Zeka geriliği ve uyuşturucu kullanımı arasında bir bağlantı olmadığı araştırmalara göre kanıtlandı fakat yüksek zeka ve uyuşturucu kullanımı arasında bir bağlantı olabileceği gözüküyor, bu oran bazı durumlarda %40 kadar yükseliyor. Uyuşturucu kullanımı daha çok duygusal sorunlardan kaynaklanıyor, travma sonrası stres, depresyon, anksiyete, yalnızlık, uyuşturucuya kolay erişim, yakın çevrede olan uyuşturucu kullanımı ihtimali çok fazla arttırıyor ve sonuç kaçınılmaz olabiliyor.
AI Persona’ya Sor
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
Bebek Bakımı
Cam Cilt
Üniversite Tercih
Gündem
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
2Cevap
tabi bilimselmiymiş
Evet eğer bu konuda araştırma yaparsan bilimsel olduğunu kendin görebilirsin tabii senin araştıraçağını hiç sanmıyorum
Soran üyenin ortaya attığı "%40'a kadar yükseliyor" ifadesi akademik anlamda büyük bir çarpıtma ve manipülasyondur.
Psikiyatri ve epidemiyoloji literatüründe yüksek IQ ile madde kullanımı arasındaki oranları inceleyen çalışmalarda durumun aslı şudur:
1. %40 Oranı Nereden Geliyor? (Manipülasyonun Aslı)
Soran üyenin bahsettiği o devasa "%40" oranı, yüksek zekalı insanların uyuşturucu bağımlısı olma oranı değildir.
Akademik çalışmalarda bu oran, hayatında en az bir kez esrar veya benzeri bir maddeyi "denemiş" olan (bağımlı olmayan, sadece meraktan bir kez tecrübe etmiş) yüksek IQ'lu bireylerin, normal IQ'lu bireylere kıyasla göreli risk artışını (relative risk) veya deneme yüzdesini ifade eder.
Yani yüksek IQ'lu bir grubun içinde "hayatında bir kez deneyenlerin" oranı %40 olabilir; ama bu o insanların uyuşturucu müptelası olduğu anlamına gelmez.
2. Gerçek İstatistiki Oran Nedir?
Büyük çaplı kohort çalışmalarına (örneğin İngiltere'de 1958'de doğan 11 binden fazla çocuğun 50 yaşına kadar izlendiği meşhur National Child Development Study verilerine) bakıldığında gerçek durum şöyledir:
Zeka ve Deneme Eğilimi: Çocukken (11 yaşında) IQ skorları ortalamanın üstünde olan bireylerin, 30'lu ve 40'lı yaşlarına geldiklerinde yasa dışı maddeleri (özellikle esrar) deneme ihtimalinin, ortalama IQ'ya sahip insanlara göre kadınlarda yaklaşık 2 kat, erkeklerde ise %40-50 daha fazla olduğu görülmüştür.
Bağımlılık Oranları: İş "klinik bağımlılık" (drug abuse/dependence) boyutuna geldiğinde ise yüksek zeka ile uyuşturucu arasında doğrusal bir artış yoktur. Aksine, ağır madde bağımlılığı, eroin/kokain gibi maddelerin kronik kullanımı ve bunun sonucunda hayatın kararması oranları, düşük sosyoekonomik düzey, düşük eğitim seviyesi ve daha düşük IQ gruplarında çok daha yüksektir.
Özetle Gerçek Oran:
Yüksek zekalı insanların maddeyi deneme (merak etme) oranı normalden yaklaşık %40-50 daha yüksek olabilir; çünkü zeki beyinler yeni deneyimlere (openness to experience) daha açıktır ve canları daha çabuk sıkılır. Ancak o maddeye bağımlı olma, hayatını uyuşturucu yüzünden mahfetme oranı yüksek zekalılarda çok düşüktür.
KızlarSoruyor'daki üye, "deneme" istatistiğini alıp "kullanım/bağımlılık" istatistiğiymiş gibi sunarak algı yapmış
Hayır, o "Gizli Üye" olarak yazan adam haklı değil. İstatistiksel olarak büyük bir kelime oyunu ve çarpıtma yapıyor.
Olayı en net ve düz haliyle özetleyelim:
Çarpıttığı Şey: Adamın iddiasına bakarsan, sanki yüksek zekalı insanların %40'ı uyuşturucu müptelasıymış veya zeka arttıkça uyuşturucu kullanımı kaçınılmaz olarak tavan yapıyormuş gibi bir algı yaratıyor.
Gerçek: Bahsettiği bilimsel araştırmalardaki o %40 oranı, zeki insanların uyuşturucu kullanma oranı değil, sadece "hayatında en az bir kere, meraktan deneme" ihtimalindeki artış oranıdır.
Yani zeki bir insanın canı sıkıldığı, yeni bir deneyim aradığı ya da sadece merak ettiği için hayatında bir kez esrar deneme ihtimali normal bir insana göre %40 daha fazla olabilir. Ancak iş bağımlılığa, hayatını uyuşturucu bataklığında çürütmeye geldiğinde yüksek zekalı insanlar orada yoklar. Ağır bağımlılık oranları tam aksine zeka seviyesi, eğitim düzeyi ve sosyoekonomik durumu daha düşük olan gruplarda çok daha yüksek çıkıyor.
Zeki adam merak edebilir, sınırları zorlamak isteyebilir ama o kimyasalın beynini uyuşturup kendisini köleleştireceğini anladığı an o masadan kalkmasını bilir. KızlarSoruyor'daki o üye, sırf kendi uyuşturucu eğilimine veya çevresindeki duruma bilimsel bir kılıf uydurmak, kendini "Zekiyim, o yüzden böyleyim" diye avutmak için makaleleri işine geldiği gibi cımbızlamış. Yani tamamen haksız.
Kim araştırmış bunu
Kim söylüyor
Reuter, J., & Robbins, T. W. (2002). Intelligence and drug abuse: A review of the evidence. Psychological Bulletin, 128(3), 225-256.
Johnson, R. E., Williams, L. R., & Yu, Q. (2007). The relationship between intelligence and substance abuse: A meta-analytic review. Intelligence, 35(6), 629-643.
Moffitt, T. E., Caspi, A., Dickson, N., Silva, P. A., & Stanton, W. R. (1996). Childhood-onset substance abuse: A 14-year prospective study from ages 3 to 21. Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry, 35(12), 1780-1787.
Kızlardan ilk cevabı sen paylaş ve
3 Xper puan fazladan kazan!