Ben agnostiğim fakat oruç tutuyorum, sadece empati olsun diye tutuyorum sizce saçma mı bu yaptığım? 🙃
#DRB
#DRB
Hz. Ali der ki Allah ve Kur'an yanlış ise ben bir şey kaybetmem. Sizin gibi toprak olurum. Fakat Allah ve Kur'an doğru ise ben ölünce çok şey kazanırım ama siz çok şey kaybedersiniz. Buna Pascal da bir örnek veriyor. İnançsız tayfa Pascal kumarı diyor. Buna şöyle örnek vereyim: Diyelim ki iş yerin evininin 20 metre yakınında. Sen çalışırken sana bire telefon geliyor. Eviniz ve aileniz yangın içinde şu an hemen yetişin diye telefon geldi. Senin evinde de yangın teçhizatlarının hepsi var. burada yapılması mantıklı olan hareket sence nedir? 1) ya biri benle dalga eğlenme amaçlı böyle bir telefon etti diye düşünürsün, 2) Ya gerçekten doğru diye düşünürsün. Peki bu durumda eve koşup bakmak mı daha mantıklı yoksa iş yerinde çalışmaya devam etmek mi? Eğer eve koşar ve yangın büyümeden evindeki yangın söndürürsen aileni çocuklarını kurtarırsan büyük bir pişmanlığın önüne geçmiş olursun. Ama yerinde otururda olabilir de olmayabilir de diye düşünüp hareket etmez isen büyük bir pişmanlık duyarsın. Aileni kaybedersin yangın gerçek ise. Ama değil ise sorun kalmaz. Peki soru şu: Yangın olabilir de olmayabilir de diyerek yangın varmış gibi düşünüp buna göre hareket edip hayatına buna göre şekil vermek mi daha doğru? Yoksa olabilir de olmayabilir de diyerek yangın yokmuş gibi hareket etmek mi? Aynı şey ahiret içinde geçerli yangın yokmuş gibi hareket edersen ölünce sürekli yangında kalmak ve cennet yüzünü hiç görememek hatta yangından çıkıp cennete gidenleri ebediyen görmek var. Ölünce ahiret yoksa zaten sıkıntı yok. Peki Yangın varmış gibi yaşamak mı daha doğru yoksa yokmuş gibi yaşamak mı? Sadece oruç değil, peygamber efendimiz sallallahu aleyhi vessellemin sünnetlerini araştır. Bugün bilim bile kendini yanlışlar iken zamanla. Peygamber efendimizin sünnetleri hep sağlığa yararlı çıkıyor ve hiç biri yanlışlanamıyor. Sünnetlerinden 3 örnek: 1) banyo yaptıktan sonra çıkarken ayağına soğuk su tutmak,2) yemeğe tuz ile başlamak,3) sofradan karnın tam duymadan kalkmak.4) uyurken sağ tarafına dönerek uyumak. 5) Oruç tutmak vb. Böyle gider bunlar. Cahiliye döneminde hiç bir tıbbi eğitim almamış birinin bugün bile yaptığı her şey insan sağlığı açısından nasıl faydalı olabilir bu kişi peygamber değilse?
Bu soruyu sormandan anlaşılıyor ki sen agnostiğim diyebilmek için agnostik olmuşsun. Gerçek bir agnostik bunu sormaz, oruç tutmanın faziletini bilimsel manada biliyordur çünkü.
Hayır, dediğim gibi sadece empati kurmak amacıyla oruç tutuyorum.
Peki tuhaf olan ne? Agnostik insanlar bilmiyorum diyip genelde işin içerisinden çıkan insanlar fakat bu onların da içsel olarak kendilerini iyi hissetmeleri için birtakım ritüelleri yapmasına engel değil.
Emin olamadığım için sordum, bu yaptığımın aptalca olduğunu söyleyenler vardı çünkü. Öyleyse sıkıntı yok
Agnostik insanlar birilerinden çok etkilenir, şüphe, bilinmezlik :))
agnostiklerden her şey beklerim. zaten kafaları aşıır karışık. yaratıcı var mı yok mu bilmiyorlar 😂
Cevap
8Cevap
Hayır gayet sağlıklı bir şey. Otofaji mekanizmasının keşfinden sonra inançsızlarda oruç tutmaya başladı
Hadi dinlere inanmamayı anlarım da , tanrının varlığını şüpheli bulanın beyninin varlığı da şüphelidir.
@fatoşşist yooo artik bilim insanlarinin geneli deist ya da teist. Ateizm ve agnostizm düşüşte bilim dünyasında.
@fatoşşist gülme yaa ben çok belgesel izlerim bu konularda 😀
@fatoşşist olabilir ilyas salman gibi sırf tipsiz doğduğu için ateist olan bile var ya da ateist olmayı havalı ya da elit gördüğü için olanlar da var. Ama evren yasaları ve mantık ve de son yüzyıllarda yapılan bilimsel keşifler artık bunun kendiliğinden asla olamayacağını ortaya koydu.
@fatoşşist alakasi yok izledigim belgesellerin geneli yabancı ve objektif belgeseller.
Oruç mantiken doğru ama onu anlayacak ve uygulayacak Müslüman yok
Bi de kelimeyi şehadet getir kuzum tamamdır
Yani tuhaf değil ama gereksiz bir olay bu
Geçmiş olsun knk. Tam olarak o ne
Neyi soruyorsun?
intermittent fasting yapıyorum demiyor da çakaaal
İkisi farklı ama
:d ikisini de dene tarafını seç
aptalca
gereksiz boş
Normal
Yooo