Anne babayı huzur evine yerleştirmek, hayırsız evlat olmak anlamına mı gelir?

Anne babayı huzur evine yerleştirmek sanıldığı gibi kolay bir mesele değil zaten.
Önce başvuru yapılıyor.
Devlet başvuruyu değerlendiriyor.
Devlet huzur evlerin de sıra var zaten
Önce yaşlı sıraya giriyor.
Bu sıranın gelmesi bir ile beş sene arası sürebiliyor.
Sonra uyulması gereken bir sürü prosedür var.
Bu prosedürleri tam ve eksiksiz olarak yerine getirmek gerekiyor..
Başvuru sonrası
Devlet araştırıyor yaşlıyı..
Yaşlının evladı var mı?
Emekli maaşı var mı?
Malı mülkü var mı?
Herhangi bulaşıcıdır bir hastalığı var mı?
Ekonomik açıdan devletin ücretsiz bakımana muhtaç olacak bir yetersizlik içinde mı?
Yani bir evlat ben bakmıyorum al sen bak deyip yaşlıyı götürüp devletin kurum kapısına o kadar kolay bırakamıyor zaten.
Devlet huzur evine yaşlıyı sokabilmek kadar kolay değil.
Evladın bu süreçte koşturması gerekiyor.
Yaşlının sağlık raporu kan tahlilleri eksiksiz ve tam olması gerekiyor.
Anca para varsa yaşlıyı özel bir kuruma kolaylık ile yerleştirmek mümkün.
Özel. kurumlar da 11 bin tl den kapı açıyor.
Ayrıca anne ve babasının sağlık sorunları varsa evde yaşlıya bakabilecek ve takip edebilecek düzeyde bilinçli biri yoksa veya evlatlar çalışıyorsa bu kurumlar yaşlı için daha güvenilir.
Üstelik anne babasını özel bir kuruma verip kurumun parasını ödüyorsa o evlat niye hayırsız olsun ki?
Hayırsız evlat kimdir?
Bana göre, yaşlı ister evde ister kurum da olsun onu arayıp sormayan onun maddi manevi ihtiyaçlarını gidermeyen evlattır
Çok üzücü çok benim böyle bir çocuğum torunum olsa hiç düşünmeden öldürürüm
Ben 8 yaşından beri çalışıyorum sebebi çocuğum beni huzurevine sutlssin diyeni ben bütün birikimimi mal varlığını herseyimi çocuğa birakicak o ve karısı kocası bana hizmet etmiycem sevip sayıp etrafımda fir fir dönmeyecek vallahi billahi bizim asirette bu ölmek için harika bir sebep. Yaşlıya hürmetine sevginin saygının bittiği yerd ben canımı vermen. On beş temmuzda kimi savunmaya gittim köprüye hemde uca uca gittim. Senin gibi vicdansızlari ve seni yetistirenleri savunmak için.
Çok yazık
Kimsenin kimseyi yargılamaya hakkı yok.
Burada hak hukuk dağıtmıyoruz.
Sadece görüş paylaşıyoruz
Düşünceme katılırsın veya katılmazsın bu sizin bileceğiniz iş.
Fakat yine de her görüşe saygı duymak zorundasınız.
Sizin için huzur evi yaşlıların itilip kakıldığı kötü bir yer olarak görüldüğü bir yer olabilir.
Fakat işini çok iyi yapan yaşlıya 7/24 saat hemşire doktor hizmeti veren ilk yardım konusunda bilinçli kurumlarda mevcut.
Siz mesela yaşlıya acil bir durumda nasıl evde ilk yardım yapabileceğinizi biliyor musunuz?
Hani evde bakıcaksanız madem ilk yardımı öğrenmeniz gerekli
Siz biliyor musunuz
Benim Annem alzhimer hastası geçen gün yemek yerken çiğnemeden yuttuğu için az daha boğuluyordu
Eğer ki evde olsaydı 112 acil servis gelene kadar çoktan ölmüştü
Kurumun yaptığı ilk yardım müdahalesi sonucunda hayatta kalmayı başardı.
Ben demiyorum sağlıklı yaşlıyı kuruma verin diye.
