+1 yılÖlüm ebedi uyku demektir. Öldükten 24 saat sonra münker&nekir melekleri insanları 3 sualle sorguya çekecek. Rabbin kim, kıblen neresi, peygamberin kim. Eğer bu 3 suali geçersen galiba ahirete kadar eziyetsiz huzurlu bir şekilde uyuyacaksın ama geçemezsen kıyamete kadar azap çekeceksin. Ama benim anlamadığım şöyle bir konu var. Madem geçemezsek kıyamete kadar azap çekeceğiz peki neden ölüm ebedi uyku yazıyor.
14 Yorumla- +1 yıl
Teşekkürler
- +1 yıl
Senden de
En İyi Cevaplar
Gizli Üye(25-29)+1 yılResûl-i Ekrem -sallâllâhu aleyhi ve sellem- Efendimiz, düşünüp ibret almamız, son nefes ve ötesine hazırlanmamız için, bizlere kabir, kıyâmet ve âhiret ahvâlinden bazı manzaralar nakletmiştir.
İNSAN ÖLÜNCE RUH NEREYE GİDER?
Ebû Hüreyre -radıyallâhu anh-’ın naklettiğine göre Allah Resûlü -sallâllâhu aleyhi ve sellem- Efendimiz bir defasında:“Mü’minin rûhu çıktığı vakit, onu iki melek karşılayıp yukarı çıkarırlar.” buyurmuşlardı. Sonra da mü’min rûhun güzel koktuğunu ve bu kokunun etrafa da saçıldığını beyân etmişlerdi. Efendimiz -sallâllâhu aleyhi ve sellem- bunun ardından sözlerine şöyle devam ettiler:
Ruh Kokar Mı?
“Semâ ehli:«‒Arz (dünya) tarafından ne kadar da güzel ve hoş bir ruh geliyor! Allah Teâlâ, sana ve içinde bulunarak îmâr ettiğin cesede salât eylesin!» derler.
Sonra ruh, hemen Rabbinin huzûruna çıkarılır. Daha sonra Cenâb-ı Hak:
«‒Onu, (Cennet bahçelerinden bir bahçe olan kabrine) götürün, berzah hayatı bitinceye kadar orada kalsın!» buyurur.”
Bunun ardından Efendimiz -sallâllâhu aleyhi ve sellem-, kâfirin rûhu çıktığında onun pis kokusundan, üzerine yağan lânetten ve herkesin ondan uzaklaşmak istediğinden bahsetmiş, sonra da şöyle buyurmuşlardır:
“Kâfirin rûhu çıktığında (semâ ehli):
«‒Arz (dünya) tarafından pis bir ruh geliyor.» derler. Sonra:
«‒Onu, (Cehennem çukurlarından bir çukur olan kabrine) götürün, berzah hayatı bitinceye kadar orada kalsın!» denilir.”
Bu sözü söylerken Rasûlullah -sallâllâhu aleyhi ve sellem-, (kâfir rûhun pis kokusu sebebiyle) üzerlerinde bulunan ince örtüyü mübârek burunlarına çevirmişlerdir. (Müslim, Cennet, 75)
Berâ bin Âzib -radıyallâhu anh- da şöyle anlatır:
Resûlullah -sallâllâhu aleyhi ve sellem- Efendimiz’le beraber, Ensâr’dan bir zâtın cenâzesine gitmiştik. Kabrine kadar vardık, henüz defnedilmemişti. Efendimiz’in etrafına oturduk. Bir semâya, bir yere bakmaya başladılar. Üç defa mübârek gözlerini yukarı kaldırıp yere indirdiler. Sonra da:
“Allâh’ım! Kabir azâbından Sana sığınırım!” diye duâ ettiler.
Ruh Bedenden Nasıl Ayrılır?
Daha sonra şöyle buyurdular:“Müslüman bir kimse âhirete yaklaştığı ve dünyadan ayrılma vakti geldiği zaman, ölüm meleği gelir ve başucuna oturur. Semâdan da melekler inerler; yüzleri güneş gibi parlaktır. Yanlarında Cennet kefenlerinden ve kokularından vardır. O şahsın önüne, baktığı yere otururlar. Ölüm meleği şöyle der:
«‒Ey itmi’nâna ermiş nefs! Rabbinin mağfiretine ve rızâsına kavuşmak için çık!»
O da su damlasının kaptan aktığı gibi kolaylıkla çıkıverir.
