Kuranı hiç okumadım kendimi kötü hissediyorum şu an imanım azalıyor gibi hissediyorum yani kuran değişmedi ve kuranda yazanları biliyoruz o yüzden namaz kılınca falan baya rahatlıyorum. allahın varlığı kendini belli ediyor ama bilgisizliğim beni rahatsız ediyor. ne yapabilirim
AI Persona’ya Sor
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Kadın Emeği
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
4Cevap
Kurani arapca oku turkce mealinide oku
Allah hidayet versin imanim zayifliyor demisin Allaha dua et canim daha da yakın olursn insallaah Rabbine
namaz kılınca düzelir aslında uzun zamandır namaz kılmadığımdan oluyor bence şeytan dürtüyor
Aynen vesvese veriyor namazini kil huzur bulursun
@xennuyeux ahaha vay moron vay önüne gelen pembe hesaba it gibi yazıp bize kendince yol yöntem öğreniyor 😆 çok görmüş geçirmiş birisin belli sayın abaza görgüsüz abazalar gibi mesajlar atmışsın hepsini bir bir okudum sana veren olsa bu halde olmazsın boşuna aglayip sızlanma sen damacana s*kmeye devam hadi asdf
İslam aleminde en doğru tefsir in Elmalı Hamdi efendinin yaptığı kabul edilir. Elmalı Hamdi efendinin tefsirini okumanı tavsiye ederim sana
Okursan hiç inanasın gelmez zaten. İnsan haklarına nile aykırı
okudum birazını gayette mantıklı siz bilmiyorsunuz bence
Hı hı. Mirasyan yarım pay alıyosun. 4 karı alabiliyoruz galan. Gauet mantıklı
evet oda izinle oluyor yani tak diye oluyor değilki
gayet mantıklı çok yanlış açıdan bakıyorsunuz
Ne izni? İzin mizin uok. İstersem alırım.
Tak diye alırsın ama Kur'an a uygun almış olmazsın.
Bunun için önce eşinin izni olması gerekiyor ve eşlerin arasında ayrım, mesafe, gibi öncelikler koymaman ve eşit olman gerekiyor olamıyorsan almaman gerekiyor Kur'an a göre.
Ve alacağın kişilerin yetim öksüz olması gerekiyor ve onlarında onayının olması tabii
Uydurma. Eşinden izin alma diye bişiy yok. Hepsine eşit davranmak derken, hepsini eşit s.. kmek falan.
Yetim öksüz olma şartı da yok. O tavsiye ediliyor, ama şart değil. Bunun yanı sıra cariye alabiliyorum.
Sana göre uydurma Kur'an ı ya da doğru tefsiri okumadığın doğru kişiden dinlemediğin apacık bu yorumunda zaten belli etmişsin!.
Abicim, kıvora kovora bi hal oluyonuz. Bütün tefsirler var internette. Kadın hakları falan olmafığı için o dönemde bunlar hiç sorgulanmamış bile. Şimdi "modern" müfessirler kıvorıp duruyor. Yoksa bu tip şeyler açık kuranda.
İnternette bilgilere dayanarak iş yapıyorsan eğer internette şöyle şeylerde yazıyor; her sabah aç karına7 acve hurması yersen seni zehirlenmeye karşı korur denesene:) ya da deve sidiği tüm hastalıklara iyi geldiği de yazıyor doktora gitmek yerine internette yazdığı için neden deve sidiği içmiyorsun?
İnternette doğru bilgileri bulabileceğin gibi yanlış bilgileride bulabileceğin apacık ortada!
Kaldı ki tüm islam aleminin en doğru tefsir olarak kabul ettiği Elmalı Hamdi efendinin tefsirini okumayı akıl edebilseydin böyle saçma yorumlar yapmazdın zaten!
Abicim, kuran sitelerinde 20 tane tefsiri birden aktarıyor. Elmalılı da var, süleyman ateş de var.
Deve sidiği sahih hadistir bu arada. Türkiye'de kabul edilen hanefi mezhebince "doğrudur". "Hafisleri ciddiye almıyorum" dersen, o senin sorunun, ama yok öyle bişiy.
@xennuyeux lütfen dm den bakabilirmiisniz lütfen yardıma ihtiyacm var
@xennuyeux istek attım yaren ben
Sen surenin değilde sadece suredeki 1 ayetin tevsirine bakarsan işine geldiği gibi yontmuş olursun!
