bir çok kişi enslasyonda hissedilen %15 konuşuyor.
son 50 yılın en yüksek enflasyonu

Ak Partinin trooll çalışmaları Kizlarsoruyor. com' da da devam ediyor. Sorudaki yanlışları özetlersek Almanya' nın BİM' i Edeka değildir. Edeka Türkiye' de İstanbul Nişantaşı' nda bulunan lüks market zinciri Macro Center' a eşittir. Macro Center' da aynı kalitede bir makarna 15 TL' den başlar 50 TL' ye kadar gider. İsteyen Macro Center' lara gidip bakabilir. BİM Almanya' daki Aldi marketlerden özenilerek Cüneyt Zapsu adındaki iş adamı tarafından projelendirilmiştir. şu an sahibi Mustafa Latif Topbaş' dır. Ama Aldi marketlerde ürün kalitesi BİM' den çok daha üst düzendir. Aldi' deki süt ve süt ürünlerine bakarak aradaki kalite farkını anlayabilirsiniz. Aldi' de 8,00 €' ya satılan İtalya Toscana bölgesinin şaraplarını Toscana' da 8,00 €' ya alamazsınız. Almanya' da enflasyon %8' dir. 10.000 mal ve hizmet varsa zam gelen kadar zam gelmeyen de vardır. Türkiye' de ise 25 kuruş olan poşet dışında her şeyin fiyatı artmıştır. Almanya' da 3 ay boyunda şehiriçi ve eyaletler arası otobüs, tren toplu taşıma ücreti aylık 9,00 €' ya düşürülmüştür. Hızlı tren, Çekya trenleri ve birkaç özel ulaşım aracı dışında tüm ulaşım araçlarına bu ücretle binilebilir. Eğer 9,00 € olmasa idi 90 € ödemek zorunda kalırdınız. Çünkü Aachen' dan Münihe gitmek bunda faa bile tutar. Bu da demek oluyor ki toplu ulaşımda %90 indirim yapılmış. Almanya bunun için eyaletlere ve belediyelere 2 milyar Dolar yardım etti. Bu da demek oluyor ki Almanya' da gerçek enflasyon da hissedilen enflasyonda %8. Türkiye' de 2021 Eylül ayında 25 TL olan Irmak veya Torku marka 5 kiloluk toz şeker paketi bugün 100 TL. Yani fiyatını artış oranı %300. Çaykur Rize Çay 1 kiloluk pakette 2021 sonbaharda 25,90 TL iken şimdi 58,90 TL yani %127 zam gelmiş. Türkiye' de elektrik %125 zamlandı. 2021' de motorin 6,59 TL iken şimdi 29,19 TL' a %343 zamlanmış. Almanya' da benzin 1,50 €' dan 2,20 €' ya geldi sonra 1,94 €' ya geri indi. Almanya' da benzine %29 zam yapıldığı zaman Almanya' daki Ak Partililer bağırıyor battık bittik, Türkiye' de %343 zam geldiği zaman Türkiye' deki Ak Partililerden tık yok. Kısaca trroller Almanya bizi kıskanıyor demeye devam edin. Size 6 yaşındaki çocuk bile inanmıyor artık.
@entıni Hayır, Bremen' de eski kiracı warmiete 3 odalı 75 metrekare evde 360 €' ya kalıyor. 1.600 € Münih merkezde, 3 odalı, 75 metrekare evin kirası. Ama Münih' de mühendis, yazılımcı, iş adamı, finançı kalıyor.
İşine gelmeyince cahil diyorsun. Almanya' da bulunmadığımı nereden biliyorsun? Almanya' da Kaufland Markette Kaufland market kartıyla Kaufland market markası 1 litre sızma zeytinyağını 4,10 €' aldım. şu an Türkiye' de sızma zeytinyağı 100 TL. Migros, Carrefoursa İnternet sitesi açık, isteyen bakabilir. Aynı dönemde aynı marketten Softland marka 1 litre yumuşatıcıyı 89 Centte aldım. Şuanda Türkiye' de yumuşatıcının litresi 15 TL' den başlıyor. Kurbanda Müslüman Çiftliğinden 500 kilo dana aldım. Kestirdim. 1.100 €. Türkiye' de bu yıl 500 kilo dana kestirmesi içinde 25.000 TL. Almanya' da kim aç laaan? 500 kiloluk dana yeseniz açız dersiniz. Yüzünüze gözünüze dursun. Beğenmiyorsanız Uganda taşınanlara ücretsiz arazi veriyormuş. S. g. Uganda' ya.
