Güncellemeler
+1 yıl
Göndermek için seviye yeterli değil diyor
Güncellemeler
+1 yıl
Kız mesela bir şey yaptı yanlış olmasa da yaptı torüğü kurbağanı da geçtim de artık sen ailesi çıkıp siz kendi kusurlarınıza bakın ya da benim kızım hata yapmadı ya da erathane sonunda bir ders vardır gibi şeyler söylediği zaman toplumda bu insanlara linç demeyeyim de töresel yaklaşımlar bulunuyor mu
Aşk İlişkileri
Kadın Emeği
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Cinsel Yaşam
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
YKS2026
Diğer
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
0Cevap
Takip et konuşalım doğuluyum. Baktıktan sonra yorumu kaldırırsan sevinirim
Ederim fikir için bunu yazdım çünkü doğuya gideceğim ben de korkularım var
Nasıl iletişime geçebilirim
Xpr az nasıl olacak
Hesabın var mı ingram fake de olabilir
Kapatim instayi
Nasilkonusicaz
Bilemedim ki
Fake hesap var mi
Uğraşmıyorum Instagram ile sor burdan artık ne kadar konuşabilirsek
Sen bana özet geç ben okurum aklıma takılani sorurum
Sen sor ben cevapliyim
Okudun yazdımi töre devam ediyor mu, kadınlara karşı sistem, eğitim hakları özgürlükleri
Sıla dizisini izledin mi o şekil mi
Berdel sistemi zorla akraba evliliği kan dökme
Normal Kürt halkının hor gören aşiret sistemleri
Kadınlara karşı sistem bölgeye göre değişir ama eskisi kadar sert değil. Eğitim haki benim olduğum ve yaşadığım bölgede var ama aileden aileye göre değişiyor hala gerek yok kızların okumasına diyen kişiler de var ama mesela Bneim ailem okutuyor Bi Ablam üniversitede. Özgürlük olarak olumlu konusamayacam. Kısıtlı tutuluyor kadınlara karşı ve yine bu aileden aileye göre değişir. Ben mesela tek çıksam kızarlar tek çıkma başına bir şey gelmesin ama bu özgürlüğü kısıtlamak mi yoksa korumak mi artık sen karar ver. Erkekler ile olan ilişkiler de dikkat etmesi gerekiyor buradaki kadınların. Serbest değiller kafalarına estiği gibi çıkıp dolaşamazlar çıkıp dolaşan var mı var dediğim gibi aileden aileye değerlere göre değişiyor
Öyle bir şey var en ufak bir kelime de saygısızlık olarak gören de var kendini ezdir beni bekliyorsun oysa sen kendi hakkını savunuyorsun saygısız hak savunmayı kaldıramayan insanlar
İzlemedim
Hangi bölgelerde var aşiret mevcut mu
İzle mardine gezmeye gidecektim Mardin'den soğudum yani
Yani doğuyu ne kadar kötülemişlerse kötülüyorlar zaten filmlerde dizilerde
Berdel yapanlar var ama zorla evlilik rastlamadım eskiden evet ama şu an neredeyse hiç denecek kadar az ki ben benim çevremden gördüklerimi söylüyorum diğer doğu illerinde nasıldır bilemem ama eskisi gibi değil. Ha aşiret var mı var adetler var gelenkler var.
Berdel töre kuralı değil mi bu aşiret sistemi işte
Sen nerelisin
Ozaman yandilar insanlar kendi yaşadıkları topraktır Kürt olmalarına rağmen kendiler kullarından bir Yükseliş göstermeleri lazım çünkü töresel sistemi Çiğli sistem değil bu topraklar bizim malımızdır sen de bizim malımızsın kafası
Töre olayları varsa Melek azad gibi insanlar nasıl Urfa'da falan yaşıyor yani bir de Melek azat'ı açıklığı falan geçtim e******** yapıyormuş yani
Urfaliyim
Melek azad nasıl yaşatıyorlar anlamıyorum mesela sanki yani açık giyinmek TikTok çekmek de mesele değil e******** yapıyormuş
Neresindensin
Mardin nasıl?
Ben çoğu insanda her şeyi duyuyorum Urfa ile Mardin birbirine konum olarak yakın ama Mardin'e işte insanları çok iyidir böyledir şöyledir derken urfalılara dünyanın lafını söylüyorlar Instagram'da falan da rastladım ama izlediğim Sıla dizisinde mardinlilerin mardin'deki insanların böyle olduğunu düşündükçe psikolojim bozuldu gidecektim gitmeyeceğim
Okadarda heves ettim
Ama hep olumsuz taraflarını görmek doğru değil. Mardin'e gittiğin zaman çok sıcakanli insanlarla da karşılaşabilirsin , töre var diye bu kanıya ulaşmak pek iyi değil ki izlediğin film dediğin gibi doğuyu kötü göstermek için olabilir. Eskiden öyleydi kan davaları vardı buna katılıyorum şu an için aynı şeyi söyleyemem. Yapanlar var mı var ama geneli hakinda bir şey söylemek benim hadım değil öyle olmayanlar da var çünkü kısacası karşılacagin insanlara bağlı. sıcak insanlarla da karşılaşabilirsin.