Örneğin (tamamen misali olarak yazıyorum) A suresinin 12. ayeti eşinizi dövün diyor haydaa şimdi eşimizi mi döveceğiz öyle yazıyor diye? ama aynı surenin 13 ve 14. ayetlerinde ise eşiniz sizi dinlemiyor yanlış yapıyorsa önce sözlü uyarın dinlemezse sonra yatağınızı ayırın ceza olarak en son olaraksa dövüne açıkla getirmiş. Eşinize hafifce zarar vermeyecek ve görülmeyecek bir yerine vurunuz diyor.
Ama sen kalkıp sadece 12 ayetin tefsirini okuduğun için öldüresiye dövüyorsun hobaaa Kur'an da yazıyordu değil mi?
Deve sidiği hadisine gelince; Hadisler peygamber efendimizin sözleri ya peygamber efendimiz yalancı mı oluyor? Ve hadisi doğru okursan araştırırsan biraz beynini kullanırsan deve sidiğindeki amonyak oranı yüksek olduğu için arı sokmalarında kullanılması gerektiğini öğrenirsin tüm hastalıklara iyi geldiğini değil!
Tabii tüm bunlar için zeka, merak ve öğrenme isteğine bağlı araştırmacı olmak gerekir!
baktım ama seviyem yetersiz olduğu için mesaj yazamıyorum maalesef
Aynı ayette yazar. Ve o ayette geçen kelime türkçeye de geçen "darbe"dir. Araplara söylediğinde o kelimeyi ilk ve tek anladıkları bildiğimiz "dövmek"tir.
Önce uyarın, sonra s.. kmeyim, hala devam ederse dövün diyor. Çok net.
Sen bırak amonyak falsn. Deve sidiği içeceğine çamaşır suyu üç madem öyle. İçin de görün noluyor? Arı sokması falan da alakası yok mevzuda. İçin diyo abicim. Git iç.
He bir ayete bakarak dövün çıkartan birinin zaten ne kadar bilgili ve zeki olduğunu kanıtlamışsın tebrikler!
1400 senelikortaçağ metinlerine inanıyorsunuz, ona göre yaşanması gerektiğini düşünüyorsunuz sonra da gelip benim nilgi ve zekamı sprguluyorsunuz.
Gayet bilgili ve zekiyim.
evet maşallah o kadar bilgili ve zekisin ki tek ayete göre yorumlayıp hareket ediyorsun! Zeki bir insan bildiğinin aksi söylendiğinde aslında doğrusu şu şekilde dediğinde durup düşünüp sorgular araştırır.
Zeki ve erdemli olmak budur!
allah seni ıslah etsin kardeşim
telegram kullanıyorsan oradan yazabilirsin adresimi verebilirim
Dövün diyor mu?
hala dövün diyor diyorsun oysa vurun diyor aradaki farkı bile idrak edemiyorsun!
Vurun, kadına vurun. Şöyle böyle yapıyorsa, kadına vurun. Dövğn değil de vurun diyor. Bu normal mi?
@hullanza Ohooo mirastan, paradan falan girersen kadınlar İslam'da daha kârlı çıkıyor bu arada.
@hullanza Sana önce miras ile ilgili bilmediğin hususları söyliyim: Eğer anne-baba miras paylaşımını kendileri yapmazlarsa vefat ettikten sonra kız çocuğa 1/3, erkek çocuğa 1/2 kalır. FAKAT eğer anne baba çocuklarına eşit vermek istiyorsa verebilir. Hatta isteyen kız çocuğuna daha fazla verir. Bunda dinen hiçbir sakınca yok. 2. si miras konusunu ortaya serip güya adaletsizmiş gibi gösterme çaban var ya işte hiç bişey bilmediğinden. Okuyup araştırmadığından. Bu dünya kötüye gidiyorsa hep bu tavrınız, bu bilmeden konuşmanız, okuyup araştırmadığınızdan. Mirasa gelince kadına az veriliyor diye ahkam kesiyorsunuz ama kadının evlenirken eşinden mehir aldığı kısmını atlıyorsunuz. Üstelik mehirin belli bir sınırı da yok. Ne kadar isterse. Karşı taraf da kabul ederse evlenir, etmezse evlenmez. AYRICA İslam'a göre kadının çalışma zorunluluğu bile yok. Çalışa da bilir, çalışmaya da bilir. Ama erkek çalışıp evine ekmek getirmek zorunda. Kadın çalışsa kazandığı parayı kendi ihtiyacı için harcamak zorunda bile değil. Eşi onun her türlü ihtiyacını gidermek zorunda. Tüm sorumluluk erkeğe yükleniyor erkeğe! Bizim için çalışıp çalışmamak paşa gönlümüze kalırken erkek çalışmak zorunda. HADİ BUNU AÇIKLA ÖNCE
Ho hı, o yğzden mi Erbakan'ın kızları laik mahkemelere başburdula
@hullanza Hadi ebeveynler vasiyet de vermesin, erkeğe daha fazla düşsün ne farkeder? Bize kalan 1/3 mirası biz harcamak zorunda bile değiliz. İstediğimizi yaparız. Erkek ise alacağı 2/3 mirası eşine, çoluğuna çocuğuna, hatta kız kardeşi varsa ve durumu yoksa ona bile bakmak zorunda o parayla. Bizim ise bunun üstüne daha alcağımız tonla mehir var. Sen neyin nerdindesin? Her türlü en kârlı kadınlar çıkıyor bu işin içinden.
