Güncellemeler
+1 yıl
Bir de dedeö rüyamda bana dedi ki, üzerimizdeki sadece kıyafet (yani bedenimiz) biz yaşıyoruz dedi. Belki de kız kardeşimle bu konuları konuştuk diye bilinç altıma işledi bilmiyorum
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer arkadaşlar ölen dedemi rüyamda hep üzgün görüyorum, fazla konuşmuyor. Sürekli dua okuyorum hayır yapıyorum ama neden üzgün. O kadar moralim ve pskolojim bozuk ki, dedem 40 gün yoğun bakımda kaldı vedalaşamadık bile öldü. Konuşamadık hiç. Ölülerle ilgili gerçekten ilimi olan biri yazabilir mi, öldü diye üzülüyor mu bizi özlüyor mu ne yapıyor orada, ya da gerçekten ahiret var mı? Bizi özlüyor gelemiyor mu kafam da o kadar soru var ki... Artık çıldırıcam düşüne düşüne. Ağlamaktan bıktım artık çok özlüyorum onu. Çocuğum olmasa yanına gitmek istiyorum bir an önce. Gerçekten bilen biri yazsın bana veya rüyanın anlamı ne? Neden üzgün. Geçenlerde kız kardeşimle konuştuk bu konuları, acaba ruh gerçekten var mı veya reankarnasyon mu var. Kurana göre yok. Veya çürüyüp gidiyo muyuz biz. Öyleyse yaşamak neden? Dedemi çok özledim ama orada üzülmesini bizi özlemesini düşündükçe kahroluyorum...
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
3Cevap
Ölülerle ilgili rüyaların yüzde 90'ı özlemekle alakalı. Yakın bir zamanda kaybettiysen, aradan daha 1 yıl geçmemişse. Bir sebebi de vedalaşmadan onu kaybetmen ve içinde ukde olması. Önce o son vedalaşmayı yap. Dedenin mezarına git, ruhuna Fatiha oku ve o son vedalaşmayı yap. Söyleyemediklerini ona orada söyle.
İnna lillahi ve inna ileyhi raciun. Anlamı, şüphesiz ki O'ndan geldik ve yine O'na döndürüleceğiz. Zümer suresi 9'da der ki "İnneke meyyitun veinnehum meyyitun!" Yani sen de öleceksin onlar da ölecek. Sen öleceksin, senden doğanlar ölecek, onların doğurdukları ölecek... Ölüm son değil, sadece bir başlangıç!
Deden için bir şeyler yapmak istersen ve gücün yetiyorsa öncelikle borcu varsa onun borçlarını öde ve o kişilerden deden için helallik al. Deden adına bir hayır işle, yetimleri sevindir, her şey senin maddi imkanların çerçevesinde.
Evet, ruh var! Nasıl ki şu an senin bu satırları yazdığın cihaz elektrikle çalışıyor, ruh da bu bedende öyle. Dedenin söylediği söz, bak işte o gerçek bir hakikat! Bedenlerimiz sadece bir elbise!
Eğer rüyanda bir ölü, sana bir hakikat olan bir şey söylüyorsa, o vefat eden kişi ben derim ki hakikat üzerindedir ve hakikat üzere ölmüştür. Ama geri kalan rüyalar, özlemekten... Bana göre Allah'ın bir nimeti...
Hakikat üzerinedir derken ne demek istedin? O an zaten gördüm üzerinde hep aynı takım elbise lacivert. Gözleri kanlı gibiydi hani ağlarsın öyle olur ya. Sonra merak ettiğim şeyi söyledi. Üzerimizdeki elbise, biz yaşıyoruz. Çok güzel yazmışsın dediklerin çok doğru. Ben çok araştıran biriyim. Dünyayı ahireti ateistleri doğumu ölümü reankarnasyonu. Aklına gelebilecek herşeyi. Kuranın türkçesini anlamaya çalışıyorum. Bazı yerler çelişkili geliyor ama inanıyorum. Kendimce yorumlayamam ilim istiyor yorumlayabilmek. Ama içimde hep bi şüphe var ya her şey yalansa. Hani insan görmediği birşeye inanmaz ya bende öyleyim. Bir yanım acaip inanıyor bir yanım şüphede. Depremde ölen bir anne mesela enkaza gelmiş çalışanlara çocuklarım burada kurtarın demiş kurtarmışlar. Mesela böyle şeyleri duyunca yalan söylüyorlar diyo içimden bi ses. Bak ben Tanrının doğum günü diye bir kitap okudum. Aklım karıştı. Bi alıp okumanı tavsiye ediyorum. Burak Özdemir'in kitabı. Kuran ayetlerini tek tek açıklıyor. Kuranda cehennemden bahsederken bildiğimiz ateşten bahsediyor. Ama Burak Özdemir cehennemin dünyada çektiğimiz azaplar olduğunu söylüyor vicdandan bahsediyor. Hemen arkasından bir kuran ayetiyle açıklıyor. İnsanın aklı karışıyo. Tabi o reankarnasyona inanıyor ben pek inanmıyorum kurana göre yok çünkü. Hocaların geneli de olmadığını söylüyorlar zaten. Neyse konu nereden nereye atladı. Dedemin mezarına gidip vedalaşıcam.
