Tanrı'ya (Tanrılara), Dine (Dinlere) Kucak Dolusu Eleştiri! ↗
Tanrı'ya inanıyor musunuz?
Tanrı'ya (Tanrılara), Dine (Dinlere) Kucak Dolusu Eleştiri! ↗

Önce müslümandım. Araştırdım deist oldum.. Ve sonra agnostik. Ateist olabilirim her an çünkü bir Tanrının varlığına dair en küçük bir kanıt yok. Ve bana evren yıldızlar demenize gerek yok bunlar küçük şeyler kendi kendine de olmuş olabilir veya enerjiyle de olmuş olabilir illede bir Tanrıya ihtiyaç yok.
Küçük şeyler mi? Küçük algınız değişikmiş
Sanırım bir insandan çok daha üstün düşünüyorum bu tür şeyler bana çok normal geliyor. Bir Tanrı beni şaşırtmalı değil mi? Evren yaratan biri beni şaşırtabilir mi emin değilim. Ya sadece yaratma gücü varsa? Bu onu tanrı yapar mı?
Evrenden daha üst ne var?
Hem neden postmodernist roman yazarları gibi sayıklıyorsunuz anlamıyorum.
Tanrı sadece yaratma gücüne sahip değildir ki, Tanrı her şeyin sahibidir. Her şeye gücü yeter, her şeyi yapabilir.
Ek olarak şaşırmıyorsanız şaşırmak istemiyorsunuzdur. Evren sadece enerjiyle olacak ha? Enerji nereden, kimden geliyor?
Hem evrenin yaratıldığını savunuyorsanız zaten ateist olamazsınız.
Enerji nereden geliyor diye soruyorsanız Tanrı nereden geliyor diye de sormalısınız. Ayrıca ateist değilim agnostiğim. Ve evren tesadüf eseri de olmuş olabilir diyorum. Ama bir Tanrıda yaratmış olabilir diyorum. Ama aynı zamanda bu Tanrı sadece yaratma gücünden ibaret olabilir de diyorum. yani ne olduğunu bilmiyoruz.
Hayır, ateist olabilirim dediğiniz için ateist olamazsınız dedim. Yoksa agnostik olduğunuzu okudum.
Enerjinin nereden geldiği sorusu ile Tanrı'nın nedeni farklı şeylerdir. Enerjiyi Tanrı yaratmışken Tanrı yaratılmamıştır.
Tesadüf eseri oluşması mümkün mü? Mesela bir kağıt ve bir kalem koyun masaya, üst üste olsunlar hatta. Sonra bekleyin, yıllar geçsin, o kağıda kalem bir şeyler yazmış olabilir mi, hayır!
Tabii ki dıştan müdahale edilmezse. Yani tesadüf diye bir şey ancak sokakta rastgele biriyle karşılaşmanız olabilir, kainatın yaratılışı değil.
"sadece yaratma gücüne sahip Tanrı"ya gelirsek, burası ilk başta mantıklı gözüküyor, diyebilirsiniz ki Tanrı varsa bile evreni yarattı sonra bizi bıraktı.
Fakat burada "din" gerçeği var. İsa'nın gerçekliği var. İsa'nın mucizesi var. Dolayısıyla İsa olmasaydı eğer haklı olabilirdiniz bir ihtimal.
Dinler.. mükemmel eserler değil mi? Zeki insanların aptal insanları yönetmek için kullandığı eserler. Bana göre dinler bundan ibaret. Bence Tanrı din göndermiş olsaydı peygamberini ve dinini savunurdu. Yüzyıllarca hristiyanların çekmediği kalmadı yağmalandılar katledildiler bölündüler ayrıldılar. Yenildiler. bunlar aslında olmadığına dair kanıt. Ve ateizm mantıklı olabilir eğer gerçekten düşünürseniz bir kağıt ve kalemi bir yere koyarsanız üstünden milyarlarca yıl geçse o kalem bir ihtimal oraya bir şey yazar hatta yazmakla kalmaz canlıya bile dönüşebilir çünkü bir çok ihtimal var. Ateizm mantıksız da diyemiyorum ben çünkü bir Tanrının varlığına dair herhangi bir kanıt yok. Enerji yaratılmadan olamıyor da Tanrı neden oluyor peki? Yani bu soru saçma aslında big bang patlaması en başta nasıl oldu demekte Tanrıyı kim yarattı demek kadar saçma. Bu sorularla kimse bir yere varamıyor zaten.
Kalemin yüzyıllar sonrası başka bir şeye dönüşmesi mi?
Sevgili dostum, ne dediğinizin farkında mısınız?