DÖVÜN AYETİNE GELİNCE: İş dövmeye gelene kadar bir sürü şey var. O son çare. Önce uyarın, sonra yataklarınızı ayırın vs. En son dövün diyor. Onun da koşulu "AHLAKSIZLIK" yaparsa. Ahlaksızlık dışında hiçbir gerekçeyle dövemezsin. Ki o dövmek sadece vurmak anlamında ve her yerine de vuramazsın. Yüze, kafaya vurmak YASAK. Aynı yere tekrar vurmak YASAK. Sadece belli başlı zarar vermeyecek yerlere vurulabilir ki o da dediğim gibi kadın ahlaksızlık yaparsa, aile içi ahlakı, düzeni bozucu davranışlarda bulunursa geçerli. Bu bilgilerden haberin yok, gelmiş burada ateist safsatalarıyla ahkam kesiyosunuz ya çok gülüyorum gerçekten
@Nightwalk35 cahile laf anlatamazsın doğru olanın kendi bildiği sanır devamlı sorgulamak araştırmak acaba demek yerine ben o kadar yazdım hala aynı kafa
@xennuyeux evet haklısın. 4-5 yıl araştırdım bu dini, sonra belki yüzlerce ateistle konuştum. Söylediklerimin aksini ispat edemedikleri halde yine de çoğu inanmadı. Çok az bir kısmı Müslüman oldu. Zaten ayet var: "Eğer, onlara gerçekten melekleri indirseydik, ölüler kendileriyle konuşsaydı ve her şeyi karşılarına toplasaydık, Allah dilemedikçe (kendileri de istemedikçe), onlar yine de inanmayacaktı. Fakat onların çoğu (yaptıkları cahilliğin kendilerini nereye götüreceğini) bilmezler." (En' * 111)
Şimdi, Kuranda nerede yazıyor, oraya buraya vurmak yasak diye? Hiç öyle bişiye rastlamadım ben.
Buradaki "ahlaksızlık" nerede yazıyor? Kriteri ne? Sonuç olarak vurun diyor. Dövün diye geçiyor bazı tefsirlerde.
Mehir dediğin de aslında bildiğin depozito. Mal kiralarken verdiğn ücret. Sonra mal sahibine geri verirsin. Burada kafın bir "mal" gibi değil mi? Kadının çalışmamasına "gerek" olmaması, onun üretimden dışlanması demek. Zaten İslâm'da kafının çalışması yasak. Erkeklerle aynı yerde olmayacak vs, bi sürü şart var.
İslamcılar, bu tip şeyleri kıvırmak için inanılmaz hesap kştap yaparlar. Maşallah. Mehir, miras hakkının yarısı, aslında kadının, büyük baş hayvan gibi, klanlar arasındaki ilişkileri geliştirmek adına bir nesne olarak görülmesidir. Bu yüzden Kuran aslında hep erkeklere seslenir. Asla kafını muhattap almaz.
Çok şükür ki, laik ve çağdaş hukuk bunun önünü alıyor. Kadın da, erkek gibi eşit şartlarda çalışmakta özgür.
@Nightwalk35 anlamak istemeyen birine binbir delilde sunsan anlatamazsın.
