Diyâr-ı Bekr Eyaleti tam adı Diyâr-ı Bekr Beylerbeyliği, 1515 yılında kurulan Osmanlı Devleti'nin en büyük eyaleti. Eyaletin merkezi Amid yani Diyarbakır'dır. Doğrudan Osmanlı İmparatorluğuna bağlı olarak yönetilmiştir.
Akkoyunlu Türk imparatorluğu'nun başkenti Diyarbakır'a Safevi Hanedanı egemen olmuştur. 23 Ağustos 1514 yılında Çaldıran Savaşı'nda Osmanlı Devleti, Safevi Hanedanı'nı yenmiştir. Diyarbakır'ı yönetmekte olan Ustacılı Muhammed Han, Osmanlı Devleti kuvvetleri ile savaşırken ölmüştür. Bunun üzerine halk ayaklanarak Osmanlı Devleti'ne bağlanmak istemiştir. Bu isteklerini Osmanlı Devleti'ne bildirmek için halk Mevlana İdris-i Bitlisi'den yardım istemiştir. Dönemin Osmanlı padişahı Yavuz Sultan Selim durumu kendisine bildiren Mevlana İdris-i Bitlisi'yi bu işle görevlendirmiştir. Bunun üzerine Safevi şahı Şah İsmail gerekli önlemleri aldırmıştır. Ustacılı Muhammed Han'ın kardeşi Karahan'ı Urfa hakimi Durmuş Bey ile birlikte Diyarbakır'ı kuşatıp geri almakla görevlendirmişdir. Karahan ve Durmuş Bey'in kuvvetlerine Mardin, Hasankeyf ve Ergani'de bulunan Safevi kuvvetlerine de katılmıştır. Böylece Karahan'ın kuvveti 5 bin kişiye ulaşmıştır. Karahan'ın ordusu bir yıl kadar Diyarbakır'ı kuşatma altında tutmuştur. Diyarbakır halkı Karahan'ın ordusuna karşı savaşmıştır. Bıyıklı Mehmet Paşa komutasındaki Osmanlı ordusu Diyarbakır'a gelmiş ve kuşatmayı kaldırmıştır. Karahan'ın ordusu Mardin'e çekilmiştir. 10 Eylül 1515 tarihinde Osmanlı Devleti ordusu Diyarbakır'a girmiştir. 4 Kasım 1515 tarihinde Diyâr-ı Bekr Eyaleti kurulmuştur.[3] Eyaletin ilk beylerbeyi Bıyıklı Mehmet Paşa'dır.[4]
1847 yılında eyalette Bedirhan Bey isyanı çıkmıştır. Teşkil-i Vilâyet Nizamnâmesi 'nin kabul edilmesinin ardından 1867 yılında Diyâr-ı Bekr Eyaleti kaldırılmış yerine Diyâr-ı Bekr Vilayeti kurulmuştur.11 Yorumla
En İyi Cevaplar
Bugünki reklamları iyi biliyorsunuz da , kökeni neden bilmiyorsunuz?
Diyarbakir da yaşayan ve şehre adını veren Bekiran aşireti , dokuzuncu yüzyıldan on dokuzuncu yüzyıla kadar zaman dilimi boyunca önce Ermenileri sonra da Gürcüleri kentten atarak bir çeşit Kraliyet ailesini oluşturmuş. 1836 da Osmanlı tabiyetini kabul etmiş ve güney sancağı illerden olmuş. 20ci yüzyılda , malum Mondros anlaşması etkisii ile , pek sayın Fransızlar ile İngilizler işgale gelmiş , kenti cezayire çevirmeye kalkışmış. Neler olduğunu yazmaya gerek yok , Fransızlar cezayirde ne yaptı ise burada da yapmış ve direniş kurtuluş savaşı esnasında ordu ile gelmiş, Diyarbakırlıların da katılımı ile bu şerefsizler kent dışına sürülmüş ve kurtarılan illerden biri olmuş. Daha sonra da TC illerinden biri olarak devam etmiş.
Etmiş de , Bizans döneminden kalma Amed adı , kürtçe bile değildir. Kürtçeye giren kelimelerden biridir, Anlamı da sur kenti dir, o dönemde etrafında site tarzı duvarlar olduğundan.
Bir kelimeye , devir ve kullanıma göre yüzlerce anlam taşıtabilir, göz denince illa insan gözü olmadığı , silahın gez göz arpacığı kasdedldiği gibi. Şimdilerde Amed kelimesi de efenim özgürlüğünüzün yurdu gibi bir anlama sürüklenmiş.
