Ben üniversite okuyorum. Her ay 12-15 bin lira para harcıyorum. Ailemden para almiyorum ama hem dağınığım hemde parayı har vurup harman savunuyorum. Hiç birikimim yok hemen harcıyorum.
Sosyal medyada influencerlık yapiyorum ciddî rakamlar kazanıyorum. Geziyorum tozuyorum eğleniyorum herkese biseyler ismarliyorum ve annem bana kızıyor bu savurganlığımdan dolayı. Bir de yemek bile yapmayı bilmiyorum 😔 sizce ne yapmalıyım?
Kazancınızın en az %20 sini birikim için ayırabilirsiniz. Yine de oradan da harcarım diyorsanız annenize verin sizin için o biriktirsin. Ileride ne yasayacaginizi bilmiyorsunuz, simdiden paranizi biriktirin. Standartlarinizin dusmemesi adina da tasarruf etmek önemli. Yemek yapmak da zor değil, youtube da bile bir sürü içerik var, her hafta en az 2 yemek deneyin, basit yemeklerle baslayin, zamanla tekrar ede ede gelisirsiniz.
Sosyal medya demişsiniz. Şimdi gördüm. Bence siz, bu kadar harcama yapmak yerine bir miktar birikim yapmalısınız. Mesela altın, dolar ve benzeri bir şeyler toplayabilirsiniz. Sorunuza gelirsek, bence de epey fazla bir harcamanız var. Ülkenin %95'i bu kadar parayı bırak harcamayı, kazanacak imkana bile sahip değil. Şartları da hesaba katmalısınız.