Keşfette görüyorum zaten Instagram'da bunlar bu kadar baskıcı insanlar olsa oraya gelen kadınlar zaten yani neredeyse hepsi açık kısa giyiyorlar dar giyiyorlar açık giyorlar benim töreye karşı büyük fobim var ya yoksa gidip gezip odanı tarihi yerler var hazineler ben de gelip görmek isterim ma korkuyor işte insan
Yanlış melek azada bakarak diğerleri hakkında fikir öne sürmek doğru değil. Dedim zaten ben içinde bulunulan aileye göre değişir
Şunu söylemek istiyorum kızın giyim kuşamı benim umrumda değil ki zaten benim gözümde o kadar açıkta değil ama vücudunu nereye mi yaptırdığı için şekilde duruyor para ile zaten vücudunu satıyormuş zaten tüm herkes biliyor aklımda tek kalan soru hani bunlar da bu varsa bunlar nasıl ya da tiktok'tan genelde çıkanların eşcinsel sıkıntıların hepsi doğrudan ben geçen gün bir şey gördüm
Anlaşılma olmasın eşcinselliğe saygım var ama yanlış anlaşılma olmasın saygı da belli düzeyde neyse adam eve Erzurum köylerinden tiktok'ta kızının cropunu giymiş kırmızı oğlanın sarı şortunu giymiş twerk yapıyor
Bilmiyorum ben bunları. Bildiğim kadarını söyledim
Ama git Mardine yüzleş.
Mardin Türkiye'de görebileceğin en harika tarihi kentlerimizden biridir. Çok kültürlü, çok inançlı ve kimsenin kimseye karışmadığı, mozaik kavramının örnek şehirlerinin başında gelir (diğeri de Hatay'dır). Dizi ve filmlere ya da romanlara bakarak, bir kent hakkında çıkarsamada bulunmak normal, ama önyargı yanlıştır. Şimdiye kadar neden gitmediğiniz için kendinize kızacağınız bir kenttir Mardin. Taşın şiir gibi dizildiği, gece gerdanlık, Mardin'den bakınca da vaat edilmiş kutsal Mezopatamya ovasının ayaklarınızın altına halı gibi serildiği bir şehirdir. Mardin'i kendin yaşamadan bir şeye karar verme sakın. Damgalama en kolay yapılan şeydir.
Evet çok din mezhepler bulunuyor zaten ama filmler bir de diğer şehirlerde de töre var mı
Töre dediğin, her yerin kendine ait bir kültürü var. Sonuçta orası Türkiye Cumhuriyeti sınırları olsa bile, çok farklı etnik gruplar ve inançlar var. Yılmaz Erdoğan'ın şiirinde söylediği gibi, ülkeden bir iç ülkeye geçmek gibi. Kadınların en çok özgür olduğu alanlardan biridir Mardin ve diğer Güneydoğu illeri. Baskıcı, kınayıcı, yargılayıcı, damgalayacı değildir insanlar. Herkesi olduğu gibi kabul ederler. Bir kadın tek başına hiçbir endişe ve kaygı duymadan gidip, gezip, yiyip, içip, eğlenip, alışverişini yapıp dönebilir.