Siz de kullanıyorsunuz bu anlamda da asıl mesele siz kullanılıyor musunuz?70 Yorumla
+1 yılDiyarbakir türkiyenin bir sehiridir. adida diyarbakirdir. nokta. ama farkli adlandirmak isteyenlere birsey diyemm. rahatsizsan bunu söylenin yüzüne söyle.
40 Yorumla
Amed ve Dersim bir başka güzeldir. Sizin için Diyarbakır ve Tunceli olsa da bizim için hiçbir zaman olmayacak...
102 Yorumla- +1 yıl
resmi olarak isimleri ne söylesene bana?
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
66Cevap
+1 yılSonra bu herif neden sinirleniyor diyolar. Kürt dediğin ne ki senin bayramı toplumu milleti var mı yok. birde tutmuş amed diyorsun bana burada. Ey güzel insan Orası TÜRKİYE CUMHURİYETİNİN DİYARBAKIR ŞEHRİDİR. Zor geliyorsa diyarbakır demek toplar pılımı pırtını defolur gidersın bu ulkeden. Hiç olmazsa ülkeyi bölmeye çalışan senin gibiler kalmaz.
122 Yorumla
Soran+1 yılBen bölünme değil özgürlük yanlisiyim.
İnsanların yillardir kullandığı, üstüne kültür inşa ettiği isimlere karışmak, onları hiç orada yaşamdan degistirmek çok sinir bozucu.- +1 yıl
1867 yılından beri Diyarbakır ısmı kullanılıyor. Hem Öğreteyim sana Amed değil " Amid - O'mid " gibi isimler verilmiş eskiden. Bu ülkenın vatandaşı ise Kimliğinde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı yazıyosa. Kanla çizilen sınırlarda ne uygulanıyorsa onu dıyeceksın. Diyarbakırsa Diyarbakır bitti arkadaş.
Gündem konusunda 748 cevap paylaştı. Tabi. Diyarbakır'a amed diyelim, İstanbul'a constantipol, İzmir'e simirna. Karadenizi'de komple pontus yapalım ne dersin?
Rahat mı batıyor ben anlamıyorum? Türkiye Cumhuriyeti olmasa, o amedde kaç gün sağ kalıp, kendinizi geçindireceksiniz acaba?
*iç ses* Nankör insandan korkacaksın.130 Yorumla
+1 yılDiyarbakır şehri farklı dönemlerde farklı isimlerle anılmıştır. M. Ö 200'de Amidi Asur hükümdarı Adad-Nirari'ye ait bir kılıç kabzasında şehrin adı "Amid" ya da "Amidi" olarak geçmektedir. Roma ve Bizans kaynaklarında şehrin adı "Amid, O'mid, Emit, Amide" şeklinde adlandırıldığı görülmektedir.[2] 11. yüzyılda yöreye gelen Türkmenler şehirdeki yapılarda kullanılan siyah renkli taşlardan dolayı şehre "Kara Amid" demişlerdir. Arap egemenliği sırasında "diyār" (ديار) ve "Bekr" (بکر) isimleri ile Diyâr-i Bekr olarak kayıtlara geçmiştir.[3] "Diyar-ı bekr" daha sonraları "Diyarbekir"; Osmanlı'nın son yıllarına kadar daha çok bir bölge adı olarak kullanılmıştır. Ancak merkez için kullanılan Amid isminin kullanımının özellikle Diyar-ı Bekr'in (Diyarbekir) 1867 yılında vilayet oluşu sonrası yavaş yavaş terkedildiği, bütün bölgeyi nitelemesinin yanında merkez sancak için de (Diyar-ı Bekr) Diyarbekir adının kullanıldığı görülmektedir.
Kahrolsun bilgisiz nesil :)20 YorumlaBurasi TURKIYE cumhuriyeti ve resmi dili TURKCE dir amed diye bir yer adi da hic bir resmi kayitlarda yoktur. Siz g. tunuzu de yirtsaniz orasinin adi herzaman diyarbakir olarak kalacak Yavuz Sultan Selim in size bir bedduasi var takdin edeyim.