Diğer melekler, o rûhu ölüm meleğinin elinde göz açıp kapayıncaya kadar bile bırakmadan hemen alırlar ve semâya yükseltirler. Yanlarından geçtikleri her melek topluluğu:
«‒Bu güzel ruh da kim?» derler.
Rûhu yükselten melekler de onu en güzel isim ve sıfatları ile yâd ederek:
«–Bu falan oğlu falandır.» derler.
Semâya vardıklarında bütün semâ kapıları açılır. Yedinci kat semâya varıncaya kadar, içinden geçtikleri her bir semânın Allâh’a en yakın olan mukarreb melekleri, bu rûhu teşyî eder (uğurlar).
Sonra:
«–Onun amel defterini İlliyyîn’e yazın!» denilir.
Daha sonra da:
«‒Kulumu yeryüzüne geri götürün. Çünkü Ben, onları yerden yaratacağımı, tekrar ona döndüreceğimi ve yine oradan çıkaracağımı vaad ettim.» denilir.
O kimsenin rûhu cesedine geri getirilir.
Melekler ölünün yanına gelirler ve:
«‒Rabbin kim?» derler.
«‒Allah.» der.
«‒Dînin nedir?» derler.
«‒İslâm.» der.
«‒Sizin içinizden çıkan şu zât kimdi?» derler.
«‒Allâh’ın Resûlü’ydü.» der.
«‒Bunu nereden bildin?» derler. O da:
«‒Allâh’ın Kitâbı’nı okudum, O’na îmân ettim ve O’nu tasdîk ettim.» der.
Bunun üzerine semâdan bir münâdî şöyle nidâ eder:
«‒Doğru söyledi, ona Cennet’te bir yer hazırlayın, Cennet elbiseleri giydirin ve Cennet’teki mekânını gösterin!»
Daha sonra bu kimse kabrine yatırılır. Cennet’in rüzgârı ve hoş râyihası kendisine gelir. Ona bunlar yapıldıktan sonra, yanında güzel yüzlü, temiz kıyafetli ve hoş kokulu bir adam temessül eder:
«‒Hoşlandığın şeylerle sevin! Bu sana vaad edilen gündür!» der.
Müslüman:
«‒Sen kimsin? Hayır müjdeleyen bir yüzün var!» diye sorduğunda o şahıs:
Ben senin sâlih amelinim.» der.
Sonra o kimse şöyle yalvarır:
«Yâ Rabbi! Kıyâmeti hemen gerçekleştir ki (Cennet’te bana lûtfedeceğin) ehlime ve malıma kavuşayım!»”
Bunu söyledikten sonra Resûlullah -sallâllâhu aleyhi ve sellem- Efendimiz şu âyet-i kerîmeyi tilâvet buyurdular:
“Allah Teâlâ, sağlam sözle (yani «Lâ ilâhe illâllah!» diyerek) îmân edenleri (n ayağını kaydırmaz) hem dünya hayatında hem de âhirette sapasağlam tutar…” (İbrahim, 27)
Peygamber (Sallallâhû Aleyhi ve Sellem) :
“Ölen adam kendisini yıkayanı, taşıyanı, tekfin edeni ve kabirde uzatanı tanır.” buyurdu.Ebu'l-Hasan bin Berra «Ravda» kitabında zayıf bir senedle İbn-i Abbas'tan rivayet ettiğine göre;
Peygamber (Sallallâhû Aleyhi ve Sellem) :
“Her ölen gasilini (yıkıyanını) tanır. Eğer cennetle müjdelense, taşıyanlara yalvarır, beni acele götürün, der. Eğer cehennemle müjdelense acele etmemelerini rica eder.”İbn-i Ebi Dünya, Mücahid'den şunu rivayet etmiştir:
“Kişi ölünce bir melek, ruhunu alır, onu kabre koyuncaya kadar O her şeyini; yıkayanını, taşıyanını görür.”İbn-i Ebi Dünya, Amr bin Dinar’dan rivayet ettiğine göre:
“Her ölen kendisinden sonra ailesinde olacağı her şeyi bilir. Onlar onu yıkarken, kefenlerken o hep onlara bakıyor.” demiştir.26 Yorumla- +1 yıl
Tüylerm diken diken oldu Allah razı olsun
Cevap sahibi+1 yılRica ederim. Amin cümlemizden. İnşallah hepsini okuyup bilgi sahibi olmuşsunuzdur
- +1 yıl
Evet çok yararlı oldu tekrardan Allah razı olsun
Cevap sahibi+1 yılEİG için teşekkür ederim beyefendi
- +1 yıl
Ben teşekkür ederim güzel bilgiler için
Cevap sahibi+1 yılRica ederim ne demek
Mezara gömüldükten sonra ilk hesap soruları sorulur. Rabbin kim. Peygamberin kim. Dinin. Kıblen. Sonra durumuna göre ya cennet bahçelerinden bahçe ya da cehennem ateşinde bir çukur! Allah hükmü verir sadece
27 Yorumla
Gizli Üye(36-45)+1 yılBu dünyadan göçer ölen kişi. Sonrasında ne olduğuna inançlara göre farklı cevap verilir. Mesela ateizme göre ölüm bir kişinin mutlak sonu yok oluşu iken islama göre ruhun bedenden ayrılması
dır. Öldükten sonra sorgu sual melekleri gelir o kişiye bazı sualler sorar vs16 Yorumla
Cevap sahibi+1 yılinşallah
Cevap sahibi+1 yılBu arada reenkarnasyon yalan öyle bir şey yok öldükten sonra ruh başka bir bedene geçmez
Cevap sahibi+1 yılİslamda yok öyle bir şey hindiuzmde var. Bir de dini konuları buradan öğrenmen sakıncalı olabilir ipini koparan bri şey diyor hem de site pek uygun değil
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
10Cevap
- Aile & Toplum konusunda 152,3b cevap paylaştı.
u +1 yılYok olacağız.
30 Yorumla
+1 yılÖlümün gerçekleşmesinden 24 saat sonra vücut çürümeye başlıyor. Solunumun durması bakteriler için işaret oluyor ve çalışmaya başlıyorlar. İlk çürüyen organlar ise göz, beyin, mide ve bağırsaklar. Ceset şişman ise daha çabuk çürürken, bebekler ve tuzlu suda boğulanlar daha geç çürüyor.
20 Yorumla
+1 yılRuh çıkınca göğe doğru 7 kat semaya yükselir. Her katta melekler tarafından sual sorulur. Kabre girdikten hemen sonra ruh bedene girer ve kabir azabı başlar. şu an cennet cehennem daha kurulmadı ama kabir azabı var. Ölüler kıyamette uyanana kadar uyuyolar zaman kavramı oyle farklı ki 2 bin sene sonra uyanınca sanki 1 gün uyanmış gibi kalkcakmışız Allah hayırlı ölüm nasip etsin
03 Yorumla- +1 yıl
Günahları çektikten sonra uyucaz diye biliyoruz ödül falan var mı okadarini bilmiyorum
Aile & Toplum konusunda 11,8b cevap paylaştı. Ne olduğu belirsiz.
İşte dinlerin de aldığı güç bundan gelir. Ölüm sonrasında, sözde, tanrı tarafından vaad edilen ödül ve cezalar ile, yaşadığımız dünyadaki insanlar istenilen sekilde dizayn edilir, adeta koyun gibi güdülür.
20 Yorumla
+1 yılÖldükten sonra biri topağa ekerler ve yeniden tohumlanırız. :) :D
Bildim mi bildim mi..12 Yorumla- +1 yıl
Öldükten sonra çok şey oluyormuş🥹
- +1 yıl
Biz bitki değiliz hayıyyy 🥹😰
+1 yılToprağı konulduktan sonra hemen sorgu melekleri geliyor
Hocalardan bunu öğrendik
13 Yorumla- +1 yıl
Derler ki ameli iyiyse görürmüş
+1 yılGomuleseye kadar ruh yukaridan izliyor sonra yanliz kalinca sorgun başlıyor
11 Yorumla- Aile & Toplum konusunda 2,1b cevap paylaştı.
+1 yılkabir azabı ve kıyamete kadar beklemek oluyor benim dinime göre
113 Yorumla- +1 yıl
amin ama kabir azabndan önce kabir soruları vardı sonrasında o sorulara göre kabir azabı yaşayıp yaşamayacağı belli olacak kişinin onu unutmuşum pardon
- +1 yıl
aynen öyle zaten kalpteki imanla soruları cevaplayacaksın şu an bilsen ama amellerin kötü olsa ne fark eder ki ezber işi değil yani
- +1 yıl
evet işte kalpteki imanla cevaplanacakmış orada o sorular zaten cenneti hak etmek gerek kötüler için iyi ki cehennem var..