Eskiler boşuna dememişler, etme cahille sohbet fıttırırsın alma camla tahrat yırttırırsın diye :)
@xennuyeux zaten mantıklı bi cevap da yazamadı kendisi. Öyle sustu 😂
Şimdi ben zengin müslümanım. Mehirini verip evlenmişim. Sonra ikinci, üçüncü karoyo da alıyorım mehirini verip. Üstüne üstlük, cariye de alabiliyorum değil mi? Yeterki karılarım arasında adaletli olayım. Yani besleyip bakayım, eşit şekilde s.. keyim. Olmadı cariyelerimle de yapabilirim.
Bu haklarım var mı yok mu? Bunu söyleyin.
1) Ayette aile bütünlüğünü zarar veren bir davranışta dövmeye müsade verdiği yazar ayette. O da dediğim gibi SON ÇARE. Kadın kaynaklı aile bütünlüğü nasıl zarar görür? Kadın ahlaksızlık yaparsa. Örneğin kadın ütü yapmadı diye aile bütünlüğü zarar görmez. Veya kocasının dediğini yapmadı, sözünü dinlemedi diye de aile bütünlüğü zarar görmez. Ahlaksızlık dışında aile bütünlüğüne zarar verebilecek bişey benim aklıma gelmiyor. Senin aklına geliyorsa yaz.
2) Vurmada nelerin yasak olduğu da hadislerde yazar.
3) Depozito satın aldığın malı "satan kişiye" verilir. Sen mehiri kadının kendisine veriyorsun babasına değil.
4) Görüldüğü üzere kıvıran İslamcılar değil, senin gibi cahiller. Şu 3. maddeyi bile düşünüp kafa yoramamışsın. Mal satın alıyorsan parayı mala mi verirsin? Söylediğin şeyin saçmalığı daha burada başlıyor. Ortada mal falan yok. Depozito da yok. Bunlar sizin saçmalıklarınız. Senin annen baban da sana miras bırakmasın o zaman mal oluyorsan boş ver söyle başkasına versinler paralarını.
4 eşle evliliğe gelince uzun uzun anlatmakla uğraşamicam zaten senin anlamayacagini biliyorum. En azindan kafası karışıp bunu okuyanlar anlasın diye uzun uzun anlatıyorum. Kısaca bahsedeyim. Savaşlarda azalan kadın nüfusu değil erkek nüfusu oluyor. Her dönem bir çok savaş oldu bu zamana kadar. Milyonlarca erkek nüfusu azaldı. Eğer çok eşlilik olmasa bir çok kadın evlenemicek ve toplumsal aksaklık ortaya çıkacaktı. Kaldı ki Allah Kuran'da zaten tek eşliligi önerir. 4 eşe kadar "izin" verir sadece. Çok eşliligi de İslamiyet getirmiyor bu arada. Cahiliye devrinde çok bu sayı çok daha fazlaydı. İslamiyet bu sayıyı 4'e indiriyor. Ayrıca çok ağır şartlar da koyuyor. Erkekler her eşine tamamen eşit davranmakta yükümlü ve tüm haklarını eşit oranda korumakla mükellef. Ha şu anki döneme gelecek olursak yasamızda 1 den fazla eş alma hakkı olmadığı ve dolayısıyla hukuki olarak 2. eşin hakkını hiçbir erkek koruyamayacağı için bu sistemde 2. eşi almak demek kul hakkından cehennemi boyamak demek zaten. En basitinden adam hastalansa, hastanede yatsa yanına ilk öncelik olarak sadece nikahlı karısını alırlar. Başka eşi varsa göremez ve mağdur olur. En basitinden bu bile kul hakkı ve eşitliliği sağlayamamaktır zaten.
Cariyeden bahsetmemişsin?
Ben 2. eş almak bile şu an sıkıntı diyorum sen bana cariye diyosun 😂 çok zekisin be abi
@Nightwalk35 senin de dediğin gibi bu dönemde İslam sayesinde değil medeni hukuk sayesinde başka bir evlilik yapamıyor. demek İslam bu döneme uygun değil. İslama göre şahitliğiniz bile yarım insan ya ne yaşıyosunuz
@electraheartt hayır medeni hukuk sayesinde değil. Medeni hukukun getirdiği yeni koşullar oluşuyor sadece. Medeni hukuk olmasa bile ortada savaş veya zorunlu bir durum yoksa her türlü sıkıntılı. Çünkü ayete göre eşit ve adil davranma zorunluluğu var. O adaleti sağlamak da neredeyse mümkün değil. Sevgini bile eşit veremezsin eşit sevemeyeceğin için. Bu bile bir adaletsizlik oluşturur. Bunun için Medeni kanuna ihtiyaç yok ki
Kaldı ki erkek bütün bunlara rağmen ben 2. eşi alıcam, kul hakkına girip günahkar olmaya da razıyım dese, e kadının da eli armut toplamıyor. Kadın kabul etmezse bunu eğer, boşanmak gibi bi hakkı var sonuçta.