Kurde firsat verme ya Rab
Dehre sultan olmasn
Ayagni carik sıksn
Karnı bile doymasn
Vur sopayi al haraci
Asla iflah olmasn
Oldur bu cesmeden gavur icsn rum icsn
Kurde nasip olmasn
Vasiyetim odur ki bir kurd kapina gelip yalvarsa
inanma kanma
Yakana bit kapina kurd dadandirma20 YorumlaÜtopyalarınızı başka yerde kurgulayın. Burası Türkiye Cumhuriyeti ise orası da Diyarbakırdır. Amed ne lan. Sonra böyle deyince ; Yok siz ırkçısınız siz bize saygı duymuyorsunuz. O zaman Evet Irkçıyım ne olacak?
42 Yorumla
Soran+1 yıll*n burada yasayan biziz. Buranin süregelen ismi bu.
Asarim da keserim de mantığıyla isim degistirmeye kalkarsan olacaklar olur.- +1 yıl
Ne olacakmış? Sizi asmadığımız kesmediğimiz için bu haldeyiz. Bedavadan geçiniyorsunuz lan. Belki bizden iyi yaşıyorsunuz. Her şeye isyan ediyorsunuz, her zaman ihanet ediyorsunuz hainler sizi. O topraklar Türkiye sınırları içinde ise Türkçe olarak kalacaktır. siz mi değiştireceksiniz bunu yoksa kadın kıyafeti giyen savaşçılarınız mı (!)
amed dediğin yer, diyar-ı bekir'dir. sen amed dersin, öbürü gelir diyarbakır der, öbürü gelir toprağım der, başkası gelir yuvam der vatanım der... der de der. herkes istediği fanteziyi kurabilir. fakat orasının ismi, diyarbakır'dır. ve öyle de kalacaktır.
40 YorumlaSen kimsin ki lan. Rahatsiz oluyorsan ol. O yerin ismi DİYARBAKIRDIR. O ilin sahibi Türk Devletidir. Ve de kıyamet kopana kadarrrrr o ilin ismi DİYARBAKIR olarak kalacaktir. amed out DİYARBAKIR in. Orası Türkmen Beyi Hasan Beyin kenti Diyarbakirdir. Ve kiyamete kadar Diyarbakir kalacaktir. Bunu böyle bil. Korkak gizliden niye soruyon.
34 YorumlaHewall sen misen? Ağbeyne söyleyeysen berdel yapah bir ara. Not1: Oranın adı Diyarbakırdır değiştirmeye gücü yeten buyursun değiştirsin. Not2: Amed kelimesi şehrin bizans dönemindeki Grekçe acı olan Amid den gelir. Not3: Dövlet bize bahmıyır
40 Yorumla
+1 yıldiyarbakır a amed mi dicez burası bizim ülkemiz adam gibi oturun oturduğunuz yerde yoksa defolup gidin bian önce 2. seçenek her iki taraf için daha iyi olur tabiki
61 Yorumla
Gizli Üye(36-45)+1 yılAmed mi? İlk defa duydum. Kürtçe dilindeki adı mı? Ne farkeder ki ismi Amed olsa? Bu tarz farklılıklar belki güzel görünüyor olabilir, ama bir yandan insanlar birbirlerini öldürüyor sadece inançları, fikirleri, kökenleri, dilleri uğruna. Doğru mu peki? Cana kıyacak kadar önemli mi düşünce halinde olan soyut şeyler? ABD gibi ülkelerde çok daha karışık insan türü olmasına rağmen neden pek olay görülmüyor araştırmak lazım. Birlikten kuvvet doğar, felsefeleri bu yöndedir eminim.
12 Yorumla
Soran+1 yılFarsça adı.
Sanki ülkedeki her şeyin adı Türkçe gibi, hiç Farsça kullanilmiyor gibi, bütün tabelalar ingilizce değil gibi bunu yapmak bilinçli bir tahrik hareketi.
