İşten geliyorum, çocuğun biri oturmuş yavan ekmek yiyo annesi felan verdi herhalde. Başını okşadım bakkala girdim. Çikolata gofret aldım çocuğa, dışarı çıktım çocuğun ekmeği yerde ağlıyor, yanındaki az ileride top oynayan çocuklar vurmuş niye topa dokundu diye. Top bu çocuğa gelmiş oda geri onlara göndermiş topu el kadar çocuklar dövsen dövülmez sövsen sövülmez ne istersin elin garibinden ağlamasın diye sarıldım küçüğe gözlerim doldu. 🥺😤Ama ailelerde suç, öğretilmesi lazım bazı şeylerin. Fakiri fukarayı garibi yetimi yoksulu kimi olursa olsun ezmemek gerektiği arkadaşça yaklaşılması gerektiği.
İnsanlar neden saf, garip, sessiz gördükleri insanlarla uğraşır?
O çocuk tüm bu iğrençlikleri hiçbir vakit unutmayacak, o bakışları, yara olarak kalacak yüreğinde ve tüm bu iğrençliklerin yanında senin yaklaşımını da hiç unutmayacak, iyi ki senin gibi insanlar var.
Çünkü insan değiller, çocuk da olsalar aile terbiyesi almamışlar, şefkatle yoğrulmamışlar, yoksa yapamazlardı, demek ki aileleri onlara şefkat duygusunu öğretmemiş.
Ne yazık ki kendini ifade edemeyen, sesini çıkarmayan kişilere hoyratça davranılıyor, halbuki en kolayı o insana el uzatmak, itip kakmamak, elindekini bölüşmek, ona şefkatle bakmak, aslında bunlar daha kolay, kimseyi kaybetmemek gerekiyor, insan kazanmaktan güzeli var mı, çevresi kalabalıklarla da dolu olsa keyfiyeten kimseyi kaybetmemeli insan, çünkü gün gelir o itip kaktığın kişinin şefkati, gülüşü ısıtır yüreğini.
Ah çocukken çok zor bu tür zorbalıklarla başa çıkabilmek. Elbisesi kirli, eski diye kimse kimseyi dışlamamalı. Allah kimseyi düşürmesin, kimin ne olacağı belli olmaz. Her şey maddiyat da değil yahu elindekini de bölüşebilir insan, kılığını, kıyafetini, yemeğini.
Öyle ya, ya rabbim gönlümü biliyor abla elimde imkan oldukça yardım etmeye çalışıyorum zaten etrafımda ki insanlara kim varsa, Rabbim yardımcıları olsun, gerçekten zor ya. Birde abla neye kızıyorum biliyor musun, ailelerin çocuklarına böyle dayakla, itip kalkmalarına aşırı ifrit oluyorum. Ha tabi ki anne babadır dövecek yeri geldiğinde belki ama insan merhameti de öğretmeli dediğin gibi şefkati de öğretmeli ya çocuğuna, ben dayak yemedim mi babam bana tek bir tokat attı parkeyle kardeş oldum sanırım 😅 vesselam ne bileyim abla işte böyle garip sessiz insanları hep korumaya çalıştım, ezdirmedim hiç. Çoğu kişiyle kavga ettim bu yüzden. İnsanız ya abla kimin ne olacağı belli değil.
Allah'ım şöyle insanlardan daha çok olamaz mı? 🥹 çok değil bir 100 tanecik falan?
Nerede savunmasız, masum biri varsa ona yüklenilir çünkü güçlü zayıfı ezer anlayışı hakim ne yazık ki her yerde. Bu sadece türkiyede olan bir şey de değil. Küçücük bir çocuk der geçersin ama onlara bile işleniyor bu söz. Gerek ailesinden, gerek okulundan, gerek sokaktan. Sokakta çocuk ve hayvan kalmamalı. Masumiyeti, mahcubiyeti bu denli kolay harcamamalıydık.