@Nightwalk35 tek eşliliği öneriyor ama 4 eşe kadar serbest günah falan değil. zengin adam adaletli davranabilir gayet bu dönemde de önünde bir engel yok? dine göre yok. ayrıca tabii cariye de serbest onu duymazdan gelin tabii
@Nightwalk35 he aynen kadın erkek gibi boşol boşol boşol diye boşanabiliyor mu sanıyorsun sen.
Sen sadece "o zamanlar böyleydi" diye bi sürü anlatıp durmuşsun. Mesela 2. Savaştan sonra Sovyetler Birliğinde erkek sayısı epey azalmıştı. Ama erkeklere çok eşlilik tanınmadı. Bu kadınlara devlet baktı. Zaten 10 yıl içinde kadın erkek sayısı eşitlendi.
Şimdi devletin görevini, erkek mi devralsın? Ki, bu savaş durumunda böyle. Kuran zamanın ve koşulların ötesinde değil mi? Ben müslüman erkek olarak o eşitliği sağlarım, 4 karoyı da eşit s.. kerim, hepsini beslerim. O zaman alabilirim. Bunun önünde engel yok. Ha kötü biriysem, zaten öldğkten sonra veririm hesabımı. Ama ölmeden 4 karı+cariyelerle istediğimi yaparım. Değil mi?
Son çare diye kadına burabilirim. Aile büyünlüğüne kadın nasıl zarar verir. Birine aşık olur, kocasını istememeye başlar. Ee, napacaz o zaman? Dövecez mi?
Şu "cahliyye" de nasıl ekmek veriyor size. Çok eşlilik o dönemde vardı, ama her inançta yoktu. Sabiilikte, hristiyanlıkta, yahudilikte yoktu. Cahiliyye hakkında da bildiklerimiz, muzaffer islam alimlerinden aktarılır. Spartacus'u Romalılardan okumak gibi. Oysa öyle milletin birbirini ezdiği, kadının hiç bi hakkının olmadığı bir dönem olfuğuna dair net bir tarihsel veri yok.
Çok eşliliğe "izin" veriyor, kadını dövün diyor. Ee? Çağdaş hukukta bunlar suç. Uok efendim ikinci eşi giremiyormuş. İkinci eş nedir? Sen bunu kabul eder misisn?
@electraheartt ayeti iyi okumamışsın demek ki ondan bilmiyosun. Ayette adaletli davranma koşulu açıkça yazılı. Bu koşulla 4'e kadar izin var. Bu koşulu sağlayamayan evlenemez. Ki bu koşulu şu an sağlayabilecek bir insan evladı da yok. Zaten dolayısıyla şu an Kuran hükmüne göre günahkar olmamak için 1 eşle yetinmek gerekiyor (medeni kanundan bağımsız)
Cariyeye de ne taktınız hadi onu da soyliyim. İslam dini cariyeliğin yaygın olduğu bir dönemde gelmiştir. Toplumsal anlamda alışılagelmiş şeyler yavaşça bırakılmıştır hep. Alkolle ilgili bile ayet önce azaltın olarak gelmiş, sonra toplum buna alışınca tamamen yasak gelmiştir. Cariye de aynı hesap. O dönemde yaygın ama sonrasında cariye sistemi zamanla azaltıldı. Şu an da cariye bulabiliyorsaniz alırsınız. Herkes hür şu an çünkü. Hür olanı da cariye olarak alamazsın
@electraheartt şahitlik 2 kişiden istenmesinin sebebi insan olarak yarım olmak değil. Cahil olduğun için sebebini bilmediğiniz konularda 2 saattir atıp tutuyorsunuz. Cahile laf anlatılmaz diye boşuna dememişler. Çok doğru söz valla. Bunun sebebini de senin gibi bi anlamayacak bir cahile anlatıp da kendimi boşu boşuna yormicam. Beynin varsa açıp kendin okursun. Her şeye bi cevabım var ama sizin gibi cahillere cevabım yok evet
@electraheartt yani gerçekten kusura bakmayın da aklınızı o kadar çalıştırmıyorsunuz ki insanların sonradan koyduğu medeni kanun safsatasını kusursuz ilahi bişeymiş gibi davranıyorsunuz. Kendi olusturdugunuz şeylere tapıyosunuz valla çok gülüyorum size
@Nightwalk35 beynim de kişiliğim de var bu yüzden inanmıyorum açıp okuduğum için inanmıyorum zaten. 1 paragraf cahil diyene kadar sebebi açıklasaydın erkeklerden aptal olduğumuz için mi
Yav bak, sürekli net yazıyoruz. Hiç "yok cahilsiniz, yok böyle düşünüyosunuz" demedik. Bu böyle mi bunu böyle yapabilir miyim, bu garip değil mi diye konuya safık kaldık. Siz habire cahilsiniz falan diyosunuz.