Cevap sahibi+1 yılHangi dil başka dillerden etkilenmemiş acaba? Kürtçe'de ben ez ya da eze imiş sanırım; Bulgarca'da da ben "аз : az" demek mesela. Benziyorlar, basit bir örnek. Bulgarca'dan devam edelim: Çorap kelimesi aynı şekilde-> чорап : çorap, късмет: kısmet, şans. örnekler çoğaltılabilir. evet garip isimlerde tabelalar da doğru değil, yabancılara ait yerlermiş gibi. Demek istediğim elbette farklılıklar olacak, bu birarada yaşamaya engel değil. Başkaları böyle tahrik amaçlı düşünmüşlerse bilemem, benim aklıma gelmez öyle bişey, mümkün değil. Öyle ki Amed ismini ilk kez duydum senden
+1 yılKürtler bizim kardeşimiz aramızı bozan pkk maşaları. Bugün bizi beğenmeyen Kürt kardeşlerim bizden ayrıldınız diyelim emin olun çok değil sonunuz Filistinlilerden beter olacak. o zaman İngilizler Filistinlileri nasılki kandırdılar bizi o topraklardan çıkardılar sonra İsrail oraya çöktü aynen bizden koptunuz zaman Amerika ve İsrail Güneydoğudaki dünyada bulunmayan madenler için çökecek ozaman başınjz çok duvara vuracaksınız
50 Yorumla
+1 yılAldir vatandasligini başka ülkeye sen de kurtul bizde
80 YorumlaDiyarbakır: İnsanları 5 para etmeyen kahbe kişilerin yuvası polisini askerini arkasından vuran kahbe bir şehir.
En iyi Kürt ölü Kürt'tür80 Yorumla
+1 yılAmed olunca ne oluyor diyarbakır olunca ne oluyor hertürlü Türkiyeye bağlı değilmi VATAN değilmi özgürlük ayağına bizimi gibeceksiniz , doyumsuz bir toplumsunuz ! Dünyada insanı sadece toprak doyurur bunu unutma !
10 YorumlaBencede amed denilmesi Daya iyi çünkü orda yaşayan insanlar nasıl soylenmesini istiyorlarsa öyle soylenmeli
20 YorumlaÇünkü TÜRKİYE Cumhuriyetinde amed diye bir yer yoktur, olacağını düşünenlere nacizane nah hareketi mi çekerim.
70 YorumlaGündem konusunda 512 cevap paylaştı. ORASI DİYARBAKIR
size cok yuz verdiler... akıllı olun haddinizi bilin
sonunuz dedelerinize benzemesin
soyuna soktugumun capsızları50 Yorumla
+1 yılAmed nedir ya:) Bildiğimiz Diyarbakır orası karpuzu meşhurdur hatta çok rüya görüyorsunuz çoooook :))) ii değil
30 Yorumla- Gündem konusunda 357 cevap paylaştı.
+1 yılKuş beyinli bu provakatör arkadaşımızın gazına gelip çeşitli polemikler yaratmayalım.
Diyarbakır diyarbakırdır Amed anca sizin evin bir odası olabilir.30 Yorumla - Gündem konusunda 7,1b cevap paylaştı.
+1 yılbenim evimde ben salon a salon diyorsam orası salondur.
önce kendi ülkenizi kurun sonra dilediğiniz gibi isim koyun366 Yorumla
Soran+1 yılHem Ankara'nın doğusunda yaşanmaz dersiniz, memur atansa sırf kaçmak için evlenir gider.
Hem de benim evim. Heh.- +1 yıl
orada yaşanmıyorsa bir sor sebebini kendine. sarışınım ben güle oynaya gezebilir miyim sizin oralarda? ki içinizdeki itlere sahip çıktığınız zamanlarda ülkenin en misafirperver bölgesiydi oralar.
devlet suçlu ama diğerleri de ak kaşık değil. bir uyanık siz misiniz? benim oturduğum yer tatarların ismiyle anılır ama tatar değilim ve zerre sorun etmiyorum ismini.
abd deki zenciler gibi hem her türlü sorun çıkarıp hemde mazlum edebiyatınızdan sıkıldım. kobani için destek beklediğiniz ülkenin şehrinize verdiği isim neden bu kadar sorun olsun?
son bir kaç yıl hariç hep sizi savundum ama anladım ki eşeklik etmişim. sana tavsiyem oyuna gelme, iyi niyetini kullandırma, iyi niyetli kürtleri kendi saflarına çekip kullanmaktan başka amacı olmayan insanlara hizmet etme.
Soran+1 yılBen de sarışınim. Annem Kürt değil, gelin gelmiş buraya ve hayatim boyu bu yüzden hiç sıkıntı cekmedim. Buyur gel, misafir edelim.
Güle oynaya gelir, takılır gidersin.- +1 yıl
ya bu kimlik sormalar yol çevirmeler falan hangi bölgeydi?
- +1 yıl
Yazına sağlık. :) Bir arkadaşım da altı ay önceki seçimlerden sonra doğuya Kürdistan demeye başlamıştı. Öyle birşey yok diyince de kendince bulduğu kılıfı bana söylüyordu: "-istan yer anlamına gelir kürdistan'da kürtlerin yeridir. ben onun için söylemiştim."
