Daha önceki sorularıma, hatta daha önceki düşüncelerime benzer bir soru sormak istiyorum. Fikirlerinizi merak ediyorum:
Düşünün, yaklaşık 13.8 milyar yıl yaşındaki evrenin, Samanyolu Galaksisi'deki, Güneş Sistemi'nin bir gezegenindeki, evrene göre toz taneciği bile olmayan varlıklarıiz. Şu anki verilere göre, bildiğimiz kadarıyla yalnızız. Peki bu dünyada ontolojik olarak neden var olduğumuzu, ne amaçla yaşadığımızı, ne için emek edip çabaladığımızı hiç düşündünüz mü? Sizce, sizce diyorum, çünkü bu sorunun yanıtı kişiden kişiye değişir. Sizce, bu hayatın anlamı veya amacı nedir?
(Not: Bu soruya hem dini yönden hem de temelde felsefik yönden cevap verebilirsiniz.)
Aşk İlişkileri
Bebek Bakımı
Cam Cilt
Üniversite Tercih
Gündem
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
1Cevap
Düşündüm. Bir karar vardım da ama hâlâ belki daha fazlasıdır diyerek ara ara düşünüyorum. Yaratılış amacımız Allah'a ibadet edip O'nu razı etmek ve insanlığa fayda sağlamak. Lakin neden insanlara, insanlığa iyi gelmeliyiz onu çözemedim. Her geçen gün insanlardan daha soğurken bu uğurda çalışmak beni rahatsız ediyor açıkçası. Felsefi olarak da bizler gibi zayıf karakterli canlıların yaşamak için bir sebebe muhtaç olduğunu düşünüyorum. Bizi ayakta tutan, hayata bağlayan öyle bir şey olmalı ki ölüme ve kaçmaya yeltenmeyelim.
Güzel bir yere değinmişsiniz: insanlığa neden fayda sağlamalıyız?
Tabi bu soru, çeşitli cevabı bulunan ve cevabı kişiden kişiye değişen olabilir. Bu nedenle bu soruya verilebilecek cevabım uzun olduğu için belirtmeyi düşünmüyorum.
Her geçen gün insanlardan soğuyorsunuz. Çünkü insanlar gariptir. Niyeti belli olmayan, sizin kötülüğünüzü isteyen pek çok insan olabilir. Doğaya, çevreye, toplumsal düzene zarar veren...
Ancak doğru insanı bulmak gerekir.
Hatırlarsanız, daha önceki benzer sorumda, hayattaki amacın A noktasından B noktasına varmak için geçen sürede kazandığımız veya yaşadığımız tecrübe, mutluluk, hüzün, kariyer vb. olduğunu söylemiştim. Aynı şeyi farklı açıdan söylemiş ve çok yerinde bir cevap vermişsiniz. Teşekkür ederim.
Ben de bu konuda fikrinizi alsam? Uzun olsa da dinlemek isterim zira şu sıra kendime sıkça sorduğum bir soru. Ne kadar bilgi edinir, farklı görüşler alırsam benim için o kadar yararlı olacak.
Demek fikrimi merak ediyorsunuz. Bir Word dosyasına veya A4 kağıdına uzun uzun yazıp sizinle iletişimde olacağım. Çünkü burada yazarsam uzun olacağı için ben de yorulurum. Umarım beni anlamışsınızdır 🙏🏻
Tabi, teşekkürler
Ben teşekkür ederim 🙏🏻
Merhaba, fikirlerimi bir yere yazdım. İletişimde olacağım demiştim. Ancak bu xper seviyesi size mesaj göndermeme engel oluyor. Düşüncelerimi telefondaki not uygulamasına yazdım. Ekran görüntüsü aldım. Size nasıl iletebilirim? E-posta vs kullanıyorsanız?
Schrödinger'in Kedisi deneyinin tam tersini düşün. Pencereleri olmayan ve kapısının kilitli olduğu bir odadasın. Neden orada olduğunu, seni oraya kimin kapattığını bilmiyorsun. Dış dünya hakkında bir fikrin yok. Oraya nasıl geldin, o odadaki amacın ne? Bu durumda milyonlarca ihtimal sayabilirsin. Bir deneyde olduğunu, bir imtihanda olduğunu ya da bir cezada olduğunu vs.
Bu dünyaya nasıl geldik ya da bizi kim yarattı sorusu, yüzde elli Tanrı var ve yüzde elli Tanrı yoktur cevabıyla cevaplanabilir mi? Bence hayır. Uzaylılar, bilimsel bir deney, Uçan Spagetti Canavarı, Kaos'tan gelen düzen, bir bilgisayar programı, başka bir gezegenden sürgün hayatı ya da gerçekten Tanrı. Ben, Tanrı'ya inanmayı seçtim. Demek ki tüm bu sorulara verilecek en doğru cevaplar kişiseldir, yani seçilmiş ihtimale iman meselesidir.
Yani hakikat, sadece bir algı meselesidir. Senin sorularına verilecek cevaplar da öyle.
Özellikle Schrödinger Kedisi Deneyi ve verdiğiniz diğer örnekler gayet açıklayıcı ve gayet tutarlı örneklerdir.
Evet, cevabın kişisel olduğunu sorumun son kısmında zaten belirtmişim.
Oy gadasini aldığım sence bu sorular bu siteye gider mi ilgi alanları diil kanki jsjssj bende bir an önce s. ktir olup gitcem
Merhaba, "gadasını aldığım" tabirini araştırıp geldim.
Olsun, bu siteye gitmese bile, en azından farklı fikirler görmek benim hoşuma gidiyor.
Ben yorulma diye söyledim bilgi paylaşımı yapabileceğin arkadaşlıklar kur burası orası diil üzgünüm
Bilgi paylaşımı yapabileceğim platformlar var mı? Evrim Ağacı platformu gayet iyi fakat çok reklam oluyor. Önerinizi bekliyorum 😊
Maalesef bilgim yok eğer bulursan bana da söyle baydı buraa
😂 peki teşekkür ederim.
Ben teşekkür ederim iyi geceler dilerim 🫠
İyi geceler Madam.