Beyin ve konuşmamızı sağlayan bilimsel veya psikolıjik kitap, makaşe veya yazı varmıdr
AI Persona’ya Sor
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
1Cevap
Ben de bu konulara meraklı birisiyim. Amatörce araştırdım. Beyin, halâ tam olarak çözülemeyen bir organ. Bunu bilim insanları da, kabul ediyor. Konuşma, düşünme, analiz etme, hesaplama vs gibi özellikler ise ; sadece beyindeki nöronlarla, nörokimyasallarla vs ilgili değil. Ruh denen bir şey var. Bilim, somut olarak ispat edemediği için, bir şey diyemiyor. Beyin konusundaki tıbbi, bilimsel kitapları anlamak için, ilgili branşlarda altyapı olması gerekir. Benim o konuda fazla altyapım olmadığı için, bu yönünü pek merak da etmedim, anlayamam da. Fakat, sosyal branşlara merakım olduğu için ; psikiyatri, psikoloji, felsefe, düşünme, eğitim, bilinçaltı, rüya vs konularını araştırdım. Ve bu konularda da, belki yüzlerce kitap vardır. Bu kitaplar da, yazarın görüşüdür sonuçta. Ne kadarı doğru, ne kadarı yanlış, bunlar tartışılabilir. Somut olarak, ispat edilemeyecek meseleler. Şunu da baştan söyleyeyim ki ; beynin fonksiyonları, davranışları, düşünmesi vs tam olarak standart ölçülerle ifade edilemez.
Hmmm benim merakım aslında şöyle ben konuşurken takılıyorum biraz kekeliyorum falan ama buna neden olay şey ne bilmiyorum heyecan vs. Zannetmiyom başka bişey var bi bilim veya iş ladını herhalde şu an yaşlı küçükken başından dövüldüğü için beynindeki bi mekanizma zarar gçemüş oyüzden tuşlu olan makineleri kullanması öğrenmesi çok zormuş bende bunu duyunca benmde beynimdeki konuşma mekanizmamda sorun mu var diyorum
Aslında konuşma zorluğunun, kekemeliğin tek bir sebebi olmayabilir. Beyindeki bir yerin hasar almasından başka sebepleri de sözkonusu olabilir. Birçok kişi, heyecan yüzünden zorlanır. Siz de heyecan yok ise, belki de çocukken yaşadığınız travmatik bir olay da sebep olabilir. Yahut beyindeki o bölgede çok az bir sorun olabilir. Beyin için MR, tomografi vs çekilebilir. Beynin fizyolojik yapısında herhangi bir sorun yok ise, bu durumda psikolojik etkenler sözkonusu olabilir. Psikolojik sebeplere bağlı konuşma zorlukları, kekeleme rahatsızlığı, telkin tarzı yöntemlerle tedavi edilebiliyor. Psikiyatrik ilaçları asla tavsiye etmem. Sebebini anlatmak uzun sürer. Laf olsun diye söylemiyorum. Kullanmış ve bu konuda 50 - 100 kişi ile görüşmüş birisi olarak söylüyorum.
Teşekkür ederm aynen benim durum zaten haplık bişey değil en azından biraz bilgi edineym dedm kitap yazı vs.
Estagfirullah, rica ederim. Fakat, ateist bile olsanız, asla cevaplayamayacağınız sorular da karşınıza çıkar. Misal ; şayet beynin tüm fonksiyonları tam olarak beynin bütün nöronlarının, sinirlerin, hücrelerin eksiksiz çalışması ile olsaydı, bu durumda beyninin ortasına kurşun yiyen tatlıses soyadı kişi, komadan çıkıp herkes gibi yiyip içip, konuşabilir miydi? Çok ilginç, değil mi? Sonuçta beynin fizyolojik yapısı da tam anlaşılamıyor. Psikolojik yönü de... Bilimi Red etmiyorum. Fakat, O kadar karmaşık ve kompleks bir organ ki. Resmen Allah'ın bir mucizesi.
Aa doğru diyorsun iboda saldırıya uğradı ama yani diksiyonı düzgün benim durum farklı telefonda biri beni arıyo Alo demm gerek ama ilk 5 6 saniye ağzım açık kalıyo ve inme geliyo eskiden yoktu dün mesele kuzenime videolu öesaj atacktm video açtm ama ağzım açıyom ama konuşamıyom hele ki yanmda biri varsa hiç konuşamıyom telefon ve tcmi karşı tarafa söyleyemiyom bazı durumlarda heyecan evet ama ya heyecanın olmadığı durumlarda konuşmamı engelleyen sorun ne ki? İştw bulmak ve çözmek istiyom bunu
Eğer somut olarak beyinde fizyolojik bir sorun yoksa, demek ki psikolojik sebepler sözkonusu. "Sonradan oldu" demişsiniz. Allah korusun da, herhangi bir kaza, hasar vs olsaydı siz de az çok hatırlardınız, aileniz de söylerdi. Sanırım, psikolojik sebeplere bağlı. Cevabını da, en iyi siz bilirsiniz. Siz anlatmadıkça, dünyanın en iyi psikiyatristi, psikologu bile anlayamaz. Heyecan belki çok azdır. Zannımca 'ne söyleyeceğini bilememek, şaşırmak, mantıklı sözler söylemeye özen göstermek' gibi birtakım duygusal / psikolojik sebepler var. Tabii, benim görüşüm. Yanılıyor da olabilirim.
Bunu yenmenin yolu ise, kendi başınıza antrenman yapmak. Durumunuza anlayış gösteren birisi ile, tel görüşmesi, video vs ile antrenman yapmak. Yavaş yavaş kendinize güveniniz gelir. Korkulacak bir durum yok. Tanıdığınız veya Tanımadığınız birisi aradığında, beyninizi toparlamak için ; telefonu açınca, birkaç saniye cevap verememe durumunda, uzun uzun öksürebilir ve bu esnada, karşıdaki kişiye söyleyeceklerinizi, soracaklarınızı toparlayabilirsiniz.. Her zaman sakin olmak, akıl, mantık ile düşünerek konuşmak, davranmak işe yarar. Acele etmek, düşünmeden konuşmak da, konuşamamak, cümle kuramamak, paniklemek, heyecan gibi durumlara yol açabilir.
Teşekkür ederm uzun uzun yazmışıınz evt kaza falan geçmedş başımdan 26 yaşmdym lise dönemimdr diksiyon kursjna gittm evt iyi geldi ama bi süre sadece 2 sene önce dil terapistine gittm hatta hatrlamıyom ama 5 6 seans gittm doktorumda çok iyidi dediki senin olayın sakin , yumuşak ve doğru nefes taktiğini kullanman lszjm dediğin gibi doktorumla telefon eğzersizleride yaptık ama yani evet geçti ama nüksediyor işte 🤦♀️🤦♀️🤦♀️🤷♀️🤷♀️🤷♀️ artık benmde kafam karışıyo yani herşeyi denedm gibi evet düzeliyo ama her seferinde abuk subuk tekrardan nüksediyo artık sıkıldım bıktım😔😔😔
Estagfirullah, rica ederim. Teşekkürü hak edecek, ne yaptım ki? Diksiyon hocası, dil terapisti panik atak rahatsızlıkları hakkında, muhtemelen bilgi sahibi değildir. Olay sadece diksiyon, heyecan, kekeleme meselesi değil. Zannımca, siz de bir çeşit panik atak olabilir. Sakın korkmayın. Tedavisi gayet kolay. Ben 2 okb, 2 panik atak ve anksiyetelerimi 'kendi kendine telkin' yöntemi ile yendim, çok şükür.
Nefes meselesi dikkatimi çekmişti. Tekrardan nüksediyor ise, şimdi yine 'sık nefes alma, konuşacakken takılma' gibi sorunlar mu yaşıyorsunuz?
Doğru nefes derken doktorum dediki diyafgram nefesi kullanman lazm konuşurken yani burnunda alıp ağzın nefesi verirken konuşmaya başlıcksn demişti doğru nefes derken derken demek istediğim bu konuşacakken takulma evt geçen gn markete gittm kasada kasiyer tel. numaramu sprdum başını söyleyrbldm ama son 4 hanesi ağzımda çıkmadı bunn gibi sabah yine market gittm telefn no. Sordu yok vermek istemiyom dedm aslında numaramı söyleyemcm diye mesela garsona şipariş veremiyom ama self servis yerlerde verebiliyom vs. Artık napacağımı gerçekten bilmiyorum bende
Anladım. Diyafram meselesini duymuştum.. Evet, genelde nefes verilirken konuşulur ve artık her insan otomatik olarak bunu yapar. Beyniniz 'Hata yaparım, söylememem, konuşamam' vs gibi yanlış şartlanmalarla sahip, SANIRIM. O yüzden konuşurken, aklınıza bu sorunlar gelebilir, takılabilirsiniz. Kendi kendine telkin ile, düzeleceğinizi umuyorum. Ayrıca, diksiyon, akıcı konuşma gerektiren bir işte çalışmadığını sürece, bunu fazla kafaya takmayın. Vesveseye dönüşmesin. Beyin, problem çözme odaklı çalışma prensibine sahiptir. Beyni en çok yoran şey, çözülemeyen prpblemlerdir
şu an 1buçuk yıldr işşizm öncesnde 4 sene boyunca avmde mağazada çaluşıyodm bu konuşma bozukluğumda yükselmeme engel oldu ama 4 sene boyunca çalışırken hep kekelemedm hatta az ama kendimi geri çektiğim zamanlar oldu annem babamda kekelersm kızıyo onunda etkisi var sanrm çok şey var nasıl düzelticm bilmiyom ve düzelsede nüksediyo
Geçmişi geri getiremeyeceğimizi kabul etmeliyiz. Maalesef, böyle. Avm deki durumunuza, ben de üzüldüm. Yapmanız gereken, bundan sonrası için, çabalamak. Ailenizin, size kızması çok yanlış. Bu psikolojik baskı oluşturmuş. Ağabeyim de, babamın baskıları yüzünden bazı farklı davranışlar sergiledi.
Siz her ne kadar 'kendi kendine telkin' yöntemi ile, kendinizi ikna ederek, rahatlatarak normal konuşmaya çalışsanız da, aileniz veya sizi eleştirecek başkaları gibi duş etkenler, psikolojinize olumsuz etki verir. O yüzden, bir yandan da, aileniz ile tatlı bir dille, üslupla konuşup, onları ikna etmelisiniz. Bundan sonra asla, sizin konuşmanıza dair, tek kelime etmemeliler.
Bende ailemi değiştiremem bu konuda maalesef tekrardan diksiyonumu düzeltmem gerekiyo ama artık bu son olsun bidaha nüksetmesin bidaha bu rahatsızlığım ortaya çıkmasın istiyom mücadeleye devam edixm
Aa mesela türkçe konuşurken kekelemiyom ama bulgarca dili biliyorum bulgarca konuşurken veya bulgarca sayıları söylerken kekelemiyom doktorumlada konuştuk oda tespitlernde başkalarndada kendi dilinde kekeleyen biri yeni bi dil öğrendiğin konuştuğunda kekelemiyomuş
Anladım. Aileniz, biraz tutucu, anlayışsız sanırım. Eleştirmek için söylemiyorum. Benim ailem de öyle. Maalesef, kimileri laf anlamaz, söz dinlemez. Hele ki, aile ise ve biz onlara muhtaç iken, asla bizim sözümüzü dikkate almazlar, bizi adamdan saymaz lar.
Bu durumda, evde mümkün mertebe ailenizle fazla yüz göz olmadan, odanızda vakit geçirin. Bir şeylerle oyalanın. Evde yapılabilecek hobiler ile uğraşın. Ayrıca beyninizi de rahatlatır.
Odam yok maalesef 🙂😶😶 umarım bu derdimde rahatsızlığımda geçer
Tühh yaa. Sizin adınıza üzüldüm. Aileniz ile sürekli başbaşa kalmanız, zor tabii. Ailenizin de kızmayacağı bir şey ler ile meşgul olabilirsiniz. Mesela, bulmaca çözmenizi itiraz edebilirler belki de. El işi gibi şeylere, belki bir şey demezler. Ayrıca para da kazanabilirsiniz.
1 buçuk sene içinde herşeyi deedm mental olarak zaten çok yorgunm bazen yazacak hatta düşünecek halim bile yok ruh gibiym
Allah yar ve yardımcınız olsun 🤲 Keşke elimden daha fazlası gelebilse. Metal olarka yorgun olabilirsiniz. Fakat asla kendinizi bırakmayın. Bırakırsanız, bataklığa batar gibi veya girdap kapılan cisim gibi, gittikçe psikolojik olarak, dibe çekilirsiniz. Sakın, kendinizi bırakmayın. Sosyal hayatınız nasıl? Arkadaşlar, dışarı çıkıp gezme vs imkanınız var mı?
Ben size özelden mesaj atsam olır mu rahatsız etmiceksem olur mu?
Estagfirullah, ne rahatsızlığı. Elbette atabilirsiniz. Buyurun lütfen 😊
Sağollun mesaj attm sşze