Güncellemeler
+1 yıl
"Türkiyeli" ismi tercüme edilemez aslında, içeriği bakımından bu kelimeyi teklif edenlerin amacını da zaten karşılamıyor sanırım🤔
Güncellemeler
+1 yıl
Master81😂Görüşlerin seni ilgilendirir. Türkiyeli diye bir şey yoktur. Bir üst kimlik yerine de kullanılmaz. Etnik kimliği ne olursa olsun ( çerkes, laz, kürt, vb. ) kendini bu vatan toprağını ortak paydada hisseden herkese Türk denir.
Aşk İlişkileri
Kadın Emeği
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Cinsel Yaşam
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
YKS2026
Diğer
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
5Cevap
Türkiyeli tabiri teorik olarak doğru olsada Türk tanımı genel jargon ve ulusal açıdan bütünleştirici olması sebebiyle doğru olan.
Türk bir ırka mensup kişiyi temsil ediyor. Türkiye'li, Türkiye'de yaşayan herhangi bir ırka ait herkesi temsil ediyor
Türk tabi ki akp kanalları Türkiye’li der solcular Türk der. Türkçülüğü kaldırıp muslaman kardeşler olarak tanımlamak istiyorlar bizi asıl olay bu
türk daha doğru bi terim
Türk, Türkiye vatandaşı gibi terimler doğru da Türkiyeli diyenlerin amacı belli zaten.
Fransalı Almanyalı diyen duydunuz mu hiç?
Amerrikalı duyan duydum
Amerika ulus devlet değil çünkü
Neden ulus devlet değil?
@Master81 Yerlilerin imhası üzerine kurulan bir devlet çünkü. Ve zamanında İspanyollar Fransızlar ve İngilizlerin mücadele alanıydı
Ben cevsplayayım
Çünkü ABD kozmopolit bir toplum. Farklı ırktan insanlardan oluşuyor...
Türkiye'de benzer bir yspıda. Türkler çoğunlukla ama birçok farklı ırktan insan da bu topraklarda yaşıyor.
Böyle toplumlarda ırkı öne çıkaran söylemlerde bulunulması azınlıkları kendi içine kapatıp, ayrışmalara sebep olur.
Türkiye de Rumların imhasıyla kuruldu. 1071 de geldik. Biz gelmeden önce, Rum Ermeni apırlılı bir demografi vardı buralarda. Hala da var
Amerika'nın kozmopolit olması ile Türkiye'nin olması aynı şey değil. Ona bakarsan Almanya Fransa ve Rusya'da da çok cesitli azınlıklar var ben Rusyalı diye bir şey duymadım
@Master81 ortaçağda gerçekleşen bir olay ile 300 sene önce gerçekleşen bir olay bir tutulabilir mi?
Çeçen diye duymuşsundur ya da Tatar, Kırgız vs
Ziya Gökalp
Türkleşmek, İslam'laşmak, Muassırlaşmak isimli kitabı okumanı öneririm.
@Master81 Evet Kürtler de ben kürdüm diyebiliyor zaten ancak Türkiyeli demek saçma oluyor. Bir Çeçen gidip ben Rusyalıyım demiyor Rus vatandaşıyım diyor.
Okurum ancak Atatürk'ün tanımına göre Türk tanımı Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran herkes için kullanılıyor.
Elbette tutulabilir. Benzer şeyler
Mesela Fransızlar da da Bask bölgesi vardır. Fransız olmayı kabul etmezler. Ayrılıkçı bir grup
İspanya da Katalanlar (Barselona yı milli takımları olarak tanırlar hatta bu yüzden Barcelona forma reklamı almaz)
Ayrılıkçı olup ortamı vermek yerine ülkenin ırk takısını vatandaşlık anlamında kullanmak bana daha doğru geliyor. Türkiyeli kelimesini genelde ayrılıkçı kesim kullanıyor.
Atatürk birleştirici bir tanım bulmuş ama işin rengi öyle değil :)
Alparslan Türkeş de 9 ışıkta benzer bir tanımda bulunuyor. Ama türk kelimesinin anlamı bir ırkı temsil etmesidir. Türkiyeli bu ülkenin vatandaşı olan, bu ülke için çalışanlara verilen isimdir.
@Master81 Türkeş'i ciddiye almıyorum aşırı sağın temsilcisi. Türkiyeli de denebilir evet ancak bu bana milliyetçi fanatizm gibi geliyor. Ulus hitabına bu kadar takılmak bana garip geliyor.
Türkiyeli demek yerine okullarda Kürtçe eğitim gibi mevzuları tartışmak daha doğru olur.
Abim ben 9 ışığı anlatırdım ders olarak ocağa gelen çocuklara. Şu anda komünistim.
Adamlara bu anlamda kullan diyorsun ama anlamı belli, antropolojik olarak belirli fiziksel özellikleri taşıyan bir ırkın ismidir türk.
Sen her gün okul önünde çocuksrı dizip ne mutlu türküm diyene diye kürdü zorla bağırtırsan adamlar içten içe isyan eder. Başka baskılar da olunca dağa çıkar.
Osmanlı zamanında pantürkizm akımı olmuştur. Bunu da açıp okuyabilirsin. Osmanlıya çok zarar vermişti bu akım
@Master81 Anladım pardon. Ben siyasi akımlardan gene uzak duruyorum. Ancak bu sadece kürde değil çerkese laza da oluyor ama bunlar dağa çıkmadı.
Osmanlı'nın temel zarar görme sebebi ise bence Avrupa imparatorlukları gibi ele geçirdiği yerleri asimile etmeyi becerememesiydi.
Kürtçe eğitim bence yanlış olur. Bir ülkenin resmi dili tek olur (İsviçre, Belçika gibi uyduruk ülkelere bakma, onlar yakın oldukları ülkelere göre bölgesel dil kullanıyorlar)
Siyasi bir durum orada. Ama burada yaparsan ülkeyi parçalamanın yolunu yaparsın
Neyse müsaadenle
Dostum
türkiyeli kullanan yok, saçmalık
Bu nası soru mk Türk tabi