Bak bak bak. Ben de zaten salaktım da inandım senin bu kadar saf niyetle söylediğine.
Şu son zamanlarda ağızları daha bir açıldı ama yüz buluyorlar işte. Ben de Kürt soyluyum ancak bu ülkenin bu ülke sınırları içinde kalmasının gerektiğini çok da iyi biliyorum.
Gizli Üye(30-35)+1 yılAmed benim köpeğimn adı ancak köpek ismi olarak kalır
60 YorumlaUlann siz kimsiniz rahatsız oluyorsunuz? Burası TÜRKİYE burada türkçe hariç dil kullanılmaz. Çok meraklıysanız sktirin gidin ülkeden sonra nereye hangi ismi koymak istiyorsanız koyun.
30 Yorumla- Gündem konusunda 1,9b cevap paylaştı.
+1 yılDiyarbakır ya da Tunceli ikiside bu durumdan şikayetçi ama halk diyor ve çevresindekilere durumu anlatıyor isimleri kalsın diğer isimleri kulaktan kulağa yayılsın böyle daha etkili ;)
10 Yorumla
+1 yılUlan kürdolar memleketi hiç ettiniz. Elini veren kolunu alamıyor. Sizler it gibi öldürülmekten anlıyorsunuz.
50 Yorumla
+1 yılBen diyarbakır lıyım. Amed ismini de seviyorum, kimi zaman surkentliyim diyorum, kimi zaman diyarbekir liyım diyorum. Hepsi de yakışıyor memleketime. Bunu farklı yerlere çekmenin anlamı yok...
40 Yorumla
+1 yılrahatsız oluyorsan da yapacak bir şey yok
illa kendinizi sivrilteceksiniz şu güzelim ülkede20 Yorumla
+1 yılArtık siyaset yapmayacan anladım ki ne kadar konuşsakta ne kadar bişeyleri göstermeye çalışsakta bu millet yine hırsıza oy veriyo. Teröristle pazarlık yapandan medet umulmaz. Ama amed demiş ama memed demiş ne fark eder vatan bölündukten sonra
00 YorumlaGündem konusunda 2,6b cevap paylaştı. Burası Türkiye Cumhuriyeti ske ske diceksiniz beğenmeyen sktr olur gider mk yeter artık tepemize çıktınız sktrn gidin
40 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılBazi ince ayrintilar var diyarbarkira amed diyen insan mgkya okunusuyla me ge ka diyor ama pkk okunusuna pekaka degilde pekeke diyorsa, kusura bakma git once kendi devletini kur oraya amed de derim diger turlusu sorun olmaz.
00 Yorumla- Gündem konusunda 1,7b cevap paylaştı.
+1 yılDiyarbakır eski çağlardan beri Amed'dir. Yerel halkın bunu böyle dillendirmesi kadar normal birşey yok. Tıp ki Dersim gibi. Rahatsız olduğunuz noktayı anlayamadım yalnız?
30 Yorumla Amed kürtce değil diyarbakırın bizanstan kalan ismidir. Ben alışkınım diyarbakır demeye, kötü gelmiyor
21 Yorumla
Soran+1 yılIsim Farsça.
Ama sırf sindirmek için degistirilmesi çok sinir bozucu.
+1 yılsen türkiye cumhuriyeti den den rahatsız olursun kesin.
30 Yorumla
+1 yılAmed şehrim benim, sende kaldı tüm düşlerim! Amed yaram benim !
65 Yorumla- +1 yıl
Arzu kim yahu?
- +1 yıl
Bu şarkının ilahı ilkay akkayadır, lütfen. Rica ediyorum.
Orda bir köy var uzakta, gitmesekte görmesekte o köy bizim köyümüzdür. Sahiplenmek icin gitmekmi lazim. Filistini gören kim ama kalbimiz oranin insaniyla atiyor. Hepimiz kardesiz Diyarbekir de bizimdir Edirnede
10 YorumlaDersim'ede Tunceli diyorlar..
*Mersin-İçel
Hatay-Antakya
Rahatsız olmuyorum..32 Yorumla- +1 yıl
haqcı o diil insanlar antep e diyarbakır a da aynı gözle baksın oraları da sevmesin istiyorlar başka dertleri yok.
bölünmenin ilk sinyalleri bunlar... hak adı, özerklik ce eyalet sistemi adı altında:S bilmeyenler alkışlıyor ama...
