AI Persona’ya Sor
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
2Cevap
İslam'ı anmak için Kuran yeterlidir. Kuran'ı farklı çevirmenlerden karşılaştırarak oku. Özellikle Hubeyb Öndeş'in çevirisini sana öneriyorum...
Uygulamak için süünet ve hadisler gereklimi
Ben süünet ve hadislere bakıyorum dikat ediyorum
Sünnet yasa demek, sünnet diyerek hadisleri mezhepleri kastediyorsan, ben onlara inanmadığım için benim için zırnık kadar önemi yok onların. Kuran'da varsa vardır. Biz Kuran'dan sorumluyuz.
Namaz basörtüşü geciyormu kuranda mesela
Namaz geçiy baş örtüsü ile ilgili Kuran'da bir ayet yok. Nur 31'de Allah kadınlara göüs bölgelerine örtü vurmalarını söylüyor, baş örtüsü ne doğrudan ne de dolaylı yoldan çıkmyor. Namaz ise var kesinlikle.
Basörtüsü konusunda katılmıyorum
Neden, anlatırsanız yardımcı olabilirim, ben de eskiden var olduğunu düşünüyordum çünkü
Kardeşim, Kur'an'da Nur suresinin 31. ayetinde bir örtü meselesi vardır. Eskiden çoğu alim bunu baş örtüsü olarak anlarken şu an bu konuda tartışma vardır. Bazı reformistler buradaki örtünün baş örtüsü olmadığını savunuyorlar. Ancak şöyle bir konuda yanılıyorlar: Buradaki örtü baş örtüsü olsa da olmasa da 1400 yıllık İslam tarihinde mütevatir olarak baş örtüsü vardır. 2000'lere kadar hiçbir alim bundan şüphe duymamıştır. Ha eğer denilirse ki, mütevatir haber kesinlik göstermez, o zaman Kâbe'nin yerinden bile emin olamayız. Çünkü yeri veya adı değiştirilmiş olabilir. Hatta Peygamberimizin gerçek adını bile bilemeyiz. Kur'an'da Muhammed ve Ahmed olarak geçiyor ama Allah onu övmek için böyle lakaplar kullanmış olabilir. İşte bunları mütevatir haberler sayesinde öğreniyoruz. Demek ki mütevatir haber ve sahih hadis İslam'ın kaynaklarındandır.
Farklı düşünceler Nur 31'deki başörtülerini yakalarının üzerine indirsinler ifadesinden çıkarılıyor. Ayette Hımar geçiyor, o dönmede kadınların başörtülerine hımar deniyordu. Hür kadınlar başlarını örtüyor, köle kadınlar örtmüyordu. başını örtenler gerdanlarını ve yakalarını örtmeyip başörtüsünü arkada bağlıyorlardı. Bu durumda ayet onlara başörtülerini yakalarına örtmelerini emretti.
Bazıları diyor ki burada direk başörtüsü takın dememiş. Gerdanlarınızı örtün demiştir diyorlar. Fakat ayette direk gerdanlarınızı örtün, yakalarınızı örtün diyebilirdi, bunu başörtüsüyle yapmanızı istiyor. Allah yarın sorsa ki neden baş örtüsüne karşı çıktın ve sen desen ki Allah'ım orada yakayı ört dediğini düşünmüştüm, Allah da dese ki "Evet ama başınıza çektiğiniz örtüyle yakalarınızı örtün demiştim" derse ne olacak?
Örneğin baba oğluna dese ki oğlum akşam arabanla gel beni al. Oğlu da akşam yürüyerek babasını almaya gelse babası araba nerede diye sorduğunda oğlu "baba senin maksadını sadece 'beni al' olarak anladım, arabanın önemli olduğunu anlamadım" derse kim haksız olur?
Başörtüsü takmamak, vücut tesettürüne riayet etme şartıyla belki ahiret de çok önemli bir problem olmayacaktır. Ama Kuran'da başörtüsü yok demek iftiradır, ciddi sıkıntılar açabilir diye düşünüyorum.
Kardeşim işte o yüzden sahih hadislerin varlığına ihtiyacımız var ve onları kabul etmeliyiz. Mesela Kur'an'da birçok kez Mescid-i Haram geçer. Şimdi biz nereden bileceğiz Mescid-i Haram neresi? Ya da Kur'an'da ramazanda oruç tutma geçer. Ama orucu bozacak çoğu durum geçmez. Mesela affedersiniz biri ağız dolusu istifra edince orucunun bozulup bozulmadığını nereden bilecek? Ya da abdesti bozan durumlar olarak Kur'an'da sadece sarhoş olmak, cünüp olmak ve tuvalet ihtiyacını gidermek geçer. Mesela uyumak geçmez. Zaten abdesti bozan uyumanın kendisi değil, uyurken bilinçsizce vücuttan herhangi bir madde çıkmış olma ihtimalidir. Bunlar Kur'an'da geçmez. Bunları Peygamberimizin sünnetinden ve hadislerden öğreniyoruz. Baş örtüsü de aynı şekilde.
Hubeyb Öndeş'in dediklerine baktımda bunun dedikleri kafaya yatmadı simdi diyelimki kuranda basörtüşü geciyor ama biz inkar ediyorsak dinden cıkmıyormuyuz
Evet Kuran'da baş örtüsü varsa ve sen bunu red ediyorsan bilerek bu seni dinden çıkartır. Tam tersi de böyledir yoksa ve sen var diyorsan müşrik olursun. En eski sözlükler Hımar kelimesi için kendisi ile örtünen her şeye ad olmuştur der. Yani her örtü hımardır hatta kavanoz kapağı bile. O eksi sözlükler ekler ve derki ancak hımar gelenekte yani mezheplerde baş örtüsü anlamı kazandığını söylemişlerdir.
Müfredat sözlüğü şunu diyor: Link :https://www. kuranmeali. com/ElMufredat. php
خَمْر kelimesinin aslı, bir şeyi örtmektir. Kendisi ile örtü yapılan şeye خِمَار denir. Yalnız, örfte خِمَار kadının kendisiyle başını örttüğü örtü için kullanılır; çoğulu خُمُر şeklindedir. Allah buyurur ki: وَلْيَضْرِبْنَ بِخُمُرِهِنَّ عَلَى جُيُوبِهِنَّ Başörtülerini göğüslerinin üzerine vursunlar (24/Nûr 31). Bu şekilde örtünen kadın için اِخْتَمَرَتِ الْمَرْأةُ ve تَخَمَّرَتْ denir. Kabın kapağını/üzerini örtmek için de خَمَّرْتُ ْالإِنَاءَ denmektedir.
Rivâyette: خَمِّرُوا آنِيَتَكُمْ Kaplarınızı örtünüz denmiştir.
Sözlük açıkça bu kelimenin özünün örtü olduğunu ama mezheplerde baş örtüsü olaral algılandığını anlatmıştır. Bu arada bu sözlük 1018 yılında yazılmıştır üstelik bunu mezhepçi bir adam hazırlamıştır.
mesebe göre değisir anlam bazıları sarkıtsın diyor basın üzerinde olmayan seyi sarkıtamasın
Ayrıca eğer ayette hımâr başörtüsü değil de herhangi bir örtü anlamında olsaydı ayetin emri gereği yakayı başka bir şekilde kapatmak, mesela gömlekle ya da yakalı bir kazakla kapatmak bile yeterli ve caiz olmazdı. Mutlaka bir örtü kullanmak hatta hımâr denen örtü her ne ise ondan kullanmak şart olur, aksi halde emir yerine getirilmiş olmazdı
Ayette vurmak kelimesi geçiyor sarkıtmak değil ayette geçen kelime darp kelime ki dilimize de darp etmekten geçmiş😊 Dediğinizle çelişiyorsunuz hımar dediğiniz gibi her çeşit örtüye denilir, yani buna kazak elbise dahildir. Sözlük zaten bunu diyor. Aslında bu söylem siizn aleyhinize, o zaman ayet göğüsü sadece baş örtüsü ile kapat diyor, peki sizce baş örtüsü ile göğüs kapatılır mı? Baş örtüsünu rüzgar kaldıırsa ne olucak? Hımar kendisi ile örtü yapılan şeye denir ki sözlük d ebunu diyor yani hımar, havlu, elbise, kıyafet, yastık kılıfı, battaniye hatta perde dahil her şeyin genel adıdıır. Perde de örtüdürü zira pencereyi örter. Ama onun özel ismi vardır o perdedir ama özünde örtüdürü. Baş örtüsü de bir örtüdürü ama onun özel bir ismi vardır o da baş örtüsüdür.
Lütfen ne Arapça bilmeden ne de Kurana bakmadan yargı vermeyelim. Kuran ortada. Haydi zorladık diyelim ayet gerçekten de baş örtüsünü tarif ediyor, peki Kuranın neresinde Allah kadın ellerini ayaklarını ve yüzünü kapatmayabilr diyor? Hangi ayet bunu ayrıntılıyor? Acaba baş örtüsü gözler hariç her yeri mi örtmeli yoksa gözlerde dahil tüm vucudu mu? Zira şafi mezhwbi tüm vucuud der hanefi el ayak ve yüz hariç der hanbeli de Şafi gibi her yeri kapattırı maliki ise sadece yüzün ve ellerin görülmesine caiz der ama ayakları izin vermez. Nerden bileceğiz şimdi?
Mesepten mesebe desir diyorum atığınız sitede farkılı sekilde anlatılanlarıda oluyor
Attığım link muteber bir sözlük... Ben gözümle gördüğüme yalan söyleyemem. Kuran'da baş örtüsü asla çıkmaz eğer sadece Kuran'ı referans alıyorsak...
Sitede dedim
kuran + sünnet bence
Kızlardan ilk cevabı sen paylaş ve
3 Xper puan fazladan kazan!