Diyanet işleri başkanlığı din işleri yüksek kurulu başkanlığı bilgilerine göre, Bir namaz hem kaza hem de sünnet niyetiyle kılınamaz. Kılınacak namazın ne olduğu kesin olarak tayin edilerek ona niyetlenilmesi gerekir. Hem kaza namazına, hem de vaktin sünnetine birlikte niyet edilirse bu namaz, kaza namazı olur. Hem kaza namazı hem de vaktin sünneti kılınmış olmaz (el-Fetâva’l-Hindiyye, I, 73).
Ama itibar edilen bir web sitesinde de Kaynak dinimiz İslam Kazası olmasa da, sünnetleri kılarken kazaya niyet etmenin hiç mahzuru olmaz. Mekruh olarak kılınmış veya bilmeden kazaya kalmış namazları varsa, kaza edilmiş olur. Vaktin farzı yanında bir namaz kılınınca, sünnet de kılınmış oluyor. Yani kazası olmayan, sünnetleri kılarken kazaya niyet ederse, sünnet kılmış olur. Aklım karıştı hangisi doğru bilemedim.#KurtBeyazı
Hayır abi böyle bir şey yok. Uyanıklık olur bu. Neye niyet ettiysen onu kılabilirsin sadece. Mesela kaza diye niyet ettiysen sünnet kılmış olmuyorsun sadece kaza kılmış oluyorsun. Hanefi mezhebinde sünnetleri de kılmamız gerekiyor Allaha olan borcumuzun diyetini ödeme için hem borcu hem borcun diyeti o yüzden kılabildiğin sünnetleri kıl ama kazayı sakın aksatma sünnet namazlarını aceleyle kılmana gerek yok aslında dinlenerek de kılabilirsin peygamberimiz sünnetleri evde kılarmış. Yani önce kaza ile farzı bitir biraz dinlen vakit geçmeden sünneti kıl çok zor gelirse bunu yap. Ama baktın namazı bırakma tehlikesi oluyor çok ağır geliyor o zaman sadece farzlarla kazayı kıl arada bir de sünnet kıl.
hanefi mezhebi için geçerli bir durum değil işte sorun burada. Diğer mezhepler için diyor sanırım bu site ve çok da güvenilir sayılmaz Fatih Kalender hoca açıklamş zaten İsmailağa fetva hattını arayıp sorayabilirsin istersen yarın https://www.youtube.com/watch?v=-abNQEmqiRk&t=5s Hanefi sien durumu açıkladım
Yatsı ve ikindinin ilk sünnetlerinde 4 rekatlık farz namazların kazası kılınabileveğine dair fetvalar olsa da genel olarak sünnetlerin yerine farz kazası kılınmıyor. Bu sadece Diyanetin görüşü değil, Ehli Sünnet'in genel görüşü. Her yazanın yazdığına bakarsak evin yolunu bulamayız kardeşim.
Ömer Nasuhi Bilmen'in ve güvenilir fıkıh alimlerinin kitaplarına güveniyorum. Her yerde yazan doğru olmuyor, her kaynak doğru sonucu vermiyor. Kaza namazı ayrıdır. İnsan kılmadığı namazları kılar. Farz olan namazı kılamadıysa o namazın kazasını yapar. Eğer öyle olsaydı hiçbirimizin namaz borcu olmazdı
Asla asla fetva veremem. Ama ben kaza namazı için ayrı niyet ederim, beş vakit namaz için ayrı niyet ederim. İkisine bir niyet etmem. Çok geniş kapsamlı bir konu, detaylı bir şekilde incelenmeli.
Tabiki sünnete ve kazaya ayrı niyet etmek, ayrı kılmak gerekir diye düşünüyorum. Beş vakit namaz farzdir ve kilinmayan farz namazların da kazası gerekir. İkisinin niyeti de ayrı olmalı
Anliyorum ama ben kaza namazını ayrı kılarım, farz namazı da ayrı kılarım. Doğrudur, yanlıştır demeyeceğim, diyemem ama bu şekilde öğrendim, böylesinin daha ihtiyatlı olduğunu düşünüyorum
Ya bak tamamen mantık yürüterek konuşuyorum, diyelim farzları kıldın ve sıra sünnrte geldi, hem sünnet hem kaza olarak olmaz bence. Kaza varken sünnete niyetlenince kaza mı oluyor demek istedin? Onu anlayamadım. Bence kaza için ayrıca niyet etmek gerekiyordur. Akşam babama sorup bidaha yazarım😅
1
1 Yorumla
Soran
+1 yıl
Yani şöyle Anladım kardeşim sana attığım https://m.dinimizislam.com/ sitesinde Bir sürü bilgi var ondan sordum sünnet yerine kaza namazına niyet ederek kılınca sünnet de yerine getirilmiş oluyor diyor
Şafilere göre kaza namazı varsa sünnet kılınmaz, kaza kılınır. Hanifilere göre ise gene kaza namazı önceliklidir fakat sünnetler de kılınabilir. Kaza namazı olan ve tövbe eden kişiler, boş vakit geçirmemeli ve bir an önce borçlarını bitimelidir.
"Bir namaz hem kaza hem de sünnet niyetiyle kılınamaz. Kılınacak namazın ne olduğu kesin olarak tayin edilerek ona niyetlenilmesi gerekir. Hem kaza namazına, hem de vaktin sünnetine birlikte niyet edilirse bu namaz, kaza namazı olur. Hem kaza namazı hem de vaktin sünneti kılınmış olmaz (el-Fetâva'l-Hindiyye, I, 73)."