Kaderi biz mi yazıyoruz yoksa önceden bizim için hazırlanmış bir hayat mı, süreç mi?

kader, önüne senaryo verilip al bunu oyna denilen bişe değil. insan için geçmiş, şimdi, gelecek zaman kavramları vardır fakat Allah için yoktur Allah zamandan münezzehtir. dolayısıyla senin 10 yıl sonra başına gelecekleri de Allah bilir. işte buna kader diyoruz. Allah'ın zamandan uzak olması, her şeyi bilmesine. fakat Allah bildiği için sen 10 yıl sonra mesela yurt dışına taşınmayacaksın. Allah hem zamandan münezzeh olduğu hem de seni senden iyi tanıdığı için 10 yıl sonra bu kararı alacağını biliyor. yani burada senin iradene müdahale yok, iradeni nasıl yönlendireceğini bilmesi var.
yorumunuz için teşekkür ederim
Kader, dediğimiz inanç duygusu, yaratıcının bizlere verdiği özgür iradedir aslında.
Yaratıcı yarattığı her insanı; Doğumundan, ölümüne kadar ve hatta ölümünden sonra dahi ilerleyen uçsuz bucaksız yollar ve seçenekler dizisinin önüne kadar götürür ve sonra yaratıcı "sana akıl, duygu, iyiyi ve kötüyü mukayese etme becerisi, her türlü acıyı, hüznü, mutluluğu, sevinci, zevki hissetme becerisi, özgür irade ve bu önünde, arkanda, sağında, solunda uzanan sonsuz seçenekleri veriyorum, istediğin yola girebilirsin, istediğinde girdiğin yolu değiştirebilirsin, hayalini kurduğun her şeyi gerçekleştirebilirsin. Yaşamının sonuna kadar yapmak istediğin her şeyi, yapabilirsin. Sakın unutma, sonunda bana geri döneceksin." der ve bizleri annemizin güvenli evinden yolcu eder.
Yaptığımız ve yaşadığımız her şeyi, kendimize ve sevdiklerimize biz yapıyoruz. Ancak yolumuzu, bizlere hayata girmeden önce verilen sahip olduğumuz becerileri ve özgür irademizi kullanmayı bıraktığımızda kaybederiz.
Yolumuzu kaybetmemizin sonucunda kendimize yaşamdan önce var olan ve yaratıcı istediği sürece var olacak olan o isyankar meleği yani şeytanı bahane ederek, "beni yolumdan saptıran o lanet şeytan" diyerek telkinlerde bulunuruz. Halbuki biz sahip olduklarımızdan sadece birisini kullandığımız için yolumuzu kaybederiz, yani sadece zevki seçtiğimiz için.
Oysa diğer becerilerimiz bize defalarca durmamız için, içimizden seslenmişti..
Özetle Gandhi'nin sözü ve diğer söze katılıyorum.
ve
"Bugünün bir daha asla doğmayacağını düşün." diyerek yorumumu bitiriyorum :)
Eline, ağzına ve yüreğine sağlık. Çok güzel bir açıklama yapmışsın teşekkür ederim.
Çok teşekkür ediyorum❤️ @Afrodit34343434 😊
Kader su anlamı ile yokturO yazdı biz yasiyoruzKader su anlamı ile varDoğduğun yer anne babam vb... Secemedigimiz her şey bizim için kaderDini konularda ayet paylaşmayı sevmem Ama şöyle bir ayet var diye biliyorum ( Ayetlere herkes işine geldiği gibi mana verebiliyor o yüzden) Rad 11Onu her şeyi ile izleyenler vardır. Allah'ın işinden olarak- onu gözetirler. Kuşkusuz bir halk kendi durumunu değiştirmedikçe, Allah onların durumunu değiştirmez. Ve Allah, bir halka ceza vermeyi istediğinde hiçbir güç bunu engelleyemez. Onlar için O'ndan başka bir veli yoktur. Yani kimse özgür iradesi ile bir şeyleri degistirmeyi dilemedikçe harekete geçmedikçe Allah onun için bir şey yapmaz
Birisi bana bu olayı böyle açıklamıştı.
İslam'da irade ikiye ayrılır. Allah'ın iradesine külli irade ya da irade-i ilahi denir.
Kader senin isteğine bağlı bir şey değildir.
Mesela cinsiyetin, ırkın, ailen, milletin, sağlığın veya yaşarken başına gelecek kazalar falan..
Bunlar Allah'ın isteği ile belirlenir.
İnsana ait olan irade ise cüzi irade olarak adlandırılır.
Bu hayatta yaşarken vereceğin kararlar senin isteğine kalmıştır.
Allah sana karar verme özgürlüğü vermiştir.
"(Ey Peygamber,) de ki: 'Ey insanlar, şimdi size Rabbinizden hakikat (bilgisi) gelmiş bulunuyor artık. Bundan böyle her kim ki doğru yolu izlemeyi seçerse, bunu kendi lehine seçmiş olacaktır ve her kim ki sapıklığı seçerse, yine bunu kendi aleyhine seçmiş olacaktır. Sizin davranışınızdan sorumlu değilim ben." (Yunus, 10/108)
"Dinde zorlama yoktur. Artık doğru ile yanlış, birbirinden ayrılmıştır: O halde, şeytani güçlere ve düzenlere (uymayı) reddedenler ve Allah'a inananlar, hiçbir zaman kopmayacak en sağlam mesnede tutunmuşlardır: Zira Allah her şeyi işitendir, her şeyi bilendir." (Bakara, 2/256)
Eline, yüreğine, diline sağlık çok güzel bir yorum teşekkür ederim
Rica ederim🌸
Cevap
12Cevap
Müslümanken iyi araştırdığım bir konuydu.
Toplumda yanlış bir algı var. Başımıza gelen her şeyi kadere bağlariz fakat bu yanlış bir dusuncedir. Eğer herşeyin sorumlusu kader olsaydı cennet cehennemi insanlar hak etmiş olmaz, unlats uygun olanı yaratıcı seçmiş olurdu.
Kader karşımıza çıkan olanaklar, fırsatlar, olumsuzluklardır. Bize sağdan ya da soldan gitmek gibi bir seçenek şansı bırakır. Seçtiğimiz yol bize aittir, iyisiyle kötüsüyle.
Kader, Allah'ın gelecek olanı da bildiği kulun yaşayacağı herşeydir. Kul bu herşeyden irade gösterip tercihini belirleyerek neyi yaşayıp neyi yaşanmayacağını belirler.
Ekstra not: Kulun yaşayacağı şeyler için Allahu Teala, o kul muminse günde 360 defa o kulunun kaderinden kötü bir şeyi silip , iyi bir şeyle degistirirmis. Artık kul bunlardan hangisini tercih ediyorsa onu yasiyor
kader diye bir şey varsa insan bunu etkileyemez. etkilediğini sanır o ufak aklınca. kader değiştirilemez bir olgudur tabi varlığına inanıyorsanız. naparsanız yapın değiştirdim sanın gene kaderinizi yaşarsınız. kader budur kendinizi çokta önemli sanmayın. he ben kadere inanıyor muyum? bu da önemli değil.
yorumun için teşekkür ederim.
Kaderi seçtiğin yol oluşturur, Allah ne yapacağını bilir ama ne yapman gerektiğine karışmaz gibi bir şey düşünüyorum
senin düşündüğün gibi düşünüyorum.
Kader tamamen senin tercihlerindir. Yaptıkların ve yapmadıkların. Ortadoğu ise sumer tabletlerinden beri aynı şeyi anlatır yapar ve sonuç bekler. O tabletler 3500 +2020 toplam 5500 yıldan fazla. Bu nasıl bir saplantı ki kimse değişik bir şey denemiyor. Saplantı nedeni ve çıkışı analiz edemiyor buna da kader diyor
Kader Allahü Teala'nın ezelde kullarının yapacağı şeyleri bilmesidir, yani bir insan aklına bir fikrini kullanmadan kendini ateşe atıyorsa buna kader demesi doğru olmaz elinde olmayan şeylerin elinde olmamasına Kader diyebiliriz.
Her söz ve eylem bir domino taşı gibi etki yapar mutlaka birinin düzenini bozar ya da yıkar
dünya tiyatro sahnesi : herkesın rolu var. bunu köpürten sensin , ya figuran olup ölür gidersin , ya da başrolde oynarsın.
ben şahsen dünyayı sınav salonu olarak görüyorum. şu an hepimiz şıkları işaretliyoruz. sonuç açıklanırken doğrusu yanlışı bütün taşlar ortaya dökülecek. geçip geçemeyeceğimiz o zaman belli olacak.
dinen evet.
Kader imandandır söylemi Emeviler döneminde uydurulmuştur.
Oluşumumuz kaderle ilgili değil anne ve babalarımızın nerde olduğu ile ilgilidir.
din satma derken? sen daha okuduğunu anlamıyorsun. ayette HER ŞEYİ bir kadere göre yarattım diyor Allah. yarattığı her şey. insan yaratılmış değil mi? ya da şunu diyeyim. cansız varlıkları kadere göre yarattım canlı varlıkları bundan ayrı tuttum yazıyor da ben mi okuyamıyorum anlamını bilmiyormuşum ya? ben sana kader ayetini getirdim önüne koydum. bunu inkar eden dinden çıkar. "ayet bu ama... "diye başka anlam yüklemek elfazı küfürdür bunlar. Allah Kuranda defalarca insanı da cinleri de hayvanları da dağları gezegenleri de ben yarattım der. ve Kamer suresinde yarattığım her şeyi de belli bir ölçüyle bir kadere göre yarattım diyor. bence sen önce türkçeni geliştir belli ki okuduğunu anlamada sorun var
o kadar araştırmışsın ki daha kaderin anlamını bilmiyorsun. sen tiyatro oyuncususun yönetmen eline senaryo verdi çık sahneye bunu canlandır dedi. kader bu demek değil. kaderin 2 yönü vardır
1. iradenin yetmediği kader: senin tercihlerin dışındaki olaylardır. hangi anne babadan dünyaya geleceksin, hangi ülkede doğacaksın, ne zaman doğacaksın. hangi gün nerede nasıl öleceksin. kaç yıl yaşayacaksın. bunlar senin aklınla iradenle karar veremediğin şeyler. bunlar sadece Allahın istemesiyle olandır. çünkü sınavı ne zaman başlatacağına ne zaman bitireceğine karar veren O'dur değiştiremezsin
2. iradenin egemen olduğu kader: kader, Allah'ın zaman kavramından münezzeh olarak her şeyi bilmesi görmesidir. yani sen 5 yıl sonra ne işte çalışacağını bilmezsin. Ama Allah daha senin ruhunu yarattığı an bunu biliyordu Onun için zaman kavramı yok. işte Allah'ın bilmesine kader denir. bu açıdan bakarsan, Allah her şeyi biliyor mu biliyor. o zaman her şey bir kadere göre yaratılmıştır çünkü Allahın bilgisindedir. sen 5 yıl sonra almanyada iş bulup gideceksen eğer, bunu Allah git dediği için gitmiyorsundur. zaten gitme kararını Allah bildiği için uygun koşulları yaratıyordur. dünya bir imtihandır. Allah senin hangi soruya hangi cevabı vereceğini bilir, bu kaderdir. Fakat Allah sana "bu cevabı ver" dediği için o cevabı vermiyorsun. Zaten Allah seni senden iyi tanıdığı için ve zamandan münezzeh olduğu için o cevabı vereceğini biliyor. sigara içen bi insana kanser olacaksın dediğin için o insan kanser olmaz, zaten olacağını bildiğinden öngördüğünden söylüyorsundur gibi.
hayır açıkladım. kader çizilen yol demek değildir. kader senin ne yapacağını ne düşündüğünü ne planladığını 10 yıl sonranı da 20 yıl sonranı da Allahın bilmesidir. Allahın bilme sıfatı kaderdir. Yani sen bi günah işlediğinde Allah dedi diye yapmıyorsun. Allahın zaten senin o günahı işleyeceğini bilmesine kader denir. mesela alkollü araç süreni kaza yapacaksın diye uyardın. adam seni dinlemedi kaza yaptı. sonra sana geldi "senin yüzünden kaza yaptım bana kaza yapacaksın dedin diye arabayı çarptım" dedi. bu çok saçma ve işte kader bu demek değil. sen alkolün bilinç bulanıklığı yaptığını ve kaza riskini arttırdığını bildiği için önceden kaza yapacaksın dedin. işte kader bu demek oluyor. zaten senin yapacağın sevapları da günahları da Allahın bilmesi. hür iradenle alacağın kararları Allahın bilmesine kader denir. dolayısıyla tercihlerine müdahale söz konusu değil. algılayamıyorsan bir daha yazayım.
çocuğun bi günahı yok. pedofilinin günahı var ve Kuranda sayfa sayfa açıklanmış zaten cehennem azapları fazlasıyla. çocuk tecavüze uğradı diye niye günahkar olsun? pedofili olan adam, kendi hür iradesiyle bu suçu işlemeye karar vermiş ve yapmış. Allah bu suç işlenmeden önce böyle olacağını bilmiyor muydu evet biliyordu, yani bu kaderdir. o adamın bu suçu işleyeceği Allahın bilgisindeydi buna kader denir. ama burada hür iradeye müdahale yok. Allah adama illa bu günahı işle diye baskı yapmamış. ama günaha olan meylini ve bunu eyleme dökeceğini biliyordu işte kader buna denir bir daha söylüyorum. beş kere okursan anlarsın belki. adamı ise belki de öyle ağır azaplar bekliyor ki toprak olsaydım da kurtulsaydım diyeceği güne büyük bir kul hakkı alarak gidiyor. ve bu dinde affı olmayan tek günah kul hakkıdır. o adam mesela cehenneme gidecekse bunu Allah tam şu an biliyor mu evet biliyor, cehennemde ne azap göreceğini de biliyor işte bu da kaderdir.
Kaderde belli nitelikler vardir onlar asla degismez
İkiside insanın seçemediği seyler de var seçtiği seyler de. Seçemediği şeylerde kabulleniyor sonuç olarak ama seçtiği seyleri neden seçtiğini bilebiliyorsa artık o cüzzi irade kendine yöneltiyor insanı.
İmanın şartı derim susarım
oldu...
sen değiştiremezsin.
peki bu Mahatma Gandhi neden böyle bişi demiş? Düşünce felsefesi neymiş ki ya da neyin kafasını yaşıyormuş ta bunu demiş?
bir kafa yaşaması gerekmiyor ki !
snuçta düşünce felsefesi bir idea ortaya koymak değil mi? :)
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?