Her gün cinayet haberleri geliyor. Kadın cinayetleri, alacak verecek cinayetleri vs vs... Hırsızlık 7 kat, kaçakçılık 9 kat, cinayet 6 kat, cinsel suçlar 10 kat artmış. Hapise girenlerin sayısı ise 3.8 kat artmış. Bunların çoğu hapisten çıkamayacak insanlar. Ne devlete, ne kendilerine, ne de bir başkasına hayrı dokunur. Neden havamızı ve kaynaklarımızı tüketiyorlar? Bir hiç uğruna, zevk uğruna insan canına kıymak bu kadar kolay mı?
Önce mevcut kanunlar uygulansın. Bilmem kaç tane suçu olan herifleri dışarıda serbest serbest dolaştırmasınlar. Ona af buna af, her yer pislik kaynar oldu. Sonra da ömür boyu hapis uygulansın ve ağır işlerde ölene dek bedavaya çalıştırılsınlar. Boş boş yatırıp kaldırıp besletilmesinler.
İdam da versen cani canidir. Hiç bir şeyi değiştirmez. Canileri suç işlemeden tespit edip gereğini, ıslahını tedavisini yapmak önemli. Herkes sağlıklı büyümüyor, herkesin ailesi ortamı çevresi sağlıklı koşullara sahip değil. Çocuğuna siddet uygulayanın ebevenliğini sorgulayacaksın mesela, sonra çevreye düşman, kin güden saldırgan insanlar yetişiyor. Aileden başlar her şey.
Katiller, sağlıklı mutlu temiz ailelerden değil ihmalkâr, cezalandırıcı, sevgisiz ve şiddetin hakim olduğu ailelerden ortaya çıkar. Çocuk yetiştirmeyi bilmiyorsanız katil yetiştirirsiniz. Düşman yetiştirirsiniz. Fiil işlendikten sonra istediğiniz kadar idam edin. Ölen canı yanan masumlar olduktan sonra her şey çok geç kalınmıştır. Önemli olan sağlıklı olan insanın başına bir zarar gelmeden onu olumsuzluklardan koruyabilmeyi amaçlamaktır. Bu da hepimize bir görevdir. Suç işleme eğilimi olan insanların erken tespiti ve alınacak önlemler ile bu başarılır. İş işten geçtikten sonra fail gebersin ölsün zaten. Ama işin bu noktaya varması, suçu günahı olmayan insanların zarar görmesi bizim beceriksizliğimiz, bilgisizliğimiz ve bu sorumsuzluğu her ortamda sergilediğimiz içindir.
O şerefsiz katiller bir anda öylece ortaya çıkmıyor. Herkes onun bu yönde eğilimini görmezden geldiği, geçiştirdiği, dikkate almadığı için bu olaylar meydana geliyor. Tanı koymayı, tedaviyi ve rehabilitasyonu önemsemedikleri için ihmaller büyüyor büyüyor ve büyüyor. Sonrada bu olaylar meydana geliyor.
Saldırganların beyni de, seri katillerin beyni de farklı çalışır. Psikopatlık bir anda meydana gelmez. Aşamalarla ilerler. O noktada onu yakalayamazsanız, elinizden kaçırırsınız. Sonra ne yaparsanız yapın maalesef olan olmuştur. İşte bu bizim beceriksizliğimizin, cehaletimizin, ilgisizligimizin, duyarsızlığımızın, geçiştirdiklerimizin, aman aman yapmaz o değiştiklerinizin, şakalaştıklarınızın, umursamazlıklarınızın, sakladıklarınızın bir sonucudur. Adım adım gelir ve görmek istemezsiniz.
Eğitimin olmadigi yerde doğa kanunları geçerlidir. Ormanda suç işlemiş tilkiyi bir süre mağaraya kapatsan da çıkınca yine tilkiliğinı yapar bu yüzden diretk öldürülür. Bizim ülke de sadece kolej broşürlerinde eğitimden bahsedildiği için suçlunun canını almak lazım ki diğer orman sakinleri de ders alıp yapmasın. Zamanla eğitım sistemi normale dönene kadar ki 30-40 sene sürer cezaları hafifletne düşünülebilir
Mevcut kanunlar doğru düzgün uygulansa idama veya ek bir cezaya gerek kalmaz. Adamın gasptan adam yaralamadan sabıkası var adli kontrol şartıya bırakılıyor yani resmen git birini öldür veya tecavüz et o zaman içeri atalım diyorlar.
Gözle görülür bir düşüş olur ama sorun şu bu baskı yapıldığı ve zorunlu olduğu korkutulduğu için düşer insanlar yine aynı kalır sorun idam edilmesi değil kafa yapısının eğitim seviyesinin eğitim derken beton yığınları arasındaki iki kere iki yi kast etmiyorum zihinsel ve ruhsal eğitim eksikliği ve birçok insani unsur eğitimini kast ediyorum Sen sadece bastırılmış toplum meydana getirirsin fırsatını bulan yine yapar, arkasına belli büyük kodamanları almış olan yine yapar Hatta bu sefer kaçırılmaz bir fırsat olarak gördüğü için daha fazla şeyler yapar Peki ya biz bunu nasıl düzelteceğiz Çocuklardan başlayıp değer kavramını ve insan olmayı öğreteceğiz bunu şu an bu toplum yapamaz çok şeyin kökten değişimini gerektirir bu husus idam kesinlikle çözüm değil göz boyama, aldatmacadır bu sebeple
Düşürür fakat istenen şey bu değil. Bir şeyi karşılığında mükafat olduğu için yapmakla bir şeyi doğru olduğu için yapmak arasında fark var. Ceza alacağın için suç işlememekle suç kötü bir şey olduğu suçtan uzak durmak arasında fark var. Toplumun ihtiyacı olan şey ahlâk kavramıdır.
Suç işlemeye meyilli bir insanı verilecek cezalar caydıramaz bunu hala insanlar öğrenemedi. Bir kimse zaten öldürmeyi aklına koyduysa artık kendi hayatı önemli değildir.
Bence manyak manyaktır. Zaten neden sonuç kavramları olsa şimdi de bu tarz şeyler yapmazlar. Deliye cezayla bir şey öğretemezsin bence. kendi hayatının kıymeti olsa şimdi de yapmaz.
zaten yeterli cezalar verilmediği için bu tür cinayet ve suçlar son yıllarda çoğalmış durumda. idam cezası gelirse suç oranı fark edilir bir oranda düşecektir.
Gereken cezalar verilse idama gerek kalmadan aslinda suclar azalir. Bu suclarin artmasinin nedeni basibos birakilmislik. Adam caliyor bir sey sonra adami saliyolar ne oldu yani yakaladiniz da diyor
Düşüreceğini sanmıyorum. Tek başıma yürümekten bile korkuyorum artık heran her şey olabilir bu son yaşanandan sonra. Birinin canı sıkıldı diye beni öldürebilir herkes konuşuyor kimsenin bir şey yaptığı yok.