Sanırım bende gariptim küçükken içimde ukte kaldı bu yüzden garibi yoksulu sessizi koruma savaşım. 21 yaşımdayım, kimseyi ezmedim, ezdirmedim, rabbim güç kuvvet versin ezdirmem de inşallah. Bir ton kişiyle kavga ettim bu yüzden, hani diyorlar ya adalet öyle bir adalet yok, eğer adalet olsaydı o çocuk kenarda köşede oturup tek başına ağlamak yerine gider kendi yaşıtlarıyla top oynardı. İçim öyle daraldı ki o çocuğu öyle görünce. Sarıldım çocuğa çocuk için için ağladı benimde gözümü doldurdu. İçim burkuldu. Vesselam öyle işte. Rabbim yardımcı olsun tüm garibin yoksulun masumum inan kimin ne olacağı belli değil senedimiz yok ki yarına çıkmaya, zenginim güçlüyüm diye diye göğüs kabartanların afedersin bir ekmeğe muhtaç olduğunu gördüm. Rabbim hepimize şefkatinden versin biraz olsun merhametinden versin gönlümüze. Çok uzun yazdım sanırım özür dilerim ✋😅
Estağfurullah. Her şerde bir hayır var sözünü bizzat yaşamışsınız. Sizin yaşadığınız zorluklar, o gün orada bulunmanıza olanak sağladı ve böylece de bir çocuğun hayatına dokunmuş oldunuz. Bazen yaşı kaç olursa olsun bir insanın tek ihtiyacı hayatına ufak bir dokunuştur. Siz de o çocuğa el uzattınız, yardım ettiniz. Bu bile onun karakterinde çok büyük bir etki bırakmıştır. Allah böyle dikkatli ve merhametli kalmanızı sağlasın inşallah.
Ama keşke o çocuklara da anlatsaydın doğrusunu ders verseydin. Bugün zorbalığa bu şekilde başlarlar ileride daha kötü olurlar, belki onlara da doğruyu anlatacak birinin denk gelmesi gerekiyor. Aileler keşke çocuk sahibi olmayı bildikleri gibi bakmayı da öğrenebilseler...
Ya kızdım niye böyle yapıyorsunuz diye çocukta hazır cevap. O sinirle konuşamazdım onlarla. Bir insanın ağlamasına dayanamıyorum ben ya 🥺 nebileyim kuzum için rahatsız oluyor birini ağlarken görünce
Benim kalamadığım bir şey çocuk zorbalığı, bu yüzden sana fazla bile tepki verdim.. Hâlbuki sen çok duygusal, ince bir şekilde yaklaşmışsın tebrik ediyorum ♥️
Teşekkür ederim, ya diyorum ya kim olursa olsun ağlayan iki göze bitiyorum. O çocuklarada kızmak istemezdim o öfkeyle biraz kızmış olabilirim. Ama kuzu o çocuğu görseydin bağrıma bastım çocuk için için ağlıyordu ya yemin ederim gözlerim doldu dokunsalar ağlayacak duruma geldim yani 🥺
çünkü karakterleri yok böylelerinin.. birilerini zayıf görünce direk uğraşırlar.. güçleri ancak zayıflara yeter çünkü.. iyi niyetten de anlamaz böyleleri.. bende mesela sessizim iyi niyetliyim kimseye kötülüğüm dokunmaz ama insanlar verdiğim değerin aynısını bana vermiyorlar.. bu yüzdende böylelerini bende siliyorum her zaman hiç acımıyorum..
Çünkü güçlerini böyle insanlar üzerinde baskı kurarak göstereceğine inanırlar, zeki insanlarla baş etmezler. Güçsüzü veya sesizi aşağılamak ezik bir ruh taşımanın göstergesidir. Zayıf insanlar üstünlük pskolojine baş vurur. Pskolojik ve fizksrl şiddete hayır her zaman.
Yahu o kadar şımarık çocuklar var ki sinir olmamak elde değil. Ben inanki 4-5 yaşındaki hâlimi bile hatırlıyorum şu an ve gayet bilinçli anlayışlı bi çocuktum. Şimdi bakıyorum 7-8 yaşındaki çocuklara o kadar arsız o kadar saygısızlar ki.. Yazık ya okurken kahroldum en hassasiyetim olan şey.. Aileler de de suç var, arsız çocuğu dövüp eve kapatacak halleri yok ama dize getirmesini öyle böyle bilmeliler. Doğurup atıyorlar resmen!!
Kral haklısın ancak bizim ülkemizdeki askerî ücret şu an bir kira etmiyor bizim ülkemizdeki zengin hariç diğer kesimden tek istedikleri hayvan gibi çalışın ve verilen para askeri ücret şu an kira etmiyor insanlar dan istenen sistem sesini çıkarma şükür et kuru ekmek ye porsiyonu küçült vs vs insanlarla dalga geçiyorlar yani sistem halka diyorki zengin değil isen Çok yaşa
Taktik güzel bir dahakine inşallah, küçüğümü güldürene kadar uğraştım zaten, çikolata aldım birkaç birşeyler aldım, hoşuna gitti. Çocuk birde adaşım çıktı 😅