Özellikle kadınlara "kız" diye hitap edilmesinden rahatsız olan arkadaşlara soruyorum?
Seviyeli bi tartışma olsun mümkünse:)
Seviyeli bi tartışma olsun mümkünse:)
Erkeklere çocuk diye hitap edilmesinin ardında onları sınıflandırıcı bir sebep olmadığını biliyoruz. Ama konu kadın-kız meselesine gelince kız kelimesinin ilişkiye girmemiş kadını nitelediğini ve kadınlığı ilişkiden önce/ ilişkiden sonra olarak iki döneme ayırdığını söylemek mümkün. Bu nedenle bu “çocuk” ve “kız” kelimesi aynı düzlemde değil. Birinin kullanım amacı, öyle olmasa bile temelinde barındırdığı anlam farklı. Diğerinin sadece anlam değişmesine uğramış bir kelime olduğunu düşünüyorum.
Güzel bi açıklama teşekkürler 🙏🏻
Öncelikle yorumun için teşekkürler,
Yorumunu okuduktan sonra "kız" kelime anlamına baktım. "Dişi çocuk" olarak tanımlanmış. Anlam üzerinden gidecek olursak birbirinden pek farkı olmuyor aslında. Bu durumda toplumsal norm üzerinden okunacak bir konu oluyor sanırım.
Burada da kişinin kelimeyi kullanım amacını değerlendirmek lazım bana sorarsan "Gerçekten bir sınıflandırma amacı mı taşıyor?"
Hiç bir art niyet olmadan kullanılan "bayan" "kız" hitaplarına gösterilen tepkileri çok rahatsız edici buluyorum kendi adıma.
Daha kibar olmak için "bayan" diye hitap eden kişilere gösterilen tepki de biraz trajikomik oluyor haliyle 😅
Evet ben de aslında kelimelerin kullanım amacından ilerleyerek anlattım. Ama bazı kelimelerin her iki cinsiyette karşılığı yok ve bu eşit değil. Bayan kelimesinin erkek için bir karşılığı yok. Bu da, bayan kelimesinin varlığını sorgulatıyor. Yani günlük kullanımda kimseye “bay” demiyoruz. Beyefendi diyoruz. Beyefendilerin de bize bayan değil, hanımefendi demesini istiyoruz. Aslında bu konunun bu kadar inada bindirilmesi gerektiğini düşünmüyorum. Bir insan cinsi kendisine bayan denilmemesini, hanımefendi denilmesini istiyor. Karşı cins de böyle söylemeli o halde. Ayrıca bayan kelimesinin kendine ait bir atmosferi olduğunu düşünüyorum. Bu kelimenin hep bir kadına kızarken kullanıldığı hayali canlanıyor bende. Veya muhatap olunmak istemezken, araya mesafe koymak isterken tercih ediliyor, gibi. Bu nedenle itici geliyor bana. Kadına kadın, erkeğe erkek denilsin. Kadına bayan, erkeğe adam denilmesin. Hitap şekli olarak da her iki cinste karşılığı olan beyefendi ve hanımefendiler tercih edilsin. Yanlış mıyım?
Yanlış değilsin fakat sen de kabul edersin ki böyle bir konuda ortak bi karara varıp, bi de üstüne uygulamaya geçmek pek mümkün değil:)
Doğrusunu söylemek gerekirse bu konuda erkeklerin tutumunu daha faydalı buluyorum. Erkek, adam, çocuk, oğlan, beyefendi, bey hangisini kullanırsanız kullanın karşı taraftan bir reaksiyon almanız pek olası değil 😅 Haliyle gereksiz bir tartışma da ortaya çıkmıyor.
Diğer türlü konu politik doğruculuğun tıkandığı bir noktaya doğru gidiyor
Kadınların bu konudaki tepkilerini de biraz toplumsal baskıya bağlayarak sonuca varabiliyorum sadece, ne dersin?
Cevap
0Cevap
Ne anlamda kullanıldığına bağlı aslında. Ben sevgilime hep seni çok seviyorum çocuk derim mesela :) hoşuna gider
Niyet okuyarak tepki göstermek daha büyük bir sorun bence.
Aynen he güzel bir soru sormuşsun.
Teşekkürler ✌️
Bir şey düşünmüyorum
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
En İyi Cevaplar