Evet, olmalı
Hayır, olmamalı
Fikrim yok / Kararsızım
Yaşını ve cinsiyetini belirt, oyunu kullan:
Lütfen yaşını seç
Bence geç kalınmış bir karar. 1992 yılında bağımsızlığını ilan eden bir Türk devletinin bugüne kadar resmi dilinin rusça olması zaten yanlıştı.
Ben aslında bütün Türk devletlerinin bir ortak alfabeye ve en azından akademik ve diplomatik boyutta anlaşılabilir bir ortak dile geçmeleri fikrini savunan biriyim.
Atatürk'ün Türk Dil Kurumunu kurma amacı da Gaspıralı İsmail bey tarafından ortaya atılan Dilde, fikirde, işte birlik fikrini yaymaktı.
Dil birliği bizi oradaki soydaş ve kardeşlerimizle daha fazla bağlar.
Türkçe değil Özbekçe.
Fark etmez zaten, resmi metinlerde yazılan kelimelerin yaroso Rusça kalmaya devam edecek.
Ama illa fikrşmi soearsanız, bu cumhuriyetleri adam eden, medenileştiren şey Sovyet sosyalizmiydi. Dillerini okutacak okulları yoktu, mollaların peşinde ortaçağ gibi yaşayan bomboş yerlerdi. Sovyetler buralaro kalkındırdı, pamuk tarlaları, traktörler, onları işleyen dev fabrikalar yaptı, okuma yazma oranını %99a çıkardı, uzaya yolladı.
Yoksa tek başlarına bunlar millet falan olamazdı.
Aynen, yorumunuzu okuyunca yazmaktan vazgeçtim, dilleri özbekçe diye geçiyor yanınızda özbekçe konuşulsa hiçbir şey anlamazsınız, farklı bir dil.
Ya bu türkçü zerzevatın hülyalarının uydurması. Özbekçe, Rusçayla beraber sovyet döneminde de resmi dildi.
Bunlar gerçekleri çarpıtarak aktarıyor ve yalan söylüyor. Sosyalizm olmasa Pakistan gibi Dünyanın koltukaltı olacak coğrafyadan ızaya adam çıkardılar. Hala konuşuyorlar.
Özbekistan fiiliyatta resmi dilini Türkçe yapali çok olmuştu zaten. Seneler evvel Özbek bir arkadaşım vardı Türkiye'de yaşayan. Tek kelime Rusça bilmiyordu. Yani kısacası bu değişiklik sadece kanuni bir değişiklik. Fiiliyatta olan şey resmiyete dökülmüş. Gerçekte olan şey hepsi bu...
özbekler moğol kırması Türk değiller hala eski sovyet eşyaları var yıkık dökük lağım bir şehir Türk değiller. adam vur 5 yılda çıkan araba çal 25 yıl yatan alayı kşar ocakdan dışlayın bizden değiller. onlarla turan neyim kurulmaz anca kaval çaldıracan bunlara
Cevap
80Cevap
tabi ki olabilir
Özbekçe lexçesi dili tili yoktur etnik altin ordu çökünce türkistana göçen kıpçaklar bütünü diyerek anılır 4yy göç süresince olan tarihsel grubun olgusu yeni yeni oluşurken sabit dili yoktu. Latin alfabesiyle yazilan dilde özbekçe değildir hâli hazirda ortada sabit dil yok kaba tabirle taşra lehçesi
Özbekistana gidin, ilk gittiğinizde birkaç gün hiç bir şey anlayamazsınız 50 yaş üstünde değilseniz tabii, bir hafta içinde anlamaya başladığınızı ve bir ay içinde bir özbekle rahatlıkla anlasabilirsiniz, diğer Turki cumhuriyetlerde de aynı şekilde hemen hemen, yıllar geçmesine rağmen nekadar çok konuda ortak kültürel benzerlikler varki 😓
Çok güzel bir haber bu. Kendi soydaşlarımız kan bağımızın olduğu ülkeler ile daha fazla ekonomik sosyal ve kültrel iş birliği içinde olmalıyız. Mevcut hükümetimiz bu konuda büyük adımlar attı. Gelecek olanlarda aynı şekilde bir devlet politikası olarak bunu genişletmelidir.
Özbekistanın dilinin Türkçe olarak değiştirildiği iddiası yatıyordu gündemde bu bilgi asılsızdır. Türkçe olarak değiştirmesini isterdim ben gerçekten. Özbekistan hala kiril alfabesi kullanan bir ülke 2023 te Latin alfabesine geçmeyi düşünüyormuş. Ancak kesinlik payı yok. Ben Türk Dili ve edebiyatı okuduğum için biraz hakimim bu konulara.
As bayraklari as. dd
℅85 evet oy almış paylasım güzel fakat acaba neden ℅100 değil karsı çıkma istememe sebepleri ne olabilir acaba Türk devletleri birleşmek için geç bişe kaldı, umarım birleşebiliriz... 🥂
resmi dil vatandasin zorlanamayacagi bildigi ve resmi islemlerde kullandigi dil
eger halkin geneli problem yasamayacaksa tabiiki olur ama bu popilist bir yaklasimsa komik olur
Evet olmalı bence. Ayrıca Türkçe gibi başka her hangi güzel bir dil tanımıyorum bilmiyorum duymadım ben şahsen, bir çok dil bilen olarak bunu gönül rahatlığı ile söyleyebilirim.
Evet olması gereken bu ve Ata’mızın da düşü, hedefiydi. Ve o yolda ilerliyor Türk Devlet Aklı.
Hayır olmamalı gibi bir cevap ihtimal konusu dahi değil. Boş ve ambalaj soru=\ haber başlığı açsınlar madem bu amacı da taşıyorlarsa..
Bizimkiler de sosyal medya platformlarında okudukları bölümleri meslekleri filan ingilizce yazıyorlar, ısrarla dilimizi yozlaştırıyoruz
Olmalı diye zorlamak diktatörce olur ama sevindim, zaten Özbek biriyle Türkçe konuşmak zor olmuyor anlaşılıyordu öyle karışık bir dilleri vardı.
Evet olmalı. Bütün Türk devletleri tek bir Türkçe diline geçerse harika olur. İletişim çok kolaylaşır.
Çok şükür Allah’ım. Umarım bütün Türkler özgürce yaşayabilir... Çin işkencesi altında olanlar dahil...
Tanrı Türk’ü korusun, vatanını bir eylesin.
Çok da şey yapmayalim biz bizlik bir durum degil nasil istiyorlarsa öyle yapsinlar
Türkçe olabilir ama yöreğe göre türkçe farklılık görterir azerbeycan dili gibi
Bu haber ne kadar gerçek ay sonu Özbekistan’a gidiyorum Taşkent’te 1-2 yıl kalacağım
umarım olur ve bir gün bir Türk birliği kurarız.. buna ihtiyaç var şiddetle..
Değişse de bu saatten sonra herkes bir anda Türkçe ye alışamaz bence
😅 Sotu kendi içinde cevabı barındırıyor. Türki devketlerin dili ne olmalı?
Bu haber yanlıştır iyice araştırırsanız görürsünüz ülkelerine git adamlar kendini Rus olarak tanımlıyor çoğu Rusça öğreniyor doğuştan itibaren geçin bu hayalleri biz Azerbaycandan öteye gidemeyiz
Tabi ki olmalı. Özbekistan en büyük türk yurtlarından birisidir.
Keşke bu soruyu sorarken TÜRKİ değilde sadece TÜRK DEVLETLERİ deseydin. En azından sende Türkçe konuşmaya başlardın.
Türki Cumhuriyetleri diye geçiyor. O sebepten öyle yazdım ama dediğin gibi Türk Devletleri demem daha uygun olurdu. Buraya kadar tamam da son cümledeki sözünü hiç yakistiramadim. Beni ne kadar tanıyorsun, nasıl konuştuğumu nasıl yazdığımı daha önceki yazılarımı okumadan "Türkçe konuşmaya başlardın" diyorsun.. Üzüldüm açıkçası. Yine de yorum için teşekkürler. Sevgiler 🖐️
insanoğlu böyledir işte değerlendirmeye yaşanmışlardan yola çıkar. özünü bilemem aramızdaki tek bağ sorun ve hatalı gördğm özellikle savunduğun şeye karşı yaptığın hata şekilcilik olarak görünür. ve bir hata sebi 100 de 100 hatalı yapar bir hata bir doğru %50 hatalı yapar.
Kabul edip etmemek senin terchin ama biz insanlar böyleyizdir.
İyi yapmışlar şimdi niz de arapcadan kurtulmalıyız öcöxşvşdidşfeş
Olmalı olmasına ama konuştuğumuz dil Türkçe değil onu ne yapacağız.
Tabi ki olmalı.. Türk yurdunda , Türkçe konuşulur, resmi dil Türkçedir.
Doğru karar.
Sovyetler birliğinin etkisi hala büyük. Oradaki ülkelerde yaşayan insanların çoğunluğu kendini Türk bile hissetmiyor
ne kadar ana dili turkce olsa da ruslarin devletteki etkisi o kadar fazla ki mecbur rusca ogrenmek zorunda kaliyorlar.