Kuran'da çelişki değil çelişkili gibi duran ayet vardır. Çelişki gibi durmasının sebebi ise iki ayetin nüzul sebebi ve ayetin arkaplanının bilinmemesidir. Depremde ölen anne dedin ya, o tür şeylere ben de inanmam. Çünkü ölen ölmüştür. Bizim milletimizde birşeylere kutsallık atfetme merak var ya. Kadının biri gelmiştir, o enkazda binaları karıştırmıştır vesaire vesaire. Gazete ve TV'ler de reyting uğruna o tür haberlerin peşindedir.
Tevil denen bir şey vardır bilir misin? Bir fikrin olur, o ayeti anlamından çıkararak tevil edersin. Sözünü ettiğin yazarın yaptığı bu. Amaç ne: İlgi çekmek ve kitabının çok satılması. Kuran'da metafor yoktur ya da metafor kullanıyorsa o ayette bunu söyler. Örneğin nur suresi 35'te ilk cümle şöyledir:
"O'nun nuru, içinde ışık bulunan bir kandil yuvasına benzer."
İşte "benzer" kelimesinden anlarız ki bir BENZETME vardır, bu bir metafordur. Ama kalkıp cehennem bir metafor, cennet bir metafor, şeytan bir metafor dersen, ayeti aslından çıkarır ve tevile girersin. Kuran, Ehl-i Kitabı bu özelliğiyle eleştiriyor zaten. Ali İmran 78'de "Onlar Kitabı dilleriyle eğip bükerler" derken bahsettiği şey işte TEVİL'dir.
Kardeş, Allah rahmet eylesin dedene. Hakikat üzere dedim ya, yani Allah'ın emir ve yasaklarına uyarak yaşamış. Eğer geçmişi yalan dolanla geçmiş birini görseydin rüyanda hakikat sözleri değil sadece gündelik konuşmalar görürdün. Ölünün gözleri kanlı olması aslında rüyada iyi tabir edilir, bir müjde, bir miras bazen de bir aile toplantısıdır. Yani her gördüğü görüldüğü gibi alma. Mesela yaşayan birinin öldüğünü görmen, aksine uzun hayatla yorumlanır.
Kardeşim senin uslubuna bilgine hayran kaldım. Keşke herkes senin gibi konuşmayı bilse. Kuranda cehennem derken bildiğimiz ateşten bahsediyor ozaman. Burak Özdemir'in kitabına gelince o da adam daha önceden ateistmiş sonra müslüman olmaya karar vermiş. İnsanlar da Allah'ı yanlış tanıyıp korktukları için Allah'ı sevdirmeye çalışıyormuş. Mesela namaz biz insanlar için spordur diyor. Eğilip kalkma hareketleri falan. Abdest sağlık diyor. Oruç yine bedene çok sağlıklı diyor. Allahın bizim ibadetimize ihtiyacı yok diyor. Siz daha sağlıklı olun diye bunları yapmanızı istiyor çünkü sizi çok seviyor diyor. Cehennem dedikleri yaptığınız kötülüklerin karşılığı olarak bu dünyada çekmiş olduğunuz acılar vicdan azapları hastalıklar vs. buna benzer şeyler diyor. Ve insanların bi tekamül seviyesi varmış tamamlayana kadar dünyaya kız olarak erkek olarak veya bir hayvan olarak gelebilirler diyor. Tamanlandıktan sonra yani kamil bir insan olduktan sonra Allah'ın ruhuna geri gidersiniz diyor. Bu geçişlerde bir dönem ateist bile olacaksınız diyor. Mesela bazı insanlar eşcinsel ya onlar geçmiş yaşanlarımda kadındı geçişi tamamlayamadılar etkisinde kaldılar diyor. Benim en merak ettiğim bebekler neden dünyaya geliyor az yaşayıp ölüyor adalet nerede mesela. Biz onca senenin yükünü çekiyoruz sevap günahlarımızla ama onlar melelk oluyor. Bunun sebebi de anne ve babasının imtihanıymış mesela. Tekamülünü tamamlaması için acı çekmesi gerekiyomuş. Bu ve benzeri aklını karıştıran biçok sorunun cevabını vermiş. İnsanım gerçekten aklını karıştırıyor. Ama dediğin gibi Kur'an-ı anlamak ilim gerektirir. Ben Kur'an'a inanmayı tercih ederim herzaman ama her türlü farklı görüşe açığım. Senin gibi biriyle konuşmak iyi geldi bana. Senden az var gerçekten.
