Lütfen saygı cercevesi icinde cevaplayin merak ettim sordum. Belki bazılarınız diycek cehennem olmasa herkes her istedigni yapar diye o zaman bu cehennem denen şey göz korkutmacadan ibaretmi
Cevabın nedir?
+1 yılCehennem adaleti saglamak icin vardir bu dunyada hevasina kapilip kendisinin daha adı anilmazken onu yokluktan varlik alemine Cikarani unutup bir de bu yetmezmis gibi kul hakkina giren masuma zulmeden adam olduren bu insanlar ile temiz olanlarin ayrilmasi icin vardir, bir misal vereyim.
Hocalar okullarda sinavlari caliskandan tembeli ayirmak icin yapar. Simdi sinav gunune kadar hic calismamis ogrenci sinavdan dusuk alsa calisan da sinavi fullese bunun uzerine ogretmek tembellere acidim onlara da 100 verip gecirecem dese bu durumda caliskan ogrencinin hakki yenmis olmaz miydi? Hocam ben dersin kitabina calisip girdim bu durumda tembelden ne farkim var diye itiraz etmez miydi? Bu durumda hocanin tembeli sinifta birakmasi acimasizca gaddarca bir davranis midir yoksa adaletli oldugunu mu gosterir caliskan ogrencinin hakkini mi korumustur?
Iste bu dunya imtihaninda her birimize sorular sorulmakta ve biz de bazi cevaplari isaretlemekteyiz. Yanlis siklari isaretleyenler yani kendisine gonderilmis kitap Kurani okuyup ona calismamis hadis sunnetten bihaber yasayip gunah batakliklarina batmis olanlarla kitabindan ve Peygamberimizden haberdar yasayanlar bir olamayacagi gibi bu durumda adaletin tecellisi olarak yanlis cevaplari isaretleyenlerin sinifta kalmasi yani cehenneme gitmesi Allahin adaletini gostermez mi? Oyle olmazsa bu durumda biz de cikip derdik ki Rabbim biz koydugun tum kurallara uyarak yasadin neden bizi kurallarla uymayanlarla ayni seviyede yargiladin. Iste adaletin tecellisi icin cehennem sarttir.
Cennet ucuz degil cehennem dahi luzumsuz degil00 Yorumla
En İyi Cevaplar
+1 yılbak canım bu munzatam yaratılan kaınatı bı takım ınsanların savunduğu bilim bile karsısında anlamını yıtırıp açıklayamazken siz mantık aramazsınız da cehennemın neden var olduğu konusunda mı mantık arıyorsun komık olma lutfen bır ınsanın bole dusunmesı ıcın kaba tabırıyle ya cok saf olması lazım ya da bızlen alay edıyor olması lazım cennet ucuz deyıl cehennemde lüzumsuz değil o ndendırkı amellerımıze göre ya cennte ya da cehenneme gıdeırz tamamen senın nefsıne hakımyetınle alakalı allah sana akıl ve ırade gıbı bır nımet veryor aklını ıyı ve kotuyu ayırt etmek ıcın kullanırsın ıyıyı veya kotuyu secrkende ıradenı kullanırsın butun kontrolu sana bırakmısken keyfıyen kotuyu secersen akıbetın allah korusun kötüye gıdebılır cehennem bunu ıcın vardr bunu allah bılır. allah ın affediciliğine gelirse şüphesiz sonsuz merhamet sahıbıdr fakat bundan faydalanmak okadar kolay deyıl yaptığın hatalardan günahlardan bırdaha yapmamak adına tövbe etmen gerekyor tamamen ıcten olması ve bırdaha tekrarlanmaması gerekr.. bunları yaparsak ümid edelimki rabbımın merhametınden faydalanalım bızı bagıslasın yok ben yınede verılen bunca nımete karsılık her ıstedımı yaparım allahta affetsın dyenler varsa buyrun cehhennnem cokta uzak deyıl senın tabırınle cayır cayır yanmaya
02 Yorumla- +1 yıl
rica ederım..
