Tarladan toplanan besinler bir yana, manavlarda satılan meyve ve sebzelerde bile böcek kalıntıları olabiliyor ve ne kadar yıkanırlarsa yıkansınlar çıkmayabiliyorlar. Tabii siz farkında olmadan bunları tüketiyorsunuz. Keza içtiğiniz çayda bile çok fazla böcek erimiştir.
Ama müsterih olun, böceklerin protein değeri yüksektir ve sebzelerin üzerine yapışan sinek larvaları da doğal bir yağ kaynağıdır.
Yılda ortalama 1 kiloya yakın böcek tükettiğinizi biliyor muydunuz?
Bu olaya daha farklı bir açıdan bakmayı tercih ediyorum. Yediğimiz sebzeler, ve bu sebzelerin meyveleri topraktaki hastalık ve zararlılardan arta kalan kısımlardır. Ayrıca gittiğimiz restoranlarda, yediğimiz yemeklerde gelecekte yiyeceğimiz böcek miktarının daha da artacağı söyleniyor. Bazen bilerek çoğu zaman bilinçsizce bunu tüketiyoruz. Böcekler doğaya zararlı değil tabikide. Yani en azından bir kısmı. Fakat hiç kimse yediği sebzelerde veya gittiği restoranlarda önüne getirilen yemeklerde böcek yediği gerçeğini bilmek istemez diye düşünüyorum. Ayrıca bitkilere haşerelerden kurtulmak üzere uygulanan zirai ilaçlardan bitkileri en mümkün mertebe, insan sağlığına da zarar vermeden temizlemenin yolu karbonatlı su olduğu araştırmalarda açıklanmış. Karbonatlı su sayesinde sağlıklı sebzeler tüketebilmemiz bir nevi mümkün.😄
İnsanların nasıl üretimler yaptığını bilmiyoruz. Hepsini de kontrol etmek mümkün değil. Biz elimizdeki yediğimiz sebzeleri, meyveleri temizlememiz bilinçli tüketim yapmak açısından daha mümkün. Kontrol edemeyeceğim şeyleri kafaya takmamayı tercih ederim kısacası.😄
yaa ben bunu unutmuştum tranvam varrrdııi tazelendi şu an küçükken belgesel izledim bununla ilgili bide ayrı olarak çekirgeleri filan çikolata yapıyorlardı öğk 1 hafta yemek çikolata yerken zorlandım 😓
O zaman şöyle söyleyeyim, sana hiçbir zararı yok ve emin ol yediğin ekmek, hamburger, pizza zararlı. Neticede kuru kuru tüketmiyorsun, yemeğin tadını aldın mı sorun yok :D
Iyy biliyordum, keşke hatırlatmasaydın. Aldığım sebze, meyveleri sirke ve tuzlu suda iyice yıkarım. Tabii illa ki dışarıda yediğimiz de filan ya da başka şeylerden böcek yediğim oluyordur. 🤢
Yok bu birçok üniversitenin de incelemesi oldu ve bilimsel olarak da kanıtlandı.
Ki çok şaşırılacak bir durum değil. Mesela çay bitkilerinin üzerinde bile çok sayıda böcek oluyor ve bizzat fabrikada işlem görüyorlar. Böcekler eriyip gidiyor. Kendi gözlerimle gördüm.
Ancak kişinin yılda ne kadar böcek tükettiği tartışmalı. Yarım kilo da olabilir 1 kilo da. Bu sebeple "1 kiloya yakın" ifadesini kullandım.
Yanlış haberlerin hepsi sosyal medyada hızlı yayılıyor zaten. Ama bu bilgi yanlış bir bilgi değil.
Hayır bu bilgi yanlış değildir. Sadece yılda tüketilen böcek miktarında farklılık olabilir. Bazı araştırmalar yarım kilo, bazıları ise 1 kilo der. Bu sebeple soruda ''1 kiloya yakın'' ifadesini kullanmayı münasip gördüm.
Ayrıca içtiğin çayda bile çok böcek var. Çay bitkilerinde çok fazla böcek olur ve fabrikada çayla beraber erirler. İnanmıyorsan çay fabrikasına gidip kendin gözlemleyebilirsin. Daha birçok bitkide de var bu.