Bugünde rüyamda dedem güya gerçekten hapse girmiş ve insanlara çıkarın beni burdan diye bağırıyormuş. Rüyamda çok üzülmüştüm bunu duyunca. Azapta mı diye kafamda sorular yine
Soru çok var, hangisini izah etmeye çalışayım aklım yettiğince? ya da mesaj mı atarsınız
Rüyamda neden hep üzgün ve bizi özlüyo mudur
Rüyanda üzgün görmenin net bir cevabı yok, ölüler dünyada olanları özlemezler, üzgün olmasına gelirsek arkasında borcu kalmış olabilir, kul hakkı olabilir, günahı çoksa azab çekiyor olabilir, bir çok nedeni vardır
Vefat eden kişiler amellerine göre kabirlerinde ya cennet mekanını görürler ya da cehennem mekanını görürler,
Dedem namaz kılmaz oruç tutmazdı, alkolü de çok severdi ama özünde çok iyi bir insandı insanlara kötülük yapmazdı hayvanları beslerdi çocukları sevindirirdi herkesi yedirir içirirdi. Bilmiyorum azabı mı var acaba :( üzüldüm şimdi çok. Neden dünyadakileri özlemiyorlar ki. Ben mesela birinden şey duymuştum. Ölen biri, başka bir tanıdığı öldüğü zaman çok sevinirmiş dünyadakilerden haber alabilmek için. Ne kdr doğru bilmem. Ölen biri dünyadaki sevdiklerinin amellerinden haberdar olurmuş sevinir veya üzülürlermiş. Bu azap nasıl bişey. Adamım dünyada yüzü gülmedi orada da mı azapta :( üzülüyorum böyle duyunca
Şimdi üzülmenizi anlıyorum, ama bahsettiğiniz konular önemli konular, kabir azabı haktır gerçektir, ve bizlerin hayali ile tasavvur edilebilecek bir şey de değil ayrıca, yaptığı her ne iyilik varsa onun karşılığını görür şüphe yok, yaptığı kötülüğüde görür bunda da şüphe yok, ancak dinin temelleri eksik sizin demenize göre, namaz oruç, alkol, faiz varsa şayet tehlikeli bir durum, sizin elinizden gelecek bir şey yok ne yazıkki, dua edin, Rabbim merhamet lidir, içtenlikle yapılan duaları geri çevirmez
Misal dedenizin ardından ne şekilde konuşuyorlar? Bu bile olayı izah için yeterli
İnsanlar ne şekilde konuşur bilemem ama genelde iyi biriydi diyorlar çok yedik içtik elinden derler. Ona ne gibi bi hayrım olabilir allah affetsin diye acaba
Bakın şöyle söyliğim, gidip sağa sola yemekler vs girmeyin böyle şeylere, eğer dedeniz için bir şey istiyorsanız oturun, kendiniz için 2 rekat namaz kılın, açın elinizi dua edin,
Gizli den dedeniz adına bir yetim giydirin yemek yedirin ama gizliden, gizliden demek ne demektir, yani hayır yaptığınızı millete göstermeyin, hayır yaptığınız kişiyi de kırmamaya özen gösterin, bir cami yapılıyorsa helal paranızla o camiye bir taş da olsa koydurun dedeniz adına, sevap defteri kapanmaz en azından, Tabi affedicek olan Allah, affı geniştir, sizin için ise dileğim kendinizi çok yıpratmayın, kendinize bu şekilde zulm etmeyin, senin vücudunun senin üzerinde hakkı var çünkü
Çok güzel yazmışsınız ama beni dedem büyüttü o kdr içim yanıyor ki. Bu acının tarifi yok dediklerinizi yapıcam. Dedem temiz kalpliydi bu dünyada pek mutlu olamadı. 1 kere ruyamda gülerken görmüştüm, sonra hep üzgün gördüm
Anlıyorum yeri büyük sizin için, metanetli olun, ölüm herkes için var bu senin içinde geçerli, kendini çok yıpratıp bitkin hale getirme, zaman zaman sormak istersen ben elimden geldiğince aklım yettiğince yardımcı olmak isterim sana.
Ben gerçekten üzüntüden bittim. Dedem için neler yapabilirim diye merak ediyorum çok. Azap görmesini istemiyorum. Namaz kılcam dua edicem
Dediğim gibi, kendinizi çok yormayın ama, bu önemli, bende her zaman açığım aklınıza bir şey gelir çekinmeden sorabilirsiniz
Aaa bilmem deden galba hayırla üstü kapatılmicak bir şey de yapabilir
Ona ne gibi bi faydam olabilir
Dedemin yerine hatim indir benim bildiğim 60 bin melek günahları silinsin diye Allah a yalvarıt diye biliyorum
tamam onu da yapıcam. Bu azap nasıl bir şey acaba.