Hristiyanlarin eziyet çektiği doğru, fakat bu zaten belli olan bir şeydi. Önceden İsa zaten söylemişti, benim yolumdan gelirseniz acı çekeceksiniz herkes sizden nefret edecek diye. Bu imanın göstergesidir.
Kontrol etmeye gelirsek, bazı din adamları olduğunu söyleyenlerce din istismar edildi, ama bunda suç dinin değil kişinindir.
Big bang bize gösteriyor ki her şey tek bir noktadan, hiçlikten var olduğunu gösteriyor. Yani Tanrı'nın en bariz delillerinden.
Enerji neden yaratılıyor... Sorunuza gelirsek.
Bakın, Tanrı bir tözdür, yani var olmak için başka varlığa ihtiyaç duymaz. Çünkü tanımı gereği zaten Tanrı en muktedir olandır (ontolojik kanıt). Ondan dolayı o her şeyi yaratmıştır (enerji dahil) fakat yaratılmamıştır.
İkna olmayabilirsiniz, o zaman şöyle düşünün:
Eğer her şeyin bir nedeni varsa, (enerjinin Tanrı olduğu gibi), Tanrı'nın nedeni nedir diye sorabilirsiniz. Fakat eğer böyle devam ederseniz sonsuz bir döngü olur. Yani tanrının nedeni daha üst Tanrı'dır onun nedeni daha da üst...
İlla ki bir yere bağlanmalıdır, hiçbir şey sonsuz döngü içerisinde olamaz. Ve o ilk neden, Tanrı'dır. (kozmolojik kanıt)
Yakında Tanrı'nın varlığına kanıtları yazacağım, o zaman linkini size atarım. Belki o size daha fazla yardımcı olur.
Tabii ki sevinirim. Ama din konusu bana başlı başına saçmalık gibi geliyor. Şu saatten sonra en fazla deist olurum gibi. Ya da ateist bu şu an belli değil. Dediğin mantığıda biliyorum Tanrının nedenini sorarsam onunda nedenini merak edeceğim yani sonsuz döngü bunu biliyorum. İşte bu yüzden Tanrı nasıl var oldu kim yarattı demek saçma ama aynı şekilde big bang nasıl oldu demekte saçma. Bu arada isa nın böyle demesi zaten normal çünkü bunun olacağını biliyor.
Bu konular hakkında kesinlikle bir bence yazmalıyım, anlaşıldı:))
O zamana kadar görüşmek dileğiyle
Görüşürüz size kolay gelsin :))
Çok isterdim, hayatımda bir tanrının olmasını. En ahmak halimle tanrının işidir der, geçer ve rahatlardım. Ancak onun olduğu bir dünya hiç içime sinmiyor. O kadar ahmak olmayı da vicdanım kaldırmıyor. Bundandır ya, çoğu zaman tatsız.. Arada umut ışıltıları belirir, kasvetimi alır götürür.. Bu kadar sanırım..
Cevap
10Cevap
Hayır tanrıya ve dinlere inanmıyorum. inancım yok hiç bir dine. ama saygım var tabi ki. isteyen inanabilir yani. ama ben inanmamayı seçiyorum.
Hayır inanmıyorum. Çünkü gerçek olan bir şeye inanıp inanmamak bir şeyi değiştirmez. Var olan vardır ve senin inancına bağlı değildir varlığı .
Bilinç var mıdır sizce?
Tabi ki var. Olmasaydi bu sohbeti yapamazdık.
Bilincin varlığına dair kanıtlarınız nedir?
Arkadaşım kanita gerek var mı. Görünen köy klavuz ister mi. Bilinc var ki secimlerimiz var yaratıcılığımız var medeniyet var zevklerimiz var duygularımız var.
Peki ya Tanrı'ya kanıta gerek var mı? Bu gök, bu yıldızlar, bu kâinat?
Gerek yok zsten varlığı net bir şekilde belli. Ama tabi ortada bir sorun var , o da dinler konusu.
Ah...
Ben ilk başta sizin inanmıyorum, biliyorum demek istediğinizi anlayamadım.
Şimdi aydınlandım, pekâlâ.
Şu akkor telli ampulle aydınlanma da ne yaparsan yap. 21 senedir başımıza gelmeyen kalmadı o ampül yüzünden.
🤣
Sımsıkı, koşulsuz, nedensiz, tam bir imanla, ilelebet
sanmıyorum ama ahirette başarılar
Yaratıcıya evet.
Geri kalan bende yok
Evet Allah'a inanıyorum
Ben Allah'a inanıyorum.
Allah'ta bir Tanrıdır.
Hayır inanmıyorum
Evet tabii ki
Allaha inancım yok çok şükür
Allah'a inancim tam çok şükür
İnanıyorum.
İnanıyorum
Hayir.
evet
Hayıırrr
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?