Fatih Sultan Mehmet Han, Şeyhi Akşemsettin sayesinde İstanbul'u feth ederken, yav Atatürk burası şeyhler ülkesi değil diyor Hâlbuki bu ülkeyi Selçuklu şeyhleri sarıkları ile kurmadı mı 🤔

Fatih Sultan Mehmet Han, Şeyhi Akşemsettin sayesinde İstanbul'u feth ederken, yav Atatürk burası şeyhler ülkesi değil diyor Hâlbuki bu ülkeyi Selçuklu şeyhleri sarıkları ile kurmadı mı 🤔

Cevabı çok basit aslında, misal; bu aralar hastanelerde "sahte doktor" vakaları çok fazla ancak kimse "hastaneler kapatılsın" demiyor. Ki zaten ülkemizde inanç özgürlüğü varsa isteyen istediği tarikata gider.
Peygamber tarikat mı kurmuş? Hayır çoğu tarikat yalandan islama inanıyor kimse bunu inkar etmesin çoğundan bozuk bozuk insanlar ürüyor. Nadirdir iyi olan bi kere.
Tarikata girmeyi teşvik eden açık bir ayet veya hadis yoktur. Ancak müminlerin müşkilatlarını alimlere sorup onların tavsiyelerine göre hareket etmemizi isteyen hadisler vardır.
"Âlimler peygamberlerin vârisleridir." (Buhârî, ilim, 10; Ebû Dâvud, İlim, 1; İbn Mâce, Mukaddime, 17)
Hz. Peygamber (asv) "Alimin ölümü İslâm'da açılan bir gediktir." (Dârimî, Mukaddime, 32) buyurmuşlardır. Mesela Hz. Mevlana Bektaşi Tarikatının kurucusudur ve İslam âlimlerinden biridir. Osmanlı'nın kurucusu Osman Gazi'nin Şeyhi, Şeyh Edebalı, Vefaiyye tarikatına mensubudur. Kanunî Sultan Süleyman'ın akıl hocası Beşiktaşlı Yahya Efendi'dir. Yavuz Sultan Selim'in şeyhi Zeyniyye Şeyhi Halimî Çelebi'dir ve İslam alimleri kıyamete kadar yaşamaya devam edecekler. Demek ki şeyhler sıradan insanlar değillermiş. Tabi ahir zamanda çakma şeyhler de var fakat bu demek değildir ki İslam'da tarikata yer yok. Tam tersi tarikata yönlendirme var.
Tarikata girmeyi teşvik eden açık bir ayet veya hadis yoktur. Ancak müminlerin müşkilatlarını alimlere sorup onların tavsiyelerine göre hareket etmemizi isteyen hadisler vardır.
"Âlimler peygamberlerin vârisleridir." (Buhârî, ilim, 10; Ebû Dâvud, İlim, 1; İbn Mâce, Mukaddime, 17)
Hz. Peygamber (asv) "Alimin ölümü İslâm'da açılan bir gediktir." (Dârimî, Mukaddime, 32) buyurmuşlardır. Mesela Hz. Mevlana Bektaşi Tarikatının kurucusudur ve İslam âlimlerinden biridir. Osmanlı'nın kurucusu Osman Gazi'nin Şeyhi, Şeyh Edebalı, Vefaiyye tarikatına mensubudur. Kanunî Sultan Süleyman'ın akıl hocası Beşiktaşlı Yahya Efendi'dir. Yavuz Sultan Selim'in şeyhi Zeyniyye Şeyhi Halimî Çelebi'dir ve İslam alimleri kıyamete kadar yaşamaya devam edecekler. Demek ki şeyhler sıradan insanlar değillermiş. Tabi ahir zamanda çakma şeyhler de var fakat bu demek değildir ki İslam'da tarikata yer yok. Tam tersi tarikata yönlendirme var
Cevap
3Cevap
Akşemseddini istanbulu almasında fatih kadar önemli tutarlar ama akşemseddinin mezarı nerde bursada mı?
Bilgin var mı?
Kim sürdü acaba onu istanbuldan.
Tarikatlar evet karşıýım. Hepsine hemde ayrımcılık yapmak istemiyorum.
Akşemseddin, fetihten sonra, II. Mehmed'in ısrarına rağmen İstanbul'da kalmak istemedi, Göynük'e çekildi ve 16 Şubat 1459 yılında 70 yaşında öldü.
tr.m.wikipedia.org/.../Ak%C5%9Femseddin
Sürgün edildiğini kim hangi kaynak bir tarafından element uydurarak yazmış acaba 🤔
Milletin yorumlarına değil. Tarihi dokümanlara bakarım ben. Akşemseddin’in asıl ünü, II. Murat’ın emir ve isteğiyle II. Mehmed’in hocalığına tayin edilişiyle başlamıştır. Akşemseddin, II. Mehmed’e danışmanlık yapıp İstanbul’un fethine katkıda bulunmuştur. Akşemseddin çocukları, öğrencileri ve müritleriyle birlikte fetih ordusuna katılmışlardır. Akşemseddin İstanbul kuşatmasının en kritik günlerinde II. Mehmed’e bir mektup yazarak onu cesaretlendirmiştir. II. Mehmed Akşemseddin ile İstanbul’a girişte şehir halkı tarafından karşılanıyor, şehir halkı Akşemseddin’i II. Mehmed sanıp ona çiçekler uzatılıyor. Akşemseddin ise “Padişah ben değilim” diyerek yanındaki II. Fatih Sultan Mehmed’i gösteriyordu. II. Fatih Sultan Mehmed ise “Hünkar benim ama, o benim hocamdır. Çiçekler O’na Layıktır!” sözüyle tebessüm ediyordu.. Mehmed İstanbul’un fethin ardından Ayasofya’da hutbesini tamamladıktan sonra, minberden indi ve Akşemseddin’i imâmete geçirdi. Böylece Akşemseddin, fethin ilk Cuma namazını kıldırmış oldu.[15] Ayrıca Akşemseddin, Fetih’ten sonra II. Mehmed isteği üzerine Ebu Eyyûb el-Ensarî’nin kabrini tesbit ettiği de bilinen başka bir gerçektir. İstanbul’un fethinden sonra halk içinde iyice tanınmaya başlayan Akşemsettin bundan aslında hiç de hoşnut değildi. Öyle ki biran önce memleketi Göynük’e gidip esas işi olan “tıp” alanında uğraşmak istiyordu
.
VE MÜSAADE İSTİYOR
Akşemseddin, bilim’de ve tasavvufta olduğu gibi, tıp ve eczacılık alanında da büyük bir üne sahipti. Bununla alâkalı İskoç oryantalist Elias John Wilkinson Gibb, History of Ottoman Poetry adlı eserinde, Akşemseddin’in tıp alanındaki ilmini, Hacı Bayram Veli ile beraber olduğu yıllarda elde ettiğini kaydetmekte ve kendisinden âlim ve mübarek bir kimse diye söz etmektedir. Sadece beden hastalıkların değil, aynı zamandan ruh hastalıklarının da hekimi olan Akşemseddin, ruh hastalıklarını da tedâvi ederdi. İşte Fetih’den sonra tekrar kendini ilme vermek ve gözlerden uzak olmak istiyordu. Bunun için Padişah’ın tüm ısrarlarına rağmen O, İstanbul’da kalıp göz önünde olmayı değil, gözlerden uzak da “tıpla” uğraşmayı seçti.
www.sarrafoglu.com/.../
Tarihini bilmeyen iftiralarla dolu bir tarihe inanarak, Ceddine attığı iftira günahları ile gömülür mezara.
. Şimdi ben buraya 2+2= 4 yazarak bir siteden kopyaladım. Ben kopyala yapıştır yapınca 2+2=4 olmuş olmuyor mu? Sen kendi aklınla ifitira atarak belgesiz, delilsiz saçma ve yalandan ibaret yorumlar yapmayı tercih edersin, ben ise kendi aklımı kullanarak, araştırarak işin aslını öğrenip, makale araştırıp, okuduğum makalenin bilgisini paylaşırım. Okuyarak öğrenir insan. Eğer senin fikrini kanıtlayan bir makale varsa, önce git araştır, biraz makale karıştır. Önce oku o makaleyi sonra senin fikrini doğrularsa kopyala yapıştır yap hadi buraya. En azından biraz beynini okumak ile meşgul etmiş olursun bu sayede. Haa eğer ben okumam kafama göre sallarım dersen de bu fikirde olan birine zaten hiç bir şey anlatılmaz.
Tarikat şeriat a hizmet ediyorsa ve tarikat kapatılsın daki niyet şeriat karşıtlığı ise evet , doğru bir cümle olabilir
Ölünce şeriat hükümlerine göre yargılanacak tüm Müslümanlar ama🤔
Pardon orası gözünden kaçmış. Özür dilerim
Fatihte tarikatlari kapatti. Oglu beyazit acti sonra
Tarih bilmemek böyle bir şey, Fatih Sultan Mehmet zaten kendisi tarikata mensup. Onun şeyhi Akşemsettin. Fatih Sultan Mehmet Han tarikat kapatmadı. Hurifi Tarikatçılarını yaktı. Çünkü Hurifiler her şey ses ve ahenke bağlıdır diyordu. Yani İslam'a aykırı yeni bir din ürettiler. Kurucusu Fazlullah Esterabâdî'dir. Hurûfîliğe göre Allah'nın ilk tecellîsi "ses" ya da kelâm ile olduğundan, sesin dış öğeleri ve bunların farklı kombinasyonları da kutsal nitelik taşır. Kutsal sesin öğeleri, örneğin burun "elif" harfini, gözler "he" harfini, burnun iki yanı "lam" harflerini oluşturur. Böylelikle Hurûfî inancına göre Tanrı, kendi ismi olan "Allah"ı insanın yüzüne nakşetmiş bulunmaktadır. https://tr. m. wikipedia. org/wiki/Fahreddin-i_Acemi#:~:text=mihrab%C4%B1%20%C3%B6n%C3%BCne%20g%C3%B6m%C3%BClm%C3%BC%C5%9Ft%C3%BCr.-, Huruf%C3%AElerin%20yak%C4%B1lmas%C4%B1, ate%C5%9Fe%20at%C4%B1larak%20diri%20diri%20yak%C4%B1lm%C4%B1%C5%9Ft%C4%B1. Fatih Sultan Mehmed: Bayramîyye tarikatındandır. Hacı Bayram-i Veli'nin halifesi Ak Şemseddin'e bağlıdır. www.google.com/.../osmanli-padisahlarinin-bagli-oldugu-tarikatlar-hangileridir%3famp
Hadi kaynak ismi ver ozaman bana da araştırayım bakalım sen mi haklısın ben mi
hayır değildir tüm tarikatlar kapatılmalıdır
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?