Mümkünse türkçe olsun ben başka dil bilmiyom
21 Ekim 1989 yılı Özbek dili Özbekistan resmi dilidir diye bildirge yayınlandı. Yani tüm Türk cumhuriyetlerinden önce Özbekistan Rusçayi kaldırdı ve kendi dili olan Özbek Türkçesin 32 sene önce değiştirdi. Bu haber tamamen asılsız ve yalandır.
Türkçe derken Türkçe'nin %80 başka ülkelerin kelimeleri kullanılıyor
Sen ne düşündün de yazdın acaba ☺️
Demek istediğim şu keşke rusça diline kalsalar daha iyi bence
Bir s*ktirol mk
Toplama dili İngilizceden onun türevi Rusçadan hayli üstün bir dildir türkçe.
Bunu Rusça bilen biri olarak söylüyorum
Bende 4 dil bilerek söylüyor neden küfür ettin ki şimdi?
Anadilini bilmen, yorumu yapmaman için yeterliydi aslında. Küfür etse de etmese de haklı adam ☺️
Ben kendi görüşümü paylaştım ki herkes kendi düşüncesini yazıyor. tüm görüşlere açık olmanız gerek yoksa ben size cahil demek zorunda kalırım.
Sayısal değerler, dil bilgisi, dil aileleri tartışmaya açık konular değil. Cahil demeyelim ama umarım sen daha iyi araştırır yanlışını farkedensin diyelim ☺️
Cahil olmasaydınız küfür etmezdiniz.
Ben küfür etmedim isimler yorumlar karışıyor ☺️
Küfür etse de etmese de haklı adam demiştiniz avukatı misiniz adamın?
Küfür eden adamda kim olursa olsun dilini uzatamaz.
Ana konudan saptık. Küfür kısmı seninle onun arasında.
O zaman sen bu konuda bir görüş paylaşmamalıydın
Haklısın. Hata bende.
Hatanı fark ettiğin için teşekkür ederim.
Rica ederim. Türk devletlerinin farklı diller kullanmak zorunda olduğu bir asimile politikası uygulandı. Şimdi kendi dillerine dönmeleri bağımsızlık için önemli. Türkçe ise plaza dili değil. Rusça ve ingilizce gibi uydurma diller Türkçe, çince, arapça, latince gibi zengin diller ile kıyaslanamaz. %80 yabancı kelime kısmı İstanbul Türkçesi için dahil geçerli bir önerme değil ☺️
Ay sanki diğer diller sadece kendi kelimelerini kullanıyor.
Ama türkçe gercekten çok farklı bir cümlede illaki bir yabancı kelime bulunuyor
Yabancı dediğin en fazla eski Osmanlıda kullanılan kelimelerin günümüzde değişmiş hali. Oda bir ait yani. Ayrıca bu Türkçe'nin ne kadar zengin bir dil olduğunu gösterir.
*Bize
Bu dediğin cümlede 4 kelime arapça var ne zengini Allah aşkına Arapçayı kopyala yapıştır
Ne desek boş ☺️
Sen soğan gibi girme tüm konuşmalara
Müslüman okduğumuz için Allah diyoruz.
Diş geçiremeyince nasıl değiştin ☺️ biz türkler, soğansız pek sevmeyiz
Şuna Türki devletleri diyip durmayın artık ya, Türk devletleri demek bu kadar mı zor.
Güzel bir seçim ve tercih olmuş ama tabi geçiş süreci Biraz sancılı olabilir
Şu ozbeklere güvenmemek lazım, tarih yazmış bir kere
Böyle giderse yakında bizim de resmi dil Arap köpeğinin dili olacak...
Bu ülkelerin çoğunda türklükten eser yok hepsi asimile olmuş.
@Berkan26 osmanlı türk bile değil anne tarafı tamamen yabancı ben bile daha türküm.
öyle olsa Tunç Soyer' osmanli hayrani olurdu.. Osmanlı Devleti'ni kuran Osman Gazi tam boyu tartışmalı olsa da Oğuzların Bozok kolundan Kayı boyuna mensuptur. Böylelikle de Osmanlılar daha ilk baştan kurucu unsur olarak Türk etnisitesindendir. Bugünkü Türkiye Türklerinin atalarıdırlar.
@Berkan26 benden daha az türk olan birisi nasıl benim atam oluyor aw 7 kuşaktan gerisini bilmiyorum bile ama şu kesin ki bu osmancıklar hep anadan gevur karısı almış halbuki bizde öyle mi her şey türk ayrıca tunç soyeri tanımıyorum
Senin teorine göre Atatürk hic Türk degil..
Su an Türk oldugunu sen iddia ediyorsun, burdan sadece Fil Necati 31 görünüyor, belkide ermenisindir, rumda olabilirsin, Osmanlidan bir ezikligin var, Türk rolüne girip Türklerin atalarina saygisizlik eden birine daha cok benziyorsun.
@Berkan26 elimde aile soy kütüğüm var paşam ona dayanarak konuşuyorum türklerin atası dediğin osmanlı denen aileyse bu kafaya laf anlatmamın anlamı yok günlerdir ne anlatıyorum yazdıklarımı tekrar oku çünkü tekrar yazmayacam osmanlının sadece baba tarafından türk geni var gerisi full yabancı yani onlar yüzde 0.02 türkse ben yüzde 70 türküm
1.
Türkiye Cumhuriyeti’nin yurttaşı olan, onun sınırları içinde yaşayan halk ve bu halktan olan, kültürünü yasam tarzini örf ve adetlerini benimseyen ben Türküm diyen herkes Türktür. Türküm deyip ingiliz, yunan, fransiz , rum gibi yasamayi Türklük zaneden, Kurtulus savasinda savastigimiz düsmanlari kopye edip onlara özenen, asimile olmus Osmanliya düsman olan, Türküm dese ne olur demese ne olur, ancak kendinizi kandirirsiniz.
Osmanlı Devleti'ni kuran Osman Gazi ise tam boyu tartışmalı olsa da Oğuzların Bozok kolundan Kayı boyuna mensuptur. Böylelikle de Osmanlılar daha ilk baştan kurucu unsur olarak Türk etnisitesindendir. Bugünkü Türkiye Türklerinin atalarıdırlar.
Sen TÜRK'üm diyorsun ama Türkün Atalarina saygin yok, inkar ediyorsun.
@Berkan26 benim soyum osmanlı değil seninki de değil. Ne bu fanboyluk
Çeçenler türk değil. Baskurdistan ne alaka? Bu listeyi sen hazirladiysan vay haline...
başkurtistan aslında yanlış yazmışlar başkurt türklerinin olduğu özerk bir bölge
Göstermeliktir o onlar ne Rusya’dan ne ruslardan vazgeçer
Haberde bi düzeltilme yapılması gerekiyor. Teyit. org geçen gün yalanlamıştı bu haberi.
Halk hazirsa evet olmali yoksa olmamali alt yapi hazirlanip yapilmali
Olmamalı diyenlerin olmayan aklından şüphe etmiyor da değilim :D
Bu listeyi hangi be. yinsiz hazırladı.
Çeçenler, Adigeler, Kabardey Türk degoldir. Çeçen ve crrkezdir onlar.
kesinlikle :) cecen degil ama cerkes evet zaten adigede cerkes demek ama dogru turki cunhuriyetlerden degil :)
@nomorebets35 ben Türküm ama Çerkes olana da Türk demek sacma
ben cerkesim :) turkde degilim evet dogru soyluyorsun
Sadece ortak dil Türkce degil, TÜRK DEVLETLERI BIRLIGI KURULMALI ama bizim chpkk karsi cikar
Bizim ümmetsever parti destekler mi sanıyorsun?
@Honnéte___ Gavur sever hayrani partinin sürekli rahatsiz oldunu biliyoruz, ingiliz, fransiz, yunanin onlara emanet ettigi Türkiye'yi korumak icin ellerinden geldigini yaptiklarini iyi biliyoruz.. Resmi dilimiz ingilizce olsun desek, dünden hazirlar, camileri kaldiralim desek, dünden kabul ederler
Yalan haber. Bir yıl önce böyle haberler çıkmış ancak iddia yalandır.
bunlarin bizi sevdigi bildigi falan yok. rus sevici hepsi.
Onların bileceği iş ama, bu işin arkasında usa yoksa şaşırırım😆😆😆
Rusya bu ambargodan ciddi zarar gördü. Ondan ümidi kesmişler galiba boyunduruk altındaki devletler
Emin miyiz kesin karar verildi mi yani? Özbekçe de var sonuçta
Güzel bir haber, Evet, olmalı.
Olmalı tabi. Neden olmasın. 😎🇹🇷
Farketmez olabilir
Umarım bizim dilimiz değişmez!
Arada güzel şeyler de oluyor desenize
Güzel bir kazanım oldu bizim icin
Bence olmali ya anlasmak daha kolay olur
Doğru karar verilmiş
Macaristanda Turki eksik listelenmiş
Bu güzel bir haber
Evet, evet olmalı 🇹🇷