Adalet mülkün temeli denilmekte.. Nasıl daha adil olunabilir, hem devlet hem bireysel hem de toplum olarak nasıl kararlar alınmalı ve davranilmali?

Adalet mülkün temeli denilmekte.. Nasıl daha adil olunabilir, hem devlet hem bireysel hem de toplum olarak nasıl kararlar alınmalı ve davranilmali?
Sorunuzu okuyunca biraz düşünme gereksinimi duydum. Daha ucu açık ve anlaşılması zor sorular oluyor nedense. Zaafiyet, zaafiyeti doğuruyor. Bir yönde eğilimi olan kişinin, seçim esnasında o yöne yatkın bir tercih kullanması doğru olarak görüyoruz. Oysa eğilimimiz kötü ise, tercihlerimiz de kötü olacaktır. Bizim için gerekli olan kişinin görüşüne, yaşamına yanlış olsa da seçimlerinde mutlak olanı, hakikati üstün tutması. Kendisi dışında bir irade olması. Maddi veya manevi olarak beslediği bir kaynak. Kimi için din, ilham ve öğreti yoluyla kimi zaman da mantık. Ayrıca hakikat, doğru veya yanlışla ifade edilemez. Manipüle edilmeye açık değerler. Tüm bağları koparmak mümkün değil belki azaltılabilir. Sanıyorum İsmet özel'den yokluk, anlam bakımından varlıktan üstündür diye. Yokluk, zorluk çekmiş insanlar daha yakın oluyorlar hakikate.
Soruyu sorarken iki yönlü sormuştum. Cevap olarakta öyle aldim Teşekkür ederim. Evet ne kadar istensede bağlardan arindirilamiyor maalesef kararlar ne kadar bağdan arindirilirsa o kadar hakikate yakın karar verilebilir aslında.
En son hangi kitabı okuduğunuzu öğrenebilir miyim?
Makalat sems Tebrizi
Çöle inen nur Necip Fazıl Kısakürek
Doğunun limanları Amin Maalouf
Albert Camus
Franz Kafka
Svetlena Aleksiyovic
Maksim Gorki
Genelde okuduğum yazarlar
Rica ederim.
Kendimce anlatmaya çalışayım.
-kerahatte uyumamaya dikkat edilse
-zihni, beyni ruhu yoracak +18 olan ve çıplaklık içeren beynin önüne geçecek tüm görüntü, ses, video uzak kalinsa
-aralikli olarak süreklilik arz edecek şekilde hastane ziyareti hastaniz olmasa bile acilde yarım saat vakit geçirilebilir , cami bahçesi, sevgi evi, huzur evi, park vs. boyle yerlerde vakit harcanması
- yağmuru dinleme ve gece gökyüzünü izleme
-Subhanallahi ve Bihamdihi Subhanallahil Azim zikrini gün içinde cekebilirsiniz
-vera kanalı, hubbugaye (inst) takip ettiğim hesaplar
- gün içinde en az 3 4 sayfa kuran okunabilir
- bence en önemlisi dedikodu ortamından uzak durulmask
Amin ecmain. Tesekkur ederim
Size de iyi geceler
Bence hakikate ulaşmak için tüm bağları koparma düşüncesi çok yanlış düşünce.
Allah'ın peygamberlerinin hayatını örnek alırsanız tam zıddı bir durum olduğunu görürsünüz. Hakeza Allah dostlarinda da aynı durum söz konusu. Burada önemli olan iradeye sahip çıkmak ve iradeyi hakikate ulaşmak için doğru kullanmak. Toplumdan, olaylardan vs gibi insanın kendini soyutlamasi bence indirilen dine muhalefet olur. Bilmem siz ne dersiniz?
Peki inanmayan bir insan yargılanırken de dine muhalefet söz konusu olabilir mi?
İradeye sizce nasıl sahip çıkılır?
İnanmayan bir derken Allah'a inanmayan olarak algılıyorum. İnanmayan bir insanın inanmadığı bir Yaraticidan bir şey beklemesi abesle istigaldir zaten. Burada hayat seçimini zaten inanç sistemi üzerine kurmadigi için ve amaç rizayi ilahi olmadığı için muhalefetten ziyade beyhude bir uğraş değil midir zaten? İradeye sahip cikma amacı da hakeza rizayi ilahi için olmuyorsa bu bir anlam ifade eder mi sizce Allah nezdinde?
Tabii ki etmez. Her munafikta müslüman sıfatının olması Allah için yapilmadigi için bir anlam ifade etmediği gibi.
Ne yazacaginizi merak ettim aslinda. Sorunun sığ olduğunun farkındayım. Daha önce sizin sorularınıza geldiğimi düşünüyorum yazı dilinizden. En son okuduğunuz ve en son istifade ettiğiniz video, short veya sohbet bilgilendirme yapmak ister misiniz?
En son okuduğunuz ve şu an okumakta olduğunuz kitap *
Çok fazla okumuyorum günlük Kur'an okumaya çalışıyorum ve arada risale. Serdar Tuncer dinlerim arada tavsiye edebilirim.
Külliyatı bitirdim daha önce. Kuran okurken okumakta en zorlandığıniz size ağır gelen bir nevi süre hangisi. Tavsiye için tesekkuler dinlyecegim.
Süreden ziyade daha çok bazı ayetleri okurken tefekkür ederken zorlanıyorum mesela mülk suresi 3. Ayet
De ki: “Yeraltı ve yer üstündeki tüm sularınız büsbütün çekilip batıp gitse, artık Allah'tan başka size kim su getirebilirdi.” “Hiç düşündünüz mü? Suyunuz âniden çekilse, Allah'tan başka kim size temiz kaynaklardan yeni akarsular temin edebilir?
Bazen düşünüyorum ya Rabbimiz bir sabah kalktigimizda bütün suyu cekivermis olsa ne olurdu? İnsan Allah'ın bu sonsuz rahmeti karşısında hiç düşünmüyor bu sadece bir tanesi belki tam ifade etmiş olmayabilirim ama bir tefekkür ederseniz ne kadar hayret verici ve insanın ne kadar aciz olduğunu ifade eden ayetlerden bir tane olarak görüyorum
*30. Ayet
Evet insan yani bizler çok acısız. Dunyada kapladığımiz alan bile bunun ispatı. Son bir soru olmuş olayım düşüncenizi merak ediyorum. Butun hadisler yol gösterici elbet ama sizin için özel olan bir hadis var mi
Peygamber efendimiz gazveden dönerken
"Küçük cihaddan büyük cihada dönüyoruz demişti" nefsi kast etmişti. İnsan nefsini bir bilse Rabbini bilir. Ama... ?
Rabbim nefsimizle bir an bile olsa başbaşa bırakmasın diyelim sohbet, cevaplar ve sabrıniz için ayrıca teşekkür ederim.
Amin. Estağfurullah mutlu oluyorum.
Tabi ki de kalpten kararlar verilmeli. vicdana el basarak. ve tarafsız bakarak. . bunun için de eğitim gelişmeli. aileler daha dikkatli olmalı.
Hakka ulaşmak için görünmez olmak gerekiyormuş gibi geliyor bana. Her ortamda olup varlığını hissettirmek ve diğer yandan da asla görünmemek gerekiyor gibi.. Mesela biri hata yaptığında kulağına doğrusunu -güzel bir üslupla- fısıldamak ve kendini belli etmemek gibi. Tabi ki ne kadar doğru, ne kadar değil bilmiyorum
Cevap
5Cevap
gerekmez gerekirse bazı konuları anlamayacağın empati yapamayacağın için adaleti sağlayamazsın.
derin konu burada gitmez
Tek yönlü ağırlığı olan şeylerden hoşlanmıyorum. Bu platformda bazı dengeleri değiştirebiliriz diye düşünüyorum. Hayat gır gır, şamatadan ve cinsellikten ibaret değil zira.
Sağlıklı bir şekilde yaşamdan soyutlanabilene, görmezden gelene, duymayana ve her şeyden önemlisi hissetmeyene aşk olsun.
Hakikate ulaşmak için bakış açısı değişmeli. Sabit fikirden uzak, tüm değerleri geri planda bırakarak. Bu da tüm bağlardan ırak olmalı.
Adil olmak gerekiyor. Tüm insanlara hatta tüm canlılara kadar adil.
1. eğitim seviyesi artmalı
2. Suç işleyen bir mahkumu cezaevinde ıslah edecek yöntemler bulundurulmalı
3. ailevi şiddet önlenmeli cezaların caydırıcılığı olmalı
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?