Ki islamcıların "cahil" diye tanımladığı da, kuranı faşan bilmemek anlamamak, kş hayata, topluma hiç bir faydası yok. Ne üretime, ne sanata, ne bilime. Ama gene de tartışıyoruz bunu.
Bu arada 4 karıya birden eşit davranacak insan niye yokmuş? Ben bu konuda kendime ve cebime güveniyorsam? Eminim ki her erkek bu konuda kendine güvenir. Söz eşit davranacaz işte.
@electraheartt yok. İkinizin de zeka seviyesi birbiriyle yarışır. Bu konuda İslam da cinsiyet ayırmıyor ben de. Siz anca böyle laf soruşturma çabalarına girip kendi cahilliğinizin üstünü örtmeye çalışırsınız. Ama ben açık açık söylüyorum cahilsiniz. Ben de okuyup araştırdım 5 yıl. 3 saattir tonla şey anlatmama rağmen anlamıyorsanız başka şeyi de anlatsam anlamazsınız. Kendimi niye boşu boşuna yorayım? Siz önce anlattıklarımı bi idrak edebilin. Anlayabiliyorsaniz ondan sonra anlatırım devamını
@hullanza Eşitlik deyince onu cepteki para olarak algılayan adamın zekasını sorgulama hakkını kendimde buluyorum şahsen. Kusura bakmayın :)
Eşitliğin parayla falan olduğunu sanacak kadar sığ düşünen birinin de bu dine inanmaması normal. Bu din akıllı olanların inanabileceği bir din çünkü.
Ha bu arada İslam'a göre akıl sahibi olmayanlar için inanma şartı yok belki ordan yırtarsınız 😂
@Nightwalk35 ya ne diyosun bu zamanda sevgisini 4 kadına eşit veremez de önceden vereceğinin garantisi mi vardı nerden bilecez bunun garantisi mi var? belki eşit sever nerden biliyosun söz demiş adam skdkdm
@electraheartt bu ihtimale sen bile inanmiyosun. Eşit sevmek diye bişey yoktur. Mantıksız argümanlarla beni daha fazla yormayın hadi 😀
@Nightwalk35 bence de yoktur bu beni değil seni haksız çıkarır işte İslam diyo çünkü 4 kişiye eşit davranabilir diye bence davranamaz imkansız
Önceden dedigin önceden de yoktu zaten. Ama zorunlu koşullar oluşuyordu. Şimdi savaş çıksa, erkek nüfusu azalsa yine o koşul oluşur. O zaman yine alabilir. Amaaann kime ne anlatıyorum hala anlamicaksiniz zaten. Anlamak istemeyene en mantıklı cümleyi kur yine anlamaz
@electraheartt işte o beni haksız çıkarmıyor. Hayatınızda daha 1 ayeti bile düzgün okumamissiniz. Hangi ayet tam olarak ne diyor onu bile bilmeden bişeyleri savunmaya çalışıyorsunuz ya gerçekten çok gülüyorum ya 😂
Cahil de cahil. Awk sanki nükleer fizikten bahsediyor. Hayatın hiç bi alanında hiç bi boka yaramayan şeyler. Bütün mevzu kim kimi ne şekil de nası s.. kebilir.
Üretim, sanat, bilimle ilgili hiç bir şey yok. 22. yyla gelmişiz hala peri masalları
Yaa aynen öyledir yaa tabi 😂 senin aklın almaz bunları sen boş ver
Hala "savaşta çıksa erkek nüfusu azalır" diyo. La devlet bakar. Erkeğe mi tabi olmak zorunda kadın? Yukarıda örnek de verdik. Hala aynı şeyleri tekrarlıyor. Çünkü boktan islamcı sitelerden kıvırmalara bakıyor.
Kadının durumu, İslam camiasında 19. yyla kadar tartışılmamıştır bilr. Hiç bir islam alimi bu konuda bir itiraza cevap vermek zorunda kalmamıştır. Çünkü kadın hakları 19. Ve 20. yyda konu olmultur.
Yani, kadını dövmek, kadının ikinci sınıf insan olması her yerde aynı olduğu için itiraz gelmemiş. Şimdi şimdi kıvırıyorlar mevzuyu. Çünkü çağdaş değil.
Ulan hala zorunda mı diyosun. 4 eş "izni" var İZİNNN bak Türkçe yazıyorum. ZORUNLULUK YOK İZİN VAR. BAK ÇOK BASİT BIR CUMLE. ANLAYABILİRSİNN
Benim hiçbir şeye bakmaya ihtiyacım yok 5 sene dibine kadar okudum her şeyi. Boş yapma o yüzden
Tamam izin varsa alırım ben.
Yaa aynen 19. yüzyila kadar tartısilmamis tabi 😂. Kadınların maddi durumunu güvence altına almak için mehir kuralını koyan İslam dini de mi 19. yüzyılda geldim mk beyinsizi. Zorla ağzımı bozduruyosun
Yaa diyorum bak kafan bu kadar çalışıyor. Hadi işine bak da benim değerli vaktimi boşuna çalma hadi 😂
19. yyda, sanayileşmeyle beraber kadınlar da çalışmak zorunda kalır. Köylünün işçileşyiği, bambaşka bir üretim aşaması o. Kadın çalıştıkça kendini var etmeye başlar, erkekten bağımsızlaşır. 21. yyla kadar bu durum yerleşir.
İslâm, ortaçağa ait bir düzenleme getirir. Ortaçağdan sonra, gerici konuma gelir. Artık kadınlara vurmuyoruz, birden fazla eş almıyoruz, kafınların şahitliği ve miras hakkı erkekle eşit.
Hala izin varsa alırım diyor 😂. Yaa bak zeka seviyesi düşük insanlarla konuşmayı gerçekten sevmiyorum. Hadi uğraştırma beni ya hadi 😂
Medeni hukuka göre kadınların parasal hakkı daha az ama hala anlamiyosun ve hala konusuyosyn
Yemişim medeni hukuku! Çalışma hakkını kadınlara İslam zaten veriyor. Hz. Muhammed (s. a. v.)'in eşi tüccardı. Bunu bile bilmiyosundur. Boşuna demiyorum işte cahilsiniz diye. İslam kadına çalışma izni veriyor ama zorunlu tutmuyor. Kadına diyor ki sen hiç çalışmasan bile erkek sana bakmak ve tüm ihtiyaçlarını gidermek zorunda. Ama Medeni hukuk diyor ki kadına sen çalışmak zorundasın. Yoksa aç kalırsın. Sizin bu beyniniz bunu bile anlamıyor. Yazık size
Hatice "cahiliyye" döneminde dul bir kadın olmasına rağmen kervan sahiniydi. Yani İslamdan önce. Demek ki kadınlar cahiliyye de o kadar kötü bir durumda değilmiş.
Şimdi dul olunca noluyo ki daha iyi durumda olsun? Ulan sabahtan beri boş yapiyosun hala doyamadın 😂
Cahiliyyede dul kadınlar da çalışabilşyormuş. Hatice bunun somut kanıtı.
İslam geldikten sonra da çalışabiliyor. Ama cahil olduğun için anlamiyosun sorun ordaaa
İslam bunu yasaklıyor falan sanıyor mal ya 😂 valla bıktım bu cahillikten tamam yazma artık
İslama göre kadın, erkeklerin olduğu bir ortamda çalışabilir mi?
İslama göre erkek de kadının olduğu bir ortamda çalışamaz. Yani şartlar eşit. Daha fazla uzatma. Dediğim gibi veremeyeceğim bi cevabım yok ama karşımda bunu anlayan biri yok. O yüzden yazma daha fazla
Yani hastanede, erkek doktorla, kadon doktor yanyana çalışamaz? Bu sıkıntı yaratmaz mı?
Şeriata göre yönetilse kadınlar da erkekler de ayrı ortamda her iki cinsiyet de çalışabilirdi. Ama elde olmayan koşullar varsa o şekilde çalışılır. Sen bunları öğrenmek için değil itiraz etmek için soruyosun ama sınıfta kalıyorsun üzgünüm
Ha sen şimdi kadın hasta erkek doktora gidemez mi diye de sorarsın onu da söyliyim: Eğer kadın doktora gidebilme imkanı yoksa erkek doktora da gidilir. Orada birinci öncelik sağlığı korumak ve iyileşmektir. (İslamî kural)
Şeriat gelse nasıl olacak? Kadınlara örtünmediği sürece, erkeklerle aynı ortamda olması yasaklanacak mı?
Bir gün gerçek bir şeriat gelirse eğer şerî kurallar sadece Müslümanlar üzerinde uygulanır. Senin üstünde uygulanmaz merak etme. O yüzden bu konu seni bağlamıyor. Bırak da onu inananlar düşünsün
Beni napacaklar peki?
Sen aylak aylak dolan etrafta başıboş 😂
İslâm'da finsizlere böyle "aylak aylak dolaşma hakkı" tanınıyor mu?
Kâle bile alınmaya değmiyorsunuz bana göre
Senin düşünceni sormadım. Sen kulsun, senin bi fikrin olamaz. İslâm'a göre sordum. Söylesene
Cevabını anlamayacağın sorular sormaktan yorulmadın mı? Ben laftan anlamayan birine laf anlatmaktan yoruldum da
Kıvırma, söyle. İslâm'a göre bana yapılması gereken nedir?
10 saattir her cümlen cehalet kokuyor. Tonla şey yazdım anlamadın. Daha sana laf anlatmaya uğraşamam. Yazmicam artık. Cahile laf anlatmak kadar zor bişey yok çünkü
Şu "cahil" lafını da bırakın. Descartes, ya da Leibniz cahil mi mesela? Ya da Einstein. Çünkü islamla ilgili hiç bişiy bilmezlerdi. Ama maiallah, bu adamların mirası üzerinde yaşıyorsunuz.
Hiç utanmıyorsunuz da değil mi? Sana şurada, tarihle, sanatla, felsefeyle, bilimle ilgili sorular sorsam hiç bi bok bilemezsin. Ama internetteki bol kıvırmalı islamcı söylemle ben ters düşünce "cahil" oluyorum.
Seni genel kültür, entelektüel donanım açısından her alanda ezer geçerim, rezil olursun.
Abi yaşın büyük eyvallahta harbi cahilsin yorumlara bakıyorum cahilin bilene şerefi var susar sen anormal cahil olfun
La sus, de da ayırmıyon, geliyon burada osuruyon. Ciddiye mi alacam seni sanıyorsun.
Ornek verdiğin kişiler ayrı konu zaten harbi bence süsü fazla rezil olma
Sus yani fazla rezil olma yaşın büyük
Onlar cahil değildi çünkü bilmedikleri konularda ahkam kesmezlerdi diye düşünüyorum. Sen hem dini bilmiyosun hem de bilmediğin şeyler hakkında cahil cahil konusuyosun farkınız bu
@İsimsizakc boş ver muhatap olma. Ben fazla bile muhatap oldum değmez
@Nightwalk35 aynen konuşmaya değmez ama anlamıyor
Anlamadığın bir şeyi yapman bilinçsiz gibi olur o yüzden anlayarak kabul ederek yapman daha mantıklı bana göre.
Okumalisin bence ve okuduktan sonra fikrin degisebilir haberin olsun
değişmez imkansız
Bence bu kadar emin olma
lan git
Ben iyi ya da kotu demiyorum ama fikrin degisebilir
E al eli yüzü düzgün bir Türkçe meal, oku o zaman annem.
Türkçesini oku ve anlayıp uygulamaya çalış
Yorumculardan 2 kişi nasıl yoldan çıkarmaya çalışıyor bak seni :D
Kitapta hepsini yazıyor , yavaş yavaş anlayarak oku
merhaba dm bakabilirmisiniz size istek attım yaren ben
Araştırarak ögrenebilirsin.