Baş Bağlamak aslında Alp'lara ve Gelinlere özgü bir ritüeldir. Hun ve Göktürk Alp ve Kağanlarının BAŞLARI BAĞLIDIR. Türk kızları da evlenince başlarını bir bant ile bağlar. Bu gelenek Türkçe bir deyim olan "BAŞI BAĞLI" yani nişanlı ya da evli anlamına gelir.
Türkçe Bağlanmak; birisine ait olmak deyimini karşılar. "Evlilik Bağı" ya da "Başı Bağlı" kelimeleri de aynı anlamda bir aidiyet ve sadakat durumu ile alakalıdır.
Er ve Alp'ların da başı bağlıdır. Başlarındaki ipek ya da keten bez, ait oldukları Kağan ya da Bey'e BAĞLILIK ve SADAKATLERİNİ gösterir. Bu onların bir anlamda "Rütbe" işaretleridir. Muhtelif renklerde olması ise bağlı oldukları Boy Beyleri ile alakalıdır. Başka bir anlamda bu onların TAMGASIDIR.
Savaşlarda kendi arkadaşları tarafından öldürülmemek ve tanınmak için de bu tür, renkli bantlar kullanırlar.
Sevgili Emel Esin'e göre, Batı Türk Hükümdarı T’ung Yabgu'nun Saçları uzundu. Alnının etrafına on kadem boyunda bir ipek örtü sarmıştı ve bunun ucu arkasında sarkıyordu.
Hunlarda başlık ve kuşak rütbe işaretidir. Aynı şekilde Türk Alp'lar kemer ve kuşak kuşanır. Bu ritüel hem kağanlarına bağlılıklarını, hem de onların rütbelerini gösterir.
"Başı Bozuk" terimi de çok ilginçtir. Bu terim bir BEY ya da KOMUTAN'a bağlı olmayan eli silahlı askerler için kullanılır. Türkler'de "Baş Seçmek" önemli bir kavramdır
Nuray Bilgili

Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
7Cevap
Bilgi için teşekkürler^
Nişanlandığın zaman başı bağlı denir.
Sevgilisi var diye anlıyorum ben yanlış mı
Ona dokunmayın ilişmeyin gönül bagı kurmayn
Evli nişanlı sevdiğim var dmek
Beklediği sevdiği birisi var gibi
Sahipli demek işte sözlü, nişanlı ya da evli.
Başım bağlı benimde😂
Evlilik ve evlenim yuva kurmak
Yine bizi aydınlattı kral
Nişanlı evli
Evliiii
Evli.
Sevgilisi var
Hayatında biri olan
Nişanlı evli vs
Sozlusu nisanlisi var
Kimin
Bizim bakkalin kızının
Aaa odamı bulmuş, o kadar alışveriş yapıyoruz söylemiyor da 🤨
Ben soylim de davetiye versin😄ayip etmis boş ver herseyi pahalli veriyolar zaten
Düğün masraflarını bizden çıkarıyor, bende şüphelendim aslında ama yüzüne vurmak istemedim, ayıp denen bir şey var yani 🤨
boş ver kanka takma😄