Dini görüşlerin zekayla ilgisi var mı?

Varoluş konusunda birçok görüş ve din var. Sizin gibi düşünmeyenler hakkında ne düşünüyorsunuz? Bu kişiler daha mı düşük zekaya sahip?
Dinlerin ve görüşlerin hiçbirini akılsızca bulmuyorum. Durum inanmak ve inanmamakla alakalı. İnanç da sezgilere ve duygulara dayanır. Bunları zeka kapsamında değerlendirmek yanlış olur.
Yani, bi' oyunda doğru olan hamleyi bulabilmek (deneyimi her bir birey için görmezden geldiğimiz taktirde) zekâ ister. Ne kadar akıllıysan, doğruyu diğerlerine kıyasla bulma olasılığın, daha iyi çıkarımlarda bulanabileceğin için daha yüksektir. Bu, söz konusu kimimiz için doğruluğu kesin olmayan, kimimize de doğruluğu mâlum olan 'din' için de geçerli olabilir. Yaşadıklarımıza yüklediğimiz anlamlar, duyduklarımızı sorgulama şeklimiz, yaptığımız çıkarımlar ve vardığımız sonuçlar bizim zekâ seviyemizin dışavurumunu yansıtır. Böyle düşünüyorum.
dini inancım yok ve inananları akılsız bulmuyorum. fakat din uğruna birilerini öldürenleri, radikalleri, şeriatçıları vs. tüm bu dogmatik dindarları akılsız buluyorum. seçeneklerde dinim yok, inananlar akılsız dedim. fakat bunu genele vurduğum için bu seçeneği işaretledim.
din özneldir ve bilmekle değil, inanmakla alakalıdır. bu yüzden dinleri bilmez, inanırız. ve kimsenin neye inandığı beni inandırmaz -isterse evreni yaratanın bir kurabiye olduğunu söylesin (tercihen çikolata parçacıklı)
fakat bu kurabiyeyi zorla bana yedirmeye çalışırsa bozuşuruz.
sanırım matthew schultzındı tam hatırlamıyorum, şöyle diyordu:
istersen ayakkabı içerisinde tekboynuzlu atlar yaşadığına inanabilirsin, fakat bana, sen ayakkabı içerisindeki ata inanıyorsun diye ayakkabımı nasıl giymem gerektiğini söylüyorsan, bozuşuruz.
Cevap
9Cevap
Ateistim tanrıya ve dinlere inanmıyorum hiç bir şekilde.. ama inancın zeka ile ilgisi yok adı üstünde inanç yani kanıtı yok k.. isteyen inanır istemeyen inanmaz bu bilimsel bir konu değildir. yani bu yüzden de inanmayan zeki diye bir kural yok. kişi mantıklı nedenler bulursa inanır bulmazsa inanmaz. aynı şekilde belki de hayat görüşüne göre tanrının olması saçma geliyordur. ben mesela dinleri çok saçma bulurum çünkü mantıklı değiller. ama inana kişiye saygısızlık yapmam çünkü ben saçma buluyorum diye bu saçma olduğunu göstermez
Elhamdülillah müslümanım kardeşim.. Ama bunu çok da zekaya dayatmak olmaz. İnanca bağlı. Adama sen bu dini iyi anlatmazsan, o da boşluğa düşer, araştırmaya başlar. Bazılarını kafasında tam oturtamaz, Çelişkiye düşer.. sürekli sorgulama hali başlar. İyi anlatmak lazım. Zeka dersek aslında hiç olmicak , zeka gerekmez, denmez. Bunu anlayıp kavramak da zeka işidir.. Hayırlı günleriniz olsun inşallah.
Sadece dini görüş diye ayırmam , her fikrin zeka ile doğru orantısı var.
Doğmatik olan din hiç bir zaman akli olamaz. Zeka ile de alakalı olduğunu düşünmüyorum.
Alakası yok aslında şu var cehaletin olduğu yerde din olsa bile batıl ve hurafeler yine çok olur
Dini inancım yok herkesin mantığı farklı çalışıyor saygı duyarım zekayla alakası yok
Dini inancım yok seçeneklerine çizgi filmin en zeki karakterini koyman gözden kaçmadı :) Dini inancım var, zekayla alakası yok.
Kötü bir niyetim yoktu [: Darwin duygusal ve sezgisel davranan bir karakter olduğu için dine daha çok uyuyor. Anais ise daha bilimci ve materyalist olarak bir ateisti andırıyor.
Akilsizca degilde nasipleri olmamistir simdilik
yok reis , her dinden değişik adamlar çıkıyor zaten
Zekayla ilgisi yok bence
İnancım var ama zeka ile alakası yok
Allah'tan başka ilah yoktur bunu bilin ve bazı olaylar kanıtlamıştır...
Dinsizim. Zekayla ilgisi yok.
Zekayla ilgisi var akıllı biri Hindu olmaz🤣
Neden, Hinduizm gayet mantıklı bir din
Zekanın onlarca çeşidi var kanka inanmak veya inanmamak ise tamamen karakterle alakalı, misal korkuları olabilir, yetişirken çok ufakken bazı şeyler aşılanmış ve aşamıyor olabilir, bir sürü sebebi var, zekanın da bir sürü çeşidi, misal gülüp geçtiğimiz hindular kadar yazılımda ve robotikte başarılıları yok, keza strateji geliştirmektede garip bir zihinsel eğilimleri var adamların
İnanç ile zeka ilişkisizdir
En İyi Cevap