- Aile & Toplum konusunda 924 cevap paylaştı.
+1 yılAslında yukarda sorunun cevabını gizli üyemiz çok güzel açıklamış. burada inanıp inanmamak kendi özgür irade de ama kuran ayetlerini hiç birini inkar etmeyiz. Bu ayetleri tebliğ eden resullulah efendimiz eşlerini dövmüş ya da bunu tavsiye etmiş midir?
6666 ayet kimi kaynaklar 6236 der böyle cımbızla çekmek, neden niçin gelmiş okuma zahmetine girmemek biraz inananlara ayıp olmuyor mu?
Senin kız kardeşin ya da ablan olsa huyunu suyunu karakterini en iyi o evin içinde onunla yetişen bilir değil mi?
Peki birini uyarırken bak bunun şöyle huyları var dersin değil mi?
Şimdi bir yaratıcı yaratığı kulunu ondan daha iyi tanıdığını düşünmek saflık olmaz mı?
Ve son olarak kimse kadını dövün demiyor.
Mesela bazı Avrupa ülkelerinde belli bir süre anaokulu ya da ilk okul öğretmenliği yapanların şahitliği kabul edilmiyor, beyinleri çocuk gibi düşünmeye başladığı kanıtlanmış. Neyse konu dağılmasın insnmicaksan bunu kendi içinde hallet. Umuma açma bu mezunu. Zira bu işler sosyal medyada okuduklarınla yürümüyor.13 Yorumla- +1 yıl
Fikrim var nedenini biliyorum. Ama ne kadar anlatsamda olaya sığ bir bakış açısı ve ön yargı ile yaklaşıyorsununuz?
En İyi Cevaplar
+1 yılİslam'ın kadına değer verdiği falan yok. Çoğu insan bunlara kılıf uyduruyor. Neymiş, 4 eş seçebilmenin nedeni savaşların olmasıymış. Oysa Hristiyanlıkta çok eşlilik yoktur ancak savaşların çoğu Avrupa'da olmuştur. Hatta Hristiyanlık, çok eşliliği emretmediği gibi boşanmaya da sıcak bakmaz ve huri gibi erkeğe cennette güzel kadın mükâfatı da vermez.
Peki neden İslam kadına değer vermez?- Müslüman bir erkek, istediği kadar cariye (kadın köle) sahibi olabilir ve bunlarla çocuk yapabilir. Nikâh kıymasına gerek yoktur. 100 tane kölesi olsa cinsellik yaşaması helaldir. Ancak nikâh kıyacaksa en fazla 4 kadına kıyabilir.
- Kadının şahitliği erkeğin yarısı kadardır. Bu da erkeğin daha doğru ve mantıklı bir beyne sahip olduğunu savunur.
- Kur'an-ı Kerim'e göre erkek daha üstündür. Açıkça ifade edilir. (Nisa Suresi 34. ayet)
- Erkek, kadını dövebilir. Orada ''darebe'' fiili kullanmıştır ki Türkçedeki ''darp etmek'' kelimesi bile bu Arapça kökenden gelir. Ama bazıları bunu ikinci anlamı ''terk etmek'' olarak açıklamaya çalışır.
- Hadislerde eğer erkek cinsellik ister de karısı sırtını dönerse melekler o kadına sabaha kadar lanet eder. (Erkeğin uçkuru ön planda)
- Cennete giden erkek göğüsleri tomurcuklaşmış hurilerle beraber olur. (Erkeğin uçkuru ön planda)
Daha çok var da uzatmak istemiyorum. Ancak Orta Çağ'ın Orta Doğu'sunda yazılan bir kitapta farklı zihniyet aramaya gerek yok. İncil ve Tevrat'ın da farklı yanı yok. Hepsi Orta Doğu din geleneğinin bir tezahürüdür ve bu dinler, Uzak Doğu ülkelerine ulaşmamıştır. Zira lokal bir kültürdür ve kökeni Sümer, Babil, Akadlara dayanır ki Nuh Tufanı gibi daha birçok mucizevi olay kutsal kitaplardan çok önce bu medeniyetlerin mitolojisinde yer edinmekteydi.
Müslümanlar kendilerini sürekli cehennemde ateşle tehdit eden bir yaratıcıdan korktuğu için ''Aslında orada şunu demek istedi'' gibisinden sürekli ayet ve hadisleri çarpıtmaya ve değiştirmeye çalışmaktadırlar. Oysa Kur'an'da yazar apaçık bir kitap olduğu.20 Yorumla
- Aile & Toplum konusunda 7,1b cevap paylaştı.
+1 yılerkeklerin işine geliyor o yüzden mantık bulmaya çalışıyorlar. durum tersine olsaydı ortalık karışırdı
12 Yorumla- +1 yıl
teşekkürler
+1 yıl- 4 kadın alma hakkı sadece savaş gibi durumlarda azalan erkek nüfusu sonrasında kadınların mağdur edilmemesi için (savaşlarda kadınlara tecavüz ediliyor) erkeklere bu ruhsat verilmiştir. Normal şartlarda bu hakka sahip değiller. Ki bir ayette peygamberimiz için şöyle söyleniyor: hepsine gönlünü veremezsin sadece birini sevebilirsin.
- Erkek Avcı ve savaşçı yaratılmıştır. Bu sebeple evin geçimi erkeğin görevidir. Kadın ise anaç ve duygusal yaratılmıştır. Evin düzenini koruma ve çocukları büyütme görevi de kadina verilmiştir. Bu sebepten mirasta hak sahibi olan erkek kadına göre daha fazla paya hak sahibi olmuştur.
- Şahitlik konusunda kadının iki kişi olma şartı ise, kadınlar erkeklere göre çok daha sistemli düşünebilen bir akla sahiptirler bu yüzden hileleri çok daha tehlikeli oluyor. O yüzden iki kişi olmaları biri hile yapsa diğeri yapmaz ve durum açığa çıkar diyedir..
- Peygamberimiz kadınların dövülmesini menetmekte, eşlerini dövenlere “hayırsız” demekte, bu davranışla aynı yuvayı ve yatağı paylaşmanın bağdaşmazlığına, insanî ve ahlâkî olmadığına dikkat çekmektedir (Buhârî, “Nikâh”, 93). Bu âyetin geliş sebebi olarak zikredilen bir olay da, esasen Araplar’da âdet haline gelmiş bulunan kadın dövme eylemine Hz. Peygamber’in olumsuz bakışını ve bunu ortadan kaldırma iradesini yansıtmaktadır. Ve bir çok alime göre burada geçen "dövme" kelimesi semboliktir. Kast edilen şey özgür bırakın/ salındır.
Kuranın ilk ayeti "İkra" yani oku. Bazı şeyleri doğru idrak edebilmek ve anlayabilmek için önce kendimizi geliştirmeli ve kültürlü hale gelmeliyiz ki dine batıl karışmasın bu yüzden ilk ayet oku olmuştur.40 Yorumla
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
12Cevap
Gizli Üye(25-29)+1 yılHepsinin sebepleri var ve kanıtlarıyla.
Erkeklerin kadınlar kadar duygusal olmayıp adaletli olması, kadınların şahitliklerini düşük göstermesine bir sebep. Çünkü kadın tek başına kalınca ve kendi dediği tek doğru olacağını bilince keyfince karar verme hissine kapılıp gerçeği çarpıtabilir. Yalancı şahitliğin olma ihtimali az olsun diye kadınlarda 2 kişi 1 sayılıyor ve yalan atma ihtimalleri düşürüyor bu sayede.
Erkeklerin 4 eş alma olayı ise şöyle.
İlk eşi onay verirse
Hepsine eşit davranacaksa
Hepsine bakabilecekse
Kısacası kadınlar ve erkekli birbirlerini sevmişse sizene? Siz yapmazsınız olur biter.
Dövün ayeti ise kafasını gözünü kır manasında değil. Kalkıp onca güzel ayetin yanında bunları öne çıkarıp Kur'an'ı Kerim'in kötülük dağıttığını söylemeniz şeytanın vesvesesine ne kadar önem verdiğinizi gösteriyor.
Mâide / 92. Ayet
وَاَط۪يعُوا اللّٰهَ وَاَط۪يعُوا الرَّسُولَ وَاحْذَرُواۚ فَاِنْ تَوَلَّيْتُمْ فَاعْلَمُٓوا اَنَّمَا عَلٰى رَسُولِنَا الْبَلَاغُ الْمُب۪ينُ
Allah’a itaat edin, Peygamber’e itaat edin ve onlara itaatsizlikten sakının. Eğer itaatten yüz çevirirseniz, bilin ki, elçimize düşen açıkça tebliğ etmekten ibarettir.
Ne diyor ayette? Peygambere itaat edin diyor dimi.
Bak peygamber ne diyor:
Ey insanlar! Kadınların haklarına riayet ediniz! Onlara şefkat ve sevgi ile muâmele ediniz! Onlar hakkında Allah'tan korkmanızı tavsiye ederim. Siz kadınları, Allah emâneti olarak aldınız; onların namuslarını ve iffetlerini Allah adına söz vererek helâl edindiniz!" (Müslüm, Hac,147)
"Kadınların haklarını yerine getirme husûsunda Allâh'tan korkunuz! Zira siz onları Allâh'ın bir emaneti olarak aldınız." (Sahih-i Müslim)28 Yorumla
Cevap sahibi+1 yılSizin hayırlınız, kadınlarına hayırlı olan (iyi davranan) dır."
"Eşlerinize yediğinizden yedirin, giydiğinizden giydirin, sakın onları dövmeyin ve onları incitecek çirkin sözler söylemeyin." (Ebu Davud, Nikak, 40-41)
Sizin hayırlınız, kadınlarına hayırlı olan (iyi davranan) dır. (Müslim, Birr 149)
"Kadınlara ancak kerîm olanlar ikrâm ederler (değerli olanlar değer verirler); onlara kötülük edenler ise leîm (kötü) kişilerdir." (İbn Mace, Edeb 3; Ebû Davud, Edeb 6, Rikak 22, İ'tisam 3; Müslim, Akdiye 11)
Ne demekmiş? Bakmakla görmek aynı şey değil imiş.
Cevap sahibi+1 yılSen (resulüm) elbette büyük ahlâk sahibisin. Kalem sûresi 4. Ayet meali
اَلَّذ۪ينَ يُنْفِقُونَ فِي السَّرَّٓاءِ وَالضَّرَّٓاءِ وَالْكَاظِم۪ينَ الْغَيْظَ وَالْعَاف۪ينَ عَنِ النَّاسِۜ وَاللّٰهُ يُحِبُّ الْمُحْسِن۪ينَۚ
Allah’tan korkan kimseler, öfkelerini yutarlar ve insanları affederler. Allah iyilik edenleri sever. Âl-i İmrân sûresi 134. Ayet meali
Cevap sahibi+1 yılGüzel ahlâk İslam'da çokça önem verilen bir konudur. Günümüz erkeklerinden hangisi bu kadar önem veriyor? Burada sorun İslam'da değil, onu uygulamayan insanda. Nasıl ki bir öğrenci öğretmenini dinlemez ve çalışmazsa tembel ve başarısız olur. Bir müslüman da emirlere uymazsa tembel, çirkin, başarısız, ahlaksız olmaktan kurtulabilir mi?
Cevap sahibi+1 yılAferin gerçekten çok mükemmel bir yere değindin. Olay da bu zaten. Manalar çoktur ve insanlar tarafından çıkarılır. Aslı olan şey Allah'ın Resulünün dedikleridir ve hadislerle gelir. Sahih hadis olayı vardır ve secereleri incelenerek bulunur. Şüphe edilen şeyden uzak durularak konu ayete göre incelenir. Burada benim bir fikrim yok kesinlikle. Ben bunları desteklediğim için yazdım. Mantıklı bulduğum için yazdım. İnsanların koskoca kâinatı 2 kg bile etmeyen beyinleri ile çözeceklerini sanması bana abartılı geliyor. Azıcık düşününce bunca nizamı biz yorumlayamayız. Verileni anlamaya çalışıyoruz hep, hiç mi farketmedin? İşte bunu yanlış manada anlamamak için zihniyet doğru yolda olmalıdır. Nasıl ki bir doktor yanlış yeri keserse hasta ölür ya da sakat kalır;dinde de yanlış manayı takip etmek insanı felaka götürebilir. Meczup hocaların insanları aldatmaya çalışması yüzünden imanlı ve doğru insanlara ulaşmak zorlaştığı için hepimizin yayması lazım.
Cevap sahibi+1 yılİşte bunun adı huşu. Şüphe edilmeyecek şeylerin altında ötesi yok hissi yatar. Bunu önceden gördüğün kanıtlar ile beslersin. Hani bir yoldan geçerken kafanda AA bunu hatırlıyorum dersin ya, onun gibi. Dinin dediği yoldan gidince ve içindeki şeylerin gerçekliğini görünce temeli sağlam bina gibi fikirler oluşuyor. Önceki dediğim şey bunu içeriyor mesela. Yanlış mana temeli sorunlu bina oluşturur ve kişi bu dediğine aykırı bir durum gördüğünde tabiri caizse tuzla buz olup yıkılıyor. Yanlış anlama ama günümüzde insanlar çok eğitimsiz ve cahil bir temelle ilerliyor. Eskiden bir becerisi olmayana isim bile verilmezken şimdi 7 8 yaşındaki çocuğun elinde tabletler, pcler, telefonlar. Önce gelen insanlar sonra gelen insanları eringeçliğe yönlendiriyor. Tecrübelerini aktarmıyor. Düşünsene insanlık tarihi 200 bin yıllık deniyor ve elimizde anca 2000 bin duruyor. O da karma karışık bir halde. Olay şu, bir insan önce kendini anlamalı sonra etrafa bakmalı. İnsanın her insanı kendisi gibi sanması çok büyük bir hata.
+1 yılerkek 4 eş alabilir, savaş veya kötü durumda kadını korumak için..
erkeğe iki kadına bir miras, çünkü kadın ailesinden de miras hakkı alır..
kadınlar duygusal canlılar olduğu için şahitlik konusunda duygusal davranabilir..
34. ayet ile ilgili bir bilgim yok ama sadece şunu biliyorum kadınlar Allah ın size emanetidir, cennet annenin ayakları altındadır cümleleri de var..
Tabiki görüldüğü gibi dışarıdan bakıldığında günümüz dünyasında kötü gelebilir ama alt metinlerini araştırmak lazım..44 Yorumla- +1 yıl
Başkaldırmasından endişe ettiğiniz kadınlardan maksat ; dini vecibelerde eşine isyankar davranan, namusuna sahip çıkmayan diye ayırabiliriz. nitekim ayetler sabit hadisler ve kıyası fukaha açıklayıcıdır. kuranı kerimde geçen ayetlerin çoğunu anlayamayabiliyoruz. bunları ise peyg. efendimizin hadisleri aydınlatıyor. kadınları dövün demesi kaba yerine el içi ile vurmak diye geçer metinlerde. çünkü Kadının terbiyesi, namusu, ibadetleri ahırette eşinden'de sorulacaktır. dinimiz kadına eziyet edin demiyor, eğer kadın Allahın yolundan uzaklaştıysa yola sokma işini eşine veriyor.
+1 yıl1400 yıllık tarihinde Kur'an'in ne çetin ne zorlu düşmanları bile bu ayetlere itiraz etmedi..
Savaşmayı göze aldılar ama kalkıp da bu ayetlere tek söz bile etmediler..
Edemedikleri için savaş açtılar zaten..
Ama 1400 yıllık bu tarihinde Kuran, bu son yüzyıldakiler kadar ger*zekalı düşman görmedi..
Kur'an bile ilk emri "Oku" iken okumayan, araştırmayan cahiller sürüsü ile karşı karşıya..
Üstelik bu ayetleri en az 100 kez izah edilmesine rağmen hâlâ araştırmadan, okumadan ger*zekalılığın bile başka bir boyutuyla ahkâm kesmeye kalkıyorlar!
Önce gidin araştırın sonra burada tartışalım..
Size bunu izah etmeye kalkmak hem Kur'an'a saygısızlık hem kelime hem vakit israfı..
#Vesselam20 YorumlaAile & Toplum konusunda 5,3b cevap paylaştı. gelir şimdi yok orada öyle demek istememiştir şöyle demek istiyocular 😂😂 yok sen anlamamışsıncılar 😂😂
12 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılMantıklı bir açıklama bekliyorum şu an merakla. Umarım aklı başında biri gelir bu soruya. Çünkü ben ne düşünmem gerektiğini bilmiyorum. 😁
16 Yorumla
Cevap sahibi+1 yılAslında bence devirle de alakalı bir durum bu. Cahiliyet dönemiydi o zamanlar. Modern çağla bir tutmamak gerekir. Kız çocuklarının diri diri gömüldüğü bir çağda tek eşlilikten söz edilemezdi sanırım. Ayetler aslında kadınları dövmek değil dövmemek adına varlar. O dönemde kadınlar sürekli şiddete maruz kalıyordu sonuçta. Belki de bütün bu cahilliklere bir çeşit kısıtlama getirilmiş. Bir nevi geçiş dönemi gibi. Bilemiyorum. Ben böyle düşünüyorum aslında ama ne kadar doğrudur bilinmez. 😁
Cevap sahibi+1 yılİyi de kimse mi fark etmiyor bunu? Çok ihtimal veremiyorum. Bilmiyorum mümkün mü böyle bir şey?
- +1 yıl
Müslümanların bir çoğuna bunlarla ilgili şeyler sorunca bilmediğini söylüyor ben hiç görmedim bilmiyorum diyor bu beni daha çok şüpheye düşürüyor müslümanlar ama neye göre? Sadece ailesi müslüman diye bir çoğu. Benim ailemde müslüman soru soruyorum hiç sorduğum soruya cevap yok hep konu değiştirmece bilmiyorumcalar bir tek ailem değil müslüman olan kime sorduysam bu zamana kadar böyleydi
Cevap sahibi+1 yılAslında şöyle bir şey var: dinimizi bilmiyoruz. Babadan oğula geçer gibi bir mantıkla aileden geliyor inancımız. Araştırıp gerçekten müslümanlığı seçen çok az insan vardır. Genelleme yapacağım: Elhamdülillah müslümanız diyor günah işlemekten geri kalmıyor, haram yiyor, kul hakkına giriyor, dinimizin gereğini yerine getirmiyor ve birçok şeyi bilmiyoruz. Gösteriş için namaz kılan insanlar var. Bütün bunların dışında bir de bilgi kirliliği var. En basitinden bir istihare namazı kılmak istedim. Diyanetin sitesinde 7 güne kadar kılınabilir diyor. Ama bir ilahiyatçı öyle bir şey yok istihare perşembe gecesi kılınır. Ama gönül isterse tekrarlanabilir dedi. Her konuda her kafadan ayrı bir ses çıkıyor. Yani dinimiz konusunda bunca bilgi kirliliğinin arasında doğruyu bulmak, seçmek çok zor. Özellikle dinimizi sorgulamak günaha girmek, dinden çıkmak gibi algılanıyor.
Arkadaşlar, Allah c. c. için ben hiçbir zaman gerçekten müslümanca yaşayıp çok evlenen de görmedim eşini döven de.. Özellikle sonradan Müslüman olan gayri müslimlere bakınca yüzde yüz böyle. Örfe adete göre yanlış evrilip uygulanan davranışları dinimize mâl etmek yanlış.
10 Yorumlave hala Kuran değiştirilmedi diyenler var ah ah akıl akıl gel bunların peşine takıl fbgjkdlşdfgvbfgf
10 Yorumla
+1 yılOnlara sorarsan allah ne derse o olur. isterse 50 kadın alabilir der isterse kadınları dövün der. Böyle tanrı mı olur?
02 Yorumla- +1 yıl
Demez tabiki. saçmalık işte
+1 yılMüslümanlar şöyle düşünüyor.. Mutlak Allah doğruyu söyleyendir
06 Yorumla- +1 yıl
hep ayni terane bu soruları değiştirip sorun artik.. Tabiki isterdim Allahin dünyasında Onun kanunlari geçerli olacak tabiki
- +1 yıl
inancin dogru veya yanlış cevabı mi olur. Buna inanip böyle yaşıyoruz işte.. İlla mantik ariyosan o dönemde sınırsız kadinla evlenme hakkin varken islam bunu 4le sinirlandirdi. Savaslardan dolayi erkek yoktu ve kadınlar sefil durumdaydi.. Birde kadinlar çok duygusal yalana meyilli iki kadinin şahitliğini niye yadirgiyorsun
- +1 yıl
istediğin kadar saldir hatta kudur dünyada Müslüman sayısı artmaya devam ediyor 😂😂 ermemisyus babana da selam 🤚 bb
- Aile & Toplum konusunda 787 cevap paylaştı.
+1 yılkelimelerin meallerini araştır. böyle olmadığını kendin göreceksin
00 Yorumla
Gizli Üye(18-24)+1 yılMüslüman değilsen bile gelip burada müslümanları eleştireceğine kendini eleştir.
06 Yorumla
Cevap sahibi+1 yılyazık :d
Cevap sahibi+1 yılbu ayetler gerçek değil ancs böyle şeylere inanın müslümanları karalamak için
Cevap sahibi+1 yılfotodaki kızın resmi bile trol elinde ki kuran mı ml
Cevap sahibi+1 yılahahhs köylü seni ködöfkdhdldl bize modern olacak
Aile & Toplum konusunda 1,4b cevap paylaştı. Merakla cevapları yorumları bekliyorum.
10 Yorumla
Gizli Üye(18-24)+1 yılKuran sadece nisa suresinden oluşmuyo ve allah dövünde demiyo mealde eksikler var
011 Yorumla
Cevap sahibi+1 yıldövün demişse eğer benim öyle bi ayetten haberim yok ama şartları vardır kendi nefsin için ya da seni kızdırdı diye döv demez allah erkeğe, dini bi konuda allahın emrine baş kaldırmış ise döv demiştir mealine bakıcam bugün nisa suresinin
- +1 yıl
hafifce dövün demenin 3 şartı var zaten hadis bilgisi olsa prokavatif paylasim yapmaz.
- +1 yıl
yorum yapman icin önce bilgi sahibi olman lazim oku yani.. ilk ayet ikra boşuna değil.. artik sana cevapta vermiycem sende bilgi yok fikir çok 🤚
Cevap sahibi+1 yıl
Cevap sahibi+1 yıl
Cevap sahibi+1 yıl
Cevap sahibi+1 yıl
Cevap sahibi+1 yıl@miiillla okursun ayetlerin meallerini güzel oku iyice düşün sana tavsyem kuranın mealini komple okuman
Linç olmaya hazır mısın?
01 YorumlaMüslüman değilim zaten.
00 YorumlaBu yazı gerçek değil ayetler değiştirilip yazılmış
00 Yorumla- Aile & Toplum konusunda 2,7b cevap paylaştı.
+1 yılNisa suresini okuyunca müslüman olasım geldi
00 Yorumla istediğim kadar karı alabiliyorum işte
00 Yorumla
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler