İttihat ve Terakki, II. Abdülhamid'i tahttan indirdi ve devleti I. Dünya Savaşı'na soktu. O sıralarda ülkede yaşayan Ermeniler, kendi devletlerini kurabilmek için harp hâlindeki Osmanlı'ya saldırdı. Savaş sırasında yaşandığı için Ermenilerin çoğu Talât Paşa'nın emri ile tehcir yani zorunlu göçe tabi tutuldu, bir kısmı ise katledildi. Ermeniler de çeteler kurarak katliamlara aynı şekilde mukabelede bulundu.
Ermeni kaynaklarına göre;
Aslında 1915'te değil, katliamlar 1894'te sistematik olarak başladı. 24 Nisan 1915'te 235 Ermeni aydını tutuklandığı için bu günü ''Soykırım günü'' kabul ettiler. Ermeni kaynaklarına göre 2,5 milyondan fazla insan öldü. Van, Maraş gibi bölgelerde Ermeniler çeteler kurarak karşılık verdi.
Sonuç;
Selçuklulardan bu yana Anadolu'da Türklerle birlikte yaşayan Ermeniler, Osmanlıda'da ''millet-i sadıka'' (sadık millet) olarak adlandırıldı. Ancak yaşanan bu olaylar, 30 ülkenin ''Ermeni soykırımı'' olarak kabul etmesine neden oldu. Eğer Türkiye, bunun soykırım olduğunu kabul ederse Ermenistan'a toprak ve para vermek zorunda kalabilir.
Ben, bunun Nazilerin yaptığı gibi bir ''soykırım'' olduğunu düşünmüyorum. Peki siz soykırım olduğunu düşünüyor musunuz?
Bugün Ermeni katliamlarının 107'nci yıl dönümü! Katliam mı yoksa soykırım mı?
Zaten soykırım yapmak isteseydi, göçe zorlamazdı. Direnişler, o an ülkenin bulunduğu stres durumu gibi şeyler göz önünde bulundurulduğunda "soykırım" diye bir şey yok. Şurda ve şu yüzyılda en basitinden sokağa çıkıp bir eylem yapsanız ve direnseniz ağzınızı yüzünüze... Neyse😂. Ki burada devletin aldığı bir karar var. Ve durduk yere de değil. Herkes karşılıklı olarak edeceğini etmiş. Şimdi kimse ağlamasın. Dış ülkelerin karışması da ayrı bir konu. Özellikle elinde kan olanların söz söylemeye bile hakkı yok. Ama çıkar ilişkileri işte. Ermeni diasporasının büyük etkisi var.
Soykırım seninde insanların aklına genel olarak Holocost gibi tamamen öldürerek yapılan suçlar gelmesine rağmen belirli bir etnik köken sahip insanlara karşı yapılan ve kitlesel zararlar veren bütün eylemler soykırım adı altında değerlendirilebilir. Mesela belirili bir etnik kökenden gelen insanların sperm ve yumurta üretebilen bireylerini birbirinden ayırarak üremelerini engellemek bile soykırım olarak geçer. Ve bütün bunlara bakıldığında maalesef ki Ermeni soykırımının denilen bir olay yaşanmıştır.
II. Dünya Savaşı'ndan sonra Almanya bölünmüştü toprak verecek durumu da yoktu ama zaten gizli antlaşmalar gereği Sykes Picot antlaşması Orta Doğu'da İsrail devletinin kurulma planları yapoılmıştı, Almanların ilgisi yoktu o ayrı tabii
Ortada ciddi bir kırım yapılmış. Teknik adi soykirim veya degil ama olaya zamanın devlet yönetimi çanak tutmuş. Gerek osmanlida, gerekse cumhuriyet döneminde değişik inanc ve etnik toplumlara korku uygulanıp baski altina alinip sindirilmeye çalışıldığı bir sır değil. Zaten bu tarz devlet yönetimlerinin sıkıntısını yaşadığımız toplumsal ekonomik ve güven sorunu ile görüyoruz. Devlet mantalitesi bu toplumu ayristiran radikalizmden uzaklaşıp, lafta degil, özde demokratik değerlere sahip olduğunda, her alanda çok ciddi bir gelişim gösterebiliriz.
Bende soykırım olduğunu düşünmüyorum dönemin koşullarına bakıldığı zaman olması gerektiği gibi iki tarafta bu durumu gerçekleştirme çabası içerisine girmiş iki tarafta çok masum değil ama şunu kesinlikle unutmak istemem. Açıklamada dadediğin gibi millet-i sadık olarak adlandırılan o bireylerin dönemin koşullarında bile yaşayış olarak çok daha iyi bir yaşayışa sahip olan o bireylerin bulundukları ülkeyi bulundukları vatanı bir harp sırasında nasıl arkadan vurup köstek olmaları bunu menfaatleri ve çıkarları gereği yapsalar bile günümüzde bundan yararlanmaya çalışmalarını hoş karşılayamam. İster dönem devleti Osmanlı olsun ister farklı bir devlet ölülerine karşı anca sadece baş sağlığı dilerim başka bir şey değil.
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Ya abi en az 800 bin - 2 milyon arasi ermeni ölmüş öldürülmüs hani nerde toplu mezarlar? Niye sürekli bu katliam fotoğraflarında önde osmanli askerleri arkada ermenilerin göçü var? Adamlarin ellerinde silah var niye osmanli askerleri soykirim yapmak isteseler niye öldürmüyorlar. Ellerinde birkaç foto var ısıtıp ısıtıp onu koyuyorlar. Tamam adam öldü öldü demiyorum ama o zamanki koşullar sağlık yetersizliği, Ermeni / osmanli çatışmaları hatta ve hatta ermenilerin kendi birbirleriyle aralarindaki kavgalarindan da adamlar öldü. Ama buna soykirim veya katliam denemez. Ben toplu mezar görmek istiyorum kardeşim hani nerde? Boş boş ülkeden gönderildiler diye ağlıyorlar hala iftiracı insanlar
Ermeni kaynaklar Ve Türk kaynaklar olarak ayirmissiniz ama hani nerede bu kaynaklar.
Ayrıca soruda yazdığınız gibi harp halindeki osmanliya karşı başlatılmış bir ayaklanma varsa Osmanlı bunu bastırmak için Ermenilerin hepsini öldürse bile hakli. Bu bir savaş ilanıdir ihanettir hainliktir. Hain olan her kim ise katli vaciptir. Ortada bir soykırım ya da katlilam yok bence. Hadi var diyelim nerede toplu mezarlar. Ermeniler önce Karabağ da yaptığı katliamlarla yuzlessin. Dünya da bunlara çanak tutmasın
Soykırım diyen Ermeni ve Rumların yaptığı alcakla saldırılara baksın Karadeniz'de benim köyümde katliam yapmışlar işin vehametini şöyle anlatayım hamile kadının karnını kesip bebeği taşla ezmisler daha sonra kadını can cekiserek öldürmüşler bu itlere soykırım diyen ülkeyi terk etsin
savaş sırasında olağan durumlardır.. osmanlı devleti ölüm kalım savaşındayken sadık millet (!) arkadan vurmaya, devlet kurmaya çalışırsa, cezası toprağın altı olur.. soykırım diyenlere bakıyorum.. Fransızlar yüzlerce yıllardır afrikayı sömürüyor.. Amerikalılar dünya da katletmediği insan kalmadı.. almanlar ise belli..
O zamanki baş kaldıran ermeni azınlığın şu anki pkk dan hiç bir farkı yoktu. Ermeni halkı barış içinde yaşarken bazı kendini bilmezler fazlasını istedi. Aynı mantık çerçevesinde pkk da katliama maruz kaldı mı diyeceksin?
Ermeniler kendi devletlerini kurma hayaline kapılıp, erkekler askere alındığı için cephe gerisinde erkeksiz kalan türk yerleşimlerinde katliam yapmış, türkler de bunun önlemini almıştır. o günleri yaşayanların anlattıklarını internette bulabilirsin.
Sen kimin adamısın! Asıl katliamı yapan Ermeniler! Türkler size yüzyıllarca hiçbir kötü muamelede bulunmadı da o günlerde mi katliam yaptı? Siz çeteleşip masum insanlara saldırdınız.
0
5 Yorumla
Soran
+1 yıl
Hayır abicim, ben kimsenin adamı değilim sadece tüm kaynakları okuyup genel bir değerlendirme yapıyorum. Bizim Osmanlı arşivlerinde ve tarihçiler bile harp sırasında Ermenilerin saldırdığını bu yüzden zorla göçe tabi tutturulup bazılarının katledildiğini söyler. Yani en taraflı olanları bile katliamların olduğunu iddia eder. Zaten soru detayında sadece Türklerin katliam yaptığını yazmadık. Ermenileri de belirttim fark ettiyseniz.
Eğer sen birini öldürürsen onun akrabalarının da seni öldürme hakkı var. Biz buna kısas diyoruz. Ermeniler binlerce masum Türkü ve Kürdü katlettiler. Eğer onlar da öldürüldü ise zevk için değil yaptıklarının bedelini ödemedikleri içindir. Türkler Ermenilere neden yüzyıllarca bir kötülük yapmadı? Hatta onları kendi ırkdaşlarından ayırmayıp devlet kademesinde görevler dahi verdiler. Ermenilerin yaptıkları hainlikler onları bu duruma düşürdü. Köyleri basıp binlerce masumu katlettiler!
I. Dünya Savaşı'ndan sonra mütakere döneminde Mithat Paşa oğlu Ermenilerden özür dilemiştir, bizi affedin sizi kestik diye. Soykırım yok ama burada Ermenilerin yaptığı katliamları da dile getiriyoruz. Fakat Türkler de sütten çıkmış ak kaşık değil. Bayağı bayağı katlettik sadece buna ''mecburduk'' deyip geçiyorlar. Farklı yöntemlerle de çözülebilirdi
Oğlunun söylediği kendini bağlar. Ona bakarsanız binlerce insan da soykırım olmadığına kaynaklık yapar. Türkiye arşivleri açalım diyor, onlar kabul etmiyor.
Ortada bir katliam ya da başka bir şey olduğunu düşünmüyorum, varsa da Kürtler yapmıştır katliamları. Malum Van Ermenilerin eline geçmişti ve Ermeniler halkı kurşuna diziyordu.
Baş kaldıranın başını kesmek lazım ama şunu anlamıyorum hiç mi geçmişden ders almıyoruz eskiden içimize Ermenileri soktuk şimdi Suriyelileri sokuyoruz
0
2 Yorumla
Soran
+1 yıl
Eskiden içimize Ermenileri sokmadık, Ermeniler bizden önce de vardı bu topraklarda. Hatta Bizans'tan önce bile. Doğu'da Vaspuragan gibi prenslikleri vardı. Türkler Orta Asya'dan gelmeden çok önce, hatta Bizans'tan bile önce Anadolu'da Ermeniler vardı.
Sonra Anadolu'ya Selçuklular hakim olunca birlikte yaşadılar. Alâeddin Keykubad zamanında ufak tefek meseleler olsa da böyle katliamlar olmadı, hatta aile evlilikleri bile oldu. Sonra Osmanlı zamanında da Osmanlı'ya tabi olarak yaşadılar.
Ancak 1915'te böyle oldu işte ve göç ettirilmeye zorlandı birçoğu. Suriyeliler gibi değil yani bu durum.
Olmayan katliamın yıldönümü diye soru açıyorsunuz. Niyetinizi bilmiyorum ama, iyi niyetli bile olsanız yanlış bir algı oluşturuyorsunuz. Soruyu kaldırırsanız daha iyi olur.
1
5 Yorumla
Soran
+1 yıl
Neden ki? Katliamların yaşandığı her kaynakta tescillenmiş zaten bunu Türkler de inkâr etmiyor.
Soykırım olduğunu düşünmüyorum, evet. Çünkü soykırımda tehcir olmaz, topyekûn yok etmek vardır. Ama gerek Osmanlı, gerekse Ermeniler birbirlerini katletmişler. Bu katliamları inkâr edemeyiz değil mi?
Ermeniler de katlettiyse neden gündem Ermeniler bakımından değerli oluyor? Neden gündem oluşturarak Ermenilerin ekmeğine yağ sürme ihtiyacı duyuyorsun. Karşılıklı katletme varsa Ermeni Katliamı yoktur. Savaş vardır, galibi ve mağlubu vardır.
Öncesinde Hamidiye katliamları ile Ermeni ve Süryanilere yönelik katliamlar da oldu. Yani kusura bakmayın Türk'üm diye söylemekten çekinmeyeceğim ama yeri geldiğinde biz de iyi katletmişiz. Kendi milletimi bunun için kayıracak değilim.
100 yıl sonra Rus askerleri de "kievde soykırıma ugradık" derler.
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Varsa bile yapacaklar tabi, güneydoğuda halkı katlederken iyi , bunlar her yaz çıkan hamambocekleri gibi , 24 Nisan oldu mu abd 'den meksikaya fransadan rusya ya kadar her yerde bu mikroplar görülüyor, suriyeli ve afganlarada aynısını yapmaliyiz zorunlu göç , yoksa onlarda kendini bu ulkenin insani sayacak , aldik başımıza belayı bu multeciler yüzünden
Kim kimi katletmiş ilk bunu araştır sen n ermenimisin
1
3 Yorumla
Soran
+1 yıl
Hemen ''ermono moson'' kafa yapısına bak ne alaka Türk kaynakları bile katliamların olduğunu, sadece soykırım olmadığını söylerken sen hangi zamanda yaşıyorsun acaba?
Biz Türkler kimseyi katletmeyiz sömürmeyiz icimizde kaç tane devlet vardı osmanli zamanın da hiç dislamamaisiz senin kuyruk acın nereden onu sormak lazim
PKK zaten Kürtlere düşmanlık için kurulmuş Ermeni bir orijinli örgüttür. Zaten Marksist örgüttür. Bir kısım Kürtlerin cahilliklerinden ve bir kısım Türklerin de yaptığı zulümlerden faydalanarak kurulmuştur. HDP kapatılmalı ve onun yerine açılacak partiye müsade edilmemeli.