Ciddi misin mesela bizim burada trakya'da şiddet olmuştu kadına kimse müdahale etmedi doğru bir arkadaşım bunu bizim orada yapsan seni indirirlerdi dedim adama Bizim burada bir adam tekmeledi kediyi orada sen bunu yaptın ne oldu yarın demişlerdi özellikle diyarbakırlıların hayvanlara bir hassasiyeti var buna da şahit olmuştum dediğimiz olay yani aşiret sistem ayakların tapusu onda olup insanları istediği gibi zulmetmesi değil mi yani bu Türkiye toprakları onların mı ben belli yerler
Bu söylediklerin çoğu 1980 öncesinde kalan konular. Ağalık, şeyhlik sistemi hala var olsa da daha çok sembolik ve toplum ilişkileri içinde önem arz ediyor. Orada bir kadına hele de yabancı birine kimse bırak şiddet eğilimi, sesini bile yükseltmez. Binlerce eğitim, sağlık, güvenlik personeli kadın tek başına oralarda yaşıyor. Sana garanti, git tekrar tekrar gitmek istersin. Her şeyden önce inanılmaz bir mutfağı vardır. Orada yiyeceğin ciğer, Edirne'nin yaprak ciğerini minderde tuş eder 😊
Filmin yorumlarında da diyorlar ki 1980'ler ve öncesini koyup 2006-2007 yılındaki işte teknoloji telefon falan cep telefon bunlarla uyarlamışlar yoksa böyle sistemler tamamen neredeyse kalktı 2019'dan sonra neredeyse hiç yok benim arkadaşım vardı mesela Mardinli kız bayağı kısa kollu askılı her şey giyiyordu eğer insan da bir olmuyor mesela Mardin sayfalarına baktığın zaman şal bağlama bazı insanlar diyor bunlar e****** baktığın zaman profile daha yaşlı daha böyle köylü yani köy derken kötülemek amaçlı değil yani büyük anlamında ama mesela merkezli olanlar ya da köylü olup genç kız olanlar daha böyle şey normal mesela benim doğulu arkadaşlarım vardı yine dediğim Erzurumlu Erzurum'un köylerinde okul hayatlarına hayvanlardan dolayı ve altı kardeşler bundan dolayı bırakmak zorunda kalmıştır ondan sonra çocuklar büyüdüğü ne mesela 3 sınıftan terk eden 6 sınıfı bırakan fakat tekrar başlamak isteyen açıktan başlayan arkadaşlarım oldu açıktan listeyi veren arkadaşlarım oldu daha doğrusu daha doğrusu arkadaşına kuzeni varmış öyle bana anlatıyordu tekrar onlar bitirdi diye işleri yoluna koyduktan sonra açıktan vermişler okulu üniversite okuyan da verdi dedi liseye kadar veren de var dedi o şekilde zaten hani çok doğru arkadaşımın babası da şu kafada ben doktora gittiğim zaman kadın doktor istiyorsan ben çocuklarımı doktor yapabilmiş miyim veya doktor yapamazsan bile amaçla okutabilmiş miyim ya da ne kadar okutabilmişim ki ne hakla ben kadın doktor isteyip diyeceğim mesela filmlerde şey var ata toplum Ata ata'ya itaat edeceksin erkek Egemen tok tut eril toplum ataeril toplum zaten çoğu arkadaşım diyor ki hani artıkın ak var hukuk var Cumhuriyet var yani hiçbir şekilde bunu taslayamazlar ve bunlar gitgide resmileşti aşiret de olsa sökmüyor devlete diyorlar o sadece enayi bir halka sökermiş korku diyorlar
Mardin insanı moderndir. Mardin ve Erzurum asla kıyaslanamaz. Erzurum görece daha kapalı ve baskıcı bir toplumdur. Mardin'de kilise ve cami yan yanadır. Etnik köken olarak Arap, Kürt, Türk, Ezidi, Yahudi, Ermenilerin bir arada yaşadığı ve herkesin diğerinin kültür ve inancına saygıyı sonsuz yaşadığı bir yerdir. Asla dizi, film, roman gibi kitaplardan yola çıkarak, bir önyargı oluşmasın sende. Dizilere bakınca tüm İstanbullular taksiye biniyor. O zaman metrobüse binmek için birbirini ezen kim. Televizyon, eğlence adı altında insanları aptallaştırma çabasında olan bir alet. Dizilere bakarsak çok yanlış bir tarih bilgisine sahip oluruz. Hainleri kahraman, kahramanları hain ilan etmemiz gerekir. Sana tavsiyem uçağa atla git, iki-üç gün gez gel.
Çok konuştum rahatsız ettim ama şunu söylemek istiyorum Mardin haricinde gelişmiş yerler neresidir Diyarbakır'a da çok gelişmiş diyorlar ama Urfa'ya mesela asla öyle gelişmiş falan demiyorlar
Mardin, Diyarbakır, Gaziantep.