- +1 yıl
evet maalesef ama sürekli de öölümü düşüenemeyiz psikolojimiz bozulurdu bence bu şekilde daha iyi ben öleceğimin sadece farkındayım ama ölümü sürekli düşünmem psikoloijyi etkiler bu çünkü
- +1 yıl
işte düşünmeyeceğiz bu kadar basit şahsen bana uzak gibi geliyor kendime göre konuşursam
- +1 yıl
Amin..
Gizli Üye(18-24)+1 yılyeniden diriliyorsun reenkarnasyon oluyor. Maddi dünyadan uzağa gidemiyorsun eğer bir buddha değilsen.
111 Yorumla
Cevap sahibi+1 yılDünyadan kastın maddi alemse evet. Ruhun bir sureti maddi alemde diğer bir sureti ise ruhlar üstü alemde yer almaktadır. Diğerine ulaşman imkansız üstü gibi bir şey. O yüzden sadece bu dünyadaki ruhuna bağlısın. Ölünce de ruhun dünyada kalıyor hep fakat bedeninden ayrılıyor
Cevap sahibi+1 yılöldükten sonra başka bir bedenin içine girmezsen görebilirsin ruhsal varlık gibi gezersin bir süre sonra zaten seni yoğun bir enerji bedende tekrar var olmaya çeker. Bu istekle yaradıcının sevgisi ve isteğiyle tekrar var olursun. O kısa süre boyunca bilincinin nasıl olacağı çok zor bir soru. Eski yaşamış olduğun hayatları da içine katarsan ruhunun sınırları bir süreliğine kalktığında olağanüstü bir uyanıs yaşamış olabilirdin ancak bu mumkun değil
Cevap sahibi+1 yılşöyle anlatayım o durum mantıklı aslında. Tanrıları, melekleri iyi enerjilerinle çağırırsın ve onlar sana gözükür sana yardım eder sana mesajlar verir. Bu durum ona benziyor. Ruhlar aleminde zaman da farklı akar mekan da farklıdır. Bizim sınırlı görme duyumuzun üstünde var oluş vardır orada. Ameli iyi olan insandan kasıt iyi niyetle gerçekten severek ve isteyerek o kişiyi anan bir insan anlamına gelmektedir. Bu mümkündür.
Cevap sahibi+1 yılhayır müslüman değilim :) konusmam metafizik budizm falan var
Cevap sahibi+1 yılönemli değil :D uzaktan büyü yapmıyoruz
Hiç.
Yok olup gidiyoruz.
Ortalama 65 yıllık yaşamında ne yaptın yaptın.
Hepsi bu.
10 YorumlaDoğmadan önce nasılsak öldükten sonra da öyle olacağımızı düşünüyorum.
20 YorumlaHangi gün öldüğüne bağlı olarak değişir 😄
15 Yorumla
+1 yılMezarda kıyamete kadar bekliyosun
18 Yorumla- +1 yıl
Ruh bedeni terk eder direkt, ama vücut işlevleri kısa bi süre devam edebilir
- +1 yıl
Bu konuda kesin konuşmak imkansız. Bazılarına göre evet, her şeyi izleyeceksin, bazılarına göre gömüldükten sonra öldüğünü fark edeceksin
- +1 yıl
İnşallah 🤗
- +1 yıl
Amin amin
+1 yılÖldüğünün farkına varıyorsundur herhalde
16 Yorumla- +1 yıl
Deneyip haber vericem hemen
- +1 yıl
boş ver aşkım biz direkt cehennemliğiz sğdlsğd
- +1 yıl
Aminnn
Doğmadan önce nasıl hiçsen öldükten sonrada hiç oluyorsun aynı şey
20 Yorumlahemen sorup öğreniyorum
20 YorumlaPamuk tıkıyorlar
11 Yorumla- +1 yıl
Allah affetsin
Ayvayı yeriz
13 Yorumla
+1 yılCennete ya da cehenneme gidersin
11 Yorumla- Aile & Toplum konusunda 8,8b cevap paylaştı.
+1 yılKimse bilmez
30 Yorumla
+1 yılbilmem hic ölmedim
10 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılBilinmiyor
20 Yorumla
Gizli Üye(25-29)+1 yılYok olacaz
20 Yorumla
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri