Komisyon “Evlenmeden önce taraflardan ‘evlilik ehliyeti’ istensin dedi. Yani ‘psikolojik rapor, sabıka kaydı, şiddet eğilimi olup olmadığına dair belge’ talep edilsin. Dedi. Sizce bu şiddeti engeller mi?
TBMM’deki araştırma komisyonunun önerisi olan ’Evlilik için ehliyet’ sizce şiddeti önler mi?
büyük oranda etkiler tabi ki hatta biz bunu hep konuşuruz evlilik değil çocuk yapa konusunda kesinlikle ehliyet olmalı mesela bir aileye sen 2 çocuk yapabilirsin birine sen yapamazsın denmeli çünkü biliyoruz ki olay insanda değil onu yetiştiren aile ve ortamda ben artık bazı özgürlüklerin sağlık konusunda iyice araştırılıp ona göre kısıtlanmasını istiyorum ki özellikle gelişmemiş ülkelerde (not:gaddar diyebilirsiniz ama mantığımla konuşuyorum ne var ki haklı oolduğumuda içimde bir yerde biliyorum )
bir sorunu bürokrasi ile çözmeye çalışıyorsan o işten faydalanmaya çıkar sağlamaya çalışıyorsundur.
psikolojik rapor alırken size sorulan tek soru var mesela o da ''adın ne?'' oluyor. başka bir şey soranı görmedim ben daha.
sorunu gerçekten çözmek isteyen insan mesela eğitim sistemine aile içi şiddeti önleyen mekanizmalar ve bu konuda araştırma yapabilecek düzenekler koyar. bu çocuklara karşı uygulanan şiddeti büyük oranda önler mesela. okulda çocuk söyler diye aile korkar.
evli kişilere tamamen ücretsiz aile terapisi sağlarsın. sorunu olan aileler buraya gider. yeni evlenen kişilere 3-4 yıl terapiyi zorunlu tutarsın. bu bile başlı başına düşüş sağlar. çözemediklerin zaten adli yollara gidecektir illaki.
iki yöntem arasındaki fark birinde devlet hiç bir şey yapmadan yalnızca para alıyor diğerinde devlet bu konu için ödenek ayırıp harcama yapmak zorunda. neden bürokrasinin çok sevildiği ortada :D
Hep savunduğum bir durum bu, evlilik için ehliyet aslında hayatın tamamını kapsamalı sırf evlenmek değil tabi bu da günümüz Türkiye'sinde oldukça başarılı bir adım. İnsanlar niye evlendiklerini duygusal yükselişlerini dünyaya getirecekleri çocuğun iç dünyasını ona verebileceklerini hayattan beklentilerini anlayış kabiliyetini... her önüne gelen sırf evlenmek için evlenmesin mutlu giriş bölümünden sonra gelişme safhasında yerle bir olmasın diye hayata yayılmalı ve desteklenmeli. İş hayatında nasıl ki psiko terapiye tabi tutuluyoruz türlü aşamalardan geçiyoruz varsayalım bu da bir sözleşme değil midir? Kaldı ki bu ehliyet ta kişilerin özel yaşantılarına indirgenmeli karşılıklı özel istekler bile sorgulanmalı ki evlendikten sonra ben bu adamı tanıyamamışım ben bu kadına yetmiyorum vs... ucu çok açık aslında. Şiddeti beklemeden acilen yasalaşmalı.
Kesinlikle çok gerekli hatta geç kalınmış bir fikir. Bireylerin suç sabıkasının olmaması, psikolojik olarak sorunlu olmamaları doğacak çocuğun da sağlıklı bir zihne sahip olmasina vesile olur. Şiddete eğilimli, psikolojik olarak sıkıntılı insanların çocukları da çok sorunlu olup başka çocukların canını yakıyor.
Bir nebze önler ancak sadece aile içinde önler. Şiddet uygulayan insanlar sadece eşlerine uygulamıyor ki, sevgililerine ve arkadaşlarına da uyguluyor. Ayrıca sabıka kaydı bulunmayan, psikolojik bir sorunu olmayan hatta okumuş, bilgili ve kültürlü insanlar arasından bile şiddet gösterenler çıkabiliyor. Çünkü insan duygusal bir varlıktır ve öfke duygusunu yaşar. Her insanın içinde saldırma ve yok etme arzusu vardır. Önemli olan onu dışarıya çıkartabilecek ortamı hazırlayabilmektir. Kimisinde hemen ortaya çıkar, kimisinde zor çıkar ancak her insanda istisnasız vardır. En masum olan bir insanın bile ailesine ve sevdiklerine dokunur, zarar verirseniz sizi yok etmek isteyebilir.
Bu sebeple insan içindeki öfkeyi ve saldırganlığı bastırmak zorundadır. Ben de eşime şiddet uygulayıp öldürebilecek potansiyele sahip bir adamım. Bunun farkındayım ve ona göre adım atıyorum.
Resmen ahmaklık. Adam evlilik öncesi her şeyi süper çıkar, evlilikte ise katil olur. Düşünün, sürücü ehliyeti için 100-100 puan alan biri alkollü araç kullanamaz diye bir engel var mı? Ehliyet kursunu birincilikle bitirir, alkollü araç kullanıp birisinin ölümüne neden olur. Ne farkı var?