Bazı insanlarda şöyle bir algı var erzurummuş bu taraflar daha şey tarafta kalıyor ama Mardin mesela daha Suriye tarafında o yüzden ben onu böyle bu kadar gelişmemiş algılamam ama bir taraftan da bakıyordum evet kilise manastır her şey mevcut ama mesela Urfa ile aralarında çok fark var Urfa balıklıgöl'e turistler neden kısa kollu gitti diye burası işte peygamber yere buraya kısa kollu gelmeyin başınıza örtün gelin hadi Balıklıgöl cami muamelesi yapıyorlar ben kendi düşüncemi söylüyorum burada o yüzden kafam karışıyor mesela şey diyorlar Hakkari ile Mardin arasında çok fark var Mardin daha iyi diyorlar mardin'deyiz insanlar falan ama mesela Hakkari'de Topraklar daha nasıl diyeyim sana ya
Topraklar daha böyle trabzon'daki gibi topraklara benziyor ama gelişmişlik olarak mesela Mardinli Urfa birbirine yakın ikisinin de taş şehir yani şey olarak geçiyor bu yüzden Mardinli urfa'yı şey ediyorlar sen mesela tarihi şehir dersin değil mi bazı insanlar da şey diyor çevremde çok duydum çöl gibi bir yer hiçbir gelişmişliğe ayakkabısı yok a Arabistan çölüne gitmişsin oraya gitmişsin ama sen Arabistan köyüne gittiğin zaman gayet açık giyiniyorlar o mantıkla baktığın zaman gayet serbestler yani dediğim gibi sayfalarda da görüyorum sadece yorum yapanlar yaşlı insanlar ve genelde köydeki yaşlı insanlar insanlar da cevabını verir zaten sayfalarda görüyorum kısa olsun erkek olsun cevap olarak şey diyorlar siz edepten haberiniz varsa sosyal medyadaki insanlar edepsiz sizede sosyal medya kullanmayın diyorlar engeli giyinmek bir şey var 3 çarşaflı bir insan görmedim başörtüler evet de var mesela elbise giyiyorlar dizüstü ama kollar daha kısa uzun yakası şey ama yaka kısmı açıksa alt kısmı lazım dengeli giyiniyorlar evet gayet büyüyorlar tayt giyildiği çılgın şeyler de var ama gayet düzgün bir şekilde tart yiyorlar bence benim düşüncem ama bazen insanlar fizikleri yüzünden elbette sosyal medyadan hemşiyorlar mesela çok açık giyinmemiş veya normal bir tayt giymiş fiziği yüzünden laf yiyebiliyor çok uzun konuştum kusura bakmayın kendimi biraz ifade etmek için şey yaptım ya da dediğim gibi işte diz altı etekler dizüstü etekler crop bile giyen var insana göre crop edepsizlik göre normal kimine göre askılılar edepsizlik kimine göre bacak edepsizlik ama gayet de rahat gördüm yani o kadar baskıcı bir şey olsa gelinlikleri bile yani bayağı serbest ya da Mardin'de el ele gezen çiftler var evli olsun sevgili olsun Bir tane arkadaşım vardı Mardin'de el ele gezince bir şey demiyorlar fazla samimi olmasan Urfa'da diyorlar dedi Urfa balıklıgöl'e cami muamelesi yapılması bana çok acayip geliyor
Astrolog sen nerelisin profil resmim de ilgimi çekti genel kültür içeriyor gibisin yani profil resmini anlattıkların merak ettim ilgimi çekti seni sıkmadım seni bunaltmadım ya da rahatsız olmadın değil mi ben burada düşüncemi ifade etmek istedim kendimi ifade etmek istedim
Dağ ve ova kültürü bambaşkadır. Mardin uluslararası İpek Yolu'nun üzerindedir. Daima yabancılar geçmiş bu güzergahtan. İsa'nın konuştuğu dili olduğu gibi kullanan Süryanilerin de merkezlerinden biridir Mardin. Medreseleriyle her dönem eğitimin öncelikli görüldüğü yerdir. Mardin'i sana ne kadar anlatsam, senin görmen kadar etkili olmayacak. Kır şeytanın bacağını git.
Hakkariova bir sürü içeriyor oğru Mardin İpek yolu'nda evet bunu ben de biliyorum
Cahil insanlar Mardin'e çöl diyor
Gelelde insanlar töre haricinde günümüzde devam evlilik şartlarından çok rahatsızlar Mardin'in evlilik şartlarına zaten ağır olduğunu söylüyorlar ya da doğunun bazı ilde illerde tam hatırlamıyorum neresi başlık parası yüzünden evlenemeyip intihar eden gençlerin hala devam etsin söyleniyor çünkü şartlar ağır insanlar birbirini seviyor eskiden görme bir şeyleri var kimse kimseyle el altında işi pişirip yitirmiyor herkes helal olsun istiyor genel olarak söylüyorum Türk parası çok ağır olduğu için intihar eden kesim var
Başlık parası uzun zaman önce kalktı Mardin'de. Başlık parasının önemli bölümü yine kıza ve düğün harcamalarına gider.
Mesela diyelim aşiret yok ama biri birini öldürdüğü zaman kan davasına dönüşme adeti vardır ama aşeresel bir yönetim sistemi yok değil mi
Tam olarak öğrenmek istediğin ne? Aşiret de var, kan davaları da, ama bu artık yüzde 1-2 yaşanılan olaylar. Bu tür kan davaları, sadece bölgeye özgü değil, aynı olaylar İstanbul'da da yaşanabiliyor.
İstanbul'daki şiddetin adlı hesabı yok haklısın
Gitmeye karar verdin mi?
Çok istiyorum ya
Git bence, sana bir plan yaparım.
Erkeklerden ilk cevabı sen paylaş ve
3 Xper puan fazladan kazan!