ben dine inanan ve tanrıya inanan birisiyim ama tanrıya ve dine inanmasam bile dinin evrenin ta kendisi olduğunu yine düşünürdüm. bunu anlatmak için bir kitap yazmak gerekir
ben dinlere inanmasaydım kuşkusuz nihilist olurdum. sözlerini işitmediğim veya okumadığım bir tanrıya inanmak istemezdim. deist olmanın mantıklı bir açıklaması yok. konu bahsi geçen şey akılsa eğer: deist>tanrı var, din yok tanrı>yaratıcı yaratıcı>üreten, oluşturan, meydana getiren bilim evrendeki her şeyi sebep sonuç ilişkisine göre incelediğine göre, bir varlığın somut nedeni olması lazım. her maddenin bir enerjisi var. bu enerjinin de bir kütlesi var. tanrı eğer varsa, onun da bir enerjisi, kütlesi olması lazım. semai dinlerdeki tanrının ruhundan üfleme mevzusu ve kutsal kitaplar bunun en açık örneği. tanrının var olduğu ama kendi varlığını hiçbir enerji olmadan açığa vurmadığı sanal kodlama bana çok mantıksız geliyor.
Peki diyelim doğru din islam doğru kitap kuran bir dinin ve kitabın kadınları değersizleştirmesi ne denli doğru kuranda kadını dövün diyor nisa süresi 34. ayet
öncelikle bana "fanatik" bir dindar değilim. eğer uzaktan bakarsan anlarsın. diyebilirim ki, kilisenin mimarisi ve içeriği, camiden daha çok ilgimi çeker ben sadece din olarak islamı seçtim. ama üçünün de tanrısı aynıydı. sözlerine gelirsem, ben kuran ve incili de okudum. bahsedilen ayetleri de biliyorum. orada dövün demiyor, vurun gibi bir şey söylüyor. ayetin devamı ve sonraları için. ben bir "akademisyen" olmadığım için, ayeti yorumlama işini tamamen kişisel yaklaşabilirim. kuranın içeriği incil ve tevratla kısmen aynı aslında. bazı emirler var. fakat kuranın bir ayrıştırıcı unsuru var. toplumsal bir sosyolojik belge aynı zamanda. yani o dönem yaşanılan olaylara karşı bir ayet inmiş. sözlerim çok açık uçlu olabileceğinden dolayı umarım yanlış anlamazsın beni. "Evlilik hukukuna) baş kaldırmasından endişe ettiğiniz kadınlara öğüt verin, onları yataklarda yalnız bırakın ve onları dövün. Eğer size itaat ederlerse artık onların aleyhine başka bir yol aramayın; çünkü Allah yücedir, büyüktür." bence burada bahsi geçen "evlilik hukuku" aldatma, veya azgınlık yani giyim kuşam gibi şeylerden söz ediyor. bence tanrı gerçekten kötü olsaydı, öncelikle dövün derdi. boşuna yatakları ayır falan konuşma demezdi. işin ironik kısmı tanrının kendisi diyor "kötülüğün de iyinin de yaratıcıs benim" belki de burada tanrıyı konumlandırmamızda hata var. ayrıca o dönem birisi çıkıp "ben veganım" dese belki de öldürürlerdi. olaya böyle baktığınızda o dönemdeki insanların nezaket adına hiçbir şey bilmediğine ikna olduğunuzda bence bu çok olağan bir istek. kadın da vurabilir bence erkeğe. günümüzde öldürüp kafalarını kesiyorlar, bıçaklıyorlar, berbat davranıyorlar kadınlara. benim babam nafaka vermemek için mal varlığını başkasının üzerine geçirtti. annemin bileziklerini aldı. bununla ilgili kuranda hangi hususlar var biliyoprsun. 1500 yıl önceki öğüt ile bunu kıyasladığında bence cevap çok net
Sorgulayan bir müslümanım. Tutucu (yobaz) değilim. İyi bir insan olmak hedefim. Ülke müslümanım diyip haramı domuz gibi yiyenlerle dolu. Bu sebeple önce iyi insan olalım, zamanla iyi bir kul da oluruz. Önce ahlak sonra din.
Sen öyle diyorsan öyleyim, tanımlar ve terimler zamana, mekana, kişiye göre değişir. Mutlak terim ve mutlak tanım ancak elle tutulabilir nesnesel varlıklarda mümkündür. Haliyle yoldan geçen biri bana "Sen mor bir ineksin" diyebilir. Bir başkası "Sen madam bovarynin çantasısın" diyebilir. Başkası "Sen putinin askerlik arkadaşısın" diyebilir. Kaleme bakınca ağaç görmek normal değildir ancak mümkündür ve mümkün olan şeyler de saygı duymak çerçevesinde değerlendirilir. Haliyle tanımlar ve terimler madem kişiden kişiye göre -Maddenin tözünden bağımsız- şekil alabiliyorsa, senin de bana istediğin tanımlamayı yapman normal olmasa da mümkündür. Ancak tanımların ve terimlerin benim tözümün kimliğini etkilemeyecektir.
Artık o meşhur cümleye başlarken oranı değiştirdiler hani şu " %99'u Müslüman olan bir ülke " cümlesini %90 olarak duydum birkaç yerde hatta oran vermeyip çoğunluğu diyenleri de duydum, gelişme var yani sevindirici :D
@serpantin eninde sonunda azala azala yok olacak merakın olmasın, uyanış başlayalı çok oldu tam olarak bilgiye erişim kolaylaştığından beri insanlar masallara hayallere inanmamaya başladı. O yüzden boş yapma, sağdan ilerle.
@serpantin müslümanlar bit gibi ürediği için sayı fazla görünüyor, nitelikli olmayan, üretmeyen zavallı filistin gibi pakistan afganistan nijerya sudan vs gibi işe yaramaz nüfus, anladın mı embesil?
din tarihi araştıran veya birazcık dini kitapları okuyan birisinin inanması zor bence. türkiyede dini asıl yaşayan insanlara yobaz deniliyor zaten. bir geçiş dönemi yaşanıyor bence gençlerde :D