Cehennem bir göz korkutmacadan ibaret değil. İmanın şartlarından biri. Bu dünyadaki amellerle cehennemi kazanmak gerçekten insana çok pahalıya malolur. İçki pahalı, kumar pahalı, zina pahalı. oysa sevaplar bedava. Namaz bedava, oruç bedava, Allahı zikretmek bedava, Kur'an okumak bedava. Allah insanı yaratırken ona akıl ve irade vermiş. Demiş ki bu can sana benim emanetim. Bu emanetime kötü davranırsan hesabını sorarım. Hem bu dünyada zarara girersin hem de öbür dünyada. Yok eğer emanetime iyi davranırsan hem bu dünyada kazançlı olursun hem de öbür dünyada. Cehennem göz korkutucu olduğu kadar cennet de teşvik edici değil mi?
41 Yorumla
Aile & Toplum konusunda 748 cevap paylaştı. Hayır, herkes özgür ve hür bir iradeye sahiptir. Her insan cehennemi hak ettiği kadar yaşayacaktır. Sevaplarımızın karşılığı olduğu gibi günahlarımızın da vebali bulunuyor. Bu yüzden hem bu dünyada, hem diğer dünyada belli oranda karşılığını alacağız.
*iç ses* Şüphesiz ki Allah affeden ve bağışlayandır. Buna rağmen neden tövbe etmesini bilmezsin ey insanoğlu?24 Yorumla- +1 yıl
Sorgulamak günah değildir. "Kur'an yanlıştır, okumayın" dersen günaha girersin sadece. Kur'an ın değiştirilme şansı yoktur. Belki meal ya da yorumlama farkı olabilir. Bununda sebepleri vardır. Dilimize göre sesli harfler bulunmadığı için örnek olarak ktp yazısı kitap ya da katip olarak farklı biçimde yorumlanıyor. Özünde hepsi iyilik ve güzelliği temsil eder. En doğrusu arapça okumaktadır şüphesiz.
AI Persona’ya Sor
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
6
Cevap
35Cevap
Aile & Toplum konusunda 569 cevap paylaştı. Sana koskoca bir ömür boyunca günah işleme özgürlüğünü de sunuyor, sevap işleme özgürlüğünüde. Sana doğru yolu gösteriyor, ama ben kuluma hayvanlardan farklı olarak düşünme yeteneği verdim. O düşünerek kendi iradesiyle istediğini yapsın diyor. Ve her zaman affederim diyor. Tövbe edersen ve bir daha yapmamak şartı ile. Ama koskoca bir ömrü günah işleyerek, yanlışlar yaparak heba edecek ve bunlardan asla pişman olmayacak bir insanın yaptıkları yanına mı kalmalı?
73 Yorumlagüzel bir soru ama sıkıntı şurda merhamet ayrı bişe sınav ayrı bişey insanlarda merhametli değilmi en basiti öğretmenler bence hiç biri sınıfta öğrenci kalsın istemiyosur (bazı piskopatlar hariç) ama sınav yapıyolar ve o sınavdan kimlerin geçeceğinide biliyolar.. bence böle bir durum söz konusu
11 YorumlaÇok saçma bir soru sormuşsun saygımız var. Neden cennet var diye sormuyorsunda cehennem neden var diye soruyorsun allah kendine şirk koşanları bütün nimetleri verdiği halde ona karşı gelenleri cezalandırması için cehennem ödüllendirmesi içinde cennet var. Sen diyosunki ne yaparsam yapayım ben cennete gidecem allaha inanmayayım zina yapayım verdiği nimetleri inkar edeyim sonra cennete gideyim tamam iyi kalplisindir allahta seni öyle sınıyorduk affeder bunu sen bilemezsin. Sen nerden biliyorsun allahın yaptığın her günahta sana affetme payı vermediğini?
10 Yorumla"Cennet kolay değil, Cehennem de lüzumsuz değil." İyilik yapanlar hayır işleyenler cennete gidecektir (imanlı iseler), kötülük yapanlar, şer işleyenler, münafık-kafir (ebediyen) olanlar cehenneme gidecektir. Çeşitli Kuran ayetlerini inceleme imkânınız olursa, kuran'ın hitabet tarzını görecek ve hissedeceksiniz hanımefendi. www.kuranmeali.org/.../kurani_kerim_mealleri.aspx
11 YorumlaAllah işkence salonu açmış sanırım.
Bakara 256. ayet ve tevbe 5. ayeti karşılaştırın çelişkiye bakın.
Allah en büyükmüş. Peki bizim imanımıza ihtiyacı mı var? Biz inansak ne inanmasak ne? Ben yaratıcıya inanıyorum ama bize bir kitap gönderip bizi deneyeceğine inanmıyorum.10 Yorumla
+1 yılAllah Bizi Insanlari cok severVe sevilmek ister. Bizi yaratir yasama zevki verir, Zeka verir sorgulamamizi ister, Nimet verir ona inanmasak bile bizden nimetlerini almaz, Bu dunyayi ona inanarak yasarsak oldukten sonra sonsuz katini yasayacagimizi soyler, bizi cok mukemmel yaratmistir Ama buna ragmen ona inanmayan , Ayetleri ile dalga gecen , Onu Yok sayan inanlarin Cehhennemde azab cekeceklerini ve yok olacaklarini soyler iste bu adaletin ta kendisidir.
00 Yorumla
+1 yılAllahın merhameti o kadar büyük ki o kadar günah işlersin ama bir kişiye yaptığın ufak bir tebessümle cennete gidersin. yaradan cennete sokmak için tabiri caizse bahane arıyor.
yaradanın merhametinden ümidini kesmediğin sürece kibirlenmediğin sürece duygularında samimiyet olduğu sürece buyruklara yüz çevirmediğin sürece aslını varlığını inkar etmediğin sürece ümit vardır..
Mucize detaylarda gizlidir..20 Yorumla- Aile & Toplum konusunda 8,1b cevap paylaştı.
+1 yılokulda hocaların seni çok seviyor o zaman yazılıda soru kağıdını boş bırak çık
12 Yorumla- +1 yıl
hayat bir sınav burada yanlıca doğru işler yaparsan bunun ödülünü alırsın sen özgür iradenle her şeyi yaparsın bunun için cennet cehhennem vardır şöyle düşün insanlar silahları icat ettiler bu insanlarda gidip masum insanları öldürdüler şuçlu kimdir kötü işleri Allaha sorumlusu kabul edemeyiz insanlar bunu kendileri yaparlar Allah herkeze bir zaman vermiştir bu zaman içinde bu insan ya iyi bir birey olur ya da olmassa cezasını çeker şüpesiz o en marhametlimizdir
Biri hayatı boyunca iyi yaşadı diğeri kötülük namına her şeyi yaptı bu ikisinin cennette olması nasıl bir adelet hem cennet cehennem kavramı olmasa burada ne işimiz var cennetteydik dünyaya gönderildik biraz burada takılıp cennete gidicez bu nasıl bir mantık olurdu
12 YorumlaAslında, idamı hak eden bir suçluya, müebbet/ömür boyu hapis cezasının verilmesi, soruda geçen konuya ışık tutacak mahiyettedir. Sizinde başınıza gelmiştir bazen öyle kötü insanlar vardırki insan demeye utanırız bunu ele alarak böyle insanların ayıklanması için cehennem şarttır ayıklanmazsa adaletsizlik olur...
02 Yorumla
+1 yılKorku tabiki olucak , ama sadece korkup ibadet etmekte değil mesele. Önemli olan varlığın nedeniyle şükretmek. Ayrıca ceza sistemi herşeyde var , dünyaya da olsun ahirette olsun. Merhametli konusunda da bir bize düşmez. Affedicidir tabiki ama kul hakki gibi iki insani ilgilendiren konuda değil.
01 YorumlaGöz korkutmayla alakasi yok herseyin bir karsiligi olmalidir her kotu davranisin bir cezasi olmali yoksa ilahi adalet olmazdi direk damardan girip senle ornek veriyim :D simdi dusun cehennem yok ve pis bir sapik sana tecavuz ediyo ve isini bitirdikten sonrada seni olduruyo sen direk cennete gidiyosun o adamda dunya hayatini doyasiya yasadiktan sonra olup oda direk cennete geliyo sence bu iyi olurmuydu? :D:D
10 Yorumla
+1 yılCehennemde ateş yok orda seni dogru yola sürükleyecek seyler var sonrası cennet
16 Yorumla- +1 yıl
Hicbiryerde
- +1 yıl
Cehennemde ateş olduğuda kuranda yazmıyor bu bir uydurma
+1 yılRabbimiz bize dinimizin gereklerini belirtmiş ve hepimize birer irade , zeka vermiş sen aklını kullanıp doğrusunu yaparsan sevabını alırsın ama bildiğin halde bile bile yanlışa yöneliyorsan o zaman bununda elbet bir cezası olacak. Allah affedicidir ama tövbe etmesini bileceksin. adam alkol alıyor tövbe ediyor 2 hafta sonra bir daha içiyor. şüphesiz bu dünya bir sınav bir mülakat gibi bilmem anlatabildimmi? ;)
00 YorumlaSen burada cahil okullara soracagina kuran-ı kerimi aç oku o zaman anlarsın korkutma amaclimi degilmi
02 Yorumla- Aile & Toplum konusunda 734 cevap paylaştı.
+1 yılulen hadi cehennem neyse şeytan allah a nasıl karşı geliyor veya gelmemiş olsaydı ne olacakdı kafamda deli sorular..
24 Yorumla- +1 yıl
biz hiçbirşey görmeden inanıyoruz korkuyoruz o görmüş olduğu halde iplemiyor garip.
- +1 yıl
ona ademe itaat et demedi arkadaşom ademe karşı bana secde et dedi sadece ateş ateşi yakmaz diyorsun ozaman şeytan haklı madem şeytanı yakamıyor şeytan herşeyden üstün?
+1 yılhttps://www.youtube.com/watch?v=cR9ztEbOU28
Tanrı keşke daha açık cevaplar verseymiş.08 Yorumla- +1 yıl
@yaheyya Ayete bir lafım yok da konuyla hiçbir alakası yok bu ayetin. Ne alaka? :D
- +1 yıl
Arkadaş bir şeyi ispatlamak istiyorsan kanıt sunman lazım. Bu korkutarak ikna etmeye çalışmaktan başka bir şey değil. Boşuna ahlama. @yaheyya
- +1 yıl
Hadi dostum hadi, bilmediğin şeye yorum yapmaman lazımdı. Dinine yarardan çok zarar veriyorsun bu şekilde. @yaheyya
- +1 yıl
Anlamak istemeyen her türlü anlamaz maalesef, o yüzden daha fazla konuşma gereği görmüyorum. O yüzden zaten en son yazmış olduğum şeyi yazmıştım. Anlamına da bakarsanız zaten dediğinizle aynı anlama geldiğini görürsünüz... Maalesef biraz araştırma bile yapamıyorsunuz... Başka birşey söylememe gerek yok sanırsam... Zaten bu saatten sonra katkısı olacağını da zannetmiyorum... İyi günler..
- +1 yıl
@yaheyya zeka patlaması yaşamışsın hacı. Ben o kadar zeki değilim, leb demeden leblebiyi anlamam. Benim bir şeyi kavramam için onun mantıklı bir açıklaması olması lazım. "Yanacaksın" vs. gibi tehditkar sözler beni ikna edemiyor maalesef.
+1 yılhayır Allah sana seçme şansı vermiş iyi veya kötü olarak sen iyiyi seçersen cennete kötüyü seçersen cehenneme gidiyorsun
00 Yorumla
+1 yıliyi ve kötü insan oğlunun var olmasından çok öncesinden beri var olan bir olgu.
03 Yorumla- +1 yıl
yani bahsettiğin iki olgu bu kavramların birer yansımasıdır. allah iyidir o zaman merhametli ve affedicidir gibi iyi erdemlere sahiptir. şeytan kötüdür dolayısıyla kinci sadisttir. ve bunların bulunduğu mekanlarda yine bir yansımadır. çayırlar çimenler pınarlar her türlü yiyecek iyiyken ateşli pis bir ortam kötünün yansımasıdır.
akif demis ki, cennet dahi ucuz degil, cehennem dahi luzumsuz degil.
kotuluk olmasa iyiligin degeri olmayacagi gibi ceza olmazsa affin da degeri kalmaz allah yolunda olmanin da manasi.00 Yorumla
+1 yılKURANI KERIMIN TURKCE MEALINI OKUYUN
SEYTANIN VESVESELERINDENDE ALLAH A SIGININ
HIC SUPHESIZ ALLAH BAGISLAYANDIR
KUL ACIZDIR GUNAH ISLEMEYE MEGILLIDIR
ÖLMEDEN ÖNCE TEVBE VAKIT CIKMADAN ÖNCE NAMAZ KILINIZ00 Yorumla
+1 yılAllah sonsuz güç sahibi istediğini yapar dua edin merhamet ediyo düşünsenize yaratıcının gücünü insanları ne hale getirebilir
00 YorumlaŞimdi sen git hayvanlara işkence et o dili olmayanlara Allah affedici merhametli cennete iyi mesele ne alakası var affedici merhameti sadece tövbe edip ve Allah yolunda olanlara..
00 Yorumlabazen bende düşünüyorum bu ve bu tarz şeyler mazlumları garipleri kandırmak içinmi acaba diye allah günah yazmasın.
02 Yorumlabunu burada bir iki cümleyle açıklamak çok zor sevgili arkadaşım. açık oturum yapsak aylar sürer. ben sana cübbeli ahmet hocayı dinlemeyi öneririm.
10 YorumlaAile & Toplum konusunda 567 cevap paylaştı. Dunya da olma sebebimiz Allaha kulluk etmek Allahin belirledihi kanunlarin disina cikmamak gerek korkutmacadan ibaret değil gerçekler cennet ve cehennem vardir
00 Yorumla
+1 yılKorkutmacadan ibaret değil var. Allah'ın istediklerini yapmazsan cehennemde cezalandırılacağını söyler Alllah (c. c.).
00 YorumlaBak yavrum bu böyle kıssa ile örneklenmez o ki sordun cevabını almak için bir hıcadan vaaz almanı tavsiye ederim
00 Yorumla
+1 yılAllah der ki ben iki kul arasına girmem yani birinin hakkı varsa üzerimizde cezası cehennemdir..
05 Yorumla- +1 yıl
Bir yerde okumuştum
- +1 yıl
Uydurma olduğunu düşünmüyorum
Neden olum var diyede sora bilirdin ne insanlat burada ya allahida sorguluycak kadar cesareti o bir tarafta gittinde anlatsin var mı yok mu diye..
00 YorumlaDünyada bile Cezalandrımalar var hapis felan kimseinin yaptığı yanına kar kalmıyor...
00 YorumlaAllah merhametli ve çok affedicidir derken yaptıgı hatadan pişman olup af dileyenler içindir.
00 Yorumla
+1 yılSorunun icinde cevap aslinda varki affediyor olmasa kul niye af dilicek
00 YorumlaCehenmem göz korkutmak için değil cezalandırmak için
00 Yorumlasen bu dünyada ye kul hakkını yap zinanı sonra ben cennete gitcem de
00 Yorumla
+1 yıl'' Herşeyin bir bedeli vardır ''
20 YorumlaGüzel soru.
Bence ;
Everything has a price gibi.04 Yorumla
+1 yılCehennem zalimler icindir masumlar icin degil
00 Yorumlacehennem sadist tanrının işkence odası :)
00 YorumlaAile & Toplum konusunda 2,8b cevap paylaştı. Zalimler için yaşasın cehennem demişler
00 Yorumlabencede
00 Yorumla
Devamını Gör(26)
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
Ana Sayfa > Aile & Toplum > Sorular > Madem Allah merhametli ve affedici o zaman neden cehennem var detayıda okuyup cevap verirmisiniz?
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler