+1 yılBen açıkçası böyle şeylerin eşit olması taraftarıyım niye evlenirken tüm yükü erkeğin üzerine yüklüyorlar? Yok şu kadar altın istiyorum yok bu kadar gümüş isterim yapalım yok yemekli olsun yok şu kadar gelinlik isterim, benim amcamın oğlu bundan iki üç sene önce evlendi Alman bir kızla evlendi kapısının önünde iyi kötü bir düğün yaptı üç beşli altın taktı gitti bizimkilere varana kadar o kadar az masraf yaptı ki yok öyle çeyizmiş yok bilmem neymiş hiç uğraşmadılar bile, ne hikmetse bizim Doğu tarafında özellikle Yok efendim 24 ayar altın olacak Yok efendim çeyiz olacak Yok efendim bilmem ne olacak arkadaşım sen kızını veriyorsan ben de evlilik yapıyorum evi geçindirecek olan benim kız çalışmadığı zaman kimse tutup da bu kız niye çalışmıyor demesin ama erkek çalışmayıp da evine para getirmediği zaman insanlar eleştirmeyi bilir.
Düğünü yaparken masrafı yükle altını isterken masrafı yükle ondan sonra evlendikten sonra borcu yükle üstünü çocuk olsun onun masraflarını yükle eğer ondan sonra da en küçük bir kavgada polise karakola gidip boşanma davası aç süresiz nafaka al adamını 6 ay evden uzaklaştır, ondan sonra da tut bunun adına eşitlikte ondan sonra da adamın gözü dönüyor alıyor eline silah herkesi öldürüyor.
Tamam insanın öldürülmesi doğru bir şey değil ama insanları bu noktaya bizim toplum getirdi saçma sapan adetler örf ve gelenekler getirdi eşitlik eşitlik diyoruz da niyeyse bu eşitlik erkekleri hiç uğramıyor. Ondan sonra bazı kadınlar çalışır para kazanır yok benim param ben çalışıyorum ben kazanıyorum vermem etmem kafasında Gezer Bir de bunların akıl hocaları olur, o yüzden benim abim evlendi ben evliliğin de öyle iyi bir tarafının olduğunu görmedim açıkçası ha evlenmek istemez miyim isterim ama eşitlik düşünen kız bulursam anca o zaman isterim o da olmayacağı için hayal kurmaktan başka bir şey yok.20 Yorumla
En İyi Cevaplar
+1 yılDindeki erkek sorumluluğu ile bizdeki gelenek görenekleri hoca bir birine karıştırmış. Bu ikisi arasında fark var. Bizim ülkede geleneklere göre kız eli boş damada varmaz. Damat zaten bi ton masraf yükü çeker gelenekler de buna ufaktan mukabil kız tarafının çeyiz dizmesini sağlar. Yani eşitleyemese bile çobada tuzumuz olsun misalidir. Çeyizi eşit tarafların yapması çok sıkıntı doğurabilir e bu sefer damatlar gelirler derler ki düğüne şu masrafı yaptım yarısını kız tarafından istiyorum bu sefer ortalık karışır.
10 Yorumla
Gizli Üye(25-29)+1 yılNihat hocanın dediği gelenek görenek diyenler sizin epey bir kafanız karışmış, asıl şu anki yaşadığınız düzen gelenek görenek dayatmasına dayalı. Hepiniz gerçek İslamiyet'i yaşadığınızı zannediyorsunuz.
Ama durum öyle değil siz evliliği zaten olması gereken bir kurum değil lüks bir hayat olarak görüyorsunuz. Oysa alakası yok, nikah olmadan sevgilinizle yaşayacağınıza nikah varken herkese duyuyarak yaşamaktır evlilik.
Hepiniz evliliği kafanızda büyütmekten başka bir şey yapmıyorsunuz.
Nihat hocanın da burada kast ettiği şey İslâmiyet genel anlamda erkeğe kadınla evlendikten sonra kadının ailesi konumuna ve ailesindeki diğer erkek büyükleri konumuna geçmiş biri olarak gördüğü için erkeğe bu konuda ayrıca yük ve sorumluluk vererek bununla üstün kılar.
Peki bu erkeğe haksızlık değil mi diyecek olursanız. Kolaylaştırın kardeşim her şeyin pahalısına lüzum yok ve aile büyüklerinizden destek alın, çalışıp kazanın. Allah size fazladan fiziksel güç vermiş bunu kullanın.
Kadının erkeğe bakma zorunluluğu yok ama erkek ailesine bakmak zorunda. Kadın veya kadın tarafı varsa isterse yardımcı olabilir.
Bunun böyle buyrulmasının asıl sebebine gelecek olursak da şöyle izah edeyim, bütün kadınların ailesi olamayabilir, kadın düşkün veya savaştan çıkmış, korunmuş, çaresiz olabilir. Himaye altına alınması gereken bir durumda kalmış olabilir. Böyle bir durumda sorumluluk ve güvence altına almak nasıl bir erkeğe düşüyorsa bu durum da öyle.10 Yorumla
+1 yılGeçen gün bir arkadaşım evlenmeden önce alınması gerekenlerin listesini yazip eksik var mı diye arkadaş gurubuna attı çok şaşırdım 21. yuzyilda çeyiz mı kaldi tencere ve tabaklar bile marka olmak zorundaymis izlenimi veriyorlar , ben üzülüyorum. Gereksiz yere ilişkilerini yipratiyorlar. Bir kanepe bir tencere yetmez mi illa 5odali evler milyonluk düğünler misafir için ayri takimlar olmak zorunda mı
Bence olabildigince sade olmali 1 1ev en sade haliyle minimal eşya ve sade bir nikah erkek tarafi altın taki yerine altın değerinde bir adam yetiştirmiş olmali..
Gelinlik, düğün nişan, kına organizasyonu gibi baskalarinin mutluluğunu endeksleyen bir düzeni kabul etmiyorum00 Yorumla
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
62Cevap
- Aile & Toplum konusunda 3,1b cevap paylaştı.
+1 yılBöyle adaletsiz bir şey olamaz, kesinlikle katılmıyorum.. Sonra da bana aykırı diyorlar. Öyle bir dünya olabilir mi ya. Kadın da erkek de yapmalı elinden geleni. Her şey erkeğin üzerine yıkılamaz.. Kaçıncı yüzyılda yaşıyoruz artık bunları söylememeli insanlar cidden. Ben adil bir insanım ve bu bana ters. Keyifli akşamlar..
22 Yorumla- +1 yıl
Güzel yorumun için teşekkürler
- +1 yıl
Rica ederim..
+1 yılŞaka mı bu neye dayanarak erkek tarafı hazırlamalı diyor gelenek görenek profesörü yoksa ekonomi profesörü mü oldu şimdi de?
Kız tarafı çeyizi hazırlar, yatak odası kız tarafına aittir diye algı var ama ben her şeyin eşit şekilde yapılmasını savunurum her zaman.
Ortak yaşanılacak zaten erkeğin tarafı ömür boyunca yardımcı oluyor olacak erkek ne zaman sıkışsa zaten ailesi destek atacak
Klasik Türk kızlarımız tabanvay iken arabalı erkek kriteri vardır pardon lüx arabalı erkek
Kendisi açlıktan bugün kime hesabı itelesem diye düşünürken evde 7/24 makarna yerken erkek tarafının zengin olmasını ister.
Yok öyle bir şey zenginsen zengin isteme hakkın olur fakirsen de zengin diye ağlamayacaksın herkes dengi dengine.
Burdan da uzmanlara tavsiye Alanınız dışındaki konulara fazla yorum yapmayın 😡00 YorumlaAile & Toplum konusunda 1,3b cevap paylaştı. Hayatım boyunca anlam veremediğim şeylerden biride, düğün alış verişini olduğu gibi erkek tarafına yıkan kız aileleridir. Yaa siz oraya canınızı veriyorlar, rahat etsin ve aklı bir şeyde kalmasın diye istemekte sınır tanımıyorlar bir şey isterlerken. Kızlarını bir borç yığınının içine atıyorlar. Sonra ne oluyor geçim sıkıntısı başlıyor, sorunlar derken gelsin boşanmalar.
Sadece erkek tarafına yıkılmasına karşıyım. Her iki tarafta taşın altına elini koymalıdır.
32 Yorumla- +1 yıl
Yorumun alnından öpmek istiyorum. Hele doğu, güneydoğu illeri her şeyi erkek yapıyor sanki kızlarını evlendirmiyorlar. Satıyorlar her şeyi erkeğin omzuna atıyorlar.
- Aile & Toplum konusunda 542 cevap paylaştı.
+1 yılHer iki tarafta elini taşın altına koymalı sonuç itibariyle damat tek yaşamayacak gelinde tek yaşamayacak beraber yaşayacaklar o yüzden masraflarda beraber olmalı
Ayrıca kadın erkekten zayıf görüldüğü için ya işte erkek hazırlar erkek yapar erkektir yapar gibi bir durumdan türemiş bir kültürler kural var ortada
20 Yorumla - Aile & Toplum konusunda 3b cevap paylaştı.
+1 yılDini boyutuna bakacaksak kadın çöp bile götürmeyebilir erkek karşılamakla yükümlüdür. Bana göre ortak bütçeyle alınır eşyalar herkes gücü yettiği kadarını karşılasın bir zahmet.
12 Yorumla- +1 yıl
Dini boyuta bakarsak bi erkeğin günümüz koşullarında evlenmesi imkansız o zaman
- +1 yıl
O zaten kesin. İşine gelen her haltta dini öne sürenler için birde görsel öyle olduğu için belirttim.
Ortada evlenilecek adam yok ev yok fok yok yumurta yok ama millet bı çeyiz aşkına düşmüş 🤦🏻♀️ ev tutulduktan sonra gideceksn evlenecgn adamla beraber alacaksn herşeyi beraber beğenip de
210 Yorumla- +1 yıl
Diyosun ki önce adam bulmak lazım
- +1 yıl
Eşya ile evlenen çok özellikle kusura bakma ama kadınlarda çok oluyor bu. Diğer kısıma gelirsek evet ben eşya ile zaten evlenmem de adamla da evlenmem 😂😂
- +1 yıl
Bilezik şov, ay kocam da şunu aldı şovları, bizde bunun daha iyisi var şovları...
- +1 yıl
Tabi ki çeyiz işte yeni alındı şov kısmı var 😂
- +1 yıl
Ooo tabi ki balayı fotoğrafları videoları izletilir yeni alınmış büyük en pahalısı olan televizyondan hemde 😂😂 şov içine şov eklenir
+1 yılŞu dönemde ceyizi kız tarafı hazırlayabilir ancak eskiden erkek herşeyi karşılarmış. Anneme ozellikle sordum😄
Ancak tabi değişen koşullar hayat pahalılığı sebebiyle ortak alınmalı. Evin kabı kaşığını sadece kız tarafı mı kullanacak da onlar alsın. Her iki taraf da elinden geleni yapmalı.
20 Yorumlaen güzel çeyizi kitapları olmalı herkesin (: onun dışında çalışıyor işi varsa zamanla eşiyle birlikte zevklerine uygun istekleri doğrultusunda istedikleri eşyayı alabilirler.. bir saatlik fotoğraf çekimi için onlarca kişiye hava atmak ya da gereksiz harcamalar yapmak cidden anlamsız..
00 Yorumlaİki ailenin birlesiminde bence bunlar önemli olmamalı. Veya eşit olsun ne olur ki? İki tarafın da katkısı olsun ne olur ki?
Bir tarafin durumu daha iyiyse o alsın. Sonuçta ortada bir mutluluk var. İnsanların gırtlağına yapışmayı doğru bulmuyorum.
Aile çok bencil gibiyse de ona göre ölçü alınır ama genel olarak ortak paylaşım olması taraftariyim.
00 Yorumla
+1 yılÇeyiz kadar gereksiz bişey yok şu hayatta. Ne kullanıcaksa gidip evlenicek olan insanlar kendileri karar verip almalı. Minimum eşya maksimum huzur getirir✌️
40 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılNihat beyciğim 8500 lirayla önce Bi geçinsin sonra çeyizi kimin alicana karar veririz?
oteller zinciri olan Bi din adamı nasılda cevap veriyor ?
altının gramından ev eşya fiyatlarından kiralardan geçim derdinden acaba haberi var mı?
peygamber efendimizin zamanındaki alım gücü yok
dini bilgisi yüksek olan insanların çoğunun zengin olması Bi banamı tuhaf geliyor ?
10 Yorumla
+1 yılEşittir herhalde. Etrafımda çok evlenen olmadı hatırlamıyorum. Ama ben sevmiyorum bu mevzuyu. Eşya israfı. Zamanı gelince gider alırız eve koyarız ne bu aksiyon
10 Yorumla
Gizli Üye(36-45)+1 yılMaddiyata göre degisir ama erkek evlenmek istiyorsa hazır olmali maddi manevi kiz tarafi bulasik makinesi firin yatak odasi gibi mutfak eşşalari gibi şeyleri alir imkani yoksa erkek alır ya da kredi oderler beraber
10 YorumlaAile & Toplum konusunda 987 cevap paylaştı. Çeyiz neymiş yaw, tamam gelenek görenek te fazla abidik gubidik ayrıntılar da hoş değil artık.
10 Yorumla
+1 yılBence hangi tarafın maddi durumu daha müsaitse o tarafa biraz daha masraf yüklenmeli, daha adil olur.
10 YorumlaAile & Toplum konusunda 1,3b cevap paylaştı. Hayat müşterek o nedenle eşit olmalı. Ama imkanlar el vermezse imkanı fazla olan da bunu yüklenebilir.
10 YorumlaAile & Toplum konusunda 414 cevap paylaştı. hatta olmasa da olur ne bileyim abartılıyor bizde. Ben geleneklerimizin bir kısmını oldukça saçma buluyorum.
10 YorumlaBen türk toplumunda erkeklerin sürekli para kesesi gibi görülmesinden bıktım şahsen
her şey eşit olmalı çocuk evlenmek istiyoe sadece ve 1000000k lık oluyor altını çeyizi düğün salonu çartı curtu hep erkeğe yukluyorlar her şey eşit olmalı00 Yorumladinen adamın dediği gibi erkek üstlenmek zorunda evi bi şekilde geçindirip yuva kurmak görevi ama eşit olmasında da sakınca yok bence eşit paylaşılır kimin durumu neye yetiyosa bi şeyler alınır olmadı ilerde alınır sorun değil
00 Yorumla- Aile & Toplum konusunda 4,8b cevap paylaştı.
+1 yılÇeyiz dediğimiz şey saçma sapan danteller nevresimler almak değilse eşit olmalı.
Eğer bir tarafın durumu diğer tarafa göre daha kötüyse durumu iyi olan tarafın biraz daha fazla masraf üstlenmesi gerektiğini düşünüyorum.00 Yorumla
Gizli Üye(45 üstü)+1 yılÖyle de oluyor zaten çeyizsiz kızı erkekler alıyor eşya alamayan erkekle kimse evlenmiyor üstüne bir sürü de altın takı istiyorlar lafta eşitlik
10 YorumlaBu zamanda çeyiz hala var mı bilmiyorum, millet evliliği sorguluyor artık çeyiz mi kaldı
10 YorumlaAile & Toplum konusunda 620 cevap paylaştı. Ortak yapılmalı ve bana göre çok gereksiz bir şey
10 YorumlaEşit olsun bizim olsun kadın yapar erkek yapar diye bir genele dahil etmeyelim hiç bir şeyi
10 Yorumla
+1 yılİki tarafta kendi çeyizini hazırlamalı. Karşı tarafa da hediye almalı, destek çıkmalı
10 Yorumla- Aile & Toplum konusunda 333 cevap paylaştı.
+1 yılHer iki tarafta eşit şekilde pay edilerek paylasilabilir
10 Yorumla
+1 yılBence iki tarafta ortak almalı yarın sen şunu aldın ben bunu aldım kavgası çıkmasın
10 YorumlaBence artık bu gibi tartışmalar çok yok sonuç da ortak bir ev var eşyalarda hallolur beraber
10 Yorumla
+1 yılNe saçmalık kız çeyizini alsın, erkekte ev eşyalarını alsın. Kızın ne ayrıcalığı var anlamıyorum bu kızlarınız prenses mi sizin?
Erkeği köle yaptınız iyice he..24 Yorumla- +1 yıl
Yorumun alnından öpmek istiyorum. Hele doğu, güneydoğu illeri her şeyi erkek yapıyor sanki kızlarını evlendirmiyorlar. Satıyorlar her şeyi erkeğin omzuna atıyorlar.
- +1 yıl
Ha bide başlık parası var 👍
- +1 yıl
Kardeşlerine falan hediye de var 😂
- +1 yıl
100 sene geçsede sırf evlilik için bu kadar zarara girmem 😂
+1 yılYani evlilik niyeti varsa ortada eğer her iki tarafta buna göre hazırlamaya öncesinde başlamalı zaten, ki biz de aday olmadan dahi seneler öncesinde hazırlanmaya başlanır o çeyiz zaten.
00 YorumlaÇeyiz?
Ya bırakın şu çeyiz hazırlama işini…
el ele tutuşun gidin ortak zevklerinizle alın eşyaları…10 Yorumla
+1 yılNe önemi var ortak bir şekilde yapılmalı
Çünkü evlendikten sonra
İnsanlar eşyaya paraya değilde
huzura hasret kalıyor00 Yorumla
+1 yılEşit olmalı. Müşterek bir hayat kuruluyor. Kimse kimseyi darlamamalı, iki taraf el birliği ile yuvasını kurmalı.
00 YorumlaAile & Toplum konusunda 1,1b cevap paylaştı. Sandık çeyizini kız tarafı hazırlar.
Benim bildiğim.
Erkek tarafı evin mobilyaları ve beyaz eşyaları alır00 Yorumla
+1 yılBen burada sadece erkek veya sadece kadın almalı diyemem kimin gücü neye yetiyorsa onu almalıdır.