Fakat yaşlının sağlık ve akıl sorunu varsa bu kurumlar daha güvenilir diyorum
Aynen öyle bereket oradayken sizde kendi eliniz ile olan bereketi boğlu tepiyorunuz birde
Hz. Peygamber Efendimiz (S. A. S): “Beli bükülmüş ihtiyarlar, süt emen bebekler, otlayan hayvanlar olmasaydı belalar sel gibi üstünüze dökülecekti” buyuruyor. (Keşfül-Hafa 2)
Hayır gelmez bence yani ben sevmediğim için böyle bir şey yapabilirdim çünkü bir gün bile sevgilerini görmedim yani her aile iyi olmuyor maalesef. ama insanların fikirleri farklıdır tabi ki de yoksa ailesi iyi olanlar için bende tabi ki bakmalarından yanayım sonuç olarak yalnız kalmaları kötü olurdu bir de durumları da olmasa bile aile sonuçta hiç bir şekilde atılmaz ya da gönderilmez. bu yüzden de kişi her zaman ailesinin yanında olmalıdır ama bu söylediklerim sadece iyi olanlar için geçerli kötüler ise yalnız kalmayı hak ederler...
Anne babasını huzur evine yatıran katıksız hayırsız evlat olduğunun sebebidir. Benim annem babam dedem ve büyük annemi eş üstünde turlar son anına kadar Rabbim nasip ederse inşallah bizde evlatları olarak aynı şekilde olanlara bakacağız he eşim ister mi istemezmi açıkcası biri tercih edilecekse annem ve babamdır gerisinin canı cehenneme 😂
Cevap
34Cevap
Türk toplumu gibi toplumlarda daha çok İslami yoğun yaşandığı ülkelerde anne babaları huzur evinde pek göremezsiniz. Kişisel fikrim soracak olursanız anne babayı huzur evine yollama bırakma kesinlikle sizin hayırsız evlat olduğunuz anlamına gelmez. Bazen anne babalarınz hasta olurlar ve bakımını evde kendiniz temin edemeyebilirsiniz. Mesela alzheimer gibi hastaların yedi yirmi dört gozetime ihtiyacı oluyo onların en güvenli olacakları yer bakım evleri yerlerdir. Sonuçta sizinde yaşamak için çalışmak için gününüz belli vaktini dışarda geçirmeniz gerekiyor. Ben huzur evinde çalıştım bir süre Türkiye'de değil başka bir ülkede ve oraya getirilen yaşlıların çok büyük yoğunluğu mental olarak gerçekten her dakika bakıma ihtiyaç duyan kişilerdi. Ve yüzde 90 seksen yaş üstünde. Bazıları yatalak bazıları konuşma yetilerini dahi kaybetmiş oluylar. Bir bebek düşün nasıl bakıma ihtiyaç duyuyosa aynen o şekilde. Aileleri kızları oğulları torunları filan hafta sonları ziyarete gelip bı kaç saat vakit geçiriyor gidiyolar. Ve hiçbirinde de bir üzüntü suçluluk halı olmuyo. Çünkü yaşamın içinde her şey var.
Bu arada eklemeyi unutmuşum huzur evlerinde bakım yerlerinde 7/24 hemşire doktor gözetiminde oluyolar. Ilaç saatleri düzenli yemek saatleri düzenli banyo yapacakları gün hatta ne şekilde yapacakları dahil tek tek not ediliyor. Orada iyi bakiliyolar. Ama bazen dışarı hiç çıkamadiklari için gerçekten gözlerinde ki o hüznü görüyorsunuz. O zaman insanın kalbi burkuluyo.
Ya yorumlardakiler iyimisiniz ne alaka? Yaşlılar gözetim altında olmaları gerekiyor çalışıyoruz işteyken bakıcı bulsanız maaşınızı komple oraya vereceksiniz huzurevi kötü bı yer değil hayırsız evlat da olmuyosunuz durumunuz iyiyse basında durursunuz şahsen Allah korusun annem elden ayaktan düşse benim aldıgım maaş anneme yetmez mecburen bakacak tek kişi ben olunca mecburen ya bakımevine ucretli ya da huzur evine yatırılır her gun giderim yanında olurum ama 7/24 ilaç takibi yapılıyor lütfen yorum yaparken öznel düşünmeyin ya 🥲
Aynen öyle hatta bakacak durumları olmadığı için çocuklarını terkedip gidenler var yetimhaneye verip ara sıra gelseniz olmuyor mu neden herşeyi dramatize ediyorlar
Kesinlikle katiliyorum 🙂
Annenle baban seni dünyaya getirdiğinde çocuk esirgeme kurumuna verseydi ve sen orada büyüseydin ne yapardın neden beni buraya verdiniz demez miydin o adamlar sana 25 sene bakmışlar Bu saatten sonra da senin onlara bakman boynunun borcu onlar senin yıllarca eziyetini çektiler sıra sende Sen mi onlara böyle yaptığın sürece senin evlatları da sana aynı şekilde huzurevine gönderecekler
Aynen katılıyorum❤️
Eyvallah 🙏
Ben kapımın önünde yatan sokak köpeğine bile barınağa veremiyorum �çim paramparça oluyor
barinaga vermiyon da eve mi aliyon
Dışarda bakıyorum bahçede
Var ki böyle aileler
Nerde var
Evladı kötülememek lazım sonuçta anne baba nin da kötüsü var benimkiler gibi onlar öyle olmasaydi bende böyle olmazdı sonuçta her şey karşılıklı ailen bile olsa gitsinler huzur evlerine bana karşı kötüler eğer bana karşı kötü olmasalardi ben bakardım onlara onlar fırsatlarını kaçırdılar herkeze şans bir kere gelir hayatta
Hayir gelmez. Anneniz babaniz sizin kendinizi gelistirmenizi ister her daim. Onlara hayatlarinin sonuna kadar bakip mahkum kalmanizi degil. Anneniz babaniz sizi buyutup bir seyler katmis olabilir. gercekten iyi bir baginiz olabilir, ama bu sonuna kadar surecek degil. bir sure sonra siz de birakmaniz lazim. Anneniz babaniz size bakmak zorundaydi cunku bu onlarin tercihiydi. Siz kendiniz icin bu tercihi yapmaniza gerek yok. Onlari bakim evine yerlestirdiginizde kopmuyorsunuz onlardan. sadece kendi hayatiniz icin bir adim geri atiyorsunuz (onlardan). kendiniz icin bir adim ileriye atmak icin.
onlari bakim evine yerlestirdiginizde guzel bir arastirma ediniz. Anneniz babaniz her seyin en iyisini hakediyorlar.
Bununla ilgili olumlu olarak en iyi örnek Gülben Ergen sanırım annesi bir huzurevinde kalıyor Armağan Çağlayan'a konuk olduğunda bahsediyor hatta annesi çok mutlu.. İşin birde olumsuz yönü var ondan bahsetmek istemiyorum bugün ne yaparsam yarın bana illaki dönecek. Merhamet herkeste yok ne yazık ki.
Bu görüşü yazmadan önce çok düşündüm ve gerçekten çok kötü ebeveynler var evlat ne olursa olsun anne babayı atamaz ama yaşlanınca biraz ayak bağı hemde nasıl desem kötü anne baba ise alıp nasıl bakabilir çok zor olur. O yüzden hayırsızlığa girmez. Hem orada ara sıra ziyarete gider
Biraz hayırsız evlat olmak olarak görülüyor. Nasıl ki onlar seni doğduğunda bakım evine bırakmadıysa senin de onları huzur evine yerleştirmemen gerekir diyorlar ancak unuttukları bir nokta var ki sen bu dünyaya gelmek istemedin. Onların istekleri doğrultusunda bu hayata gelmişken elbette sana en iyi şartlarda bakmaları gerekir. Bir vefa borcu ve aradaki bağ sebebiyle huzur evine bırakmamak gerekir. Arada kuvvetli bir bağ yoksa, yeterli bakımı sağlanamıyorsa huzur evi de mantıklı bir çözüm
Erkek te gelin bakmaz kızda damat
O yüzden ALLAH hayırlı gelin hayırlı damat nasip etsin. Merhamet çok büyük bir servettir. Herkes de kolay bulunmaz ki ben çok hasassim yaşlı konusunda keşke imkanım olsa da bütün yaşlılara bakabilsem hatta huzur evinde çalışmayı çok istemişimdir.
Merhametsiz evlat desek güzel olur. Huzurevine gittiğim zaman nice dedeler ve teyzeler tanıdım❤️Kimisinin evladının eşi istememiş dolayısıyla anne veya babasına oraya bırakmış. Hatta bir hava durumu spikeri bile. İnsan olmak çok önemli maalesef herkes insan olamıyor.
Tamamen degil ama dogru bulmuyorum. Huzur evinde calisiyorum ve oyle insanlar cok fazla var. Oradaki insanlar bir sure sonra depresyona girip kendilerine yabancilasiyorlar. Cocuklarinin veya kendilerin odedigi paraya bile degmeyecek bakimin ustunde durmuyorum bile fazlasiyla ama tahmin edilebilir. Evde 24 saat bakim tutulmasindan yanayim
Ben 11 senedir anneme bakıyorum erkek halimle ve vermeyi düşünmüyorum ama çok canı sıkılıyor bütün gün evde, aslında huzurevi gibi aktif olabilecek yerlerde belki daha iyi zaman geçiriyor olabilirler arkadaş ediniyor sohbet muhabbet ediyorlar bu açıdan bakıldığında mantıklı gibi geliyor bana ama vicdanen bakıldığında kesinlikle insanın içi el vermiyor
İnsanlıktan ayrılmadıkları sürece bakmak senin için daha faydalı olur...
Seni küçükken şuraya buraya verselerdi ne düşünürdün diyenlere kulak asma...
Çocuk yapacaksan bakıp büyüteceksin, bakıp büyütmek istemiyorsan çocuk yapmayacaksın...
Bütün insanlığa önemle duyurulur...
Anne veyahut babanız özel bakıma ihtiyaç duyuyor ve sizde hayatınızı idame ettirmek için çalışmak zorundaysanız hayırsız evlat filan olmazsınz ama sağlıklı bireyler için tabiki bir zahmet yaşasın sizinle
Maddiyat, zaman sıkıntısı, beceri yoksa kabul edilebilir de benim hoşuma gitmiyor. Ne annem babamın orada kalmasını isterdim ne de kayınvalide ve kayınbabamın. Genelde hayırsız evlat olunduğu için bırakılıyor.
Kimi evlatdan kaynaklı kimi anne babadan kaynaklı problemler oluyor mesela adam kafa hastasıdır tek 1 çocuğu vardır evlidir eşi istemiyordur bu durumda adami huzur evine yerlestirirler. Yani geniş perspektif de olaya bakmak lazim
Bi tane adam şöyle demişti ben bi odalı evime 3 çocuğumu sığdırdım da çocuklarım beni 3 odalı evlerine sığdıramadılar. Çok ağır bi durum bu Zamanında sana bakmış büyütmüş bi insana bakamıyorsan hayırsız evlat sayılırsın bence de
Allah korusun ne kadar kötü olsalarda onlar bizi yetiştirip büyüttüler nazımızı kahrımızı çektiler gecelerce uykusuz kaldılar bizi büyüttüler onca şeye karşılık onları kapının önüne koymak veya huzur evine götürmek bu vicdansızlıktır
Allah göstermesin öyle bir durumda anneme ben bakmak isterdim ama babami yatırırdim. Bakacağına inanıyorsan yatırma ama sırf evde kalabalık yapmasın, rahat yaşayım düşüncesi ile yatiriyorsan yazık sana maalesef:(( ben babamı yatırırdim çünkü ona iyilik yapmak istemiyorum. Her yaptığım iyilikte zorlama olursa iyiliğin anlamı kalmaz
Açıkçası huzur evine gittim ve çok kötüydü. Anne baba evladına her yaşta bakar sahip çıkar, bir evlatta bunun karşılığını vermeli. Bence hayırsız evlattır
En İyi Cevap