Almanya herkese 300 € para verdi. İnsanlar Hollanda' da otelleri doldurdu. Ulaan gözünüze dizinize dursun. Pandemi döneminde Arbeitsamt' dan Jobcenter' dan para aldınız, köoopek gibi yediniz. Allahın adaleti varsa umarım Almanya' da açlıktan ölüyorum diyen tüm Türkleri kahru perişan eder.
@entıni Almanya bizi kıskanıyor diye kendin gibi geeriizekalıları kandırmayacan o zaman.
@entıni Senin kafa yapındakiler diyor, sen de inanıyorsun. Onu diyorum.
türkiye ve almanyayı kıyaslamak saçmalık ben türkiyede yaşamıyor olmama rağmen türk hayat pahalılığı ile neden ilgileneyim? tabi ki almanyada olanla ilgileneceğim. tabi ki almanyada açlıktan ölmüyoruz ben sadece enflasyondan bahsettim. hayatı sadece yağ ile kıyaslayamazsın zaten herkesin bir ev bir araba ve karnını doyuracak kadar yemek ile yaşaması gerekmiyor. problem zaten bunun ilerisine gitmeye çalıştığımızda başlıyor.
@entıni 

Doğalgaz fiyatları yukarıda. Türkiye 195 ülke arasında yine ilk 3' de.
@entıni OECD Enerji Fiyatları Enflasyonu
1. Norveç
2. Belçika
3. Hollanda
4. Türkiye: 48,80
5. İspanya
6. Estonya
7. İsveç
8. Litvanya
9. Yunanistan
10. Lüksemburg
11. İrlanda
12. İtalya
13. Amerika Birleşik Devletleri
14. Letonya
15. Güney Afrika
OECD Ortalaması: 25,60
16. Birleşik Krallık
17. Avusturya
18. Danimarka
19. Kanada
20. Polonya
21. Fransa
22. Slovenya
23. Şili
24. Almanya
25. Kosta Rika
26. Japonya
27. Finlandiya
28. İsviçre
29. Macaristan
30. Portekiz
31. Kolombiya
32. İzlanda
33. Kore
34. İsrail
35. Meksika
36. Slovakya
37. Çekya
@entıni Almanya, Fransa, İngiltere enerji fiyatlarında halkın uğradığı zararı kapatmaya karar verdi? Türkiye' de var mı böyle bir şey? Alman 300 € verdi, Hollanda' da boş otel yok. Kim aç Almanya' da boş yapma.
@entıni https://data.oecd.org/price/inflation-cpi.htm
Enerji fiyatları burada. Araştır, ondan sonra konuş. Almanya' da Ak Partililer benzin 2,20 €' ya çıkınca ölüyoruz dedi. Şimdi 1,94 €' ya düştü Allah razı olsun diyen var mı? Ak Partililer Avrupadan para kazanıp Türkiye' de AVM dikseler, plaza dikseler tokum Allaha şükür demezler. Konya Kulu, Afyon Emirdağ, Kahraman Maraş şehirlerinden bir tanesi Avrupada karnım tok demez. Zihniyet değişmez. Danimarka 140.000 DKK verdi yeter ki gidin diye 1 tane giden olmaz mı ya. Yok işte.
@entıni Hollanda' da bisiklet kullanıyorlar şehir içinde. Hollanda elektrikli araç için fosil yakıtları pahalı tutuyor. İstese 1,00 €' ya kullandırır. Norveç' de de öyle. Bu iki ülkede Tesla marka elektrikli araç çok fazla. Norveç' de elektrik araca teşvik var, krediyle bir öğretmen Tesla marka araba alabilir.
@entıni 

Türkiye ne petrol bulması, gaz bulması Venezuela enflasyonuyla yarışıyor. Gaz bulan yok, manda yoğurdu yiyip gaz çıkartan olabilir.
@entıni İsyan ediyorlar da ne yapıyorlar? Hollandalı, Norveçli İbiza, Malorca' da tatil de. En fakiri Yunanistan' a gidiyor. Hademesi de Türkiye' ye geliyor.
@entıni Kardeşim boş yapma, Hollanda ile Norveç' de izin paraları Haziranda yattı. İsteyen İspanya' ya isteyen Malorca' ya isteyen Yunanistan' a gider. Sen simidini kemir.
@entıni Avrupa bizi kıskanıyor diye köy köy dolaşıp millet kandıran milletvekillerim var. i
@entıni Almanya' da Türkiye' de üretilen Çaykur Rize çay, fındık, Fiat Egea araba daha az , daha kısa süre çalışarak alınıyor. Sen ağlayarak otuzzz bir çekmeye devam et.
Fiat Egea' nın fabrikasında çalış. Sen aracı 100 ayda alırsın, araç 3000 km ötedeki Almanya' da Fiat Tipo adıyla daha ucuza satılır, Almanya işçisi 16 ay çalışarak alır.
@entıni Boş yapma, ben de diyorum ki Ak Parti Venezuela bizi kıskanıyor demeli. Almanya bizi kıskanıyor dememeli. Venezuela enflasyonu 2022 ilk 4 ayında %16, Türkiye enflasyonu %30. Ak Parti Maduro' yu geçti.
@entıni Bundan sonraki aşama Venezuela' da 2015 - 2017 arasında halkın 11 kilo verdiği gibi Türk Halkına fakirlikte 11 kilo verdirmek. Asgari ücretli günlük 130 TL kazanıyor, 1 kilo kaşar markette 130 TL. Haha böyle ekonomi mi olur aaamkkk.
@entıni 
Venezuela enflasyonu 2022' de Türkiye' den düşük.
@entıni 

Bundan sonra olacaklar, araştır.
Venezuela halkı ortalama 9 - 11 kilo verdi. Kanıt: www.milliyet.com.tr/.../venezuelalilar-gidasiz-kalinca-9-kilo-zayifladi-2400660
https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-47026234
Venezuela' da yaşanan siyasi, ekonomik ve sosyal zorluklar nedeniyle 2014' den 2022 yılına kadar 30 milyon nüfustan 6 milyonu ülkeyi terk etmek zorunda kaldı. 2018 yılında enflasyon Venezuela' da yüzde 1 milyonu buldu. Venezuela' dan göç eden halk çevre ülkelerde kötü şartlarda çalışıyor, Venezuela' daki akrabalarına, ailelerine para yolluyor.
@entıni enezuela' da para milyon enflasyonun yaşandığı günlerde o kadar değersizdi ki halk kağıt paradan çanta ve cüzdan yapıyor. Komşu Kolombiya' nun sınır şehri Cúcuta' da hayat kadınlığı yapmak zorunda kalan Venezuelalı kadınlar var. Venezuela' dan göç eden kadınların bazıları çevre ülkeler Kolombiya, Brezilya, Bolivya, Şili' de hayat kadınlığı yaptığı gözlemleniyor. Kanıt: www.abc.es/.../...evivir-201902160109_noticia.html
www.semana.com/.../
@entıni Venezuela' da bozuk para kalmadı. Eritip maden olarak kullanıyorlar. Türkiye' de de şu an bozuk parada kullanılan nikel, demir, krom olsun madenler bozuk para halinden daha değerli. Demir bir yılda % kaç arttı hesapla. Şuanda bozuk para eritenler var. Kağıt paradan çanta yapmazsak iyidir. Şuanda Venezuela' da kağıttan yapılan çanta, cüzdanlar hem aynı ülkede hem Kolombiya' da hem Peru' da satılıyor.
Cevap
4Cevap
Eğer Euro da değer kaybediyorsa biz ne yapalım
maaslar dusuk orada bıraz daha artsın kafayı yerler
Buradakilere giren cikandan pek rahatsız değil %70 enflasyona rağmen
Hayır yok
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?