Bunun konuyla ilgili iki münazaraya katıldım ve düşüncelerinizi merak ediyorum. Çok gezen mi bilir, yoksa çok okuyan mı bilir?
Okuyan
Gezen
Yaşını ve cinsiyetini belirt, oyunu kullan:
Lütfen yaşını seç
"Çok gezen mi bilir, çok okuyan mı?" şeklindeki bu ifade, bilginin kazanılması için seyahat etmenin mi yoksa kitap okumanın mı daha etkili olduğunu sorgular. Bu, kişisel tercihlere, hedeflere ve öğrenme tarzına bağlı olarak değişebilir. Çok gezen kişiler, farklı kültürleri deneyimleyerek yeni yerler, insanlar ve perspektifler hakkında doğrudan bilgi edinebilirler. Seyahat etmek, birinci elden deneyimlerle birlikte tarihi ve kültürel zenginlikleri keşfetme fırsatı sunar. Farklı yerlerde bulunmak, kişinin dünyaya geniş bir perspektiften bakmasına yardımcı olabilir. Öte yandan, çok okuyan kişiler, kitaplardan ve yazılı kaynaklardan bilgi edinmeyi tercih ederler. Kitaplar, derinlemesine araştırma ve detaylı bilgi sağlama potansiyeline sahiptir. Kitaplar, tarih, bilim, felsefe, sanat, kültür ve daha birçok konuda derinlemesine bilgi edinmek için kullanılabilir. Ayrıca, kitaplar yazarların düşüncelerini, deneyimlerini ve bilgilerini aktarırken farklı bakış açılarını da sunabilir.
Ne çok gezen ne de çok okuyan, niteliği önemli. Bin tane yeri avare avare gez gör ama oranın tarihi, kültürü ve insanıyla ilgili bir şey bilmezsen sadece "tatil yaptık" demek için gezmiş olursun. Keza onlarca içeriği ve kaynağı boş kitabı oku hiç bir bilgi edinemezsin sadece kütüphanende gösteriş olur
Yillarin beyin yakan sorusu ama bariz çok gezen daha çok bilir. Zira okumak soyuta hitap ederken yaşamak somut hitap eder. Kişiler ise somut şeyleri daha iyi öğrenir.
Aslında bu sorunun net bir cevabı yok, gezen ile okuyanı bir bardak olarak düşün mesela. Gezen gezerek, okuyan okuyarak o bardağı doldurur. Bu aynı şey gibi, "Dinleyerek mi iyi öğrenirim yoksa okuyarak mı?" gibi. Kişiden kişiye göre değişir. Ama bana kalırsa okuyan çünkü hem yazarın görüşleri hakkında fikir sahibi oluyorsun. Hem mesela başkarakterin yaptıklarından insan psikolojisi hakkında bile. Yani okumak daha kapsamlı gibi geliyor bana, gezmek sadece somut gelirken kitapta soyutça çokça şey de yer alır.
Cevap
9Cevap
Gezen bilir özellikle kişinin görsel hafızası daha etkin çalışıyorsa kaydetmek bununla beraber kitap okuyarak bilgiyi pekiştirmeyi denemek daha anlamlı bir aktivite
Diyelim ki roma harabelerine gittin
Ne anlayacaksın sana göre taş...
Ama okuyan bir adam için hazinedir.
Bana göre çok gezen ama tabi okuyanın da ne okuduğu önemli.
Hiçbiri, okuduğunu ve gördüğünü en verimli biçimde algılayabilen ve özümseyebilen kişi bilir.
Hem gezip, hem de gezindiği yeri okuyan çok bilir. Diğer türlüsü boş…
okuyanın ne okuduğuna bağlı gezenin de nereyi gezdiğine bağlı
Gezerken okuyan hepsine tek atar.
Çok gezen bilir kardeşim.
hangi tarafı savunacaksın sen?
Cok gezen
Gezen tabi
Gezen
Hem gezen hem okuyan
Hangisi daha çok bilir diye soruyorum. Yoksa ikisi de bilir tabii ki
Anlıyorum..
Nerdensin
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?