00 Yorumla- Aile & Toplum konusunda 536 cevap paylaştı.
+1 yılZamana ayak uydurmalı evlenmek zor bir hale geliyor iki tarafta yardımcı olmak zorunda çocukları için,!
00 Yorumla Ev alcaksan tuğladan
Kız alcaksan Muğladan...(sebebi belli 😃)
Eşit olmalı
Ama bazı şehirlerde çok farklılıklar yaşanabiliyor.00 Yorumlakimin durumu iyiyse diğeri yardım etmesi kaydı ile hazırlayabilir hayat müşterektir kız tarafına veya oğlan tarafına yüklenmek hoş degik
00 Yorumla- Aile & Toplum konusunda 860 cevap paylaştı.
+1 yılEvlilik niyetim yok fakat evleneceğim diyelim çeyiz hazırlarım sıkıntı olmaz benim tarafımdan.
00 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yıleşit olmalı.. her şey kadından/erkekten beklenmez sonuçta.
10 YorumlaBeraber ortak hazırlanır
21 Yorumla- +1 yıl
Bence de öyle olmalı canım
+1 yılÇeyiz dışında çoğu şeyi erkek tarafı yapıyor diye duymuştum, genelde
00 Yorumla
+1 yıl2 Tarafı da Elinden Geleni Yapmalı
Ellerin den Gelenleri Ardına Koyamamalılar00 Yorumla
+1 yılher iki tarafın ailesi de katkıda bulunmalı bence
00 Yorumlaİslama göre yanıt o. Günümüzde kız küçükleri zahmetlileri erkek büyükleri alır
00 Yorumla
+1 yılEşit olmalı neden erkek alıcakmış ve evlilik sözleşmesi ya pılmalı.
00 YorumlaAile & Toplum konusunda 2,2b cevap paylaştı. Ev eşyalarının alıp yarı yarıya ödemek lazım her zaman her şeyi yarı yarıya ödemek lazım
00 YorumlaErkegin alacak eşyalar olir kiz tarafının alacak eşyalar olur ama ufak ceyizleri kız tarafı hazırlar
10 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılKız tarafı hazırlar diye biliyorum ki öyle de olmalı zaten çünkü yine gelin olan kız kullanacak
11 Yorumla- +1 yıl
Erkek kullanmıyor mu? Mesela yatak alındı erkek yerde mi yatıyor?
+1 yılYani sevgi varsa bunlara takılmamak gerek
14 Yorumla- +1 yıl
Seviyor diye de sömürmek doğru olmaz. Kendini düşün birisini seviyosun o da madem seviyosa çeyizi yapsın diye sana yıktı tamamen? İyi mi sence?
- +1 yıl
Benim dünya malında gözüm yok zaten para benim için bir bakımıma yememe bir de sevdiğimi mutlu etmek için ihtiyaç duyduğum bir şey
- +1 yıl
Para ihtiyacı herkes için aynı anlamı teşkil ediyor dünya malında kiminin gözü vardır yoktur onu bilemem. Ama kaçamak cevap verme. Hepsini sen al dese erkek ne dersin?
- +1 yıl
Param varsa alırım
+1 yılBence maddi durum önemli burada
12 Yorumla- +1 yıl
Maddi durum eşit diyelim
- +1 yıl
O zaman ikisi de eşit verir bu kadar basit🙂
tüm yükü erkeğe yüklüyorsunuz çeyiz de karşı taraf hazirlasa n'olacak
00 Yorumlaeşit olmalı sonuçta hayatı paylaşıyorsun her iki taraf elinden ne geliyorsa yapmalı
10 Yorumlaİki tarafın ailesi eşit olarak, ortaklaşa hazırlamalıdır
10 YorumlaKızın erkek tarafına erkeğin kız tarafına hazırladığı şey değil mi bu
10 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılNihat Hatipoğlu halt etmiş m. al kim inanır buna hiç sevmediğim biri
00 Yorumla- Aile & Toplum konusunda 5,3b cevap paylaştı.
u +1 yılEvlenecek olan çift, birlikte hazırlar
30 Yorumla
+1 yılArtık bırakın bu çeyi işlerini alın yeteri kadar eşya girin evinize yaşayın bşrbirinizi yormayın. Yapman guzum dövüşmen :)
00 Yorumla
+1 yılHer iki taraf içinde hazirlayabilir
10 Yorumla
+1 yılHerkes kendi çeyizini hazırlasın
10 Yorumla- Devamını Gör (68)
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası