görüş paylaşmayanlar: ankete tık tık - görüşlere şık şık
görüş paylaşanlar: Sence, ben ne sıklıkla market alışverişine çıkıyorum? ↗
Sence, ben;
ya da nereli olabilirim?
Nerede bir can ölse,
oralı olur yüreğim.
Olmalı zaten.
Olmazsa "insan" olmaz yüreğim.
-Ahmet Arif-
Sen bir homo sapienssin. Primat grubunda zeki bir memeli hayvan.
Yanlış cevap❗
Ben homo deus'um.
(En azından Aziz Nesin'in %60'ı homo sapiens ise ben homo sapiens olamaz.)
Homo deus diye bir tür yok yalnız. O bir kitap ismi. Homo sapiens en zeki türdür. Onun bir altı homo neanderthalensis'tir. Onların da nesli tükendi. Sen homo sapiens'sin. :)
Kimisi gelecek insan türü olduğunu söylüyor. - Kimi evrimin başladığını ve az sayıda da olsa aramızda olduklarını söylüyor. Ben aramızda olduklarına inananlardanım.
Evrim başlamaz, evrim zaten şu an devam ediyor ve her zaman edecek. Ancak böcek ve bakteri gibi küçücük organizmadan daha büyük canlıların evrim geçirdiklerini tespit etmek insanın ömrüne sığmıyor. Bu sebeple paleontolojiden istifade ediyorlar. Yani fosil biliminden. Gelecekte evrimin hangi istikamette seyredeceğini kimse bilemez. Ancak bu hususta birkaç tahminler var. Onlardan biri de insanların gözünün daha büyük olacağı yönünde. Birçok tahmin var ancak dediğim gibi hiçbirinin geçerliliği yoktur. Çünkü evrim, ortam ve koşullara bağlı olarak devam eder ve ilerideki ortam ve koşulların nasıl olacağını bilemediğimiz için tahminlerde bulunmak zor. Sadece mevcut koşullar devam ederse birtakım öngörüler var ancak onlar da kesinliğe dayanmaz.
Elbette Yuval Noah'ın orada ''Deus'' olarak kastettiği insan medeniyeti. Gelecek insanların daha medeni olması falan filan
"Evrimin başladığı" derken evrimin kendisinden söz etmedim, aslında. Homo Deus'a geçişten söz ettim. Biliyorsun da bu bildiklerinin söylediğimle ilgisi yok, sanırım :) "... kesinliğe dayanmaz." yazmışsın, "Kimisi gelecek insan türü olduğunu söylüyor. - Kimi evrimin başladığını ve az sayıda da olsa aramızda olduklarını söylüyor. Ben aramızda olduklarına inananlardanım." yazmıştım? Kesin yargı bunun neresinde, bulabilen varsa söylesin. Bir de, bu bildiğini kanıtlama çabası neden😀
Homo Deus/Gelecek İnsan ya da adına ne dersen sonuçta bir geçiş var ve
"Yanlış cevap
Ben homo deus'um." yalnızca şakayla karışık bir göndermeydi, altında bu kadar bilimsel dayanak aramaya gerek yoktu :) Bu kadar didiklenmiş olman😀
Evrimin hangi istikamette ilerleyeceğinin bilinmesi mümkün değil diyorum bunun neresi bildiğimi kanıtlama çabası? Vay arkadaş, yanlış bir şeyi düzelttiğimizde teşekkür edileceği yerde egoist muamelesi görüyoruz :D
Evrimin hangi yönde ilerleyeceğine yönelik bir yargıda bulunmuş olsam ve sen de bunu düzeltsen diyelim teşekkür edebilirim ama sorduğum soruyla hiç ilgisi olmayan bir noktaya geliyor konu, onu geçtim, şakayla karışık bir şey yazıyorum karşılık olarak ve laf sokmuşum ya da bir şey dayatıyormuşum gibi ansiklopedi diziliyor önüme, onu da geçtim, bilimsel bir tartışma gibi sürdürüyorum konuşmayı ve konuşmamda yer bile almayan bir yargı üzerinden -varmış gibi- karşı savunmaya geçiliyor, yazdıklarım incik cincik edilerek😀 Bu durumda da teşekkür mü etmeliydim? (Demediğim bir şey, demişim gibi ele alınıp, yanlış düzeltildiği için? :) )
''Kimisi gelecek insan türü olduğunu söylüyor. - Kimi evrimin başladığını ve az sayıda da olsa aramızda olduklarını söylüyor. Ben aramızda olduklarına inananlardanım''
Yaptığım yorumlar şu yorumuna istinaden oldu. Kimi evrimin başladığını söylüyor diyorsun. Ben de evrimin her an devam ettiğini söylüyorum. Ben sana ''sen söylüyorsun?'' dedim mi? Hayır. Bununla alakalı açıklama yaptım.
Sen, homo sapiens üzeri bir tür olduğunu iddia ediyorsun. Adına Homo Deus diyorsun. Daha doğrusu sen demiyorsun, yarım yamalak okuduğun ya da belki de hiç okumadığın Yuval Noah diyor. Ancak günümüzde o insanları zaten fark edemeyiz çünkü evrim o kadar keskin farklılıklar ortaya koymaz. Hele bu kadar kısa zaman zarfı içinde.
Ansiklopedik bilgi değil bunlar gayet de yorumlara özet mahiyetinde verilebilecek cevaplar ama geçmiş ''ciddiye alıyorsun, bilgili olmaya çalışıyorsun'' gibi laflar ediyorsun. Son olarak, emoji koyayım da ciddiye aldığım anlaşılmasın: :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :)
Takarak yanlış yaptım, doğru :) Hiç oralı olmamak gerekirdi demek. Öyleyse, bu seni taktığım son yorumum olsun ki en azından kendimi yeterince iyi açıkladığımdan kuşkum kalmasın.
Demek istediğim şunlardı:
- Nerede dediğine bakmadığın söylediğin hiçbir şeyin değeri olmaz. O şey dünyanın en büyük sırrı olsa da.
-"Homo Deus" derken bunun bilimsel bir adlandırma olup olmadığını düşünmedim, düşünmeme de gerek yoktu çünkü yalnızca şakayla karışık bir gönderme yaptım yani orada "elfler" filan da diyebilirdim :) Konu gereği "homo deus" olarak bağlamayı uygun gördüm, sakıncası yoksa. Bu kadar büyütülecek, üstüne destan uzunluğunda açıklamalar yapılacak durum yoktu.
- "Evrimin başladığı" derken ne demek istediğimi önceki yorumlarımda açıkladım "başlamak" anlamında "başlamak" demedim, özür dilerim, bi anlık boş bulunup öyle yazmışım😅 Kongrede olduğumuzu bilsem ne yazdığıma daha çok özen gösterirdim :)
- "Sen, homo sapiens üzeri bir tür olduğunu iddia ediyorsun. Adına Homo Deus diyorsun. Daha doğrusu sen demiyorsun, yarım yamalak okuduğun ya da belki de hiç okumadığın Yuval Noah diyor. Ancak günümüzde o insanları zaten fark edemeyiz çünkü evrim o kadar keskin farklılıklar ortaya koymaz. Hele bu kadar kısa zaman zarfı içinde." Benim için çok ön yargılı yargılar bunlar. Ayrıca, bilimin doğası sorgulamakken sen bu kadar bilimle ilgiliysen, bilimin sunduğunu nasıl bu kadar doğrudan onaylıyorsun, bilmiyorum :) "... kesin farklılıklar ortaya koymaz." da bilimin sunduğu değil ancak ön gördüğü olabilir ancak sen ön gördüğünü bile kesin olarak almışsın yani bana kalırsa kuşkuculuktan bayağı uzak. Bense, hiçbir şeye "ol (a) maz" diye bakmam kolay kolay.
- Emojiler taktığım belli olmasın diye değil - Taktığım belli olsun diye :)
Ben yanlış bir ifadeyi düzelttiğimde seni eleştirmek için yapmadım bunu. Sadece yorum yapıp nedenini açıkladım. Sonra beni farklı şekillerde itham ettin: Bilgili olma çabaları vs. vs. dedin. En son yaptığın yorumda da ''benim için ön yargılı ifadeler'' dedin, oysa birkaç yorum öncesinde bunu sen bana yaptın. Hiç önemli değil. Ben, ne bilgimi kanıtlamak için bu kadar konuştum ne de öyle davranmak için. Bu tür konuları konuşmayı seven biriyim ve insan tartışarak da bir şeyler öğrenebilir. Bence sen alınganlık etmişsin. :)
Ayrıca bu kadar destan yazma sebebim de bu sohbetten keyif almamdan dolayıydı. Belli ki ilgin var ve ben de yorum yazdım. Zaten yorumlarına önem vermeseydim bu kadar uzun yazmaya üşenirdim emin olabilirsin :)
İlla kaşıyayım, diyorsun yani😃
Yineliyorum: Ortada yanlış bir yargı yok. Demişim gibi ele alınan yanlış yargılar var.
(Şey mi, evrimin başlaması olayı mı? Oysa, çok özür dilerim yine😅)
Bildiğini kanıtlama çabası bla bla bla... Ona gelecek olursak da durduk yere parasından söz eden birinin nasıl, görgüsüz olduğu ya da gösteriş yaptığı düşünülürse durduk yere - ilgisi olmayan bir noktada bilgi "satmaya" çalışan da öyle görülecektir, görülebilir, benim gibi görenler çıkar ve bunda şaşılacak bi şey de yoktur :) Hmm, şu olabilir: Gerçekten öyle bir niyetin yoktur da bunu alışkanlık edinmişsindir ya da boş bulunmuşsundur, ben de böyle dedim, ön yargılı davrandım, olabilir, evet. "Homo deus diye bir tür yok yalnız" diye bir girişe karşı tepkisel de olabilir :)
Geri vitesler de güzel yalnız😀 Sigma kişiliğim sağ olsun, hiç şaşmaz - hiç yanıltmaz.
Dediğin gibi olsun bakalım
Cevap
1Cevap
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
En İyi Cevaplar