Kısmen engeller eminim ama bunu dikkate alacak anne baba nerde? Ve sevgili olanlar zaten bazen şiddet eğilimini bile bile beraber oluyorlar. Çünkü ilk başta korunma , güce yanaşma hoşlarına gidiyor. O şiddetin kendilerine döneceğini hesaba katmıyorlar.
Ayrıca bu kadar test arasına libido testi de eklenmeli bence.
Uygun bir yasa çıkar ve hakkıyla uygulanırsa, şiddet bitmez ama azalır. Zaten bu olay yıllar önce olmasi gerekirdi. Sokakta düzgün yürümekten aciz sorunlu insanlari adam olur diye evlendiriyorlar sonra gerek onlar gerekse çocukları toplumun başına dert oluyorlar. Evlilik ciddi bir iştir , egitim ve ehliyet gerektirir.
Bence saçma olur yani adam temiz evlilik yspar sonra bir şey olır şiddete meyillenir bu kadatına bence karışılmasın insanların aklı var seçeceği eşini az çok tartsın öyle evlensin ki onlarda bile sorun çıkmayacağının garantisi yok eğer önlemek istiyorsanız cinayetlere şiddetlere karşı önlem alın hapis tutuklanmak yetmiyor her zaman benimsediğim bir şey kısas yapılsın bak bakalım rahat olunuyor mu insanlar
Önlemez hiç sanmıyorum ayrıca sabıka kaydı ya da şiddete eğilimi olan herkesin illede evlilikte de aynı olacagi anlamına gelmez ne adamlar var öncesinde aslan olup evlenince kuzu kesilen , ne kuzular var evlenince aslan kesilen bilemezsin ki Hea bilinse güzel olurdu önceden önlem alınır ve rehabilite edilip topluma zarar vermeden geri kazandirirdik o tipleri
Keşke bir sonuç alına bilse yanlız bu caniler sevgiliyken öldürmeye başlayıp ayrilsada yine kadının peşini bırakmıyorlar kişilik bozukluğu varsa bir insanda bukalemun gibi kendini melek gibi gösterip sonrasında tam bir caniye dönüşebiliyor
Böyle oneriler olamaz, insanlarin ne yasayacagini onceden belirlemeye çalışan bir yontem yok, bunu ehliyet. mehliyet gibi isimler takarak insanlarin gelecegini kontrol altına almaya çalışmak insan haklarına aykırı.. sadece, ciftlerin her birisinin siddete egilimi var mi. yok mu bu sorulabilir, tavsiye verilir... müneccim olan var mi TBMM de.. arac ehliyeti mi bu?
Harika bir fikir. Yurtdışında çiftler evlenmeden önce bir evlilik&ilişki terapistine başvurup partneriyle aralarında uyum var mı, gerçekten birbirleri için doğru insanlar mı gibi birçok nice konuda danışmanlık alıyor.
Çok işe yarayacağını sanmıyorum şiddetin önlenmesinde. Çokkere bizzat şahit oldum kadınların çoğu sevgililerin ne halt olduğunu bile bile onlarla birlikte oluyorlar. Ama seviyorum/çocuk yaparsak değişir gibi şeylere sığınarak
Çok güzel bir fikir bence. Yine de şiddeti engelleyeceğini düşünmüyorum. Çünkü psikopat dediğimiz insanlar yalan makinesini bile şaşırtma özelliğine sahip, her türlü sistemden başarıyla geçerler. Yine de kadınlar için en azından bu önlem alınmalı.
He ülkedeki tüm denetim mekanizmaları çok iyi çalışıyor da sanki. Evlilik dışı ilişkiler artar ayrıca bu yarım akıllılar eşleri psikopat çıkınca onu bırakmaz ayrıca testleri de atlatmak zor olmayacaktır
Mevcut hukumet bunu yapmaz. Cunku cocuk yapmamizi cok istiyorlar nufus yaslanmasin genc kalsin diye falan filan iste. Bu uygulama evlilik oranini dusurur.
Mümkün oldukça engeller de kızların çoğunluğu anti-depresanla gezerken hemcinslerimin çoğunda da öfke kontrolsuzlüğü varken evlilik orani %10un altına düşecektir
Engelleyeceğini düşünmüyorum fakat önemli miktarda azaltacaktır. Tabii insanlar bu durumları göz ardı ederek de karar alacaklardır. Yenilmesi gereken asıl şey cehalettir.
Hep savunduğum bir konu ve destekliyorum Bir nebze olsun fayda sağlar
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Çok iyi fikir. Psikolojik testen geçmeyen kimse evlenmesin. Hatta çocuk yapmak için de testten geçsinler. Kimse ruh hastası anne ve babanın cezasını ömrü boyunca çekmek zorunda değil.
Kesinlikleee katılıyorum. Çok fazla. kendimle bunu konuşuyordum ne zaman yürürlülüğe girer ya da girmez mi Neden şimdiye kadar yapilmadi vs. Umarim en kisa zamanda yürülüğe girmiş olur;)
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Önler mi bilmem ama yine de evlilik ehliyeti düşüncesini sevdim.