilir yani ailecek tombola oynmamak vs. yıl başı budur.
Noel ise: ağaç kesilir, hindi yapılır, gece pavyon vb. ortamlara gidilir dansöz oynar rakılar içilir, veya disco vs. gidilir içilir kafalar dağıtılır, evin içini süslerler noel süsleri ile bu tip şeyler yani.
Çoğu insan yıl başı ile noel'i karıştırıyor noel yıl başından önce kutlanır hatta çoğu yabancı ülke kutlama yaptı bile.
ailecek tombola oynamak gibi dicektim bu tip şeyler yıl başına girer.
Şöyle bir yazı var ama Türkiye'nin akdeniz topraklarında doğduğundan olabilir herhalde.
https://www.kimkimdir.gen.tr/kimkimdir.php?id=3237 Yani sonradan bizim elimize geçtiğinden dolayı mezarı ellenmemiş olabilir.
Şu var tabi kapatalizm uygulayan üretici firmalar noel baba'yı fırsat bilerek bundan kazanç sağlıyorlar. Yani şu an insanlara baksan 1 ocakta çoğu yıl başını noel gibi kutluyor. Oysa noel yıl başından önce kutlanan bir şeydir, hristiyanlara ve ermenilere özel bir kutlamadır. Milletin aklını karıştırıp noel'i soktular. Kırmızı iç çamaşırı, ağaç kesilip satılması, hindi yapmak, içkilerin içilmesi vs.
İnsanımız şöyledir biz noeli kutlamıyoruz yıl başını kutluyoruz. Hmm peki o zaman neden ağaç alınıp süsleniyor? Bazıları neden o güne özel hindi yiyor? Kırmızı don niye veriliyor? Noel baba kılığına sokulan bir kişi o geceleğine eğlenmek için neden çağrılıyor?
Dinimizde Noel'i kutlamak kesinlikle günahtır. Sorsan millete yıl başını kutluyoruz der ama istersen sende iyice gözlemle çoğu noeli kutluyor.
Hristiyanlarda olmuyor ki sadece yılbaşı bütün dünya da oluyor yok Müslüman yok Hristiyan yok Yahudi çok saçma Antalya lara da yaşıyorum ve esnaflar dahil bir çok yer yılbaşı için dükkan süsledi Terra City she mall laura gibi bir çok yer
Yılbaşı denen mevzu, kafirlerin kutladığı bir bayram. Bunlara ortak olmak, onlara benzemek demektir. Bir hadis şerifte, kim bir topluluğa benzerse mahşer gününde onlarla birlikte haşrolur. Kaynakta altta. Kafirler bizle neden kurban bayramı kutlamaz? ya da bizim bayramlarımıza neden katılmaz, biz onların bayramına neden ortak oluyoruz? biz kimiz ve bize ne neler oluyor? Dikkate temek gerek..
"Kim, müşriklerin toprağında bir ev inşa eder, onların Nevruz bayramını ve şenliklerini kutlar, ölünceye kadar onlara benzerse, kıyâmet günü onlarla beraber haşrolur." (Avnu'l-Ma'bûd Şerhu Sünen-i Ebî Dâvud)
“Valentine, Hristiyanlığa göre bir Roma azizidir. M. S. 269 yıllarında öldürüldüğü sanılmaktadır. Aşıkların Azizi olarak da bilinir. Valentine, her yıl 14 Şubat günü anılır, zamanla bu gün sevgililer gününe dönüşmüştür.” (Oxford Dictionary of English)
Burada kutlanmaması gerektiği söyleniyor işte. Neresini anlamadın? 14 şubatta ölen bir azizin kutlaması, daha sonra sevgililer günü olarak kutlanmaya aşıklar azizi anılmaya başlanmış. demekki 14 şubatıda kutlamamak gerek.
yılbaşı hristiyanların dini bayramı değildir, eğlencelik bir akşamdır. kutlamak onların dini törenlerine uymak değil eğlencelerini taklit etmek ya da aynı akşam aynı sebeple eğlenmek olabilir.
süslenmeli mi dersen;üfleyince uzayan düdük tamam da ağaç kesip hindi pişirmek taklitçilik özentilik olur
rica ederim
teşekkürler
+1.
@Ramazankzlyll eyvallah.. kıymetini bil uyuz olmadığım tek seksisin :)
Eyvallah abi seviliyorsun.
Cevap
30Cevap
Evet yasaktır ! Süsleme yapmak , hediyeleşmek , o güne özel bir şeyler yapmak o günü önemsemek insanı kafir yapar.
İmam-ı Rabbanî hazretleri buyuruyor ki: Hinduların bayram günlerine [ateşe tapınanların Nevruz günlerine ve Hristiyanların Noel gecelerine ve diğer paskalyalarına] hürmet etmek ve o zamanlarda, onların âdetlerini, onlar gibi yapmak şirk olur. Küfre sebep olur. Kâfirlerin bayramlarında, Müslümanların cahilleri, kâfirlerin yaptıklarını yapıyorlar ve bu günleri, Müslüman bayramı zannediyorlar. Kâfirler gibi, birbirlerine hediye gönderiyorlar. Eşyalarını, sofralarını kâfirlerin yaptığı gibi süslüyorlar. O geceleri, başka gecelerden ayırt ediyorlar. Bunlar hep şirktir, kâfirliktir. (Mektubat 3/41, S. Ebediyye)
Müslümanlara Cenab-ı Hak bayram ve özel günleri sunmuştur.
: ) Sen çok cahilsin. : ) İslam da flört diye bir şey yok ki sevgililer günü kutlansın. Flört zinadır. Birde sevgililer günü bir dinin bayramı değildir önemli olan bu. Selametle.
Noel ile yılbaşı farklı. Kimse kimseye içki iç kutla gez dolaş bara git demiyor. Yeni bir yıl sonuçta. Yeni yıla tüm aile beraber girmek isteyen olabilir ya da en yakın dostlarıyla eşiyle çocuğuyla bunun neresi günah anlamıyorum. Biz hristiyanların niyeti gibi kutlamıyoruz ki.
Biz kutluyorsak yeni yıl bize daha iyi şeyler mutluluklar getirsin diyedir bayram olsun diye değildir noel baba da bize çocukları mutlu eden masum bir dededen başka birşeyi çağrıştîrmaz. ..
Yılbaşı da tam olarak hristiyanlara ait değildir onlara da pagan dinlerinden geçmiş bir ritüeldir ki onların kutladıkları Noel'dir 25 Aralık ta başlar. Kimse yeni bir yıla geçmenin, iyi dileklerin tutulduğu, ailenin bir arada geçirdiği güne haram, günah falan yazmasın öyle bir şey yok. Süslemenin de günah falan olması mümkün değil 2000 sene önce yılbaşı ağacı dikip süslememi yapıyordu insanlar bu sonradan kapitlist dünyanın önümüze attığı bir olay sadece.
Yılbaşı gecesi yılbaşı olduğu için harcadığın her kuruş zamanında cebine giren haram paradır helal rızık kazanan adam istesede yapamaz emin ol benim kurban ramazan bayramımı eleştiren kınayan hıristiyanın bayraminimi kutluyacam ne gelirse batı ozentisinden gelecek basimiza
bir yeni yila gireli 2 ay olacak nerdeyse. 1 Muharrem smdi sefer ayindayiz. habgi hristiyan kalktida 10 gun oruc tuttu hangisi kalktida sunnetleri yerine getirmek icin namaz kldi tesbih cekti hangisi asurr yapip dagitti. Eee siz neden cam agaci susluyosunux hristyann yilbasni kutluyosunuz. Onlar bize benzemezken siz onlara benzeyin bununla ilgiki ayetleri zaten arkadaslar yorimda belrtmis bu kafirlintir sirktir diyo Kuran.
İslam dinine göre Yılbaşı kutlaması yapılmaz. Çünkü bu onlara benzemektir. Onlara benzemeye çalışan da onlardandır. Neden yılbaşı kutlanmaz bunu açıklayan bir belge vardı elimdi bulabilirsem resmini atıcam ;-)
Çok düzgün bir uslupla anlatılmış bir yazı vardı da bulamadım nettekiler hep çok katı dille olduğu için onları paylaşmıyorum. Adamı dinden soğuturcasına değil doğru düzgün şekilde anlatmak gerek böyle şeyleri.
Bak kısaca göz attım hepsini izlemedim ama Hatipoğlunun videosunda da güzel noktalara değinilmiş onu da izlemelisin ben dediğim şeyi bulursam burada paylaşırım. Bundan farklı şeyler de var ;-)
videonuz.ensonhaber.com/.../hatipoglu-hz-isa-nin-dogumu-viski-ile-kutlanmaz
Bunları da şimdi netten buldum. En sondaki gayet açık olsa gerek ;-)
Abdullah b. Ömer'den (r. a.) rivayet edildiğine göre Rasulullah (s. a. v.) şöyle buyurmuştur:
"Kim kendini bir kavme benzetirse, o da onlardandır." ( Ahmed: 2/50-92, 7/142, Ebu Davud Libas: 4031
İbni Ebu Şeybe Said b. Cebele vasıtasıyla Rasulullah'tan (s. a. v.) tamamını şöyle rivayet ediyor:
"Kıyamete yakın, eşi ve ortağı olmayan Allah'a ibadet edilinceye kadar kılıçla gönderildim. Rızkım, mızrağımın gölgesinde kılındı. Bana, emrime karşı gelenlerin zelil ve aşağılanması verildi. Kim kendisini bir kavme benzetirse o da onlardandır.")
Şeyhülislam İbni Teymiyye, bu hadisin isnadının sahih olduğunu belirtmiştir. Bu hadis onlara benzemeyi haram kılmaktadır. Kendisini görünüş olarak kafir ve müşriklere benzetenler, haram işlemiş olmakla birlikte, zahiri anlamda kafir de olmuşlardır.
Çünkü yüce Allah şöyle buyurmuştur:
"... Sizden kim onları dost edinirse, oda onlardandır..." (Maide: 5/51)
Zaten işte ona da cevap var bizim dinimizce yılın başlangıcı ise hicri takvime göredir. Yani 1 Ocak tarihinin evrensel olarak kabul edilen tarih olmasından başka anlamı yok. Yani kendimizi kandırmayalım bizim adetimizde olan birşey değil. Yahudi eğlencelerine girdiği için onlara benzeme çabası oluyor ki bu da onlardan olmanın bir kanıtıdır. Uzak dursanız hiçbir şey kaybetmezsiniz.
Sor yeni yılı kutlayanlara müslümanlara göre yeni yıl başlangıcı hiçbirisi kutlamaz da bilmezde
eğlence yasak deilki hem noel hz isa nın doğumu değil mi? ve hz isa bizimde peygamberimiz değil mi? bir güzellik olarak bizde kutlarız ve bunda hiç bir sakınca yok bence
Müslümanlıkta herşey yasak bazılarına göre. Çok takılmayın bence böyle şeylere
Ya neden dine bağlanıyor bende onu anlamıyorum tamam müslümanız çok şükür ama yeni yılın gelişini kutlamak neden kötü olsun ki?
Ne alaka nee yeni yıla giriş bu sadece Hristiyanliga özel bir gün mü bir sanki
yeni yıl dediğin 1 ocak günü hristiyanların miladi yılbaşısıdır biz müslümanların değil. ayrıca 1 ocak dünyanın güneş etrafında dönmeye başladığı ilk gün değildir, azcık bir araştırın ya merak edin bişeyleri, mk hristiyanları ne yaparsa kukla gibi onlara özenip yapmayın beyninizi kullanın azcık Allah bunun için vermiş bize bu organları.
@mehmetdemirr Ya siz ne önyargılı yaratıklarsiniz be ! Benim laflarim mi sana battı tövbe ya her Müslümanım diye dinin gerektiği gibi mi davranıyor? Sen 5 vakit namaz kılıp hacca gidip dininin gerektirdigi şartları yerine getiriyor musun sanane milletin ne yaptığından. Araştır diyon sen ne kadar biliyorsun acaba herkesin dini kendine kimse bana burada müslümanlik taslamasin her kutladığımız günün reçetesini tutup " aa amerika bu günü bayram ilan etmiş sakın biz kutlamayalim" mi demek gerekiyor günaha sokmayın bizi ya
sen ne kadar biliyosun diyo kıza bak. sana şimdi burada yılbaşınında noel'inde çeteresini dökerim mal gibi kalırsın. sorgulamaya bakarmısın ya sen namaz kılıyonmu hacca gidiyonmu. he yani bunları yapmayan müslümanların başka dinlerin bayramlarının burada kutlanılmasını eleştirmeye hakkı yok öylemi. BEYİNE BAKARMISIN
Sinir ediyorlar insani sabah sabah yaa bizim derdimiz milleti geriyor herkes kendine müslüman ya
Dök ulan dök hadi mal gibi okuyalim bizde nedir bu milleti azarlamak için yerden yere vurma çabalarınız bee
kimseyi azarladığım yok bunu azar olarak algılayan sensin, ben bu konu hakkındaki genel kanı doğruluğunu belirttim, ama sen bir atar atarrr
@mehmetdemirr hahah işte buna güldüm atar mı? Ulan bana laf sokan sen, bilmiş gibi atlayan sen , illa bozacam diye üretim yapan sen , küfür edip sana herseyi anlatırım diyen sen ama atar yapan benim öyle mi? Ya kalk git allah aşkına polemik yaratmak için yer arıyorsn dikkat çekme çabalarınız hiç hoş değil benimle polemiğe Girme çok bilmiş..
alın bunu burdan ya ne çene varmış, çenesi batasıca.
Akıllı olduğunu iddia eden şahıs buraya ben yorum yaptım sazan olan sensin dikkatini çekerim ;-)
Şahsen kutlamamanı öneririm.
@mehmetdemirr lan lavuk dinle beni tamamen haksızsın evet hacca gitmiyosan 5 vakit namazını kılmıyosan kimseyi din yönünden eleştiremezsin eleştirme hakkının olması için kendinin herşeyi tam yapman lazım hz muhammed bile insanları eleştirmemiş kararlarına karışmamış senin ne haddine lan it defol şimdi senin gibiler yüzünden ülke gelişmiyor allahın yobazı seni
isterse noel kutlar isterse evine haç işareti asar Allah herkese yaşama özgürlüğü vermiş senin ne haddine lan şerefsız
biliyorsunuzki noel ve yılbaşı başka bir dini inancın bayramıdır, sonuçta başka bir inancın ritüelini yapmak kendi inancına ters düşmektir
artık sen karar ve günah mı , değil mi?
Saçma sapık görüşler müslümanlığın yılbaşını kutlamayla ne alakası var delinin biri taş atıyor herkes peşine gidiyor.
Yılbaşı ve noel farklı şeyler ama örümcek beyinliler bunu anlamıyor
hristiyanlar bir danaya 7 kişi ortak girsinler bende o zaman yılbaşını kutlarım
kurban bayramında kurban kesen hristiyan gördüyseniz süsleyin
müslümanlar kutlar tabiki hacılar bile kutluyor kutlamaz diyen yalan sölylüydur bence
Valla yılbaşınedir bilmem normal bir gün gibidir bana isteyen istediğini yapsın
aynen yasaktır dinimizce 31 aralık mekkenin fethi kur'an okulur dua edilir
mekkenin fethi miladi 31 aralık arkadaşım uzun lafın kısası müslüman yılbaşı doğum günü batının kendi ekonomisini düzeltmek için uydurduğu saçma sapan günleri kutlamaz
arkadaşım orasını bende bilmiyorum araştır yaw allah allah yağmur durdu mu :)
yılbaşaını antalyada geçirmek için gelen varsa işin ticari boyutu düşünülerek gereken hazırlığın yapılması gerekir bence.
Bence dinimizde yolbasi diye bisey yoktur suslemede olmaz cok. istenilirse bence ailecek bibyerde toplanilip sohbet edilebilir
Süsleme parasıyla kuruyemiş almaya karar verdim. Şekle gerek yok bence.
Sen herkese bakma. Dinen yasaklı kutlanılması bize Özgü değil.
düşmaların bayramlarını kutlamaktan sakının demiş hz. Ömer r. a ama millet ne anlar ki işte cahıl
Batı özentiliği.. @amyleeches
aynen
Müslümanlıga ters yılbaşı kutlamak ama ulan kim hangi din bu devirde dininin gerektirdiği görevleri tam olarak yerine getiriyo :D
Kim bir kavme benzerse oda onlardandir diye bir hadis buyuk bir laf varken ne diye riske atasin kendini
süsle alkolsuz kutla ne olacakki? dini kermeslerde de süsleme yapılmasın ozman
İşine gelince müslüman oluyoruz yapmıyoruz işlerine gelmeyince yine müslüman ama yine yapıyoruz
Ben rixos premiumda calisiyorum ve her yil basinda egkence duzenlenir ayrica suslemede yapilir
Ben dogrusunu soyluyorum kardesim zatece araplarin kaldigi bolumlerde eglence olmaz. Ama yinede arap zenginleri eglwncenin anasini satarlar
Cam agaci , noel baba bunlarin hepsi hristiyan kulturu. Mantikli bir sekilde dusundugun zaman 1 yil daha geride kaldi ve yaslaniyoruz niye seviniyim.
ki müSlümAN KİM HRİSTİYAN BUNU KİMSE AYIRT EDEMİYO ZATEN
Ameller niyete göredir.
Bizimkiler korkudan yapıyor
kim bir kavme benzemrye çalışırsa o kavimdendir
küçücük bir sevgi beslemek beğenmek bile kişiye zarar verir kutlamak en beteri
sevgili ler günü doğum gunu bunlar muslumanlıkta yok bizim yıl basımız muharrem ayı
hicri takvim çoğu takvimin içinde var kullanıyoruz
noel kutlamak günah bizim bayramımız değil
Musluman noel kutlamaz. Ikisi farkli seyler.
isteğen istediğini yapsin, bana ters.
Yaparlar sen karısamassın ona
yapmaz.
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
En İyi Cevaplar