20 YorumlaAmed
Merdin
Elih
Riha
Dersim
Colemerg
Sert
Eleziz
Şırnex.
Wan
var mı rahatsız olan?34 Yorumla
Soran+1 yılHehe :)
- +1 yıl
Rahatsız olmadım da yorumuna çok güldüm Verdiği rahatsızlıktan gurur duymuşmuş. Kendine gurur duyacak daha işe yarar şeyler bulmalısın kırocan :D Tahtakurusu felan mısın sen rahatsızlık verince gurur duyuyorsun. İşlevin bu mu yani. Biz kürt olmayan insanlar başkalarına rahatsızlık vermekten kendimiz de rahatsız oluruz mesela. Gurur duymak için de sizde mevcut olmayan değer yargılarımız var. Farkı algılayabiliyor musun?
+1 yılisimlere takmıyorum ama
Diyarbakır değil Diyar-ı Bekr diyorum
Elazığ değil El-aziz diyorum00 Yorumla
+1 yıldiyarbakıra amed denmesini anlarım da amed nerden çıktı. sorun yok ikisini de diyebilirler. bize diyarbakır onlara amed. kim ne söylemek isterse istesin...
10 Yorumla- Gündem konusunda 831 cevap paylaştı.
+1 yılrahatsız oluyosan olmayacağın biyere git orası diyarbakır
20 Yorumla Amede derler ona ama bizanstaki ismi olduğunu burada öğrendim enteresan
00 YorumlaAmed Diyarbakır ( Amed Kürdistanın Başkenti Olarak Bilinir Ondan Söylüyorlar Kapiş )
10 Yorumlaiyide banane kardeşim ya neyin kafası , rahatsızlığını git belediyene belirt isim değiştirmek için gidin imza toplayın ne haliniz varsa görün sonra :D
00 Yorumlapek rahatsız olunacak bir şey yok, isimler sadece bir tanımlamadır. yaşayan bilir neyin ne olduğunu, Amed=Diyarbakır farkeden bir şey yok.
10 Yorumla
Gizli Üye(36-45)+1 yılbnmde rahatsız olduğum çok şey var mesela başa sen gibileri eee napcaz şimdi? amed'e amed diyelim senide oraya bir yere gömelim.
20 YorumlaGündem konusunda 339 cevap paylaştı. Amed neresi la kanalizasyonda bir yer falan mı?
110 Yorumla
+1 yılİlk defa duydum amed i,
Türkiye Cumhuriyeti haritasında dıyarbakır yazıyorsa Diyarbakırdır o..10 YorumlaAmed nere la ilk defa duydum. Ora bizim Diyarbakır olmasın
20 YorumlaGündem konusunda 436 cevap paylaştı. Amed ne. Soyle bir sey var diyabakir diyince cok kaba oluyo sanki. Eski diyar i bekir mis. Boyle soyleyince de cok efendi oluyo. :))
00 Yorumla
+1 yılbu senn kürt olduğunu gösterir:)) ne denirse densin türkiyede değilmi senn memleketin değilmi ne oluyorki :S:S bu tip şeyler yüzünden :S:S: neyse konuşmayacağımmmm
00 Yorumla
+1 yılDiyarbakır/amed farketmez bir süre bu isimleri duymak istemiyorum sadece bu
00 Yorumla
Gizli Üye(36-45)+1 yılBölücü olan insanların Allah belasını versin pis nankörler!!!
20 Yorumla
+1 yılAmed diye bir yer yok, kendilerince diyip dursunlar :D
00 YorumlaCıkıntılık yapmak icin neye takacagınızı sasırdınız orası Diyarbakır o kadar
00 Yorumla
+1 yılOzaman suriyeye geçiş yapcan rahatsız olan sınır dışına çıksın bizde böyle
10 YorumlaSana da İnsan Deniyor mesela Bu da çok kötü...
121 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılresmi olarak diyarbakır Türk topragıdır Türk şehridir hayallerde yaşamasın bazı itneler
20 YorumlaMerak etmeyin sizi bu srkilde simartanlarin sonu elbette gelecektir
10 Yorumlanesi var diyarbakırın BALIKESİR liyim :) orasıda KARESİ ama ben memnunum
10 Yorumla
Gizli Üye(36-45)+1 yılBeyninin bigun gelismesi dilegiyle ozgurlukcu liseli
20 Yorumla- Devamını Gör (19)
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
Kadın Emeği
Gündem
Cinsel Yaşam
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler